Jump to content

Recommended Posts

Όνομα Συγγραφέα: Nick V.
Είδος: urban fantasy
Βία; λίγο
Σεξ; λίγο
Αριθμός Λέξεων: 3.849
Αυτοτελής; Ναι
Σχόλια: Για τον 56ο Διαγωνισμό Σύντομης Ιστορίας με θέμα: Συγγραφέας

Σουρεάλ.pdf

• Like 6
  • Thanks 2

• Φάντασμα locked this topic
  • Φάντασμα unlocked this topic

Μου άρεσε: Πολύ έξυπνη η ιδέα και η σύλληψη, ένας αιθεροβάμων πιτσιρικάς να γράφει για τον υποθετικό φόνο του και την κατάληξη αυτού. Πραγματικά μου άρεσε πολύ. Εκτιμώ πολύ το χιουμοριστικό τρόπο γραφής - είναι από τα πράγματα που αγαπάω να βλέπω (και συχνά ο τρόπος που μου αρέσει να γράφω). Ο απλοϊκός τρόπος ενός πιτσιρικά που γίνεται τεχνικά χαοτικός. 

Δεν μου άρεσε: Ο τρόπος γραφής γίνεται υπερβολικά (και κάπου επιτηδευμένα πολύ) χαοτικός. Το κείμενο μοιάζει πιο πολύ σε κείμενο stand up παρά σε γραπτό πιτσιρικά. Έχει πολλά κλισέ και το κυνικό χιούμορ δεν ταιριάζει. Το κυνικό χιούμορ, η ειρωνεία  και ο σαρκασμός δεν είναι χαρακτηριστικό μια τρυφερής μαθητικής ηλικίας. Παρότι δεν αναφέρεται σε ίδια ηλικία παιδιού (οπότε και διαφορετική λεκτική ικανότητα) παραπέμπω στο μικρό Νικόλα, ως ένα υπόδειγμα του πως θα ήταν το χιούμορ ενός παιδιού - μέσα από την παιδική οπτική.  Κανείς έφηβος δεν σαρκάζει -όσο ώριμος και αν είναι.

Συνοπτικά νομίζω ότι είναι μια έξυπνη ιδέα, αλλά ήθελε περισσότερη δουλειά.

Με όλη μου την εκτίμηση

• Thanks 1

Με κάθε σεβασμό και εκτίμηση ...

Spoiler

Αρχικά να πω, ότι διαβάζοντας και αυτό το έργο σου, κατά την ταπεινή μου γνώμη, σε θεωρώ "μάστορα" του λόγου, που συνδυάζοντας καλλιέργεια και γραμματικές γνώσεις, αποτυπώνεις με ευκολία οτιδήποτε θες να μοιραστείς κάθε φορά με το κοινό σου.

Για το "Σουρεάλ" έχω να πω τα εξής:

- Με συνεπήρε το δημιουργικό του χάος, μέχρι την στιγμή, που μας αποκάλυψες, ότι ο το κεντρικό πρόσωπο είναι ανήλικος (έφηβος να υποθέσω). Οι αναφορές σε αναγνωρισμένα έργα τέχνης, ταινίες παλιού κινηματογράφου και το εκλεπτυσμένο πολλές φορές λεξιλόγιο δεν συνάδει με ένα παιδί - έφηβο. Θα προτιμούσα πιο "άγαρμπες" και "ακατέργαστες" αναφορές ή καλύτερα ο ήρωάς σου να ήταν ενήλικος, που θα μοιραζόταν μαζί μας αυτό το σουρεάλ ταξίδι του.

- Συμφωνώ με τον Kriton, ότι σε αρκετά σημεία ο τρόπος γραφής γίνεται υπερβολικά χαοτικός, με "άσχετες" πληροφορίες, που καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος του έργου, προς υποστήριξη του τίτλου. Είμαι σίγουρος, ότι (παρα)έχεις την ικανότητα να αποδώσεις αυτό το χάος πιο περιεκτικά και πιο μεστά.

• Like 1
  • Thanks 1

Spoiler

Σουρεάλ, όνομα και πράγμα. Λοιπόν, από που να το πρωτοπιάσω; Κοίτα, το διασκέδασα, η ώρα μου πέρασε ευχάριστα και το κείμενο κύλησε νεράκι. Ομολογώ πως δεν είναι του γούστου μου τέτοιο χαοτικό στυλ γραψίματος αλλά εδώ δεν με κούρασε. Ήταν λες και μου το αφηγούταν ένας τρελάκιας πιτσιρικάς πάνω στην έπαρση και την αλαζονεία της ηλικίας. Καλή και χιουμοριστική προσπάθεια. Υπάρχουν λεπτομέρειες που προσθέτουν βάθος και αληθοφάνεια και άλλες που είναι κατά τη γνώμη μου αχρείαστες. Αν έκοβες αυτές ίσως το κείμενο ανέπνεε καλύτερα. 

Καλή επιτυχία!

• Thanks 1

• 2 weeks later...

Ευχαριστούμε και καλή επιτυχία!

Spoiler

Το κείμενο δικαιώνει στο έπακρο τον τίτλο του. Σουρεάλ πρωτότυπο και φρέσκο.

Εξαιρετική έναρξη και εφάνταστο τέλος. Το μόνο που με ενόχλησε ήταν κάποιες μακροσκελής παρενθέσεις που με πετούσαν εντελώς εκτός κλίματος. Πιστέυω ότι μπορείς να δουλέψεις λίγο παραπάνω ειδικά τις παρενθέσεις και τις πληροφορίες που δίνεις εκεί ώστε να γίνουν λίγο πιο συμπαγείς χωρίς ωστόσο, να αλλάξεις το "χαοτικό" της γραφής που βρίσκω εξαιρετικό και ταιριαστό με το κείμενο.

• Thanks 1

Spoiler

Οι προσπάθειες ενός ανήλικου μαθητή να γίνει συγγραφέας. Μου άρεσε η ιδέα.

Χαρακτήρας : πολύ πειστική η φωνή του χαρακτήρα και πρωτότυπη επιλογή.

Κοσμοπλασία : πετυχημένη με αρκετό χιούμορ, ειδικά το σημείο με τα καζάνια της κόλασης.

Εκτέλεση : εντός θέματος, μια ενδιαφέρουσα εκδοχή του συγγραφέα, μιας και ο χαρακτήρας είναι εκκολαπτόμενος. Ίσως σε κάποια σημεία να παραγίνεται σουρεάλ και να με κούρασε, αλλά αυτό είναι και θέμα γούστου.

Ευχαριστούμε και καλή επιτυχία!

• Thanks 1

Καλή βραδιά!

Spoiler

Το κείμενό σου με προβλημάτισε. Κάνεις επίδειξη αφηγηματικής τεχνικής και μαύρου χιούμορ. Η πλοκή, όμως, πού είναι; Τι γίνεται στο έργο; Φέρελπις συγγραφέας δολοφονείται από σίριαλ κίλερ νοσοκόμα, καταλήγει στην κόλαση, αλλά αποκαλύπτεται ότι όλα είναι μια φαντασίωση – ή μήπως μια εφηβική ονείρωξη; Είναι υπόθεση τώρα αυτή;

Μετά συνήλθα. Σκοπός του συγγραφέα είναι να μας κάνει να γελάσουμε, ίσως και να κοροϊδέψει τις τετριμμένες απαιτήσεις μας από τα διάφορα είδη του Φανταστικού. Το πετυχαίνει σε μεγάλο βαθμό. Κωμωδία διαβάζουμε, όχι τη Λάμψη ή τη Σιωπή των Αμνών.

Συγχαρητήρια για την τόλμη σου να φέρεις την κωμωδία σε διαγωνισμό του sff.gr .

Καλή επιτυχία!

• Thanks 1

Καλή επιτυχία

Spoiler

Γέλασα πολύ, και με το κείμενο αυτό καθαυτό και με αυτά που μου θύμισε. Η λέξη «γκομινα» μου θύμισε Μπεμπέκο (stand up comedy). Ο μαθητής Μητσιμπόνας μου θύμισε το Σωτήρη Μουστάκα σε ρόλο καθηγητή. Κάτι παρομοιώσεις με τούρτες βοήθησαν πολύ να απογειωθεί το κείμενο. Δεν ξέρω ποια φωνή θα μπορούσε να διαβάσει την ιστορία σε εκπομπή ραδιοφωνικού θεάτρου, ώστε να αναδειχτεί και η πλοκή της και το τσαχπίνικο (αδόκιμος όρος, το ξέρω) χιούμορ της. Άμα σκεφτώ, θα το γράψω σε άλλο σχόλιο. Τα μόνα αρνητικά που πρόσεξα είναι κάποια ορθογραφικά λάθη (η πολύ η ζάχαρη, όλα θέλετε να τα μαθαίνεται)

• Thanks 1

Spoiler

Πλοκή:  Το φανταστικό κομμάτι (μέρος Α’) «παίζει» σαν αυτοτελής ιστορία με στοιχειώδη δομή και επάρκεια δράσης (εντάξει, ίσως να ήταν πιο συναρπαστικό αν μας άφηνε ο συγγραφέας να κρυφοκοιτάξουμε τις επίμαχες σκηνές από την κλειδαρότρυπα  😄).  

Ακολουθεί εκείνο το μέρος Β’ με το παραληρηματικό μπαράζ των κλεισιμάτων όπου πέφτουν οι τίτλοι του τέλους… και πέφτουν οι τίτλοι του τέλους… και πέφτουν οι τίτλοι του τέλους… Κι είναι κι αυτό ένα εύρημα το οποίο συνεισφέρει στο ύφος του έργου.

Γλώσσα:  Το κείμενο κινείται με τη μορφή ενός χρονογραφήματος. Είναι αναμενόμενο το χιουμοριστικό και το σκωπτικό στοιχείο, που εμφανίζονται από την πρώτη στιγμή, να  δημιουργήσουν ένα παιχνιδιάρικο στυλ στο λόγο και να δώσουν ένα ευχάριστο τελικό αποτέλεσμα. Και έτσι συμβαίνει.  

Κοσμοπλασία:  Δυο κόσμοι κι εδώ: Ο Α’ φανταστικός, και ο Β’ πραγματικός. Μια ποικιλία εικόνων φαντασίας και μια συλλογή περιστατικών από τη σύγχρονη πραγματικότητα, με τη σχετική της παράνοια και την ταυτόχρονη σοβαρότητα, καλώς παρουσιασμένες.

Χαρακτήρες:  Διασκεδαστικοί στο Α’ μέρος. Πιο πραγματικοί δεν γίνεται (στο Β’  μέρος). Μας το βεβαιώνει ο συγγραφέας.  Γνώμη μου πως σκιαγραφήθηκαν σωστά στο φανταστικό μέρος και περιγράφηκαν επαρκώς στο υπόλοιπο.

Διεκπεραίωση: Με την καυστική διάθεση και το χιούμορ ενός ενδιαφέροντος χρονογραφήματος.

Ο τίτλος αποδίδει 100%  το κείμενο. Και το αντίστροφο.

Συγχαρητήρια, Nick V.

Καλή επιτυχία.

• Thanks 1

Καλησπέρα και από μένα!

Τα σχόλιά μου για την ιστορία σου:

Ιστορία

Όχι, εγώ δεν είχα θέμα που ήταν τόσο φευγάτο και αλλού για αλλού, και θα σου πω ακριβώς γιατί. Μπορεί μεν η ιστορία, η υπόθεση που λέμε, να χάνεται, αλλά αυτό γίνεται απολύτως συνειδητά και φαίνεται. Θέλω να πω πως δεν βούτηξες στο χάος από λάθος, από παραπάτημα, επειδή σου ξέφυγε ή επειδή δεν ήξερες να του δώσεις περισσότερη αρτιότητα. Φαίνεται ξεκάθαρα η επιλογή, ο πειραματισμός, αν θες. Σουρεάλ, στο κάτω κάτω. Είπαμε, σουρεάλ.

Γλώσσα

Χιουμοριστική. Λίγο πλατειάζεις κατά τόπους στις περιγραφές και ναι, θα συμφωνήσω με κάποιον από τους προλαλήσαντες ότι δείχνει γνώσεις ή μνήμες περισσότερες από την ηλικία του. Θεωρώ πως επρόκειτο για φαντασίωση εφηβική στην τελική. Ο τύπος δείχνει να κάνει τις χειρωνακτικές του εργασίες με την καθηγήτριά του, ή με κάποια μορφή της που την έφτιαξε στο μυαλό του.

Πρόσωπα

Γέλασα και διασκέδασα μαζί τους, αλλά θα επιμείνω στο σχόλιο περί ασαφούς ηλικίας (ή μη ταιριαστής συμπεριφοράς με την ηλικία). Επίσης εύκολα θα τον φανταζόμουν όλο μα όλο αυτό να είναι μια ιστορία/ ανάμνηση/ αυτομυθοπλασία (για να χρησιμοποιήσω έναν όρο της σύγχρονης λογοτεχνίας) που τρέχει στο μυαλό του ενώ είναι στο θάλαμο με τους καπιτοναρισμένους τοίχους. Και να φοράει την άσπρη μπλούζα. Εκείνη, ξέρεις.

Διεκπεραίωση

Βασικά μαγκιά σου. Σίγουρα θα ξένιζε μία τέτοια ιστορία (εδώ τουλάχιστον), αλλά χαλάλι, γιατί εμένα μου δείχνεις ότι μπορείς και στα δύσκολα. Δεν έκανες κάτι παλαβό επειδή δεν μπορούσες να κάνεις κάτι ορθό. Το έκανες σχεδιασμένα και σκόπιμα και μπράβο σου.

Συγχαρητήρια για τη συμμετοχή σου!

• Thanks 1

@Ιρμάντα, έπεσες μέσα, φυσικά, στο: «με κάποια μορφή της που την έφτιαξε στο μυαλό του.» (βασικά όλες στο κείμενο -εντάξει, όχι και όλες, όλες εκτός από τη μάνα του- είναι η μορφή της. Πολυμορφική, δηλαδή.)

Δεκτό το σχόλιο για το «πρόβλημα» της ηλικίας (που επεσήμαναν και οι περισσότεροι, άλλωστε.) Πάντως, νομίζω ότι είναι θέμα οπτικής -η εικόνα, δηλαδή, που έχουμε για τις δυνατότητες ενός εφήβου (ενός μέσου, αν θέλεις, εφήβου. Αν και ένας μέσος έφηβος δεν θα ήταν αρκετά σουρεάλ γι’ αυτή την ιστορία, θα ήταν; Απ’ την άλλη, ίσως και να είναι και η δική μας η ανασφάλεια -εμάς των «μεγάλων»- που αντιδρά σε μια τέτοια εικόνα. Η «δικαιολογία» μου, πάντως, μέσα στο κείμενο, ήταν οι γονείς του, η παιδεία των γονιών του -έδειξα περισσότερο τη μητέρα του, βέβαια. Γενικότερα πάντως πιστεύω ότι αν μπορείς να φανταστείς κάτι, τότε σίγουρα θα υπάρχει ή θα έχει υπάρξει και στην πραγματικότητα.)

Για ακόμα μια φορά, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλα τα παιδιά για τα σχόλια.

• Like 1