Jump to content

Βιωματική Γραφή

Αρίστος

Recommended Posts

• Φάντασμα locked this topic
  • Φάντασμα unlocked this topic

Καλή συνέχεια και καλή επιτυχία.

Spoiler

Η ιστορία σου έχει ενδιαφέρον και, κατά τη γνώμη μου, σε κάποια σημεία, έβγαλες μια ειρωνεία που μου άρεσε. Αν είχα γράψει το κείμενό σου θα είχα προσέξει λίγο περισσότερο τις ισορροπίες στο κομμάτι της βίας. Γενικότερα, πάντως, είμαι της άποψης ότι σ’ αυτό που ονομάζουμε «λογοτεχνία» (ή τέχνη, αν προτιμάς) επιτρέπονται τα πάντα, οπότε, πάω πάσο. Ελπίζω να δούμε κι άλλα κείμενά σου στο σφφ.

• Like 2
  • Thanks 1

Συμφωνώ απόλυτα με τον Νίκο.  Και στο κομμάτι της ειρωνείας που αναφέρει. Δίνεις πολύ ωραία την ψυχολογική εξέλιξη του ήρωα. Να συμπληρώσω ότι μου αρέσει και ο τρόπος γραφής σου, συνολικά. Το μόνο μείον που μπορώ να δω είναι ότι μερικές εκφράσεις και εικόνες είναι λίγο κλισέ και πολυφορεμένες (πχ. ο ήχος του κινητού του τρύπησε το μυαλό).

• Like 1
  • Thanks 1

Spoiler

Ήταν μια ωραία καλογραμμένη ιστορία με έξυπνη εξέλιξη τόσο στην πλοκή όσο και στον ίδιο τον χαρακτήρα του ήρωα. Νομίζω ότι η τόσο υπερβολική βία (ειδικά από κάποιον άπειρο) κάνει την ιστορία να πάσχει στο κομμάτι της  αληθοφάνειας. 

Καλή επιτυχία!

• Like 2
  • Thanks 1

• 2 weeks later...

Ευχαριστούμε για το κείμενο. Καλή επιτυχία!

Spoiler

Ωραίος ο χαρακτήρας με δυνατή φωνή. Δίνεται όμορφα η κατάσταση παραίτησης και «μιζέριας» που τον περιβάλλει στην αρχή και η όλη μετέπειτα εξέλιξη του χαρακτήρα. Το δε τέλος ανατριχιαστικό.

Λίγο περισσότερο show και λίγο λιγότερο tell στο κείμενο στο εισαγωγικό κομμάτι (σελ. 1-3) ωστόσο, πιστεύω θα βοηθούσε (π.χ στο σημείο που μιλάει για τα βιβλία στο υπόγειο θα μπορούσε ό ίδιος ο ήρωας να περάσει μια βόλτα αντί να δοθεί η πληροφορία στην διήγηση). Κάποιες πληροφορίες για το παρελθόν του θα μπορούσαν να δοθούν πιο σκόρπιες μέσα στο κείμενο για να αποφύγεις το info dumping σε αυτό το κομμάτι (π.χ εκεί που κάθεται στην καφετέρια θα μπορούσε να αναπολεί κάποιο περιστατικό από την ανώφελη προώθηση του μυθιστορήματός του και να τον διακόπτει ο ναρκομανής).

• Like 1
  • Thanks 1

Spoiler

Τίτλος : αν και ταιριαστός, δεν προετοιμάζει τον αναγνώστη γι’αυτό που θα επακολουθήσει.

Χαρακτήρας : τί απίστευτος ψυχάκιας είναι ο Βίκτορας. Τον ένιωσα σε όλη του την παρακμή. Ο αποτυχημένος, καταθλιπτικός συγγραφέας φάνταζι, ο δολοφόνος, η κάθοδός του στο σκοτάδι, το τέλος, με τον φόνο της αγαπημένης του, η μια ανατροπή μετά την άλλη σε έναν χαρακτήρα όμως που εμένα με έπεισε. Που αγαπάω να μισώ.

Κοσμοπλασία : σύγχρονος κόσμος, μου άρεσε το στοιχείο με τους κριτικούς, με τα τοκ σόου, οι ντάνες με τα απούλητα στο υπόγειο.

Εκτέλεση : σίγουρα εντός θέματος, με χρήσιμες συμβουλές για την τέχνη της συγγραφής (αστειεύομαι. Παρακαλώ, όσοι γράφετε, να ΜΗΝ ακολουθήσετε τις τεχνικές του Βίκτορα).

Ευχαριστούμε και καλή επιτυχία!

• Like 1
  • Thanks 1

Καλησπέρα κι από μένα,

Spoiler

Η ρεαλιστική γραφή, που παρουσιάζει με λεπτομέρεια την μιζέρια της καθημερινής ζωής, είναι το μεγάλο πλεονέκτημα αυτού του κειμένου. Σε συνδυασμό με την ωμότητα και την καφρίλα του συγγραφέα – σήριαλ κίλερ, κάνουν το διήγημα να ξεχωρίζει.

Αν μπορώ να παραπονεθώ για κάτι είναι ότι δίνεις ιδιαίτερο βάρος στο αίσχος της βίας και η πλοκή υποχωρεί. Μου φαίνεται ότι παρακολουθώ snuff movie, πετυχημένο δείγμα του είδους, αλλά snuff movie. Δεν υπάρχει μια ανατροπή στην υπόθεση, το τέλος δείχνει απλώς την επικράτηση και τον θρίαμβο του Κακού, που γίνεται καθεστώς. Λείπει κάπως το στοιχείο της έκπληξης. Αν η κοπέλα του φινάλε, που κατά τα άλλα δεν μπορεί να φανταστεί τη ζωή του δίχως αυτή, τον σκοτώσει σε ένα λουτρό αίματος - ένα σύνηθες σεναριακό εύρημα αναφέρω -  θα άλλαζε την αίσθηση που μας αφήνει αυτή η ιστορία. Θα ήταν μια παρωδία happy end.

Καλή επιτυχία!

• Like 1
  • Thanks 1

Καλή επιτυχία

Spoiler

Βαρύ και σκοτεινό, από αυτά που αποφεύγω να διαβάζω. Δε βρήκα κάποια ατέλεια στο κείμενο από τεχνική άποψη, αν και νομίζω πως «διάλειμμα» είναι το ορθογραφικά σωστό. Επίσης, να διευκρινίσω ότι η φωνή σαν ήχος (πχ ουρλιαχτό) παράγεται από τις φωνητικές χορδές που βρίσκονται στο λάρυγγα. Ο ρόλος της γλώσσας είναι να βοηθά στον έναρθρο λόγο. Αλλά οκ, μπορεί ο πρωταγωνιστής να μην έχει σαφή εικόνα για τον τρόπο που παράγεται η φωνή

• Like 1
  • Thanks 1

Ευχαριστώ όλους σας για τα εποικοδομητικά σχόλια και την κριτική και βεβαίως συγχαρητήρια στον άξιο νικητή :)

• Like 6

Καλησπέρα Αρίστο!

Τα σχόλιά μου για την ιστορία σου:

Ιστορία

Άγρια. Πρώτον, εσύ πρέπει να γράφεις καιρό, δείχνει πείρα το γράψιμό σου. Η ιστορία σου ήταν καλή, αν και άγρια, αν και με ψυχάκι για κεντρικό ήρωα. Βασικά λίγο στην αρχή τον είχα ταυτίσει με διάφορους που ξέρω. Και μετά που πήρε το μπαλταδάκι τα χρειάστηκα ολίγον. Μου θύμισε κάτι φάσεις dark web, έλεγα, τώρα θα τα τραβήξει και βίντεο. Αλλά είσαι άγριος. Και στο τέλος, αν θέλω να γίνω περίεργη δηλαδή, θα πω ότι το έβλεπα να έρχεται, ότι θα την έτρωγε και τη γυναίκα του.

Γλώσσα

Πολύ ώριμη πένα. Ξέρεις τι θέλεις να πεις και ξέρεις και πώς να το πεις. Gore εντάξει αλλά όπου χρειαζόταν. Το έχεις όπως φαίνεται. Δεν είχες άσκοπες πολυλογίες.

Πρόσωπα

Πολύ ρεαλιστικοί χαρακτήρες, ολοζώντανοι. Ο τύπος με τρόμαξε. Σοβαρά το εννοώ.

Διεκπεραίωση

Πιο συγγραφέας δεν γίνεται. Στο θέμα έπεσες μέσα για μέσα. Δεν είδα όμως, δεν ξέρω αν το θίγουν και οι προηγούμενοι, υπερφυσικό στοιχείο, που το θέλουμε στο φόρουμ. Βέβαια ήταν τόσο καλογραμμένο και τόσο άρτιο που δεν πείραξε τελικά, διαβαζόταν απλά ως gore. Συγχαρητήρια λοιπόν για τη συμμετοχή σου και καλώς όρισες στους διαγωνισμούς μας!

• Like 2
  • Thanks 1

6 minutes ago, Ιρμάντα said:

Καλησπέρα Αρίστο!

Τα σχόλιά μου για την ιστορία σου:

Ιστορία

Άγρια. Πρώτον, εσύ πρέπει να γράφεις καιρό, δείχνει πείρα το γράψιμό σου. Η ιστορία σου ήταν καλή, αν και άγρια, αν και με ψυχάκι για κεντρικό ήρωα. Βασικά λίγο στην αρχή τον είχα ταυτίσει με διάφορους που ξέρω. Και μετά που πήρε το μπαλταδάκι τα χρειάστηκα ολίγον. Μου θύμισε κάτι φάσεις dark web, έλεγα, τώρα θα τα τραβήξει και βίντεο. Αλλά είσαι άγριος. Και στο τέλος, αν θέλω να γίνω περίεργη δηλαδή, θα πω ότι το έβλεπα να έρχεται, ότι θα την έτρωγε και τη γυναίκα του.

Γλώσσα

Πολύ ώριμη πένα. Ξέρεις τι θέλεις να πεις και ξέρεις και πώς να το πεις. Gore εντάξει αλλά όπου χρειαζόταν. Το έχεις όπως φαίνεται. Δεν είχες άσκοπες πολυλογίες.

Πρόσωπα

Πολύ ρεαλιστικοί χαρακτήρες, ολοζώντανοι. Ο τύπος με τρόμαξε. Σοβαρά το εννοώ.

Διεκπεραίωση

Πιο συγγραφέας δεν γίνεται. Στο θέμα έπεσες μέσα για μέσα. Δεν είδα όμως, δεν ξέρω αν το θίγουν και οι προηγούμενοι, υπερφυσικό στοιχείο, που το θέλουμε στο φόρουμ. Βέβαια ήταν τόσο καλογραμμένο και τόσο άρτιο που δεν πείραξε τελικά, διαβαζόταν απλά ως gore. Συγχαρητήρια λοιπόν για τη συμμετοχή σου και καλώς όρισες στους διαγωνισμούς μας!

Σε υπέρ ευχαριστώ για τον χρόνο σου και για τα σχόλιά σου. Και συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά που κάνετε στο sff.

• Like 3
  • Thanks 1

• 1 month later...

Μόλις τώρα ἔτυχε νὰ τὸ διαβάσω - γενικά, δὲ μὲ ἕλκουν τὰ ἔργα τρόμου ...
Τὸ βρῆκα πολὺ καλογραμμένο, μὲ δυνατὴ περιγραφὴ τοῦ ἥρωα καὶ καλὴ (ἂν καὶ ἀπόλυτα διεστραμμένη) ἐξέλιξή του, δὲ μὲ πολυχάλασαν οἱ σκηνὲς βίας καὶ θὰ ἔλεγα ὅτι σίγουρα ἦταν μὶα πολὺ ἀξιἐπαινη προσπάθεια.  Ἀρίστο, μὲ κέρδισες!

Συμφωνῶ μὲ τὴ Ρουμπιλιάνα ὅτι ἐτοῦτο εἶναι μᾶλλον τῆς κατηγορίας 'Τί Δὲν Πρέπει νὰ Κάνουμε ὡς Συγγραφεῖς!'.  Εἰδικὰ σὲ σχέση μὲ τὴ συζήτηση 'Τί μᾶς Ἐμπνέει; Τί μᾶς Δίνει Ἰδέες;' φαντάζομαι ὅτι δὲ θὰ ἔπρεπε κὰν νὰ μᾶς περνάει ἀπὸ τὸ μυαλό ... 😄

)

• Thanks 1