Γιώργος77 Posted May 10, 2022 Share Posted May 10, 2022 (edited) Όνομα Συγγραφέα: Γιώργος Αλυφαντής Είδος: Urban Fantasy Βία; ΝΑΙ Σεξ; ΟΧΙ Αριθμός Λέξεων: 2.700 Αυτοτελής; Ναι Σχόλια: Για τον 56ο Διαγωνισμό Σύντομης Ιστορίας με θέμα: Συγγραφέας, αφιερωμένου στη μνήμη Ντίνου Χατζηγιώργη (1963-2022) Αντίο Βάρβαρε.doc Αντίο Βάρβαρε.pdf Edited May 10, 2022 by Γιώργος77 7 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kriton Posted May 14, 2022 Share Posted May 14, 2022 (edited) Νομίζω ότι είναι η ιστορία που μου άρεσε περισσότερο από άποψη δομής και τεχνικής. Ενδιαφέρουσα και πολύ έξυπνα δομημένη, το πως συστρέφονται μεταξύ τους η ιστορία του βάρβαρου και του συγγραφέα του. Μάλλον η αγαπημένη μου στο διαγωνισμό. Με εκτίμηση Edited May 14, 2022 by Kriton 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nick V. Posted May 16, 2022 Share Posted May 16, 2022 Καλή συνέχεια και καλή επιτυχία. Spoiler Σου το έχω ξαναγράψει: οι ιστορίες σου μου αρέσουν πάρα πολύ αλλά σχεδόν πάντα μου δίνουν την αίσθηση του ανολοκλήρωτου (με την έννοια ότι αφήνεις ανοιχτά και αναπάντητα κάποια θέματα, τη στιγμή που θα μπορούσες απλά με μια μικρή νύξη να τα κλείσεις. Θα ήθελα, δηλαδή, λίγο περισσότερο προσοχή στο κομμάτι της «κάθαρσης.» Δεν με απασχολεί τόσο το αν θα είναι θετικό ή αρνητικό το πρόσημο, θα μου άρεσε όμως να ήταν λίγο πιο ξεκάθαρα τα πράγματα στο τέλος για τους κεντρικούς χαρακτήρες σου σε σχέση πάντα με τα θέματα που έχεις ανοίξει.) 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Αρίστος Posted May 17, 2022 Share Posted May 17, 2022 Με κάθε σεβασμό και εκτίμηση ... Spoiler Πρωτότυπο, έξυπνο, εξαιρετικά καλογραμμένο. Δεν σε ξέρω προσωπικά, αλλά η αίσθηση, που μου άφησε το έργο σου είναι ότι διαβάζω ένα κείμενο ανθρώπου με ταλέντο στη συγγραφή, που έχει επενδύσει σε αυτό και εύχομαι όλοι σου οι στόχοι να πραγματοποιηθούν. Σε αυτό που "κλώτσησα" είναι το τέλος, καθώς κατά την εντελώς προσωπική μου γνώμη και γούστο, δεν ήταν αντάξιο της κλιμάκωσης, που έχτισες τόσο όμορφα προηγουμένως με την ιστορία σου 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gismofbi Posted May 17, 2022 Share Posted May 17, 2022 Spoiler Πολύ καλά δομημένη ιστορία με δυνατή πλοκή και άρτιο λόγο. Οι εναλλαγές ήταν πετυχημένες και οι χαρακτήρες ζωντανοί. Καλοδουλεμένο διήγημα γεμάτο συναισθήματα με μόνο αρνητικό το τέλος. Συμφωνώ με τα υπόλοιπα παιδιά εδώ. Θα ήθελα κι εγώ κάτι αντάξιου του υπόλοιπου κειμένου εκτός αν κρύβεις κάποιον συμβολισμό που δεν κατάλαβα. Καλή επιτυχία! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
CountJorge Posted May 21, 2022 Share Posted May 21, 2022 Spoiler Σίγουρα ένα πολύ εφάνταστο κείμενο με ενδιαφέρουσα δομή. Λίγο μπρεδεύτηκα αρχικά μέχρι να ξεδιαλύνω στο μυαλό μου τα δύο επίπεδα στα οποία εξελίσσεται η ιστορία αλλά μπορώ να πω ότι μου κράτησε το ενδιαφέρον σε όλη την έκταση. Προσωπικά το τέλος μου άρεσε αλλά όντως θα προτιμούσα να υπάρχει περισσότερη ανάπτυξη στο τελευταίο κομμάτι. Απο το σημείο που ο συγγραφέας πηγαίνει στο υπόγειο του καφενείου και μετά όλα εξελίσσονται κάπως απότομα. Καλη επιτυχία και καλή συνέχεια! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Roubiliana Posted June 1, 2022 Share Posted June 1, 2022 Spoiler Τίτλος : ταιριαστός κοσμοπλασία : αν και δινει την εντύπωση του συνηθισμένου κόσμου και συνηθισμένου επικού φάνταζι) το πας ένα βήμα παραπέρα και το κάνεις ενδιαφέρον. Μου άρεσε που ο συγγραφέας είχε καταφέρει να βγάλει λεφτά έστω και για σύντομη χρονική περίοδο από βιβλίο φαντασίας (να ένα σουρεάλ στοιχείο), μου άρεσε που όλα είχαν μια πιο τραβηγμένη, κωμική πλευρά, το όνομα του συγγραφέα, ο τρόπος που κινούταν ο εκδοτικός κόσμος αλλά και ο τρόπος που πέθανε ο βάρβαρος, με τη σούβλα. Χαρακτήρες : μου άρεσε που ο συγγραφέας αγαπούσε τόσο τον ήρωά του που τον ζωντάνεψε (τουλάχιστον αυτό κατάλαβα). Γλώσσα ταιριαστή με το κλίμα διηγήματος. Εκτέλεση, είσαι σίγουρα μέσα στο θέμα χρησιμοποιώντας την υπερβολή, το χιούμορ, τους συμβολισμούς για να δείξεις την εσωτερική μάχη ενός συγγραφέα που θέλει να δώσει ζωή σε έναν ήρωα που η αγορά δε θέλει. Ευχαριστούμε και καλή επιτυχία! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rōnin Posted June 7, 2022 Share Posted June 7, 2022 Καλή επιτυχία Spoiler Ωραίος τίτλος, καλή ροή κειμένου, καλή παρουσίαση χαρακτήρων, ενδιαφέρουσα και η εναλλαγή της ιστορίας του πρωταγωνιστή και της ιστορίας του βαρβάρου. Τον ένιωσα τον πρωταγωνιστή που έγραφε fantasy γιατί έβρισκε την πραγματικότητα ανυπόφορη. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Πυθαρίων Posted June 11, 2022 Share Posted June 11, 2022 Spoiler Πλοκή: Έχουμε εναλλαγές δράσης ηρωικής φαντασίας και πεζής πραγματικότητας, που ενώνονται στο τέλος μ’ ένα δραματικό, μελαγχολικό μεταφυσικό τρόπο. Γλώσσα: Ακριβής, δόκιμη, συνεπής. Κοσμοπλασία: Τυπική αλλά όχι ανιαρή, ως προς το φανταστικό κομμάτι, αληθοφανής προσέγγιση ως προς εκείνο της σύγχρονης πλοκής, με ηθικολογικά στοιχεία και προεκτάσεις. Χαρακτήρες: Συμπαθής ο κεντρικός ήρωας, αποδεκτοί και μάλλον ρεαλιστικοί οι υπόλοιποι χαρακτήρες, με τις ιδιαιτερότητές τους. Δένουν σ’ ένα σύνολο με πειστικές αλληλεπιδράσεις. Διεκπεραίωση: Άψογη απόδοση, πιστή στο θέμα. Συμπληρωματικά: Ανήκω σε εκείνους τους αναγνώστες (μάλλον λιγότερους, αν κρίνω από τα υπόλοιπα σχόλια) που λατρεύουν ιστορίες που αφήνουν σαν τελική γεύση την ασάφεια, με ανοιχτά σε εκδοχές και προβληματισμούς τελειώματα. Συγχαρητήρια, Γιώργο 77 Καλή επιτυχία. 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ιρμάντα Posted June 12, 2022 Share Posted June 12, 2022 Καλησπέρα, Γιώργο! Τα σχόλιά μου: Ιστορία Η ιστορία σου ήταν καλή, από τις πολύ καλές σου. Ήταν έξυπνη η παράλληλη παρακολούθηση των ηρώων σου, οι παράλληλες ιστορίες. Εκείνο που θα ήθελε ίσως να διασαφηνίσεις είναι αν ο ψυχολόγος ήταν όντως κάποιου είδους μάγος, ή αν το φανταζόταν ο Φροδένος αυτό. Θεωρώ πως ήταν, αλλά μου δημιουργείται κάποιες στιγμές η εντύπωση ότι ο Φροδένος φαντάζεται πράγματα, φαντάζεται μάγους, φαντάζεται το σύμπαν του και μπαίνει μέσα σε αυτό. Η ιδέα επίσης ότι με κάποιον τρόπο ήρθε στη ζωή ο βάρβαρος μου άρεσε πολύ, εκτός που αποτελεί το όνειρο κάθε συγγραφέα. Γλώσσα Όπως πάντα σύγχρονη, μεστή, σωστή. Πρόσωπα Ο Φροδένος, συμπαθής. Το όνομά του δεν έκατσε καλά, δεν ξέρω γιατί, από τη μία μου θύμιζε Φρόντο, από την άλλη μου φάνηκε σαν να προσπαθούσες να ειρωνευτείς, ελαφρώς, τον ήρωά σου. Πράγμα που έχεις δικαίωμα να κάνεις, σαφώς. Απλά έχω αυτή την εντύπωση. Επίσης και ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας μου άρεσε. Ρεαλιστικός, δηλαδή, με κέρδισε. Διεκπεραίωση Όπως είπα στα γενικότερα σχόλια, όλες οι ιστορίες είχαν πετύχει με μεγάλη μαεστρία να ενσωματώσουν το θέμα στην αφήγησή τους. Και αυτό το λέω γιατί, όντας σχετικά παλιός στο φόρουμ και στους διαγωνισμούς, σίγουρα θα θυμάσαι πόσες φορές οι συμμετέχοντες έχουν εισπράξει σχόλια του τύπου, δεν δένει το θέμα που δόθηκε με την ιστορία σου, ή, μου φάνηκε ότι απλά αναφέρθηκες σε αυτό ξώφαλτσα για να είσαι εντός. Εδώ, και σε όλες τις ιστορίες, το θέμα κατάφερε να γίνει ζωτικό κομμάτι της πλοκής. Πρακτικά χωρίς συγγραφέα δεν υπήρχε ιστορία. Μπράβο και σε σένα και σε όλους και συγχαρητήρια για τη νίκη σου. (Να πω ότι ανυπομονώ για το θέμα μπορεί να σκαρφιστεί για την επόμενη φορά το μυαλό σου!) 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Γιώργος77 Posted June 12, 2022 Author Share Posted June 12, 2022 Θα ήθελα να πω ότι διαβάζω με πολλή προσοχή τα σχόλιά σας, και σε αυτόν και σε όλους τους προηγούμενους διαγωνισμούς. Καλή, γενικά, η αμφισημία στη λογοτεχνία, αλλά υπάρχουν και κάποια όρια. Αν ο αναγνώστης δεν καταλαβαίνει τι έγινε, φταίει ο συγγραφέας κι όχι αυτός. Να τι πρόβλημα μου παρουσιάστηκε σ' αυτή την ιστορία: Spoiler Το τέρας που πλησιάζει τον Γκόργκαν προς το τέλος της ιστορίας - και της ζωής του - είναι ένας απλός κάμερα μαν. Πώς, όμως, μπορείς να περιγράψεις έναν οπερατέρ με τη γλώσσα ενός βάρβαρου του ψευδο - Μεσαίωνα; Ως τέρας με μαύρο κεφάλι και πελώριο στόμα; Ως άνθρωπο με ένα μυστηριώδες αντικείμενο δίπλα στο κεφάλι του - τι αντικείμενο, μια περικεφαλαία; Ως μάγο με μαγικό όπλο; Ως τι; Και κάπου εκεί, μπερδεύεται και ο βάρβαρος, και ο αναγνώστης. Μακρύς και δύσκολος ο δρόμος της συγγραφικής επάρκειας... 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nick V. Posted June 12, 2022 Share Posted June 12, 2022 (edited) 1 hour ago, Γιώργος77 said: Να τι πρόβλημα μου παρουσιάστηκε σ' αυτή την ιστορία: χμ, έχω μια ιδέα: Spoiler ως έναν μάλλον άνθρωπο (που μοιάζει πολύ σε τρολ) και που κρατάει σφιχτά κουρνιασμένο πάνω στον ώμο του έναν καμπουριασμένο, πεινασμένο και σαλιάρη, πολύ σαλιάρη γύπα αν τύχει και διαβάσει αυτές τις γραμμούλες κάποιος φίλος καμεραμάν, ελπίζω να μου συγχωρέσει το ατόπημα στην περιγραφή... @Γιώργος77, πάντως, μια χαρά είναι η περιγραφή σου. Edited June 12, 2022 by Nick V. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts