Jump to content

Ο πάπυρος, η πένα και ο χρονοταξιδιώτης

Rōnin

Recommended Posts

Όνομα Συγγραφέα: Αργυρώ Μπρατσιώτη
Είδος: Fantasy
Βία; όχι
Σεξ; όχι
Αριθμός Λέξεων: 2828
Αυτοτελής; ναι
Σχόλια: Για τον 56ο Διαγωνισμό Σύντομης Ιστορίας (ΘΕΜΑ: Συγγραφέας) αφιερωμένου στη μνήμη Ντίνου Χατζηγιώργη (1963-2022)

Ο πάπυρος, η πένα και ο χρονοταξιδιώτης.pdf

• Like 6
  • Thanks 3

• Φάντασμα locked and unlocked this topic

Μπράβο! Προχωρησε το. Το μόνο που θα ήθελα να φτιάξεις ονομασίες πιο εύκολες να έχουν στην μνήμη 

• Like 1

Καλή συνέχεια και καλή επιτυχία.

Spoiler

Το διήγημά σου μου άρεσε αρκετά. Δεν ξέρω όμως αν μπορώ να το πω αυτοτελές. Περισσότερο μου φάνηκε σαν εισαγωγή για κάτι μεγαλύτερο (ήθελα, δηλαδή, να διαβάσω και την ιστορία της Τζέιντα.) Ωραίος τίτλος και πολλά υποσχόμενος. Η γραφή σου είναι καλή αλλά, νομίζω, υπάρχουν κάποια περιθώρια για βελτίωση.

• Like 2

Με κάθε σεβασμό και εκτίμηση ...

Spoiler

Γράφεις όμορφα, με ευχάριστη ροή, χωρίς το μάτι του αναγνώστη να σκοντάφτει σε επιτηδευμένα "περίπλοκες" κατασκευές και φράσεις, βάζοντάς μας σε έναν φανταστικό κόσμο, με πολλά περιθώρια ανάπτυξης. 

Παρόλα αυτά, κατά την ταπεινή προσωπική μου γνώμη, έπεσες σε μία κλασσική παγίδα του διηγήματος και του ορίου των λέξεων του συγκεκριμένου διαγωνισμού. Προσπάθησες να "στριμώξεις" σχεδόν όλη την κοσμοπλασία σου σε ένα διήγημα, με αναφορές σε φυλές, ονόματα, τοποθεσίες, ιεροτελεστίες, παραδόσεις κλπ., χωρίς να αφήνεις χρόνο στον αναγνώστη να τα αφομοιώσει. Θα προτιμούσα να είχες επικεντρωθεί στην γνωριμία και το δέσιμο του Θέρελιν και της Τζέιντα, αποκαλύπτοντας παραπάνω πληροφορίες για τον κόσμο σου, μέσα από διαλόγους τους ή πραγμάτων, που έζησαν μαζί (π.χ. μία ξαφνική επίθεση από Βάλμιροχ κλπ.)

• Like 1

Spoiler

Έχω κι εγώ την ίδια αίσθηση με τους προηγούμενους. Ενώ είναι όμορφο κείμενο με εικόνες, περιγραφές και ροή, έχει πολλή πληροφορία μέσα του που το μπουκώνει. Θέλεις να χωρέσεις ολόκληρο κόσμο σε λίγες σελίδες και το διήγημα βαραίνει ενώ ο αναγνώστης χάνεται. Θα μπορούσες να αφηγηθείς απλά τις ιστορίες των δυο κύριων ηρώων σου ώστε να ταυτιστούμε καλύτερα μαζί τους και να δούμε την κοσμοπλασία μέσα από τα μάτια τους ή τα λόγια τους. Δηλαδή λιγότερο tell και περισσότερο show. Καλή προσπάθεια, πάντως.

Καλή επιτυχία!

• Like 1

• 2 weeks later...

Καλή επιτυχία!

Spoiler

Όμορφο διήγημα με ωραίες εικόνες και ενδιαφέρουσα κοσμοπλασία. 

Νομίζω ωστόσο, ότι ως κείμενο θέλει "άπλωμα". Στην πρώτη 1-1.5 σελίδα δίνονται πολλές πληροφορίες κοσμοπλασίας και κάπως "μπουκώνει". Πέρνει να απλώσει ώστε να δίνεται η πληροφορία πιο οργανικά. Επίσης στο κομμάτι που ο ήρωας μπαίνει στην Ινγκόρια θα περίμενα μια περιγράφη της πόλης, της αρχιτεκτονικής, των ανθρώπων, το ίδιο και στο πανδοχείο.

Ως ιστορία παρουσιάζει ενδιαφέρον και έχει πολλές προεκτάσεις. Εύκολα θα το έβλεπα σε μεγαλύτερη φόρμα (νουβέλα ή και γιατί όχι μυθιστόρημα). 

Καλή συνέχεια!

• Like 1

Spoiler

τίτλος : πολλά υποσχόμενος

χαρακτήρες : ο κεντρικός χαρακτήρας έχει σίγουρα πολλά διλήμματα να αντιμετωπίσει, για τη ζωή και την αθανασία. Αλλά ίσως χρειαζόταν πιο πολύ χώρο.

Κοσμοπλασία : είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα αλλά θέλει πιο πολλές σελίδες για να αναδειχθεί.

γραφή : μεγάλο info dump, επίσης η ιστορία ήθελε πιο πολύ χώρο.

Εκτέλεση : οριακά εντός θέματος. Αν και ο ήρωας γράφει ιστορίες, πιο πολύ μου έδωσε την εντύπωση ενός καταγραφέα, ενός ληξίαρχου.

Ευχαριστούμε και καλή επιτυχία!

• Like 1

Καλησπέρα κι από μένα,

Spoiler

Σε γενικές γραμμές, συμφωνώ με τους/τις προλαλήσαντες. Θα σου πρότεινα το εξής: να μην αναφέρεις μέσα στο διήγημα την ιστορία των Βάλμιροχ και των Χίμελλκαϊ. Είτε να μην αναφέρεις τίποτα, είτε να αφήσεις εδώ κι εκεί κάποιες σκόρπιες πληροφορίες. Έχω την εντύπωση ότι ενδιαφέρεσαι να αποτυπώσεις μια ομορφιά στη γραφή σου και μια τέτοια τακτική θα πρόσθετε ένα κάποιο επιπλέον μυστήριο στην ιστορία. Γενικότερα, είμαι της άποψης ότι στη λογοτεχνία, όπως και στη ζωή, κάποια πράγματα μένουν άγνωστα ή/και ανεξήγητα. Ας αφήσουμε και λίγο τη φαντασία του αναγνώστη να δουλέψει, ας τον αφήσουμε να αναρωτιέται. Δεν γράφουμε επιστημονικές εργασίες, όπου τα πάντα πρέπει να εξηγούνται λεπτομερώς και με σαφήνεια.  

Καλή επιτυχία!

• Like 1

• 2 weeks later...

Αυτή η ιστορία είχε πράγματι πολύ ενδιαφέρουσα κοσμοπλασία. Θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες, ότι στρίμωξες πολλά μέσα σε λίγες λέξεις, αλλά πιστεύω ότι θα ήθελα να δω μία νουβέλα σε αυτόν τον κόσμο. Επίσης, πέφτεις σε μία παγίδα που το έχουμε πολλοί Έλληνες, δυστυχώς: αποκαλύπτεις πράγματα με exposition και όχι μέσω της δράσης, πράγμα που θα ήταν μεν δυσκολότερο αλλά πολύ πιο σωστό.

Χαρακτήρες:

Λίγο αδιάφοροι αλλά στο ύψος τους. Που εδράζεται το ότι μου φάνηκαν αδιάφοροι; Επειδή τους παραθέτεις με exposition και δεν τους αφήνεις ακριβώς να αναπνεύσουν. Με όλες τις λεπτομέρειες που είναι απαραίτητες για να καταλάβουμε πώς λειτουργεί ο κόσμος σου, χάνεται ο χώρος και ο χρόνος όπου θα μπρούσαν ίσως να προβάλουν πιο συναισθηματικοί και πιο ολοκληρωμένοι.

Γλώσσα:

Πολλά, πολλά, λες υπερβολικά πολλά και μπουκώνεις τη ροή σου.

Διεκπεραίωση:

Μέσα στο θέμα, ναι. Με μία ίσως από τις πιο ενδιαφέρουσες κοσμοπλασίες από όλες τις συμμετοχές, ναι. Αλλά λόγω υπερβολικου φορτώματος λεπτομερειών πνίγεται το τελικό αποτέλεσμα, αν και παραμένει ενδιαφέρον, εννοείται.

Θα ήθελα να διαβάσω αυτή την ιστορία ολοκληρωμένη, δηλαδή, με πέντε χιλιάδες λέξεις ακόμη. Ή τρεις, το λιγότερο.

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή και με συγχωρείς για την καθυστέρηση των σχολίων.

Edited by Ιρμάντα
  • Like 1