Jump to content

Ντζενούν (Djenoun)

Kriton

Recommended Posts

Όνομα Συγγραφέα: Κρίτων Γρηγοράκης
Είδος: Τρόμος
Βία; Ναι
Σεξ; (Ναι/Όχι)
Αριθμός Λέξεων: 2740
Αυτοτελής; Ναι
Σχόλια: Για τον 57ο Διαγωνισμό Σύντομης Ιστορίας - Συνωμοσία

djenoun.pdf

• Like 4
  • Thanks 2

• Φάντασμα locked this topic
  • Φάντασμα unlocked this topic
Spoiler

Αγαπητέ Κρίτων, 

Διάβασα το διήγημά σου και παραθέτω τα σχόλιά μου.
Αρχικά, ήταν ένα πολύ ευχάριστο ανάγνωσμα που μου κίνησε το ενδιαφέρον εξ αρχής. Έμεινα ως αναγνώστρια ικανοποιημένη από όλα τα βασικά του στοιχεία. Κυρίως όμως δίνω ένα μεγάλο thumps up για την πολύ καλή χρήση της γλώσσας, ιδιαίτερα σε αυτήν την περίπτωση που αφορά και πρωτοπρόσωπη αφήγηση.

Αν μου έλειψε κάτι από αυτό το διήγημα ήταν μια κορύφωση. Και ίσως μια πιο περιγραφική εμβάθυνση σε όσα συμβαίνουν κατά τη διάρκειά της (αυτή θα μπορούσε π.χ. να είναι η δολοφονία του καθηγητή; δεν ξέρω). Η ίδια η ροή της ιστορίας, δηλαδή, με έκανε να περιμένω μια τέτοιου είδους ολοκλήρωση η οποία όταν ήρθε, ήρθε και πολύ γρήγορα και σχεδόν ειδησεογραφικά. Εν ολίγοις, με είχες μέχρι το «Απόψε» γιατί περίμενα κάτι, το οποίο ωστόσο δεν άφησε την επίγευση που μου υποσχέθηκε όλη η προηγούμενη αφήγηση. 

(edit) Τέλος, θα ήθελα να προσθέσω και κάτι πολύ σημαντικό που το ξέχασα επειδή με συνεπήρε η ιστορία. Νομίζω ότι το διήγημα είναι εκτός θέματος διαγωνισμού. 🥴
Αυτά!

Εύχομαι καλή επιτυχία! 

Edited by Starbuck
  • Thanks 1

Καλή επιτυχία Κρίτωνα!

Spoiler

Η ιστορία σου μού άρεσε πάρα πολύ! Την βρήκα πολύ καλογραμμένη. Είναι ατμοσφαιρική και με ταξίδεψε.

Δεν μού έγινε πολύ σαφές, όμως, τί ακριβώς είναι το Ντζενούν. Ίσως έπρεπε να δώσεις κάποιες επιπλέον πληροφορίες.

Επίσης, για να είμαι ειλικρινής, δεν κατάλαβα ποιά ήταν εν τέλει η συνομωσία.

[Και μια σύντομη ερώτηση για το τεχνικό κομμάτι, για την οποία δεν νομίζω ότι αξίζει να ανοιχθεί νέο θέμα στο φόρουμ. Στην προτελευταία παράγραφο της δεύτερης σελίδας, γράφεις σε Ενεστώτα: "Είμαι ευγενική με το προσωπικό. Δεν δημιουργώ προβλήματα. Και αυτοί μου φέρονται με σχετικό σεβασμό, χωρίς πολύ βία.", ενώ όλη η υπόλοιπη ιστορία είναι σε Παρελθοντικούς χρόνους. Είναι κάποια τεχνική, ή λάθος δικό σου; Ευχαριστώ.]

Συγχαρητήρια για την προσπάθειά σου!

• Thanks 1

Καλή επιτυχία!

Spoiler

Πολύ καλογραμμένη ιστορία. Της ταίριαζε η πρωτοπρόσωπη γραφή και δημιουργούσε στο κείμενο μια ανατριχιαστική, σκοτεινή ατμόσφαιρα. Οι χαρακτήρες ήταν αρκετά ζωντανοί και η αγωνία υποβόσκουσα σε κάθε παράγραφο. Μου άρεσε που ήταν γραμμένη σε λίγο πιο παλιό στυλ τύπου Λάβκραφτ ας πούμε κι επίσης λάτρεψα όλα αυτά τα εμβόλιμα ξενικά στοιχεία πχ αραβικά, γαλλικά. Έδιναν μια αυθεντικότητα και μια αληθοφάνεια. Ήταν γενικά μια καλή προσπάθεια αλλά συμφωνώ κι εγώ ότι δεν είδα κάπου συνομωσία.

• Thanks 1

Spoiler

Έξυπνη γραφή, προσεγμένο και καλογραμμένο. Μου άρεσε πολύ. Η μόνη ένστασή μου έχει να κάνει με το θέμα. Σε πολλά σημεία κατά την ανάγνωση σκεφτόμουν: «ωραία τα γράφει, αλλά πού είναι η συνωμοσία;» Την απάντηση την έδωσες σε μια πρόταση. Έδεσε, αλλά μου έδωσε και λίγο -ελάχιστα, ίσως- την εντύπωση του κάπως βεβιασμένου. Γενικότερα, έχω την αίσθηση ότι παραμένεις εγκλωβισμένος σε μια συγκρατημένη συγγραφική ευπρέπεια. Δεν ξέρω αν σου αρκεί αυτό, αλλά θα ήθελα να δω την πένα σου να ρισκάρει περισσότερο. Καλή επιτυχία και καλή συνέχεια σε ό,τι γράφεις.

• Thanks 1

Συγχαρητήρια και καλή επιτυχία !

Spoiler

Η γραφή σου είναι αδιαμφισβήτητα άρτια. Η ιστορία σου είναι δουλεμένη και με λεπτομέρειες που εμένα προσωπικά μου άρεσαν υπερβολικά πολύ (λ.χ. παραπομπές, ονομασίες, τοποθεσίες κλπ.). Η ατμόσφαιρα που δημιούργησες με συνεπήρε. Όταν αποφασίζεις να γράψεις "σκοτεινά", μου δίνεις ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό που θέλω, σαν αναγνώστης. Τα έχουμε ξαναπεί...εκτιμώ πολύ το ταλέντο σου. Αν μου επιτρέπεις όμως, η ιστορία σου μου άφησε την αίσθηση ότι είναι εκτός θέματος, καθώς δεν ανέδειξες κάπως τη "Συνωμοσία". 

• Thanks 1

καλή επιτυχία!

Spoiler

τίτλος, μου τράβηξε την προσοχή

κοσμοπλασία : πολύ πειστική αναπαράσταση της Αλγερίας του μεσοπολέμου. Μου άρεσαν και οι κοινωνικές πτυχές του διηγήματος. 

χαρακτήρες : ενδιαφέροντες αν και είχα ανάγκη λίγη παραπάνω ανάπτυξη. όλο αναρωτιόμουν αν όντως μπήκε κάτι στο κεφάλι της ηρωίδας ή όχι. 

εκτέλεση ; δεν είναι εντελώς ξεκάθαρο αν πρόκειται για συνομωσία. μάλλον για απλή εκδίκηση. 

γλώσσα : πετυχημένη η εισαγωγή τοπικών λέξεων, έκανε την ιστορία σου ζωντανή. 

• Thanks 1

Καλησπέρα Κρίτωνα!

Spoiler

Πλοκή: Χμ, με προβλημάτισες. Δηλαδή, υπάρχουν πολύ καλά στοιχεία στο διήγημά σου και κάποια πιο μέτρια, θα αναλυθούν πιο κάτω διεξοδικά. Θα πω ότι η ιστορία σου, σαν ιστορία, δεν με ξετρέλανε, αν και

Γλώσσα: …η γλώσσα ήταν πάρα πολύ περιποιημένη, πάρα πολύ προσεγμένη, χωρίς ούτε ένα περιττό «και». Εσύ, of all people, έχεις απόλυτο δίκιο να παραπονιέσαι για τα σαν και τις παρομοιώσεις μου διότι πραγματικά το κείμενό σου είναι υπόδειγμα μη περιττολογίας. Είναι. Γκρινίτσα: οι γαλλικοί ιδιωματισμοί. Ήταν ξαφνικά σαν να διάβαζα ένα μεταφρασμένο κείμενο από τα γαλλικά, και μου έδινε διευκρινήσεις το σημείωμα του μεταφραστή (Σ.τ.Μ. που διαβάζαμε παλιά.) Μου φάνηκε περίεργο κάπως, εφόσον είσαι Έλληνας. Εκτός και μου πεις ότι η ιστορία είχε γραφτεί στα γαλλικά κάποτε, ή κάτι τέτοιο. Ενώ είναι έξυπνο το λογοπαίγνιο με τη λάσπη, με ξένισε.

Χαρακτήρες: Ναι, τους ήθελα πιο δυνατούς. Ή δεν πρόλαβες να τους αναπτύξεις αρκετά ώστε να τους νοιαστούμε. Μπορεί όμως και να μην ήθελες να τους νοιαστούμε. Το εννοώ αυτό. Νομίζω πως ήθελες να απογυμνώσεις την ιστορία σου από κάθε περιττό κάθε συναισθηματισμό κατά κάποιον τρόπο. Οπότε είχαμε (μάλλον συνειδητά) αυτό το αποτέλεσμα. Θα ήθελα, ας πούμε, κάτι παραπάνω για να συμπαθήσω την Καντίγια. Θα ήθελα και μία σαφέστερη αιτιολόγηση ως προς το πώς ακριβώς εξάπλωσε τις φήμες η αφηγήτρια, αν ήταν φήμες, ή να φανεί λίγο καθαρότερα πόσα ήταν όντως φήμες από όλα αυτά. Ενώ η σκηνή με τον γέρο και την ηρωίδα την αρχή ήταν πράγματι πολύ καλά χτισμένη. Έλεγε όσα έπρεπε με ιδεατά οικονομημένο τρόπο.

Διεκπεραίωση: Μία πολύ μετρημένη, εκλεπτυσμένη, θα έλεγα, ιστορία, γραμμένη από έναν διαβασμένο και κοσμογυρισμένο άνθρωπο. Στο κομμάτι της συνομωσίας, τώρα….όχι απολύτως εδραιωμένη σαν κυρίως θέμα της ιστορίας. Δηλαδή το διήγημά σου θα λειτουργούσε και χωρίς να αναφέρεις τη λέξη, καθώς μοιάζει να έφτιαξες πρώτα το διήγημα και μετά να ταίριαξες τη συνομωσία μέσα σε αυτό (και όχι το αντίθετο). Αν το θέμα του διαγωνισμού ήταν Φήμη, ή Φήμες, θα ήσουν εκατό τοις εκατό εντός. Τώρα κάπως ακροβατείς. Και θα ήθελα περισσότερες εξηγήσεις όσον αφορά στο τι συνέβη αληθινά, υπήρχε στοίχειωμα, δεν υπήρχε; Αν και ήδη παραπονέθηκα για αυτό.

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή και καλή επιτυχία τον διαγωνισμό!

• Thanks 1

• 2 weeks later...

Καλή επιτυχία, Κρίτωνα!

Spoiler

Εγείρεις εικόνες με τόση ευκολία, που είναι σαν να παίρνει κάποιος ανάσα. Απλά συμβαίνει. Αυτή η ευκολία κάνει πολύ αισθητό το κομμάτι της κακοποίησης που έζησε ως μικρή η πρωταγωνίστρια και δικαιολογεί το γιατί χάθηκε η αθωότητα και ο χαρακτήρας της (συν ότι φαίνεται ότι είχε μια κλίση προς αυτή την κατεύθυνση ανεξαιρέτως). Είναι σαν ένα κέλυφος χωρίς ψυχή. Δεν αντιλαμβάνεται πια πολλά πράγματα στο περιβάλλον της και οι περιγραφές που δίνεις για το πόσο άνετα νιώθει στο τρελοκομείο μου σφίγγουν το στομάχι. Υπενθυμίζει ότι πολλοί άνθρωποι βουλιάζουν στους εαυτούς τους και θεωρούνται άρρωστοι επειδή τους συνέβησαν αρρωστημένα πράγματα. Έτσι γίνεται από πάντα, και (δυστυχώς) συμβαίνει ακόμα.

Η συνωμοσία είναι παρασκηνιακή, είναι μια υπόθεση που κάνει ένας δευτερεύοντας χαρακτήρας, αλλά υπάρχει. Νομίζω έπρεπε να τη φέρεις πιο κοντά στον προβολέα.

Από την άλλη, η γλώσσα είναι κτήμα σου και τη χειρίζεσαι με μαεστρία. Το ίδιο και τις ιστορικές αναφορές. Τα χρησιμοποιείς όλα αυτά και μας δείχνεις την οπτική ενός τρελού με τόση επιτυχία που απλά βαραίνω από το σκοτάδι που διαβάζω. Μπορεί κάλλιστα να έρθει το Ντζενούν να με στοιχιώσει. Μπρρρρρ!

Όπως και να έχει, εύχομαι κάθε επιτυχία!

• Thanks 1