gismofbi Posted October 23, 2022 Share Posted October 23, 2022 Όνομα Συγγραφέα: Κοσμάς Κωνσταντινίδης Είδος: Πινελιές ιστορικού αστικού τρόμου (δεν ήξερα που να το κατατάξω ακριβώς) Βία; Ναι (αναφορές) Σεξ; Όχι Αριθμός Λέξεων: 1940 Αυτοτελής; Ναι Σχόλια: Για τον 57ο Διαγωνισμό Σύντομης Ιστορίας - Συνωμοσία Θα με νιώσεις αν ματώσεις.pdf 7 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MyDarkSide Posted November 10, 2022 Share Posted November 10, 2022 Καλή επιτυχία Κοσμά, και συγχαρητήρια για την προσπάθειά σου! Spoiler Από τις αγαπημένες μου ιστορίες στον διαγωνισμό! Το βρήκα πολύ έξυπνο το ότι χρησιμοποίησες μια «αληθινή» θεωρία συνωμοσίας! Η γραφή σου μού άρεσε πολύ. Η ιστορική αναδρομή νομίζω ήταν αρκετά μεγάλη σε έκταση, και προσωπικά κάπου προς το τέλος με κούρασε. Σε γενικές γραμμές, μια πάρα πολύ καλή προσπάθεια! Μπράβο! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nick V. Posted November 10, 2022 Share Posted November 10, 2022 Spoiler Κάθε νέο κείμενό σου που διαβάζω, μου φαίνεται πως είναι και το καλύτερό σου (απ' όσα έχω διαβάσει.) Στο συγκεκριμένο δεν βρήκα σχεδόν τίποτα που να με χάλασε. Μου άρεσε ιδιαίτερα που άφησες το θέμα να φανερωθεί από μόνο του. Επίσης -δεν ξέρω αν το έκανες σκόπιμα- μου άρεσε και το διττό νόημα που έβγαλες για τον θεσμό της βασιλείας στην Αγγλία. Στα της γραφής, κινήθηκες έξυπνα, αλλά στην ουσία της ιστορίας σου ίσως και να μην ήσουν και τόσο πολύ πρωτότυπος. Λεπτομέρεια για μένα, όμως, μιας και με κέρδισες λόγω ατμόσφαιρας. Το τέλος ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενο, αλλά ταιριαστό. Καλή επιτυχία και καλή συνέχεια σε ό,τι γράφεις. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kriton Posted November 11, 2022 Share Posted November 11, 2022 (edited) Μπράβο Κοσμά - καλή επιτυχία Spoiler Μου αρέσει που η συνωμοσία υπονοείται, είναι έμμεση αλλά διάχυτη στην ιστορία σου. “Η σύγχρονη ανθρώπινη ιστορία είναι μια συνωμοσία” και όλο αυτό διαφαίνεται στην αφήγηση του ήρωα. Ο ήρωας είναι όμορφα πλασμένος, πολυδιάστατος και ενδιαφέρων γιατί δημιουργεί μια αίσθηση ταυτόχρονης συμπάθειας-αντιπάθειας. Μου αρέσει ο τρόπος αφήγησης όπου ο ήρωας διηγείται απευθυνόμενος σε δεύτερο πρόσωπο. Μου αρέσει ο συναισθηματικός του αφηγητή που έχει εναλλαγή ανάμεσα σε συναίσθημα και αποστασιοποίηση σαν κάτι ανθρώπινο και μη ανθρώπινο ταυτόχρονα. Μου αρέσει που οι επιδημίες - ασθένειες εμφανίζονται ως αποτέλεσμα ατυχών πειραμάτων. Ο τίτλος κρίνεται επίσης επιτυχημένος, κατά την άποψή μου. Μου άρεσε πολύ το τέλος που είναι υπονοούμενο και ως προς τον τίτλο του διηγήματος. Δεν μου αρέσει η λεπτομερής χρονολογική καταγραφή σαν να είναι ημερολόγιο. Θα προτιμούσα να αναφέρονται χρονικά τα γεγονότα πιο αόριστα χωρίς τις χρονιές τους και μόνο ΙΣΩΣ ενδεικτικά κάποιες ημερομηνίες. Μια ημερομηνία μπορεί κάλλιστα να υπονοηθεί από μία αναφορά σε ένα γεγονός ή μια κατάσταση. Μικρές σημειώσεις. Κάποιος που ζει τον Α Παγκόσμιο πόλεμο δεν τον αναφέρει ως τέτοιον, αλλά ως Μεγάλο Πόλεμο (ακόμα και αν εκ των υστέρων ονομάστηκε έτσι και ο αφηγητής έζησε το εκ των υστέρων). Ξεκαθαρίζω ότι δεν θεωρώ εαυτόν κριτικό λογοτεχνίας και ότι λέω είναι καλοπροαίρετο. Είναι η εντελώς υποκειμενική άποψη ενός αναγνώστη (και προφανώς όχι απόλυτη αλήθεια ούτε γνώμη αυθεντίας). Θεωρώ όλες τις προσπάθειες αξιέπαινες. Edited November 11, 2022 by Kriton 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Αρίστος Posted November 11, 2022 Share Posted November 11, 2022 Συγχαρητήρια και καλή επιτυχία ! Spoiler Μου άρεσε πάρα πολύ. Η "απομυθοποίηση" του χιλιοφορεμένου κλισέ των βαμπίρ, που είναι παντοδύναμα, αισθησιακά, με έπαρση κλπ. με κράτησε σαν αναγνώστη. Κατά την γνώμη μου, η ιστορία που ανέδειξε το θέμα με τον καλύτερο τρόπο. Αν μου επιτρέπεις, θα προτιμούσα η αφήγηση να γινόταν στο πλαίσιο διαλόγου (λ.χ. με το νεαρό γιατρό ή γιατί όχι, με ένα συγκρατούμενο ! Άλλο ένα μυθικό πλάσμα να "αποδομήσεις" ), και όχι σαν μονόλογος ή ημερολογιακή καταχώρηση. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Starbuck Posted November 11, 2022 Share Posted November 11, 2022 Spoiler Αγαπητέ Κοσμά, Διάβασα την ιστορία σου και οφείλω να ομολογήσω ότι με μπέρδεψε λίγο. Η γραφή είναι σίγουρα εξαιρετική. Η χρήση του λόγου, οι επιλογές των λέξεων, είναι όλα σε υψηλό επίπεδο. Αυτό που με μπέρδεψε είναι το οβερόλ της υπόθεσης. Μοιάζει πως ο βρικόλακας-ήρωας της ιστορίας προσπαθεί να «παραπλανήσει» τον γιατρό προκειμένου να «ξεδιψάσει». Μιλώντας σε μένα τελικά ως αναγνώστρια, προσπαθεί να παραπλανήσει εμένα. Αυτό που με μπέρδεψε και με άφησε κάπως με ερωτηματικά είναι πως αν εγώ άκουγα αυτή την ιστορία, σίγουρα δεν θα τον πλησίαζα. Δηλαδή, ο ήρωας δεν πετυχαίνει τελικά τον σκοπό του. Ίσως αν η εξιστόρηση επικεντρωνόταν στο πόσο άθλια ένιωθε με αυτό που έκανε τότε πράγματι να τον λυπόμουν. Ειδικά αν αυτό δεν ήταν αληθές, δηλαδή αν δεν ένιωθε καθόλου άσχημα αλλά με κορόιδευε, τότε το φινάλε θα ήτανε καθόλα γκράντε. Το καταφέρνει βέβαια μέχρι που με βάζει στη θέση του ξεκινώντας την εξιστόρησή του. Αλλά με το που το κάνει αυτό, σύντομα σταματάω να τον λυπάμαι, να τον συμπονώ ή να τον καταλαβαίνω. Βγάζει μια αίσθηση αυταρέσκειας. Κι έτσι όχι απλώς δεν με παραπλανεί αλλά θέλω να αποτραβηχτώ. Θα ήθελα εν ολίγοις να με παραπλανήσει και να με σαγηνεύσει πολύ περισσότερο απ' όσο το κάνει. Στα τεχνικά ζητήματα, κάποιες εναλλαγές χρόνων, μάλλον εκ παραδρομής, μπέρδευαν λίγο τον χρόνο της αφήγησης. Γενικά, η ιδέα μου άρεσε πάρα πολύ, ωστόσο και πρόκειται για μια ολοκληρωμένη προσπάθεια και ένα κείμενο που διάβασα με περίσσιο ενδιαφέρον και γι' αυτό θα ήθελα να είναι πολύ πιο χειριστικός τελικά ο ήρωάς μας. Αυτά! (και δεν το πιστεύω καν αλλά πράγματι σε αυτή την περίπτωση το ήθελα το manipulation μου 😛 ) Συγχαρητήρια και εύχομαι πολύ καλή επιτυχία! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ιρμάντα Posted November 21, 2022 Share Posted November 21, 2022 Καλησπέρα Κοσμά! Spoiler Πλοκή: Τι να πω εδώ; Νομίζω κάθισες να γράψεις κάτι για την πλάκα σου και σου πέτυχε. Ακόμη ένα παράδειγμα απέριττης γραφής. Η ιδέα ότι ο άνθρωπος αυτός μεγάλωσε και έγινε βρικόλακας, χωρίς μοιραίους εραστές, δαγκώματα και ταρατατζούμ περικοκλάδες μου φάνηκε πετυχημένη. Και πρωτότυπη. Ίσως την έχω δει μόνο μία φορά, στο Vampire Tapestry (Suzy McCharnas). Εκεί από όσο θυμάμαι η συγγραφέας διαχειριζόταν έναν βρικόλακα με ανάλογη λιτότητα. Η ιδέα ότι προσπαθούσαν να κάνουν ελιξίριο αθανασίας από το αίμα του, ή με πειραματισμούς, καλή εν προκειμένω. Και ταίριαζε που τελικά προκύπτανε ασθένειες από αυτούς τους πειραματισμούς. Επίσης μου άρεσε που, βασικά, ήταν /είναι ο μόνος βρικόλακας από όσο κατάλαβα. Γλώσσα: Είχες ένα χιούμορ στο περίπου, όχι ακριβώς χιούμορ. Μάλλον μία ανάλαφρη διάθεση στο γράψιμό σου, αν και μιλάς για πολύ σκοτεινά πράγματα. Η γλώσσα θα μπορούσε να είναι ίσως, λίγο πιο παλιομοδίτικη. Δεν ξέρω πώς αλλιώς να το πω. Επειδή ο βρικόλακάς μας κουβαλάει επάνω του κάποιες εκατοντάδες χρόνια, δηλαδή. Χαρακτήρες: Τον έχεις πιάσει τον ήρωα, βέβαια, δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά καθώς είναι ο βασικός αφηγητής, ήρωας, η ιστορία ολόκληρη είναι αυτός. Εδώ να πω πως ο πειραματισμός σου με το 2ο πρόσωπο πέτυχε (γενικώς η συνταγή σου πέτυχε) και είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο. Ίσως σε κάποια κείμενα του Γιώργου Χειμωνά να είχα βρει κάτι αντίστοιχο. Με επιφύλαξη αυτό. Πάντως αυτός ο τύπος αφήγησης ταίριαξε και με την ιστορία σου και με τον χαρακτήρα. Μάλιστα πέτυχες να μας δώσεις την οπτική του βρικόλακα: μόνο αυτός διαρκεί, όλα τα υπόλοιπα γερνούν και χάνονται. Αυτήν την αίσθηση την μετέδωσες άρτια στον αναγνώστη. Μόνον ο βρικόλακας διαρκεί, στο επίκεντρο τον γεγονότων, αν και αθέατος. Τα υπόλοιπα, ατμός. Διεκπεραίωση: Ναι, είναι συνομωσία. Αν και κάπως ιδιάζουσας μορφής, αλλά είναι. Η συγκάλυψη του βρικόλακα, η προσπάθεια εκμετάλλευσής του, οι ολέθριες συνέπειες από τους λάθος χειρισμούς της προσπάθειας αυτής. Btw, δες το From Hell αν δεν το έχεις δει. Johnny Depp, Bilbo Baggins στο ρόλο του ripper, λάθος, Sir Ian Holm εννοούσα. Εκπληκτική ταινία. Καλή επιτυχία στον διαγωνισμό και ευχαριστούμε για τη συμμετοχή! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ιρμάντα Posted November 21, 2022 Share Posted November 21, 2022 Επίσης, αφιερωμένο: 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Roubiliana Posted December 2, 2022 Share Posted December 2, 2022 Ευχαριστούμε και καλή επιτυχία! Spoiler τίτλος : θα μπορούσε να ήταν και καλύτερος πλοκή : ήταν πρωτότυπη ιδέα το κακόμοιρο βαμπίρ που έπεσε στα χέρια της βασιλικής οικογένειας αν και συνέχεια αναρωτιόμουν πως γίνεται ένας απέθαντος να πιάνεται πια συνέχεια και να είναι τόσο θύμα. ήταν λίγο παρατραβηγμένο. Μου άρεσε η ταύτιση με τον αντεροβγάλτη. Και γιατί είχε πρόβλημα με την ισπανική γρίπη; Δεν πέθαναν και όλοι πια, δεν αφανίστηκε ο πληθυσμός της Ευρώπης. Πόσο έτρωγε πια; γλώσσα, ενδιαφέρουσα η οπτική γωνία και το δεύτερο ενικό. χαρακτήρας : μου άρεσε η παρουσίαση της αιμοδιψούς βασιλικής οικογένειας, ο βρικόλακας δεν με έπεισε και τόσο. Εκτέλεση : τώρα για συνωμοσία, δεν ξέρω. Δεν είναι πως κινήθηκαν ύπουλα για να κάνουν κακό σε κάποιον, Απλά φυλάκισαν και βασάνισαν κάποιον γιατί μπορούσαν. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EmberRoar Posted December 3, 2022 Share Posted December 3, 2022 Μπράβο, Κοσμά! Spoiler Έπαιξες με την περιβόητη δευτεροπρόσωπη αφήγηση και πέτυχες διάνα. Ο πρωταγωνιστής, όταν ξεκινάει την αφήγηση του παρελθόντος, δίνει τη σκυτάλη στον αναγνώστη. Έτσι γίνεται πολύ ευκολότερο να μπούμε στα παπούτσια ενός εξωπραγματικού πλάσματος, καθώς παρουσιάζεται ανθρώπινα μεν αλλά με τα ξένα στοιχεία δε. Ομολογώ πως τον ένιωσα (χωρις να πολυματώσω 🤪) και καταλαβαίνω τους λόγους με τους οποίους έπραττε. Ο χαρακτήρας πέρασε από ένα σωρό συνωμοσίες (ή, καλύτερα, έγινε η σπίθα για πολλές θεωρίες συνωμοσίας). Από την ταυτότητα του Τζακ του Αντεροβγάλτη, στην μακροβιότητα της Βασίλισσας, μέχρι και τον κορονοϊό. Και όλα αυτά καλοδοσμένα σε ένα άρτιο κείμενο. Είναι εύκολο να συμπονέσεις τον βρικόλακα και μετά -μπαμ- σου σκάει ότι είσαι άλλος ένας επιστήμονας σε μια μεγάλη λίστα επιστημόνων, και αηδιάζεις με τον εαυτό σου. Μπορεί να μην υπάρχει πλοκή αλλά το βλέπω ως ένα ημερολόγιο που μας το διαβάζεις με έναν έξυπνο τρόπο. Ο τίτλος είναι απλά τέλειος. Εύχομαι επιτυχία και πολλά συγχαρητήρια για το ρίσκο! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts