Jump to content

Πορφυρή Εκδίκηση

kloria

Recommended Posts

Όνομα Συγγραφέα: Στράτος Λάγιος
Είδος: Φαντασία
Βία; Ναι
Σεξ; Όχι
Αριθμός Λέξεων: 2225
Αυτοτελής; Ναι
Σχόλια: Για τον 57ο Διαγωνισμό Σύντομης Ιστορίας με θέμα: Συνωμοσία

πορφυρή εκδίκηση.docx

Edited by Ghost
Στην φόρμα της ιστορίας προστέθηκε το πεδίο "Σχόλια" και ότι η ιστορία συμμετέχει στον 57ο διαγωνισμό.
  • Like 4
  • Thanks 1
  • Confused 1

• Φάντασμα locked this topic
  • Φάντασμα unlocked this topic

Καλή επιτυχία!

Spoiler

Μέχρι τη μέση το χτίσιμο της ιστορίας ήταν αριστουργηματικό. Ζωντανοί χαρακτήρες, δυνατή ατμόσφαιρα, όμορφες περιγραφές γεμάτες αληθοφάνεια, άψογη ροή και ωραία γλώσσα. Σκέφτηκα ότι έχουμε fairy tale retold και ανυπομονούσα να δω που θα το πας. Μετά με έχασες. Μπήκαν απότομα πολλές νέες πληροφορίες που δεν είχαν προοικονομηθεί και έχασα τη μπάλα. Έμποροι ναρκωτικών, μάγοι, θείοι κτλ Νομίζω έπνιξαν το κείμενο και το μπούκωσαν. Ίσως έπρεπε να τους δώσεις το χώρο τους να αναπνεύσουν ή τουλάχιστον να γίνει κάποια αναφορά ή υπόνοια από την αρχή της ιστορίας για να μην σκάσουν απότομα.

• Like 1

Καλή επιτυχία Στράτο και συγχαρητήρια για την προσπάθειά σου!

Spoiler

Θα σού ζητήσω προκαταβολικά συγγνώμη για όσα διαβάσεις, αλλά θέλω να πιστεύω ότι θα καταλάβεις τον λόγο που τα γράφω!

Η ιστορία νομίζω πως δεν δουλεύτηκε καλά στο μυαλό σου. Ενδεικτικά:

Έχει ασάφειες και αφήνει ερωτηματικά

·         Γιατί έπρεπε να σκοτωθεί η γιαγιά με την μαγεία, και όχι για παράδειγμα με ένα πιστόλι;

·         Ποιός είναι ο Γούλφι; Δεν δίνονται καθόλου πληροφορίες και μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε.

Έχει αντιφάσεις

·         Η Ρέντεν θέλει να σκοτώσει τη γιαγιά της, αλλά κάνει καθημερινά τόσο δρόμο και κόπο για να την φροντίζει τώρα που είναι άρρωστη.

·         Τα σχόλια της γιαγιάς, ενώ όπως λες, τής είναι αδιάφορα, άλλοτε την ενοχλούν και άλλοτε όχι.

·         Στο τέλος γράφεις ότι η μαμά της Ρέντεν υπερασπιζόταν και προστάτευε την γιαγιά, ενώ νωρίτερα είχε πει η γιαγιά ότι ήθελε να την ξεκάνει με τα μαντζούνια της.

·         Όταν η Ρέντεν μπαίνει στο δωμάτιο, ξαφνιάζεται που βλέπει τον Γούλφι, ενώ από την εξέλιξη της ιστορίας καταλαβαίνουμε ότι ήταν κανονισμένο να βρεθούν εκεί και να σκοτώσουν την γιαγιά.

Έχει πολλά περιττά στοιχεία και φράσεις που δεν επηρεάζουν την ιστορία

·         Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δεύτερη παράγραφος. Αν έλειπε ολόκληρη δεν θα άλλαζε το παραμικρό.

·         Επίσης, το ότι βρήκε ανοιχτή την καγκελόπορτα της αυλής, μας προϊδεάζει για κάτι συνταρακτικό, το οποίο δεν έγινε ποτέ.

·         «Καθώς πλησίαζε, έβγαλε τα ακουστικά κι άκουσε τον ήχο ενός τρακτέρ που βρισκόταν αρκετά μακριά αλλά και τους ήχους πολλών ζωυφίων.»

·         Όπως και όλο αυτό με το οινόπνευμα, που το αναφέρεις σε δύο σημεία, δεν κατάλαβα τί προσφέρει.

·         Τέλος, το ότι μετά από την πιο «δυνατή» στιγμή της ιστορίας (θα την ήθελα καλύτερη, αλλά ήταν αρκετά καλή η προσπάθεια), πετάς ένα άκυρο σχόλιο για το πάτωμα που τρίζει, νομίζω ότι χαλάει την ατμόσφαιρα που είχες χτίσει!

Στο κομμάτι της γραφής, παρατήρησα λάθη. Κυρίως στην έκφραση. Σαν να έχεις μια ωραία εικόνα στο μυαλό σου, αλλά να μην μπορείς να την περιγράψεις σωστά. Ίσως λόγω υπερβολικής προσπάθειας να γράψεις κάτι θεαματικό.

Οι περισσότεροι διάλογοι δεν μού άρεσαν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα λόγια της γιαγιάς ενώ πεθαίνει: «Πάρε με. Αλλά θα σε καταριέμαι από εκεί που θα βρίσκομαι! Θα προστατεύσω τον γιο μου, ό,τι και να γίνει! Θα σε εκδικηθώ! Δεν έχω πει ακόμα την τελευταία μου λέξη!». Πώς θα προστατεύσει τον γιο της, και πώς θα εκδικηθεί την Ρέντεν, όντας νεκρή;

Όλα αυτά τα σχόλια, τα κάνω ως αναγνώστης, και σκοπός μου είναι να σε προβληματίσω ώστε να διορθώσεις κάποια πράγματα και να βελτιωθείς, και όχι να σε αποθαρρύνω. Είμαι σίγουρος ότι όσο προσπαθείς, το αποτέλεσμα θα είναι όλο και καλύτερο! Ελπίζω να καταλάβεις ότι είναι καλοπροαίρετη η κριτική μου!

Spoiler

Η ιστορία σου ανήκει σ’ εκείνες που, προσωπικά, όταν είναι να τις σχολιάσω, με κάνουν να νιώθω μια μεγάλη αμηχανία. Ενστικτωδώς και μόνο, όταν διάβαζα την ιστορία σου, αντιλαμβανόμουν πως το κείμενο έχει πολλές ατέλειες. Αλλά τι σημαίνει αυτό για σένα; Χμ, τίποτα το ιδιαίτερο. Περισσότερα σημαίνει για μένα: κάθε φορά που διαβάζω ένα κείμενο που δεν είναι δικό μου, προβάλλω ασυναίσθητα πάνω σ’ αυτά που διαβάζω τις δικές μου «ιδεοληψίες» και «εμμονές» για το πώς γράφεται μια σωστή (ή μια λάθος) ιστορία. Κάποια κείμενα ερεθίζουν ελάχιστα τις εμμονές μου, κάποια τις επαναπροσδιορίζουν και κάποια άλλα αρχίζουν και βαράνε καμπάνες (κάτι τέτοιο συνέβη και με το δικό σου). Για λόγους οικονομίας λοιπόν, θα πω μόνο ότι η κεντρική ιδέα της ιστορίας σου ήταν καλή αλλά είχες κάποια θέματα στην απόδοση (γραφή, πλοκή και χαρακτήρες, ίσως να ήθελαν λίγο περισσότερη δουλειά.) Θα σου πρότεινα να κάνεις την εξής άσκηση: σίγουρα θα έχεις συναντήσει ένα διήγημα που θα σε έχει «βιδώσει» (στην κυριολεξία) στην καρέκλα σου για να το διαβάσεις μέχρι τέλους. Ανέλυσε στο βαθμό που μπορείς τα επιμέρους στοιχεία του και μετά κάνε μια σύγκριση με το δικό σου (προσωπικά, όσες φορές κάνω αυτή την άσκηση, δεν θέλω να ξαναγράψω ποτέ μου. Αλλά μετά από λίγο καιρό ξεχνιέμαι και μου περνάει και, ευτυχώς για μένα, προσπαθώ πάλι. Οπότε, μην απογοητευτείς αν βγάλεις μερικά «αρνητικά» -αλλά χρήσιμα- συμπεράσματα. Απλά διάβαζε, σύγκρινε, γράφε.) Καλή επιτυχία και καλή συνέχεια σε ό,τι γράφεις.

Edited by Nick V.

Μπράβο Στράτο - Καλή επιτυχία 

Spoiler

Καλά δουλεμένος ήρωας η γιαγιά. Στριμμένη, κακότροπη και κακιασμένη (σαν να κρύβει πολύ μίσος). Ωραία η εξέλιξη και η ανατροπή στο τέλος. Η συνωμοσία της εγγονής με τον Γούλφι εναντίον της γιαγιάς και του γιου είναι ωραία δοσμένη και αναπάντεχη (μέχρι να φτάσω στο τέλος δεν καταλάβαινα πως δικαιολογούνταν οι αντιδράσεις και η στάση του Γούλφι).

Νομίζω όμως ότι η ιστορία δεν είναι επαρκώς δουλεμένη. Βρίσκω επίσης την αφήγηση πληκτική και σε αρκετά καίρια σημεία χωρίς απαραίτητες εξηγήσεις. Σαν αναγνώστη με κούρασε κάπως. Αφενός έχει γεγονότα τα οποία δεν προσφέρουν κάτι στην πλοκή (πχ. η μαμά με το καρότσι) και θα μπορούσαν παντελώς να λείπουν. Δεν εξηγούνται γιατί οι ήρωες δρουν με συγκεκριμένο τρόπο. Για παράδειγμα (όχι μοναδικό), γιατί η Ρέντεν φροντίζει τη γιαγιά, έχει συγκεκριμένα συναισθήματα και σκέψεις (φερειπείν "η γιαγιά είναι κακότροπη λόγω γήρατος, οπότε δεν την παρεξηγώ") τη στιγμή που έχει από πριν- όπως φαίνεται - αποφασίσει να την ξεκάνει; Αλλά πάλι δείχνει ότι το μίσος της προς τη γιαγιά φουντώνει σιγά-σιγά όσο εξελίσσεται η ιστορία, πράγμα που επίσης δεν συνάδει με τη συνωμοσία. Και γιατί αποφασίζει να την ξεκάνει με αυτόν τον τρόπο; Αφετέρου, η αφήγηση τεχνικά υστερεί. Πολλές πληροφορίες δοσμένες κάπως απότομα και μαζί στοιχεία που δεν ξέρω αν έχουν κάποιο νόημα. Ο τίτλος είναι λίγο περίεργος και δεν δικαιολογείται ακριβώς - γιατί πορφυρή η εκδίκηση; Ίσως επειδή αρέσει στη Ρέντεν το κόκκινο χρώμα; (πχ. κάτι σαν "Εκδίκηση της σκιάς" θα κόλλαγε πιο πολύ)

Αρκετά εκφραστικά λάθη:

Η λέξη κοσμοτέχνημα δεν υπάρχει -

αποσυνδέοντας τον εαυτό της από την πραγματικότητα(;)

Σου έφερε(-α) να φας

που έχτισε(-α) με τόσο κόπο

κ.α.

Ξεκαθαρίζω ότι δεν θεωρώ εαυτόν κριτικό λογοτεχνίας και ότι λέω είναι καλοπροαίρετο, εντελώς υποκειμενικό (δεν αποτελεί απόλυτη αλήθεια ή γνώμη αυθεντίας). Θεωρώ όλες τις προσπάθειες αξιέπαινες.

Συγχαρητήρια και καλή επιτυχία !

Spoiler

Μου άρεσε πολύ η ιδέα απόδοσης ενός παραμυθιού με αντισυμβατικό και σκοτεινό τρόπο. Τα κατάφερες σε πολύ μεγάλο βαθμό και το κείμενό σου έχει πλείστες περιγραφές, που δημιουργούν έντονες εικόνες στον αναγνώστη. Αν μου επιτρέπεις, υπήρχαν κάποια κενά στην πλοκή και σε μερικά σημεία ένα αχρείαστο info dumping. Είμαι σίγουρος ότι αν ξεσκονίσεις και γυαλίσεις λίγο την συγκεκριμένη ιστορία θα βγει κάτι ακόμα πιο όμορφο.

• Like 1

Spoiler

Αγαπητέ Στράτο, 

Νομίζω ότι η ιστορία σου ορίζεται από μία γενικότερη ασάφεια. Υπάρχει η κεντρική ιδέα, το κόνσεπτ είναι εκεί αλλά εκτελείται με τρόπο που μπερδεύει τον/την αναγνώστη/στρια. Υπάρχουν πολλές περιγραφές που προσδίδουν ατμόσφαιρα σε σημεία που δεν εξυπηρετούν καθόλου τον σκοπό της ιστορίας. Με τους διαλόγους, αν και σε μικρότερο βαθμό, συμβαίνει το ίδιο. Ακόμα, υπάρχουν περιγραφές οι οποίες επαναλαμβάνονται και μέσα στους διαλόγους. Δηλαδή, η αφήγηση μας λέει πώς νιώθει κάποιος και μετά αυτός ο κάποιος λέει κάτι επαναλαμβάνοντας το πώς νιώθει. Σε αυτήν την περίπτωση θα έμενα μόνο στον διάλογο. Κάνει το κείμενο πιο ζωντανό και βασικά δείχνει και μια εμπιστοσύνη στον αναγνώστη. Αν πρόκειται να φέρεις μια ανατροπή στο τέλος τότε θα πρέπει να με βάλεις πολύ καλά νωρίτερα σε κάτι άλλο για να εκπλαγώ όταν τελικά έρθει αυτό το τέλος. Αν πρόκειται να προοικονομήσεις κάτι, τότε θα πρέπει να με ιντριγκάρεις, να με κάνεις να περιμένω κάτι, σχεδόν να αδημονώ γι' αυτό. Εδώ, δεν ξέρω τελικά τι ήθελες να κάνεις από τα δύο. Όπως και σε έναν πίνακα, έτσι και σε ένα κείμενο πρέπει να βγαίνουμε πού και πού από τις μικρές του λεπτομέρειες και να το κοιτάμε από μακριά. Εξυπηρετούν οι μικρές του λεπτομέρειες το ΜΠΙΓΚ ΠΙΚΤΟΥΡ ή μας μπερδεύουν; Χρειάζεται εδώ να βάλω περίγραμμα-περιγραφή ή θα γίνει πιο ενδιαφέρον αν το αφήσω να υπονοείται; 
Υπάρχει μια αβεβαιότητα στην ιστορία, σαν να μην ξέρει πού θέλει να πάει. 
Η γλώσσα πάντως είναι εκεί. Το βασικό εργαλείο, δηλαδή μιας ιστορίας το κατέχεις. Τα επιμέρους στοιχεία μιας ιστορίας είναι επίσης εκεί. Αυτό που χρειάζεται δουλίτσα σ΄αυτό το κείμενο είναι η σύνθεση μεταξύ τους, η ιεράρχηση και κυρίως ο σκοπός τους. Περισσότερη εμπιστοσύνη, δηλαδή σε όλα! Σε σένα ως μυθοπλάστη και σε μένα ως αναγνώστρια! ΠΑΜΕ ΛΙΓΟ! 🙃

Συγχαρητήρια για την προσπάθεια και πολύ καλή επιτυχία!

• Like 1

• 3 weeks later...

Ευχαριστούμε και καλή επιτυχία!

Spoiler

τίτλος : θα μπορούσε να ήταν και καλύτερος

πλοκή : πολύ έξυπνη εκδοχή της κοκκινοσκουφίτσας

χαρακτήρες : ναι μου άρεσε η κοπελιά που συνομώτισε με το κακό και σέξι αγόρι. Μου άρεσε και η κακιά γιαγιά, αν και θα την ήθελα λίιιιγο πιο καλογραμμένη. ήθελα να βγάζει λίγο πιο έντονα τη σαπίλα της. 

εκτέλεση : νομίζω πως είσαι εντός θέματος, έπρεπε να κοιτάξω τον ορισμό σε λεξικό γιατί συνήθως την λέξη τη συναντάμε σε πολιτικές συνομωσίες, αλλά είσαι εντός. 

• Like 1

Καλησπέρα!

Spoiler

Προσωπικά πιστεύω ότι θα έπρεπε να δώσεις λίγο περισσότερη προσοχή στο κτίσιμο της ιστορίας σου, ιδιαιτέρως από τη μέση και μετά. Πάντα το είδος αυτό, fairy tales retold όπως το λένε, έχει μία σημαντική δυσκολία: ενώ από τη μία προσφέρει έναν σχετικά έτοιμο "καμβά", ωστόσο υποχρεώνει το συγγραφέα να είναι ιδιαίτερα ευρηματικός προκειμένου να γράψει κάτι αξιομνημόνευτο. Θα ξανακοίταγα τους ήρωές σου, κυρίως, και τη δομή της ιστορίας σου, καθώς και τον τρόπο που μεταβαίνεις από τη μία αποκάλυψη στην άλλη. Η χρήση της μαγείας μου φάνηκε επίσης κάπως απότομη. Σαν από μηχανής θεός κατά κάποιον τρόπο. Πιστεύω πως αν χρησιμοποιούσες όλες τις λέξεις που επιτρεπόταν θα είχες αναπτύξει τα παραπάνω κάπως πληρέστερα. Θα μου άρεσε να ξαναδιαβάσω την ιστορία σου.

Καλή επιτυχία και ευχαριστούμε για τη συμμετοχή!