Jump to content

Το βιβλίο με τα μαγικά

John Ernst

Recommended Posts

Όνομα Συγγραφέα: Νίκος Φερεντίνος
Είδος: Φαντασία
Βία; ναι
Σεξ; οχι
Αριθμός Λέξεων: 2128
Αυτοτελής; (Ναι/Οχι.) (Αν όχι, ποιο μέρος είναι αυτό; 1ο; 2ο; 3ο; κοκ)
Σχόλια: για το διαγωνισμό WRITE OFF 96
Αρχείο: (επισυνάπτετε το έργο σας σε αρχείο)write off 96.pdf

• Like 7

Καλη επιτυχία, Νικο!

Spoiler

Ενδιαφέρουσα κοσμοπλασία με αρκετές ανατροπές και δράση. Στα αρνητικα, οι μαγικες ικανοτητες του νεαρου ενιωσα πως δεν ειχσν προοικονομηθει οσο επρεπε. 

Προσεγμένο και καλογραμμένο κείμενο, πολύ ευκολοδιάβαστο με μπόλικη δράση. Απλά εγώ ήθελα λιγότερη μάχη και περισσότερη πλοκή. Συμφωνώ με τη roubiliana όσον αφορά την προοικονομία. Καλή επιτυχία!

Spoiler

Νίκο, αρχικά να πω ότι το σχόλιό μου θα είναι λίγο αυστηρό, αλλά ό, τι σου γράφω το γράφω καλοπροαίρετα και είναι απλά μια άποψη και τίποτα παραπάνω.

Η ιστορία σου είναι καλογραμμένη. Θα έπρεπε όμως να δώσεις μεγαλύτερο βάθος στους χαρακτήρες σου. Για παράδειγμα, γιατί ο μάγος θέλει να κάνει κακό στον κόσμο, ποιο είναι το κίνητρό του; Ή, ποιο είναι το κίνητρο του νεαρού για να σώσει τον κόσμο; Γιατί δουλεύει για τον μάγο; Το ίδιο ισχύει και για τον κουκουλοφόρο (φαίνεται πως υπάρχει στην ιστορία μόνο και μόνο για να πει ένα "ε και;" και να μονομαχήσει με τον νεαρό).

Στα της πλοκής, μας περιγράφεις ένα μεγάλο κάστρο (με ωραία θέα) που βρίσκεται στην άκρη ενός γκρεμού αλλά  και στη μέση μιας μεσαιωνικής αγοράς (πολύ βολικό δεν είναι αυτό;) Δίνεις την εντύπωση, δηλαδή, πως ο νεαρός απλά βγήκε από το κάστρο, πήρε το λάθος βιβλίο από τον πρώτο τυχόντα   κουκουλοφόρο που βρέθηκε μπροστά του (ο οποίος παρεμπιπτόντως είχε απάνω του και το σωστό, το κατάλληλο, όπως γράφεις και στο κείμενο) μπήκε πάλι στο κάστρο για να το δείξει στο μάγο και ξαναβγήκε για να πάρει το σωστό, αφού πρώτα σκότωσε τον κουκουλοφόρο με δυνάμεις που του ήρθαν σχεδόν ουρανοκατέβατες. Έπειτα ξαναμπήκε στο κάστρο για να δώσει το σωστό βιβλίο στο μάγο και σχεδόν θυμήθηκε ότι έπρεπε να σώσει και τον κόσμο, το οποίο το πετυχαίνει με σχετική ευκολία και είναι πλέον έτοιμος για οποίες άλλες νέες περιπέτειες (πιθανότατα εξίσου σύντομες;) τον περιμένουν. Αυτό που θέλω να πω, λοιπόν (κι ας υπεραπλουστεύω την ιστορία σου), είναι ότι θα ήθελα και εδώ περισσότερη πρωτοτυπία.

Ο τίτλος σου ήθελε κι αυτός δουλειά.

Σ' τα γράφω όλα αυτά για να καταλήξω στο ότι αυτό που φαίνεται περισσότερο απ' την ιστορία σου είναι ότι στα προβλήματα που θέτει η εισαγωγή της Ειρήνης, επέλεξες να κινηθείς με τις πιο εύκολες λύσεις.

Είμαι σίγουρος ότι μπορείς να γράψεις πολύ καλύτερα κι αυτό γιατί έχω διαβάσει πολύ καλύτερα κείμενα σου (από άποψη χαρακτήρων και πλοκής, μιας και η γραφή σου είναι πάντα καλή) εδώ στο σφφ.

Edited by Nick V.
  • Like 1

John Ernst, καλή επιτυχία!

Spoiler

Ωραία ατμόσφαιρα που υποστηρίζεται πολύ καλά από τις περιγραφές του περιβάλλοντος. Διάλογοι που βγάζουν φυσικότητα. Μου άρεσαν επίσης οι περιγραφές της μάχης και ιδιαίτερα στα σημεία του κειμένου που γίνεται χρήση της μαγείας. Το τέλος της ιστορίας ήταν όμορφο.

Με κόκκινο χρώμα και bold, σημείωσα ένα μικρό ορθογραφικό λάθος που εντόπισα. Με μωβ έγραψα το σωστό:

Spoiler
  • ...ήξερε ότι ήταν η τελευταία ευκαιρία να σώσει τον κόσμο από την απεριόριστες δυνάμεις ενός κακού. (τις)

John Ernst καλή επιτυχία

Spoiler

Τεχνικά πολύ ωραίο γράψιμο. Γενικότερα μου αρέσουν πολύ οι περιγραφές που δημιουργούν αβίαστα μία εικόνα στο μυαλό του αναγνώστη, χωρίς να αναλώνονται σε "υπεραναλύσεις" κι εσύ το κατάφερες. Εντελώς προσωπική μου γνώμη, λίγο η δομή με ξένισε, καθώς επέμεινες σε κάποια πρόσωπα και καταστάσεις, ενώ άλλα τα περνούσες λίγο γρήγορα και χωρίς κάποια "ομαλή" εξήγηση, αλλά σε γενικές γραμμές πολύ ωραία ιστορία. Μπράβο σου.

Spoiler

Βάζω συνολικά σίγουρα θετικό πρόσημο στην ιστορία. Είναι έξυπνο σαν σύλληψη και η πλοκή κρατάει τον αναγνώστη αλλά μου βγάζει ένα λίγο βιαστικό και λίγο πρόχειρο γράψιμο, μια βεβιασμένη εξέλιξη την πλοκής και αυτό μου χαλάει τη συνολική του εικόνα.

Spoiler

Όμορφη ιστορία, απλή στη σύλληψη και την διεκπεραίωσή της. Ίσως θα ήθελα μια πινελιά πολυπλοκότητας. Ή μάλλον, περισσότερη περιπέτεια. Είναι αμιγώς sword & sorcery και θα ήθελα ίσως περισσότερη μαγεία/ ανατροπή/ δράση. Ο νεαρός πολύ εύκολα αντιλήφθηκε ότι είχε μαγικές δυνάμεις. Του δίνεις αυτό το ατού και μετά όλα τα υπόλοιπα είναι προβλέψιμα κάπως με την έννοια ότι λειτουργεί λίγο πασπαρτού, η μαγεία. Γενικά συμβαίνει σε πολλές ιστορίες, και ξένων συγγραφέων, και καλύτερων από μας συγγραφέων. Απλά είναι καλύτερο να μην λειτουργεί, παντού και πάντα, η μαγεία ως πασπαρτού. Μου έβγαλες ίσως λίγο βιασύνη στην εξέλιξη του μύθου ενώ σε έχω συνηθίσει σε πολύ, μα πολύ καλύτερα πράγματα. (Και ο τίτλος θα μπορούσε να είναι λίγο πιο προσεγμένος νομίζω.)

Ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σου και καλή επιτυχία!

• Like 1