Jump to content

Παλίμψηστο

Kriton

Recommended Posts

Όνομα Συγγραφέα:
Είδος: Urban Fantasy (?) - ίσως, (Μυστήριο;)
Βία; Όχι
Σεξ; Όχι
Αριθμός Λέξεων: 2387
Αυτοτελής; Ναι; (θα μπορούσε να είναι - θα μπορούσε και όχι)
Σχόλια: Που πάω χωρίς βία και σεξ; - ΠΡΟΣΟΧΗ: προειδοποίηση. Όσοι έχουν θέματα περί τήρησης πολιτικής ορθότητας διαβάζουν με δικιά τους ευθύνη. (Επίσης, αν το ΣΦΦ φόρουμ αντιμετωπίσει προβλήματα - έχει την απόλυτη συγκατάθεσή μου να αποσύρει από την κυκλοφορία την ιστορία). 
Για τον 58ο Διαγωνισμό Σύντομης Ιστορίας με θέμα: Εκδίκηση

Αρχείο:

Παλίμψηστο.pdf Παλίμψηστο.docx

Edited by Ghost
Προστέθηκε στα σχόλια ότι η ιστορία είναι για τον 58ο διαγωνισμό.
  • Like 6

• Φάντασμα locked this topic
  • Φάντασμα unlocked this topic

Γεια σου Κρίτωνα!

Spoiler

Έχεις μια δημοσιογραφική πυκνότητα στο λόγο σου. Πραγματικά ούτε μία λέξη δεν πάει χαμένη, ούτε ένα σημείο στίξης. Απίστευτη αρτιότητα στους διαλόγους σου, στους χαρακτήρες σου, στην οικονομία σου. Γιατί δεν γράφεις ένα μυθιστόρημα με κανα τάγμα, ξέρεις τι εννοώ. Και είσαι, όπως υποψιάζομαι, επαρκώς διαβασμένος για να το κάνεις αυτό.

Τώρα, ποια είναι τα αρνητικά. Τα αρνητικά σου, φίλε μου, είναι ακριβώς τα θετικά σου σημεία, που υπάρχουν όμως σε υπερβολικό βαθμό. Δηλαδή ο λόγος σου είναι υπερβολικά πυκνός. Κουβαλάει τόση πληροφορία που πρέπει να το διαβάσεις μια δυο τρεις φορές για να καταλάβεις τι γίνεται. Η οικονομία σου τόσο μετρημένη που δεν μπορεί ο αναγνώστης να χαλαρώσει καθόλου διαβάζοντάς σε. Χαλάρωσέ το λίγο. Πλατείασε (λίγο). Βασικά δεν περίμενα πως θα το έλεγα αυτό σε άνθρωπο, ως συμβουλή, αλλά να που το λέω. Στην προκειμένη περίπτωση το διήγημά σου έχει όλη τη στόφα ενός συνωμοσιολογικού μυθιστορήματος ή έστω νουβέλας και εσύ έρχεσαι και το κάνεις διήγημα. Και ούτε καν σε όλες τις λέξεις που σου δίνονται. Πρακτικά το στενογραφείς.

Όσον αφορά στην κεντρική ιδέα, ότι ο Ιησούς ήταν γυναίκα και μάλιστα αμφιφιλόφυλη, εντάξει, δεν τρελάθηκα. Προσωπική άποψη αυτό, αλλά μου φάνηκε αν θέλεις υπερβολικά απλό για τις υποδομές του διηγήματος. Οκ, απλώς γυναίκα; Θα μου πεις, μεγάλο πλήγμα για το Πατριαρχείο, το Βατικανό, τους Χριστιανούς (κι εγώ είμαι αλλά δεν με χάλασε σε αυτό το επίπεδο.) Μου φάνηκε κάπως...απλό, ή λίγο. Να είναι παντρεμένος με την Μαγδαληνή, θα μου πεις, το είπαν κι άλλοι. Πάντως πιάνεις το νόημα. Και κυρίως, είμαι σίγουρη πως είχες και κάτι καλύτερο να ρίξεις στο τραπέζι. Η πρόκληση για την πρόκληση δεν είναι ό,τι πιο προσεκτικό σε ένα κείμενο, σε μία πλοκή.

Λίγο περισσότερη ανάπτυξη το κομμάτι της εκδίκησης ίσως επίσης να χρειαζόταν. Οκ, κλείστηκε στο ψυχιατρείο και τώρα δεν ξέρουμε αν και πότε το μυστικό θα διαρρεύσει. Λίγο γενικό αυτό. Λίγο αόριστο. Δαμόκλειος σπάθη μεν αλλά πολύ αόριστο. Δηλαδή ποιος αποφασίζει για το αν θα σκάσουν οι δώδεκα νάρκες; Πώς; Από τι ακριβώς θα εξαρτηθεί;

Σοβαρά τώρα, κάνε το νουβέλα. Γράψε περισσότερα πράγματα. Βάλε περισσότερα λόγια. ΠΛΑΤΕΙΑΣΕ.

Καλή επιτυχία στο διαγωνισμό και ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου!

Edited by Ιρμάντα
  • Thanks 1
  • Haha 1

καλημέρα, διαβάζοντας το κείμενο μου θύμισες νουβέλα, μεστή με ώριμη γραφή. Γενικά, μου άρεσε σαν κείμενο. Σε κάποιες μεριές σίγουρα μπέρδευε, κατά τη γνώμη μου όχι επειδή έγραφες πολλά, αλλά επειδή δεν ακολουθούσες κάποια σειρά που να κάνει εύκολους συνειρμούς ο εγκέφαλος του αναγνώστη. Όμορφες αντιθέσεις, όπως ο χαρακτήρας που κάνει την έρευνα που κάθε άλλο παρά θυμίζει ντετέκτιβ, σου λείπει λίγο το σκηνικό, δε μυρίζουμε άρωμα μεσογείου. Θα έλεγα ότι με κάποια ακόμα επεξεργασία βγαίνει ένα πολύ ωραίο κείμενο. 

Το βασικό θέμα κι εκείνο που σε άγχωσε,

Spoiler

το φύλο του Χριστού,

εμένα δε με σόκαρε, μάλιστα είναι υπόθεση που νομίζω ότι έχω ξαναακούσει. Απλά, κάθε φορά που κάποιος που ασχολείται με αυτά τα θέματα, πχ, Dan Brown, πάντα επικαλείται αρχαίες πηγές ή μυστικά τάγματα, δίνει περισσότερη ένταση στην πλοκή και μετά έρχεται η ραδιοχρονολόγηση. 

Τέλος, πάντα έχω επιφύλαξη με κείμενα σε φόρουμ του φανταστικού που δε θυμίζουν αυτή την κατηγορία, αλλά δε με χαλάει κιόλας, καθώς διαβάζω τα πάντα. 

Καλή επιτυχία να έχεις!

• Like 1
  • Thanks 1

Spoiler

Καλογραμμένο, όπως κάθε κείμενό σου. Η κεντρική ιδέα της πλοκής σου για το παλίμψηστο επισκιάζει λίγο το θέμα και ως ιδέα ήθελε μάλλον παραπάνω υποστήριξη για να πείσει (προσωπικά δεν με έπεισε). Επίσης:

Spoiler

δεν με σόκαρε. Μάλλον μου φάνηκε εύκολη επιλογή. Για παράδειγμα, με το σκεπτικό ότι ήθελες να τραβήξεις και το αυτάκι της ΠΟ, θα μπορούσες να τον αφήσεις άνδρα αλλά να τον κάνεις να έχει τεράστια απήχηση στο γυναικείο φύλο στο στυλ "Σάκηηηηη" (απ' το  ̈Σωτηράκηηηηη" ή, έστω, το "Γιεσούακηηηηη") και να βάλεις όλους τους αποστόλους να είναι γυναίκες αλλά, Αυτός, να μην υποκύπτει, και να γουστάρει κάργα τον Μάριο τον Μαγδαληνό (ο οποίος να του κάνει και τον δύσκολο). Τέλος, να έβαζες να το είχε γράψει ο Παυλάρας (ξέρεις, ο Σαούλ, πριν τη μεταστροφή του) και να έβγαζε όλη τη χολή του στο παλίμψηστο για τα Σόδομα και τα Γόμορρα της "νέας" θρησκείας και να γράφει στο τέλος «θα τους δείξω εγώ» και «θα τους εφαρμόσω μια οριζόντια ΠΟ και θα τα κόψω απ’ τη μέση και κάτω όλα αυτά τα τρομερά και σκανδαλιστικά.» (όπως έκαναν και στις μεταφράσεις της Σαπφούς, που άλλαζαν τα φύλα στα ποιήματά της για να φαίνεται ότι απευθύνεται σε άνδρες και να μην σκανδαλίζει.) Κάτι τέτοιο τέλος πάντων, ας πούμε, ναι, νομίζω θα με σόκαρε περισσότερο. Με το συμπάθιο τα παραπάνω, για όσους έχουν ευαισθησία στο θέμα.

Σ' αυτό που σου λέει η Ειρήνη, το "ΠΛΑΤΕΙΑΣΕ" (ναι, αυτή η "αγαναχτισμένη" προτροπή της -έτσι την εξέλαβα- με έκανε και γέλασα) θα διαφωνήσω λιγουλάκι. Ναι, το κείμενό σου δεν αφήνει τον αναγνώστη να πάρει ανάσα. Εγώ πάντως τις πήρα μόνος μου. Κι αυτό γιατί είναι τόσο καλογραμμένο που όσα διαλλείματα και να έκανα, είχα την όρεξη να επιστρέψω για να συνεχίσω την ανάγνωση (σαν το καλό κρασί ένα πράγμα που το πίνεις γουλιά-γουλιά).

Καλή επιτυχία!

• Like 1
  • Thanks 1

@Nick V. δεν το κάνω να σχολιάζω τα σχόλια των άλλων, αλλά δεν αντέχω στον πειρασμό. Φίλε μου, με πέθανες με την ιδέα σου στο hidden content - πραγματικά απίθανη. Ακόμα γελάω - και υποκλίνομαι ( μπορεί να μη με βλέπεις, αλλά υποκλίνομαι) 

• Like 2

Καλή επιτυχία!

Spoiler

Πρωτότυπη ιδέα κ τίτλος. Ωραία γραφή, ζωντανή. Ενδιαφέρουσα η ανατροπή. Ισως σε καποια σημεία να με κούρασε γιατι δυσκολευτηκα να καταλαβω την υππθεση. Ισως να ταιριαζε καλυτερα η πλοκη σε νουβελα.

• Like 1
  • Thanks 1

• 2 weeks later...

Καλή επιτυχία!

Spoiler

Ενδιαφέρουσα ιστορία, σίγουρα καλογραμμένη. Είχε σασπένς και ατμόσφαιρα μυστηρίου. Δεν τρελάθηκα με τη φόρμα που είναι γραμμένο διότι με μπέρδευε και με κούραζε. Συμφωνώ με τα υπόλοιπα παιδιά ότι χρειάζεται χώρο να απλώσει κι άλλο. 

• Like 1

Καλή επιτυχία!

Spoiler

Λίγα σχόλια πάνω στο κείμενο:

• Καλόγραμενο κείμενο με ενδιαφέρον θέμα.
  • Η εισαγωγική παράγραφος με την επεξήγηση θα μπορούσε να λείπει, μπορείς να ξεκινήσεις κατευθείαν με τον διάλογο και να δώσεις την πληροφορία μέσω αυτού.
  • Μου άρεσε που έχει μια κλιμάκωση στην αγωνία, ξεκινά κάπως χλιαρά αλλά ως την τρίτη σελίδα ήμουν σε φάση "Μα τι λέει πια αυτό το χειρόγραφο".
  • Πολύ ατμοσφαιρική η είσοδος του καλογέρου αλλά θα ήθελα λίγο παραπάνω περιγραφή του μοναστηριού και του τοπίου γύρω.

Ωραίο κείμενο και ευκολοδιάβαστο αλλά νομίζω και εγώ ότι θα ήθελε μια μεγαλύτερη φόρμα (νουβέλα) για αναπτυχθεί το θέμα και να καταλάβω καλύτερα τους χαρακτήρες και τα κινητρά τους. Ειδικά στο θέμα της εκδίκησης θα ήθελα να έχω λίγη περισσότερη οπτική του καθηγητή (π.χ απο κάποιο ντοκουμέντο που ο ίδιος άφησε πίσω και ανακάλυψε ο ερευνητής..).

• Thanks 1

• 3 months later...

Καλησπέρα (ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ) κι από εμένα! 

Αγαπητέ Kriton, 

Spoiler

Το κείμενό σου μου άρεσε πάρα πολύ, μου κέντρισε το ενδιαφέρον το οποίο ήταν αυξανόμενο κατά την πορεία της ανάγνωσης, και γενικά πέρασα πολύ καλά διαβάζοντάς το. Θεωρώ ότι χωρούσε λίγη περισσότερη ανάπτυξη. Αυτό, ωστόσο, που μου έλειψε περισσότερο είναι μια επαρκής ανάπτυξη της Σάντρας. Ο χαρακτήρας της είναι καθαρά διεκπεραιωτικός στο κείμενο και προσφέρει απλώς την αφορμή για την ανάπτυξη του μυστηρίου. Είναι μία πολύ τυπική, πατριαρχικά δομημένη φιγούρα-γλάστρα, με το «όμορφο προσωπάκι» και τις «ρώγες» της.  Θα περίμενε κανείς (ή καμιά, όπως εγώ) ότι μια υποψήφια διδάκτωρ θα είχε περισσότερη εμπλοκή και περισσότερες ανησυχίες σχετικά με τα τεκταινόμενα. Για τους άλλους δύο ξέρουμε τελικά πολύ περισσότερα πράγματα. Για να είναι απόλυτα σαφές, δεν είναι πρόβλημα να υπάρχει μια όμορφη και σαγηνευτική γυναίκα μέσα σε μια ιστορία, είναι όμως πρόβλημα όταν η γυναίκα αυτή είναι μόνο αυτό.  Κατά τα άλλα, το διήγημα πέτυχε τον σκοπό του, με κράτησε μέχρι το τέλος, μου άρεσε η ανατροπή του Χριστού- bi γυναίκα καθώς και ο τρόπος εκδίκησης του καθηγητή. Θα μου άρεσε πολύ να διαβάσω αυτή την ιστορία σε μεγαλύτερη εκδοχή της, όπου ίσως υποψήφια διδάκτωρ και ντεντέκτιβ ψάχνουν για τα 12 κρυμμένα μικροφίλμ με σκοπό να γκρεμίσουν μια κι έξω το χριστιανικό οικοδόμημα. 😈

Συγχαρητήρια!

• Like 1