Jump to content

Φλόγες και πέτρινα δόντια

gismofbi
Φάντασμα
Message added by Φάντασμα,

Νικήτρια ιστορία στον 58ο Διαγωνισμό Σύντομης Ιστορίας.

Recommended Posts

Όνομα Συγγραφέα: Κοσμάς Κωνσταντινίδης
Είδος: sword & sorcery
Βία; ναι
Σεξ; όχι
Αριθμός Λέξεων: 3.850
Αυτοτελής; ναι
Σχόλια: Για τον 58ο Διαγωνισμό Σύντομης Ιστορίας με θέμα "Εκδίκηση"
Αρχείο

Φλόγες και πέτρινα δόντια.pdf

• Like 6

• Φάντασμα locked this topic
  • Φάντασμα unlocked this topic

Γεια σου Κοσμά!

Spoiler

Χαρακτήρες: Δεν έχω θέμα, καθώς με πείθουν. Οι ενστάσεις υπάρχουν στην πλοκή.

Πλοκή: Ωραία ιδέα, σε γενικές γραμμές. Ποιο ήταν το θέμα εδώ: ότι μου έδινες την εντύπωση πως έφτιαχνες την ιστορία σου την τελευυταία στιγμή. Υπήρχε δηλαδή μία αίσθηση: ας βάλω και αυτή την ιδέα. Καλό και αυτό, ας το βάλω. Καλό και το άλλο, χωράει εδώ. Μάλλον κατάλαβες τι εννοώ. Σχεδίαζες αυτή την ιστορία; Είχες ένα αρχικό πλάνο; Αν είχες ένα πλάνο και αν το είχες δουλέψει θα είχες αποδώσει κάτι πάρα πολύ καλό. Τώρα έκανες μία όμορφη προσπάθεια που δεν τη δικαίωσες στο εκατό τοις εκατό.

Ωραίο το στοιχείο του πιστολιού. Μου θύμιζε την τριλογία του Broken Empire του Lawrence, αλλά δεν με χάλασε αυτό. Το είχες ταιριάξει. Ωστόσο το τοποθετείς χωρίς εξήγηση. Έχει ξαναδεί αυτή πιστόλι; Όχι. Ωστόσο δεν της εξηγεί πέντε πράγματα παραπάνω, τι είναι οι σφαίρες, τι δουλειά κάνουν, τίποτα. Το δέχεται σαν να είναι κάτι ευνόητο, ενώ προφανώς είναι κάτι από άλλο κόσμο.

Οι συνεχείς ανατροπές στο τέλος θα λειτουργούσαν καλύτερα αν δεν ήταν κάπως βιαστικές. Και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το βιάστηκες, νομίζω ήσουν από τους πρώτους που ανέβασαν. Καλύτερα να είχες πάρει το χρόνο σου.

Μου άρεσε που άλλαξες τα γράμματα, έκανες τη φτέρη, φτέλη και την ντάλια, ντάρια. Το ρο με το λάμβδα. Ωστόσο πώς μπορούσε να υπολογίσει η Έμερλι ότι δεν θα φαρμακωνόταν πρώτος ο Γκόραλ, ώστε να πεθάνει πριν τον δαγκώσει η αδελφή της και ευοδώσει το σχέδιό της; Είναι τέτοιες λεπτομέρειες που μου δίνουν την εντύπωση πως δεν το σκέφτηκες διεξοδικά και πως, αν είχες πάρει όλο το χρόνο θα είχαμε απολαύσει ένα πολύ καλύτερο διήγημα. Σαν ιστορία όμως, το story που λέμε, είχε πολύ ενδιαφέρον. Και φυσικά πατάς άψογα στο θέμα του διαγωνισμού και μάλιστα με το παραπάνω. Εκδίκηση στην εκδίκηση.

Καλή επιτυχία στο διαγωνισμό και ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου!

• Thanks 1

@gismofbi καλή επιτυχία

Spoiler

🤔 Πλοκή 🤔
☐ Καλή

🌎 Κοσμοπλασία 🌎
☐ Πολύ καλή

👅 Γλώσσα 👅

☐ Πολύ καλή

👥 Χαρακτήρες 👥
☐ Πολύ καλοί

💬 Διάλογοι 💬
☐ Πολύ καλοί

Τι είναι αυτό που σας άρεσε στην ιστορία;

• - Ενδιαφέρουσα ιστορία, πραγματικά, με πολλές ανατροπές και αμείωτο ενδιαφέρον
  • - Ενδιαφέροντες χαρακτήρες
  • - Καλοί διάλογοι
  • - Πολλά έξυπνα σημεία

Τι είναι αυτό που δεν σας άρεσε στην ιστορία;

• - Θα συμφωνήσω απόλυτα με την @Ιρμάντα ότι η πλοκή εμφανίζει κενά
  •  - καθώς και ότι η ιστορία θα έπρεπε να δουλευτεί ως προς το δέσιμό της.
  • -  Ένα δυο ορθογραφικά (εναντίον και όχι εναντίων)

Edited by Kriton
  • Thanks 1

Spoiler

Μου άρεσε πολύ αν και νομίζω ότι έχει ένα μικρό προβληματάκι με τις ισορροπίες. Δεν με έπειθε και τόσο πολύ αυτό που διάβαζα με αποτέλεσμα να με κάνει να σταματήσω την ανάγνωση δυο-τρεις φορές και αυτό για τον λάθος λόγο. Για παράδειγμα, οι έξι άνδρες στην αρχή τι έγιναν; "Τι έγινε ρε μάγκες", τους ρώταγα, "πού χαθήκατε;" Κι αυτοί με κοίταγαν αμήχανα. Στη συνέχεια, Έμερλι και Γκόραλ έβγαζαν μια αφέλεια σ' αυτά που έλεγαν και έκαναν που με πέταγε εκτός. Τα έδεσες όλα στο τέλος, βέβαια, αλλά θα προτιμούσα να είχες κινηθεί λίγο πιο έξυπνα και προσεκτικά στο ενδιάμεσο.

Καλή επιτυχία!

• Thanks 1

Καλή επιτυχία Κοσμά!

Spoiler

Τιτλος συμπαθητικος αλλα οχι συγκλονιστικος. Στα θετικά, οι αλεπάλληλες ανατροπές προς τπ τέλος αλλά και το πιστόλι. Στα αρνητικά, για πολλες σελιδες ο κοσμος μοιάζει κλισε. Ισως να μην έμπαινα στον κόπο  να φτασω μεχρι την ανατροπη. Πχ το κατατρεγμενο κοριτσι, ο παλαιμαχος πολεμιστής, η σπηλια με το τερας. Κατα τ αλλα εντος θέματος.

• Thanks 1

• 2 weeks later...

καλή επιτυχία

Spoiler

το κείμενο σου μου άρεσε, έχει πολλές εικόνες, όμορφη πλοκή και ανατροπές, καθώς και οι χαρακτήρες και το πως εξελίσσονται. Τι με προβλημάτισε; Ο τρόπος που το έγραψες. Έχεις στιγμές που είναι αποκλειστικά διάλογος, στιγμές διήγησης με πολλά γεγονότα, γραμμένα στα γρήγορα. Και τα δύο μείωναν το ενδιαφέρον μου σαν αναγνώστη, την ίδια ώρα που η ιστορία ήταν αντικειμενικά συναρπαστική

• Thanks 1

• 3 weeks later...

Καλή επιτυχία!

Spoiler

Το κείμενο με κράτησε, είχε πολλές ανατροπές και χαρακτήρες με εξέλιξη. Σίγουρα δεν βαρέθηκα. 

Στα μείον για εμένα ο τρόπος που το κείμενο έχει δομηθεί (εκτεταμένοι διάλογοι), Προσωπικά μου έλλειψε μια μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ διαλόγου και περιγραφής (μου έλλειψε λίγο).

Το βρίσκω εντός θέματος!

• Thanks 1

Καλημέρα,

με το γραπτό σου αυτό, Κοσμά, έδειξες ότι κατέχεις τους κανόνες του διηγήματος, κυρίως την ανάγκη ανατροπής στο τέλος. Έφτιαξες μια ιστορία στρωτή, προσπαθώντας να μας "κοιμίσεις", να νομίζουμε δηλαδή ότι διαβάζουμε κάτι τετριμμένο και προβλέψιμο. Στο φινάλε, μας έρχεται η έκπληξη. Νομίζω, όμως, ότι, το διήγημα θα ήταν καλύτερο αν ήταν 500 - 1000 λέξεις μικρότερο.

Καλή επιτυχία!!!

• Thanks 1

• Φάντασμα featured and pinned this topic
  • Φάντασμα unpinned this topic