Jump to content

Ενα ποιημα μου...

gothicbutterfly

Recommended Posts

Darkest Sun

Now I'm gonna be forsaken

I'm not part of the world anymore

Everything that from me was taken

Is rising now in the darkest sun

Don't be affraid of me

Your truth cannot satisfy my thirst

No one's left to cry on my tomb

I've always been all alone

This cloud disperses the horror

In debris of my bier

The dead silence of the grave

Will lead you back to me

Mortify the feeling in your breast

Let your heart turn into black

Join me in this eternity

Let immorality lead your step

post-277-1118338121_thumb.jpg

Edited by gothicbutterfly

Με παραξένεψε οφείλω να ομολογήσω. Η πρώτη στροφή θα μπορούσε άνετα να ήταν από τραγούδι. Είχε μουσικότητα και μια (ή μάλλον μισή) πλεχτή ομοιοκαταληξία.

Βέβαια οι υπόλοιπες έχαναν το μέτρο τους (εκτός κι αν εγώ δε πρόσεξα καλά...). Και εδώ ξεκινάει το μπέρδεμα. Γιατί για παράδειγμα να επιδοθείς σε μια συντακτική ακροβασία, όπως το

Everything that from me was taken
που ακούγεται άσχημα, ενώ δε θα χρησιμοποιήσεις μετά μέτρο και ομοιοκαταληξία;

Επίσης διόρθωσε το

Your truth cannot satisfide my thirst
. Ειναι satisfy.

Α, και το

Mortify the feeling in your breast
όπως βλέπω τώρα στο λεξικό, δε σημαίνει νέκρωσε, αλλά ντρόπιασε (τι μαθαίνει κανεις...)

Όμως, παρά τα παραπάνω αρνητικά, δίνεις την εικόνα ότι έχεις προοπτιοκές. Υπάρχει μουσικότητα και ροή στους στίχους σου, κάτι πολύ βασικό για ποίηση, έτσι ώστε ο αναγνώστης να μη χάνει τον ειρμό του. Χρειάζεσαι απλά ακόμα εξάσκηση και να ακούσεις τις απόψεις κι άλλων και θα βελτιωθείς αρκετά.

Το breast άλλαξέ το σε chest, γιατί το δεύτερο είναι πιο κοντά στην ελληνική έκφραση "μέσα σου". Επίσης, στη δεύτερη στροφή δεν κατάλαβα πώς κολλάνε οι πρώτοι 2 στίχοι με τους επόμενους. Δεν έβγαλα κάποιο ενιαίο νόημα από το ποίημα, αλλά όπως είπε και ο Νιχίλιο, έχεις προοπτικές να βελτιωθείς, so keep up the good work!

Με κάλυψε ο Νιχίλιος... όμορφο ποίημα, αλλά θα μου άρεσε περισσότερο αν το δούλευες διαφορετικά ώστε να έχει μουσικότητα.

Εμένα πάλι μου ήρθε στο μυαλό ένα Βαμπίρ.... ρομαντικά και σκοτεινά πράματα...

Πόσταρε κι άλλο!

Θα διαφωνήσω με τον Illidan στο θέμα breast-chest. Το breast είναι πιο ταιριαστό πιστεύω.

Εμένα μου φαίνεται σαν χωματόδρομος με λακούβες η μουσικότητα του. Κόβεται, δεν κολλάει σε διάφορα σημεία. Διαχέει μια έλλειψη συγκέντρωσης. Ήξερες ακριβώς τι συναίσθημα ήθελες να βγάλεις; Γιατί εγώ δεν 'πιάνω' κάτι πίσω από τις γραμμές... Φυσικά μπορεί να φταίω κι εγώ, να είμαι μέλος του λάθος target group, τι να πω; Πάντως διάβασέ το ξανά, προσπάθησε να αποστασιοποιηθείς από αυτό. Να δεις αν κυλάει καλά, σαν αναγνώστης να το πλησιάσεις...

Edited by Nienna

Θα διαφωνήσω με τον Illidan στο θέμα breast-chest. Το breast είναι πιο ταιριαστό πιστεύω.

Αν δεν κάνω μεγάλω λάθος, το breast χρησιμοποιείται για το γυναικείο στήθος, που δεν πιστεύω ότι είναι αυτό που εννοεί η gothicbutterfly

Όχι μόνο για γυναικείο στήθος/μαστός. Σημαίνει επίσης και στήθος με την ένοια της καρδιάς.

Θα συμφωνήσω με το Nihilio, και πέρα από τις ορθογραφικές διορθώσεις, πιστεύω ότι το ποίημα σου είναι αρκετά καλό. Συνέχισε να γράφεις και θα δεις ότι θα βελτιωθείς πολύ. :)

Σχετικά με το νόημα, ναι κάτι σε βαμπίρ μου έκανε κι εμένα. Όχι αναγκαστικά από αυτά που πίνουν το αίμα των άλλων, απλά συναισθηματικά έτσι θα ένοιωθε μία gothic-φανταστική φιγούρα ίσως. Αλλά δεν πιστεύω ότι δεν υπάρχει ποτέ κανείς να μας καταλάβει. Πάντα υπάρχει, απλά ίσως είναι δύσκολο να βρεθεί. ;)

ΠΡΩΤΟΝ,σας ευχαριστω ολους που το διαβασατε και για τις κριτηκες σας - παντα δεκτες (αυτες με βοηθανε να βλεπω καθαρα και αντικειμενικα τα λαθη μου και να γινομαι καλυτερη).

Το Darkest Sun εχω πολυ καιρο που το εχω γραψει.Η ιδεα ολη ηταν η ανθρωπινη πλευρα ενος βαμπηρ -εαν αυτο θα μπορουσε να υπαρχει (τοσο η ανθρωπινη πλευρα ενος βαμπηρ οσο και το ιδιο το βαμπηρ).

Αρχικα ειχα σκεφτει μια μελωδια και πανω σε αυτη το ειχα διαμορφωσει ετσι ωστε να ταιριαζει,και με το ρυθμο της μελωδιας να υπαρχει και η ομοιοκαταληξια.Το προβλημα ομως ηταν οτι εγω δεν ξερω να γραφω μουσικη (νοτες) κι ετσι αφου δεν την κατεγραψα (τη μελωδια) μετα απο λιγο καιρο τη ξεχασα-δυστυχως...

Nihilio : Το "mortify" εγω το βρηκα "απονεκρωνω","πικραινω" ( :huh: ).Οσο για τη μουσικοτητα και την ομοιοκαταληξια,εξηξησα πιο πανω.

Illidan : Συγκεκριμενα στο λεξικο ειναι breast = στηθος και chest = θωρακας.Στο μυαλο μου ειχα αρσενικο βαμπηρ.Οποτε μαλον ταιριαζει το chest.Οι δυο πρωτες στιχοι της δευτερης στροφης

<< Don't be affraid of me

Your truth cannot satisfide my thirst> >

δειχνουν την αποτυχημενη προσπαθεια του βαμπηρ να πλησιασει μια θνητη (αφου οσο και αν προσπαθει να κρυψει αυτη τη σκοτεινη του πλευρα,η διψα του για αιμα τον προδιδει.Αλλα απο την αλλη η ανθρωπινη του πλευρα δεν τον αφηνει να σβησει αυτη τη διψα με το αιμα της θνητης αφου μεσολαβουν τα αισθηματα.

Με λιγα λογια νοιωθει διχασμενος μεταξυ των δυο αυτων πλευρων του (την ανθρωπινη και την αποκοσμη). Γι'αυτο

<<No one's left to cry on my tomb

I've always been all alone>>

θα ειναι παντα μονος του.

King_Volsung : Εισαι μεσα στο μυαλο μου...

Nienna : Για τη μουσικοτητα (και το ρυθμο) εξηγησα πιο πανω.Σιγουρα εχει ελαττωματα αλλα ειναι το πως το αντιλαμβανεται ο καθενας πιστευω.Θα το ξανακοιταξω σιγουρα.

Elsanor : Συγκεκριμενα σ'αυτη τη δημιουργια ειχα στο μυαλο μου εικονα βαμπηρ (ναι,απο αυτα που πινουν αιμα).Αλλα το βαθυτερο νοημα και ουσιαστικα η αισθηση που θελω να δωσει ειναι ο διχασμος που νοιωθουμε ολοι μεσα μας μεταξυ του εαυτου μας και του εαυτου μας (σαν να λεω μεταξυ της gothicbutterfly και εμενα).Δεν ξερω αν με καταλαβαινεις,εαν νοιωθεις ετσι.(Κοιταξε και τη δημιουργια "Κοιταζοντας στο καθρεφτη" του Balidor,εχει παρομοιο νοημα-περι διχασμου του εαυτου μας.)

Θα ποσταρω και αλλα προσεχως.

Και ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ευχαριστω ολους που διαβασανε τις απαντησεις μου στις κριτηκες.Σας αξιζει επαινος - ακομα κι εγω κουραστηκα οταν το ξαναδιαβασα!

Υ.Γ.Οχι,δεν νοιωθω διχασμενη προσωπικοτητα.Αυτο ειναι εντελως διαφορετικο. :p

γκοθοπεταλούδα, έχεις δοκιμάσει να χρησιμοποιήσεις software για σύνθεση μουσικής; Ή έστω να τραγουδίσεις τη μελωδία και να την ηχογραφήσεις με ένα μικρόφωνο;

Εγώ ακολουθώ την πρώτη οδό (δεν ξέρω πολλά από μουσική, ίσα ίσα να διαβάζω πεντάγραμμο) και πλέον δουλεύει μια χαρά (Αν και ακόμα δε βγάζω ακριβώς τις μελωδίες που σκέφτομαι γκρρρρ...) Αλλιώς δοκίμασε να βγάλεις μια στροφή πάνω στη μελωδία και μετά να συγκρίνεις τις υπόλοιπες με αυτή. Πάντως δεν είναι εύκολο να γράψεις στίχους πάνω σε μελωδία. Χρειάζεται να "λιώσεις" πρώτα τα αφτιά σου προσπαθώντας να βγάλεις στίχους. Απλά χρειάζεται δουλειά (Όπως και σε κάθε τέχνη για να τελειοποιηθείς)

Edited by Nihilio

Να μαι κι εγώ,

Αργησα προσθέσω χρώμα στην 'κριτηκή' διοτι τρελευταια λογω ελειψης χρονου αποθηκευα τα ποιηματα-διηγηματα και τα διαβαζω χαλαρως την επομενη μερα, αλλα τωρα λεω βλακειες και δεν μπαινω στην ουσια (ο καφες φταιει) !!!

Σχετικα με την κοντρα Illidan - Nihilio απλα θα πω οτι 'λιγο' προτιμώ το breast !!!

Επησης θελω να επισημάνω το γεγονός οτι 'ιδιαίτερα' η πρώτη στροφή με κόλλησε στον τοίχο (οπως συνηθηζω να λεω). Πολυ καλη αρχή και σε βάζει στο νόημα. Ενιωσα κι εγω την διαδρομη του 'σκοτεινού' μας φίλου.

Πολύ καλή δουλειά γι αρχή.

Keep on gothin' :diablo: ' !!!

Τελος ειδα την αναφορα σου σε μενα και κοκκινησα , με τιμάς.

Τα Βαμπίρια μαζί σου...

-- Μπαλιντόριος !!! :p :P :p :P

• 3 weeks later...

Συμφωνώ με τα παιδιά και τα σχόλια για τον ρυθμό και την μουσικότητα... παρόλα αυτά είχε κάτι ιδιαίτερο. Όταν το διάβασα μου ήρθαν στο μυαλό πολλές όμορφα σκοτεινές εικόνες.

Θα προτιμούσα αυτόν τον τόσο όμορφο τίτλο που του έδωσες να τον βάλεις περισσότερες φορές μέσα στους στίχους και να δώσεις ίσως την εικόνα πως ένας σκοτεινός ήλιος είναι αυτός που βλέπει το βαμπιρ, αυτός που υπάρχει και του δίνει ζωή, τώρα που απο άνθρωπος έγινε βρυκόλακας.

Πως ο ήλιος είναι ο βασικός παράγοντας για την υπάρξη της φυσιολογικής ζωής, έτσι και ο σκοτεινός ήλιος είναι ο βασικός παράγοντας για την υπάρξη άλλης μορφής ζωής, ένας αντίποδας όλων όσων θεωρούμε φυσιολογικά.

Εμένα μου έδωσε την ιδέα για να περιγραφούν δύο παράλληλες ζωές, παράλληλοι κόσμοι, που ενώ είναι τόσο κόντα ποτέ δεν συναντιούνται... ή ίσως πάλι είμαι μόνο εγώ... :rolleyes:

To chest είναι ανατομικό, το breast συναισθηματικό. I have spoken. :p

edit:

breast

n.

1.

1. Either of two milk-secreting, glandular organs on the chest of a woman; the human mammary gland.

2. A corresponding organ in other mammals.

3. A corresponding rudimentary gland in the male.

2.

1. The superior ventral surface of the human body, extending from the neck to the abdomen.

2. A corresponding part in other animals.

3. The part of a garment that covers the chest.

4. The seat of affection and emotion: “Griefs of mine own lie heavy in my breast” (Shakespeare).

5. A source of nourishment.

6. Something likened to the human breast: the breast of a hill.

7. The face of a mine or tunnel.

~

chest

n.

1. The part of the body between the neck and the abdomen, enclosed by the ribs and the breastbone; the thorax.

2.

1. A sturdy box with a lid and often a lock, used especially for storage.

2. A small closet or cabinet with shelves for storing supplies: a medicine chest above the bathroom sink.

3.

1. The treasury of a public institution.

2. The funds kept there.

4.

1. A box for the shipping of certain goods, such as tea.

2. The quantity packed in such a box.

5. A sealed receptacle for liquid, gas, or steam.

6. A bureau; a dresser.

Idiom:

get (something) off (one's) chest

To vent one's pent-up feelings.

- Aπ'το dictionary.com

Στις υποσημειώσεις ετυμολογεί το chest από την κίστη των αρχαίων ελληνικών(!):

* κίστη, [...] καλάθι πλεκτό από κλαδιά ιτιάς ή λυγαριάς

(kairatos.com.gr)

* Η κίστη ήταν κουτί κυλινδρικού συνήθως σχήματος με κάλυμμα από πάνω. Την έφτιαχναν από ευλύγιστα κλαδιά τα οποία έπλεκαν σε σχήμα κουτιού. Στα ελευσινιακά μνημεία την έφεραν γυναίκες στο κεφάλι τους. Μέσα στην κίστη υπήρχαν ιερά αντικείμενα χρησιμοποιούμενα στις μυστικές τελετές.

(inarcadia.gr)

* κίστη = κιβώτιο

(Μικρό λεξικό ορθογραφικά συγχεόμενων λέξεων της νεοελληνικής γλώσσας)

Oι Μούσες μαζί σου,

-Ορφέας

Edited by Orpheus

Μιλησε ο Ορφεας.....

:albert:

Οποιοδηποτε αλλο σχολιο πανω στο θεμα "ΣΤΗΘΟΣ" θεωρειται περιττο απο 'δω και περα..... :p

Ευγε Ορφεα... :friends: :worshippy: :beerchug:

Laas7 εισαι μεσ στο μυαλο μου...

Edited by gothicbutterfly

• 3 weeks later...

Στίχοι τύπου HIM χωρίς όμως μουσικότητα.

Τα τεχνικά σχόλια τα αφήνω στους προλαλλήσαντες (που ορθώς σχολίασαν και διόρθωσαν).

Γλωσσικά μου άφησε μια έντονη εντύπωση πως προσπαθείς ανά διαστήματα να γράψεις με διανθισμένο λόγο αλλά δε σου βγαίνει καλά και καταλήγεις στην παλιά καλή συνταγή της απλότητας η οποία όμως χαρακτηρίζεται από αστάθεια. Πρόσεξε τη γλώσσα και το τι θες να περάσεις μέσα από αυτήν.