Jump to content

Λεωνίδας και Λορέντζο

oimoderatorseinai

Recommended Posts

Όνομα Συγγραφέα: Aggelos95
Είδος: Δράμα/Θρίλερ
Βία; Ναι
Σεξ; Όχι
Αριθμός Λέξεων: 3,838
Αυτοτελής; Ναι
Σχόλια: Για τον 59ο Διαγωνισμό Σύντομης Ιστορίας με θέμα "Ο Προδότης" που διοργάνωσε ο @gismofbi

H ιστορία ακυρώθηκε από τον 59ο διαγωνισμό.

leonidas_kai_lorentzo2023.docx 

Edited by Ghost
Ενημέρωση θέματος για ακύρωση της ιστορίας από τον 59ο διαγωνισμό.

• Roubiliana locked this topic
  • Αρίστος unlocked this topic

Καλή επιτυχία, Άγγελε!

Spoiler

Τίτλος : μου άρεσε γιατί ξεκινούν και τα δύο ονόματα από λάμδα.

Κοσμοπλασία : πιστεύω πως πέτυχες το κλίμα των 90 και το πόσο βλαμμένα ήταν τα έφηβα τότε. Ας πούνε και τη γνώμη τους όμως και άλλοι συνομήλικοί μου. Αν δεν ήσουν έφηβος τότε, διπλό μπράβο.

Μόνη ένσταση, όταν ο Λεωνίδας γίνεται ο δεύτερος καλύτερος μαθητής στην τάξη. Αυτό είναι λίγο δύσκολο για κάποιον που δε διάβαζε ποτέ, γιατί δεν έχει τις βάσεις. Ίσως ένας από τους καλύτερους, αν η υπόλοιπη τάξη ήταν ντουβάρια.

Γλώσσα : αρκετά στρωτή αλλά με κούρασαν οι προτάσεις. Ήταν πολύ μεγάλες. Με μερικές τελείες παραπάνω, θα βελτιωνόταν αρκετά το κείμενο.  

Αφήγηση : Αυτό που μου τράβηξε το ενδιαφέρον ήταν η οπτική γωνία αφήγησης. Δεν ξέρω αν το έκανες επίτηδες ή από επιλογή. Γενικότερα, παρατηρώ στους αρχάριους συγγραφείς να χρησιμοποιούν μια πιο ουδέτερη τριτοπρόσωπη αφήγηση χωρίς σωματοποίηση συναισθημάτων. Αυτό έκανες κι εσύ, αλλά στη δική σου περίπτωση ταίριαζε, γιατί και ο κεντρικός χαρακτήρας ήταν ένας κοινωνιοπαθής, ανίκανος για ενσυναίσθηση ή και οποιοδήποτε άλλο συναίσθημα. Μόνο στην περίπτωση της Ελένης έδειξε κάποιο συναίσθημα (και το έδειξες πολύ πετυχημένα όταν αντιτάχθηκε στην ιδέα του βιασμού). Ακόμα και τον ρατσισμό, από μόδα τον ενστερνίζεται, δεν έχει πχ την οργή του γιου του εργάτη που ο πατέρας του χάνει λεφτά λόγω φθηνών μεροκάματων. Έτσι, όταν τον βλέπουμε απαθή απέναντι στον φόνο ή χωρίς τύψεις απέναντι στην προδοσία, νιώθουμε αυτή την απάθεια, την ουδετερότητα, και στο γράψιμο. Εμένα τουλάχιστον μου δούλεψε, αναμένω και την άποψη των υπολοίπων.

(και, προσωπική άποψη, δεν ξέρω πως ένας τέτοιος τύπος στα τριάντα του θα νοικοκυρευτεί, όπως λέει. Αν το κάνει, το κόβω να εξελίσσεται σε περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας)

Εκτέλεση : εντός θέματος. Μου άρεσε που ασχολήθηκες με το θέμα του ρατσισμού, χωρίς ούτε να ωραιοποιείς, ούτε να γίνεσαι διδακτικός.

• Like 1

ΥΣ - του 1995 είμαι , περιέγραψα την εποχή εκείνη με βάση όσα ξέρω αναφορικά. :D

48 minutes ago, Roubiliana said:
Spoiler

Μόνη ένσταση, όταν ο Λεωνίδας γίνεται ο δεύτερος καλύτερος μαθητής στην τάξη. Αυτό είναι λίγο δύσκολο για κάποιον που δε διάβαζε ποτέ, γιατί δεν έχει τις βάσεις. Ίσως ένας από τους καλύτερους, αν η υπόλοιπη τάξη ήταν ντουβάρια.

Spoiler

Παρεμπιτπόντως, έχεις δίκιο σε αυτό, ίσως ήταν λίγο υπερβολικό, απλά το έγραψα έτσι ώστε να "περάσω" την εικόνα του καλύτερου μαθητή που είναι Αλβανός ο οποίος βοηθάει τον Έλληνα στους βαθμούς του, για να είναι εντονότερη μετά η αίσθηση της προδοσίας ένεκεν της αχαριστίας του Λεωνίδα.

Edited by Aggelos95

Γεια σου Άγγελε!

Spoiler

Καλογραμμένο και όμορφα δοσμένο, θα φέρει πολλές αναμνήσεις από παλαιότερους στην επιφάνεια.

Οι χαρακτήρες ήταν κατά κύριο λόγο καλά στημένοι, αλλά υπήρχαν ανακολουθίες. Ο Λορέντζο δεν θα ήταν ευκόλως τόσο πρόθυμος να μεταβεί στα πιο "κουλ" και επικίνδυνα παιδιά, εφόσον στο παρελθόν συνέβη αυτό με τον ξάδερφό του. Το κίνητρό του, να γίνει δηλαδή αρεστός, θα μπορούσε να είναι ικανό ώστε να μετατραπεί σε αλητόπαιδο - αλλά τότε θα έπρεπε να δειχθεί παραπάνω η εσωτερική του πάλη για αυτή την εξέλιξη του χαρακτήρα που έρχεται σε αντίθεση με το ήσυχο παιδί που έχει χτίσει.

Από την άλλη, όπως είπε η Βιβή, ο Λεωνίδας δεν έχει τα εφόδια να γίνει ο καλύτερος μαθητής σε ένα τόσο στενό χρονικά διάστημα. Δεν είναι αληθοφανές.

Υπήρχαν κάποιες επαναλήψεις που θα μπορούσαν να κοπούν (πχ στη 2η παράγραφο αναφέρεται δυο φορές πως ο Λορέντζο ήταν ήσυχο παιδί), οι οποίες απλά με ένα ακόμη "σιδέρωμα" του κειμένου μπορούν να μειωθούν. Ωστόσο οι περιγραφές και το χτίσιμο της ιστορίας ήταν στιβαρές.

Χαίρομαι που αποπροσανατολίστικα κατά την ανάγνωση. Ήθελα να πιστεύω πως μέχρι το τέλος ο ένας θα μάθαινε πράγματα από τον άλλο και θα αποκτούσαν μια είδους φιλία - ή έστω ένα είδος κατανόησης. Έτσι, το τέλος με χτύπησε πιο δυνατά. Να πάρει!

Και, σαφώς, το κεντρικό θέμα του ρατσισμού, μου άρεσε. Έκανες, θεωρώ, μια πολύ καλή δουλειά, και επομένως μπράβο σου!

Σημείωση: τυπικά, αναμένουμε μέχρι το τέλος της βαθμολογίας για να γράψουμε σχόλια στην δικιά μας ιστορία, επομένως κάνε λίγο υπομονή.

Εύχομαι επιτυχία!

• Like 1

Γεια και ευχαριστώ! :)

Ακολουθεί η απάντηση στη κριτική:

Spoiler

Στο: "Ο Λορέντζο δεν θα ήταν ευκόλως τόσο πρόθυμος να μεταβεί στα πιο "κουλ" και επικίνδυνα παιδιά, εφόσον στο παρελθόν συνέβη αυτό με τον ξάδερφό του. Το κίνητρό του, να γίνει δηλαδή αρεστός, θα μπορούσε να είναι ικανό ώστε να μετατραπεί σε αλητόπαιδο - αλλά τότε θα έπρεπε να δειχθεί παραπάνω η εσωτερική του πάλη για αυτή την εξέλιξη του χαρακτήρα που έρχεται σε αντίθεση με το ήσυχο παιδί που έχει χτίσει. "

Είχα σκοπό να προσθέσω (χρονολογικά μετά από την "συμφωνία" μεταξύ Λεωνίδα και Λορέντζο, ο ένας να τον βοηθήσει στα μαθήματα και ο άλλος να τον βοηθήσει με την κοινωνικοποίησή του και αφομοίωσή του από την Ελληνική κοινωνία/μικρόκοσμο των σχολείων στα '90s) αρκετό background και να αναλύσω ψυχογραφικά τον χαρακτήρα που ενσαρκώνει ο Λορέντζο αλλά ήταν μόνο μέχρι 3,850  λέξεις και κάπως το χαντάκωσα εκεί, επειδή θεώρησα δεδομένο πως ό,τι και αν έχει περάσει κάποιος άνθρωπος ως παιδί, όταν θα μετακομίσει μόνιμα σε μία άλλη χώρα θα κάνει πολλά πράματα ώστε να μην τον θεωρούν ξένο, θυμήθηκα όταν το έγραφα τη δικιά μου ιστορία που μετακόμισα στην εφηβεία μου σε άλλη πόλη, από Αθήνα σε κωμόπολη στη Θεσσαλονίκη, και έκανα πολλές βλακείες ώστε να με "αποδεχτούν* στην νέα παρέα, γενικά είναι κάτι συνηθισμένο σαν φαινόμενο. Μπορούσα να τον κάνω διστακτικό και να ανέλυα τις εσωτερικές του ανησυχίες/σκέψεις αλλά οι 3,850 λέξεις δε θα αρκούσαν για όλα τα επακόλουθα, άμα ήταν το όριο στις 5,000 λέξεις ή παραπάνω νομίζω θα έγραφα διαφορετικά την ιστορία.

Στο: "Χαίρομαι που αποπροσανατολίστικα κατά την ανάγνωση. Ήθελα να πιστεύω πως μέχρι το τέλος ο ένας θα μάθαινε πράγματα από τον άλλο και θα αποκτούσαν μια είδους φιλία - ή έστω ένα είδος κατανόησης. Έτσι, το τέλος με χτύπησε πιο δυνατά. Να πάρει! "

Κεγώ χαίρομαι που αποπροσανατολίστηκες αλλιώς δε θα χτυπούσε τόσο έντονα το plot twist. Ο σκοπός ήταν μέχρι και τελευταία στιγμή να νομίζει ο καημένος ο ανυποψίαστος Λορέντζο πως τα είχε καταφέρει επιτέλους και είχε ενσωματωθεί στην παρέα των "κακών παιδιών" και είχε και την Δήμητρα, τα είχε όλα και... μπουμ. Όλα όσα είχε διαλύθηκαν.

ΥΣ - ξέρω πως το πνεύμα της εποχής των '90s δεν ήταν μόνο αυτό των "κακών παιδιών" αλλά τότε ήμουν ιδέα και δε μπορώ παρά να γράφω και στερεοτυπικά, άθελά μου. Για όποιον/α τα έζησε τα '90s στην ηλικία των χαρακτήρων (17), αν θέλει, να μου πει κάτι πιο inside και λιγότερο γνωστό ώστε μιας και πλέον τελείωσε επίσημα ο διαγωνισμός, να ξαναγράψω πιο ολοκληρωμένα την ιστορία προσθέτοντας και όλη την νεοαποκτηθείσα γνώση.

Edited by Aggelos95

Βρε Άγγελε, αποφεύγουμε να απαντάμε στα σχόλια των άλλων για το διήγημά μας πριν τη ψηφοφορία, για να μην επηρεαστεί η βαθμολογία. Κάνε υπομονή ένα μήνα. 

9 minutes ago, Roubiliana said:

Βρε Άγγελε, αποφεύγουμε να απαντάμε στα σχόλια των άλλων για το διήγημά μας πριν τη ψηφοφορία, για να μην επηρεαστεί η βαθμολογία. Κάνε υπομονή ένα μήνα. 

Ααα με συγχωρείτε δεν το ήξερα...

Όποιος/α μπορεί, παρακαλώ να διαγράψει τα όσα σχόλια έκανα, επειδή εγώ έχω την δυνατότητα μόνο της επεξεργασίας και όχι της ολικής διαγραφής. Ευχαριστώ! :)

Edited by Aggelos95

Καλησπέρα Άγγελε

Spoiler

Έχοντας μεγαλώσει στα 90s, από τη μία μεν έχεις συλλέξει πολλές πληροφορίες για τους έφηβους και τους νέους τότε, από την άλλη κάνεις ένα info dumping για τις ακραίες συμπεριφορές του τότε, με αποτέλεσμα κατ' εμέ να υστερεί λίγο το κείμενο στην αληθοφάνεια. Επίσης, θα προτιμούσα λιγότερο tell για να μην βγαίνει ο αναγνώστης εκτός ρυθμού, όταν πάει να ανακαλύψει τους χαρακτήρες σου. Η γραφή σου έχει δυνατά σημεία και πάρα πολλές περιγραφές σου είναι όμορφα δοσμένες.

• Like 2

Καλησπέρα,

Spoiler

Είναι μια καλή ιστορία, με καλές προθέσεις, καλά σχηματισμένους χαρακτήρες και σωστά δομημένη πλοκή. Έχω, όμως, μια ένσταση, που είναι η ένσταση ενός σαραντάρη:

Θέλεις να παρουσιάσεις μια εποχή, την οποία δεν έχεις ζήσει, και δεν είναι δυνατόν να ξέρεις λεπτομέρειες γι’ αυτή. Οπότε στο κείμενο τρυπώνουν κάποια “ιστορικά” λάθη. Δυο πολύ μικρά παραδείγματα: η ποικιλία “μαριχουάνα” δεν υπάρχει στην Ελλάδα και η ταινία Boyz in the hood δεν υμνεί τη βία των γκέτο, αλλά την καταγγέλλει. Επίσης, η έννοια του crew και του “κακού παιδιού” δεν υπήρχε τότε στην Ελλάδα, υπήρχε η παρέα και το άτομο (συνώνυμο του μάγκα). Εδώ μπορείς να μου πεις: “και τι έγινε, Γιώργος77; Λογοτεχνία γράφω, όχι κοινωνική ανθρωπολογία ή λαογραφία.”. Ναι, αλλά όταν διαβάζει κάποιος που έχει ζήσει εκείνη την κοντινή εποχή, τον πετάς έξω από τον κόσμο που θες να φτιάξεις, δεν απορροφάται στην ιστορία, παρατηρεί τα λάθη και όχι την πλοκή.

Θα σου πρότεινα να άλλαζες την χρονολογία και κάποια γεγονότα και να αναφερόσουν στη σημερινή εποχή ή την εποχή των Μνημονίων, που την έζησες και τη θυμάσαι. Ελάχιστες διαφορές στους χαρακτήρες, πιο ρεαλιστική και ταιριαστή η υπόθεση. Κι έτσι, η παραπάνω ένστασή μου παύει να ισχύει.

Καλή επιτυχία!

• Like 1

Spoiler

Η γραφή σου έχει πολύ καλά στοιχεία. Αν την δουλέψεις αρκετά, και δεν επαναπαυτείς, νομίζω πως θα βγάλεις σίγουρα ωραία κείμενα. 
Η ιστορία σου, από ένα σημείο και μετά ήταν για μένα κάπως προβλέψιμη. Η εποχή μού φάνηκε λίγο μεταγενέστερη (τουλάχιστον απ’ αυτή που είχα στο μυαλό μου, αλλά μπορεί να κάνω και λάθος. Ναι, μπορεί να υπήρχαν κάποιες “αστοχίες”, αλλά δεν τους έδωσα μεγάλη σημασία.) Μια και προτιμάς να γράφεις τρόμο, μια ερώτηση που νομίζω πως θα πρέπει να έχεις συνεχώς στο μυαλό σου είναι το “τι είναι τρόμος, τελικά;” (η απάντηση, κατά την γνώμη μου, δεν είναι καθόλου εύκολη).

Καλησπέρα! :)

Πάντα απέφευγα τεχνικά σχόλια λόγω άγνοιας. Όταν σχολίαζα προτιμούσα να πω για την αίσθηση που αποκόμιζα ως αναγνώστης, οπότε θα με συγχωρήσεις που θα περιοριστώ στο ότι η ροή ήταν καλή, η γλώσσα επίσης καλή και η ιδέα σχετικά καλή κι αυτή.

Όμως! Καταρχήν δεν είδα πουθενά φανταστικό στοιχείο κι αν δεν έχει αλλάξει κάτι που δεν το πρόσεξα από την εποχή που κι εγώ έπαιρνα μέρος στους διαγωνισμούς, το φανταστικό στοιχείο (scifi, fantasy ή υπερφυσικός τρόμος) ήταν από τις πλέον απαραίτητες προϋποθέσεις σε σημείο ακύρωσης συμμετοχής. Για μένα ναι μεν είσαι μέσα στο θέμα, αλλά εντελώς έξω από τα είδη που πραγματεύεται το site.

Επίσης, ως πενηντάρης και ροκάς από τα γεννοφάσκια μου (έχοντας περάσει από τη φάση των τζιν με ραφτά και κονκάρδες, χαΐμαλιά, περικάρπια, καρφιά, αλυσίδες, αρβύλες, μακριά μαλλιά και άλλα συναφή), δεν μπορώ παρά να πω πως ο χαρακτήρας που περιγράφεις δεν είναι στερεοτυπικός όπως τον προβάλεις, αλλά μεμονωμένη περίπτωση ατόμου με σοβαρά κοινωνικοψυχολογικά θέματα που χρήζει βοήθειας ειδικού. Εκτός κι αν ήταν αλλιώς τα πράγματα στην Αθήνα, αλλά δεν το νομίζω.

Α! Και δεν υπήρχε ποτέ μαριχουάνα στην Ελλάδα, αλλά ακατέργαστη κάνναβη κι αν θες να αναφερθείς σ' αυτήν με πιο πιστευτό αληθοφανή τρόπο ίσως λίγη αργκό τύπου "μαύρο", χόρτο", "προυσαλιό", "μπάφο", "μπάσκετ", "άγιο χασισάκι" που έλεγε κι ο Χρόνης, κλπ, θα ήταν προτιμότερο. Ναι ξέρω ότι και η μαριχουάνα είναι παρακλάδι κάνναβης, αλλά στο Μεξικό του Κοντού, όχι στην Ελλάδα του τότε. 

Καλή επιτυχία, φίλε! :) 

Οφτόπικ ΥΓ:

Spoiler

Το όνομα που επέλεξες για νέο nickname, τσκ τσκ τσκ...:thumbdown:
Μην μου εξηγήσεις το γιατί, ειλικρινά δεν με ενδιαφέρει καθόλου να το μάθω (διάβασα ήδη το about me στο προφίλ σου). Είμαι βλέπεις και χωριάτης -είμαι από χωριό των Ιωαννίνων- αλλά και Βλάχος στη ράτσα, και ως παιδί έχω κάνει και τσοπάνης. Α! Έχω γράψει μεταξύ άλλων και κάνα δυο εκατομμύρια λέξεις σε επιστημονική φαντασία όλα αυτά τα χρόνια. Οπότε θα καταλαβαίνεις ίσως πόσο μικρός (δεν αναφέρομαι σε ηλικία) μου ακούγεται κάποιος που αναφέρεται υποτιμητικά σε κάποιον άλλον χρησιμοποιώντας τέτοιου είδους επίθετα. 

Πάντα και μόνο αγάπη. :)

Edited by MadnJim
  • Like 7
  • Thanks 1

Πολύ ωραία η ιδέα και θα μπορούσε να καταλήξει τόσο καλά ΑΛΛΑ... κανένας από τους χαρακτήρες και κανένα από τα γεγονότα δε με έπεισε. Ακόμα κι όταν το σκότωσαν (;) το παιδί, ήμουν ok so what? Κατά τη γνώμη μου, αυτό έγινε λόγω των εξής:

α) οπτική γωνία αφήγησης. 3προσωπη μεν, αλλά με πολύ head hopping δε. Στην αρχή ειδικά, υπήρχε διαφορετικό κεντρικό πρόσωπο σε κάθε παράγραφο κι αυτό με μπέρδεψε. Μου έδωσε την εντύπωση ότι κανείς χαρακτήρας δεν πρόλαβε να χτιστεί και θα μου πεις πού να προλάβει; Όμως σε ένα κείμενο 8 σελίδων, τουλάχιστον το arc του πρωταγωνιστή (αν ξέρουμε ποιος είναι), προλαβαίνεις να το χτίσεις.

β) info dump. Ήταν περισσότερο περιγραφή καταστάσεων, ρούχων, τσιγάρων, παρά συναισθημάτων και κινήτρων του κάθε χαρακτήρα. Ναι, μας έλεγες πως σκεφτόταν ο καθένας τους αλλά δε μας το έδειχνες. Αυτό σε κάνει να μην μπορείς να ταυτιστείς με τους χαρακτήρες και σε πετάει εκτός ιστορίας.

Γενικά, το υπόβαθρο υπάρχει αλλά θέλει εξάσκηση κι αν βγάλεις τα χολιγουντιανά στοιχεία (μπουκέτο-μισοσπασμένο δόντι-κόλλα 5) και δώσεις παραπάνω έμφαση στους κανόνες γραφής (κεντρικό theme, arcs, ξεκάθαρη αρχή-μέση-τέλος), σίγουρα θα έχεις ένα ωραίο αποτέλεσμα.