Jump to content

Το Ζιγκράν

Starbuck

Recommended Posts

Όνομα Συγγραφέα: Εβελίνα Σερέτη
Είδος: Φαντασία
Βία; Λίγη
Σεξ; Δυστυχώς όχι
Αριθμός Λέξεων: 3576
Αυτοτελής; Ναι;
Σχόλια: Για τον 59ο Διαγωνισμό σύντομης ιστορίας με θέμα: Ο προδότης
Αρχείο:

Το Ζιγκράν.pdf Το Ζιγκράν.docx

• Like 7

• Φάντασμα locked this topic
  • Αρίστος unlocked this topic

Καλησπέρα Εβελίνα

Spoiler

Πολύ όμορφα δοσμένη η ιστορία σου. Προφανώς και το "έχεις" με το fantasy. Ευδιάκριτοι χαρακτήρες, με προσωπικότητα, πάθη, αδυναμίες, αρετές κλπ. Το μόνο μου μικρό παράπονο είναι ότι σε ορισμένα σημεία σου ξεφεύγει λίγο info dumping για τον κόσμο σου, που επηρεάζει κάπως τη ροή

• Thanks 1

Καλή επιτυχία, Εβελίνα!

Spoiler

ίσως είναι και το πρώτο καθαρό φάνταζι από σένα που διαβάζω. Ήταν ενδιαφέρουσα ιστορία και εντός θέματος. Ίσως επειδή γνώριζα τη θεματική, είχα από την αρχή υποψιαστεί τον προδότη. Έφτιαξες ένα ενδιαφέρον κόσμο και μας έδωσες μια γεύση της πολιτικής, της οικονομίας, των φυλών. Ήθελε πιστεύω λίγο περισσότερο δούλεμα. Θα συμφωνήσω με τον Αρίστο πως είχε info damp. Σίγουρα μαθαίνουμε πολλά για τον κόσμο αλλά τα μαθαίνουμε μέσα από τον διάλογο των κεντρικών χαρακτήρων, στην πορεία τους για τον φοίνικα. Λίγο κλισέ σε βιβλία φάνταζι να παίρνουμε τις πληροφορίες με αυτόν τον τρόπο. Επίσης, η ηρωίδα πολύ γρήγορα εμπιστεύτηκε τον προδότη, για έμπειρη πολεμίστρια σε καταγώγια. Πιστεύω πως ήθελε πιο πολύ δούλεμα στους χαρακτήρες και στην πλοκή. Ίσως και πιο πολλές λέξεις, που μάλλον δεν γινόταν να γράψεις λόγω ορίου. 

• Thanks 1

Spoiler

Οι δύο πρώτες σκηνές σου έχουν νομίζω διαφορετικό ρυθμό από το υπόλοιπο κείμενο, με εξαίρεση την τελευταία σκηνή. Το ενδιάμεσο μεταξύ αρχής και τέλους θεωρώ πως έπρεπε να το δουλέψεις και να το αναπτύξεις (μάλλον) περισσότερο για να δέσει καλύτερα και η ιστορία. Προσωπικά δεν με πειράζει το info dumping αρκεί να γίνεται με τρόπο που να μην βαλτώνει, να μην κάνει κοιλιά το κείμενο. Συνολικά, ωραία γραφή, κοσμοπλασία και κεντρική ιδέα αλλά θα ήθελα λίγο πιο ευφάνταστη και δημιουργική τη μέση της ιστορίας σου. Καλή επιτυχία.

• Thanks 1

Ενδιαφέρουσα κοσμοπλασία και πλοκή.

Spoiler

Φυσικά, όλοι καταλάβαμε τον προδότη (κάπου προς το τέλος ευχόμουν να ήταν η ίδια, "προδίδοντας" έτσι τον αναγνώστη) οπότε είσαι μες στη θεματική. Οι χαρακτήρες, έστω η πρωταγωνίστρια, μπορούσαν να έχουν δουλευτεί παραπάνω, καθώς στο τέλος οι αντιδράσεις δε με έπεισαν (περίμενα περισσότερα από τη μάχιμη Αμαράνθους).

Υ.Γ. Γενικότερα, δεν το 'χω με τα φανταστικά ονόματα, τοποθεσίες και υλικά του εκάστοτε φανταστικού κόσμου, γιατί σαν άσχετος αναγνώστης δεν μπορώ να ξέρω τον κόσμο του κάθε συγγραφέα και πως τον έχει στο μυαλό του. Δεν είναι τύπου Άρχοντας που όλοι ξέρουμε τι είναι τα ορκς και το μίθριλ (λέω εγώ τώρα!). Γι' αυτό ίσως χρειάζονται κάποιες επεξηγήσεις σε συγκεκριμένα πράγματα μόνο, εφόσον μιλάμε για σύντομη ιστορία.

• Thanks 1

Καλησπέρα,

Spoiler

στάθηκες απόλυτα συνεπής στο είδος (fantasy). Δημιούργησες έναν κόσμο με κάθε λεπτομέρεια: τα είδη των πλασμάτων (αιλουροειδή έως ανθρωποειδή), την μαγεία, την ιστορία, ακόμα και τα φαγητά (μαύρα βλήτα). Αυτό είναι κάτι πάρα πολύ θετικό για αυτό το μέγεθος ιστορίας. Η πρωταγωνίστρια μού θύμισε τον Έλρικ και τα θέματα που είχε με τη δική του φάρα.

Όμως, η πλοκή είναι αναπόφευκτο να υστερεί. Και μια πιο ανεπτυγμένη πλοκή θα αναδείκνυε την έκπληξη του διηγήματος, στα πλαίσια του διαγωνισμού: ότι εδώ έχουμε δύο (2) προδότες (Κίμουλ και Αμαράνθους), κι όχι έναν. Κύκλος προδοσίας, λοιπόν, κι όχι μια απλή τιμωρία του προδότη.

Καλή επιτυχία!

• Thanks 1

• 3 weeks later...

Καλησπέρα.

Spoiler

Όμορφη ιστορία και πιστή στους κανόνες του φάνταζι. Είχε την κοσμοπλασία της, είχε τα πλάσματά της, είχε την απλή και ξεκάθαρη πλοκή της και μάλιστα όμορφα δοσμένα. Συμφωνώ ότι ήθελε λίγο δουλίτσα ακόμα. Ναι οκ είχε πολλή πληροφορία μέσω διαλόγων που θα ήθελα να μάθω μέσα από την πλοκή αλλά δεν με πείραξε τόσο. Θα ήθελα όμως ο χαρακτήρας της ηρωίδας να είναι πιο πιστός όπως μας τον έδωσες, δηλαδή, ενώ είναι σκληρή, λιγομίλητη και κρυψίνους, εμπιστεύεται εύκολα τον άλλο και ανοίγεται πολύ γρήγορα. Καλή επιτυχία!

• Thanks 1

Γεια σου Εβελίνα και καλή επιτυχία!

Spoiler

Κατ' αρχάς, έλιωσα με τα μπινελίκια της Αμάρανθους.
Μου άρεσε παρότι δεν έχω ξαναδιαβάσει fantasy. Έχω παίξει μονάχα dnd και μου το θύμισε αρκετά. To the point περιγραφές, λιτές και κατατοπιστικές. Ωραία ροή και λεξιλόγιο, χωρίς να πετάς πολλές λέξεις από το universe που ίσως θα με μπέρδευε ως πρώτο αναγνώστη των κειμένων σου. Μια χαρά ωστόσο. Αναρωτιόμουν καθώς το διάβαζα, αν έχεις δημιουργήσει ένα σύμπαν τέτοιο, και γράφεις πάνω σ' αυτό ή το εμπνεύστηκες για χάρη του διηγήματος. Ένιωσα πως έθιξες και δικά μας ζητήματα μέσω του κειμένου που μου άρεσε αρκετά, κι έγινε διακριτικά χωρίς να φαίνεται η δική σου παρουσία σαν αφηγήτρια. 

Σχετικά με τους διαλόγους: Εκεί που αράζουν και τα λένε, μου φάνηκε πως η Αμάρανθους ήταν υπερβολικά αποκαλυπτική δεδομένου ότι της είχες χτίσει ένα εσωστρεφές προσωπείο που δεν εμπιστεύεται εύκολα και σου ρίχνει και μια μπάτσα αν ρωτάς πολλά. Δηλαδή συνήθως, δεν λες τόσα πολλά για το παρελθόν σου σε κάποιον, τόσο αβίαστα.
Επίσης θα ήθελα λιγότερο tell ιδίως στην πρώτη συνάντηση με τον φοίνικα. Είχε ζουμί που πήγε ανεκμετάλλευτο. Οπτικοακουστικό ζουμί κι όχι μόνο. Για παράδειγμα, πώς μυρίζει ένας φοίνικας;    

Edited by Ypogeio
  • Thanks 1

Δεν έχω να κάνω κάποιο λεπτομερές σχόλιο, θέλω μόνο να πω ότι μ' άρεσε πολύ.

• Thanks 1

Καλησπέρα Εβελίνα!

Spoiler

Πολύ ωραία ιστορία, και τελικά το χιούμορ, ή η ανάλαφρη διάθεση σου πάει καλύτερα στο γράψιμο. Προσωπική γνώμη βέβαια αυτό.

Τίτλος: What you see is what you get. Εντελώς όμως.

Πλοκή: Ενδιαφέρουσα και με στρωτούς ρυθμούς. Αν δεν θύμιζε τόσο, μα τόσο, dnd, θα τη λατρευα πράγματι αυτή την ιστορία αλλά και έτσι δεν με χάλασε. Επίσης μου άρεσε που δεν είχες συμπεριλάβει κάτι υπερβολικά περίπλοκο, κάτι μεγαλύτερο από όσο θα μπορούσες να διαχειριστείς. Με άλλα λόγια, η ιστορία ήταν γραμμένη με μέτρο.

Χαρακτήρες: καλογραμμένοι και πολύπλοκοι τόσο όσο. Ναι, το βλέπεις να έρχεται. Εννοώ, κάτι το θέμα του διαγωνισμού, κάτι που είμαστε όλοι πονηροί και κολασμένοι και παλιές καραβάνες, σαφώς και περίμενα πότε θα της την κάνει ο βασιλιάς. Αλλά έρρεε όμορφα παρ' όλ' αυτά.

Γλώσσα: Άμεση και ζωντανή. Με χάλασε η λέξη τρανς όμως. Και η λέξη μπαρ. Σίγουρα μπορούσες να βρεις κάτι άλλο. Διαλογισμός, ονείρεμα, ονειροβασία, ακόμη και κάποια εντελώς δική σου. Υπνεγρήγορση, ας πούμε, ή ονειρεγρήγορση, ή ονειροδάμαση, ή ονειροβάδιση, ή..ή. From the top of my head αυτά. Μπαρ; Πάγκος, μάνα μου, πάγκος.

Διεκπεραίωση: Καλοφτιαγμένη. Προδοσία, τσεκ. Φαντασυ, τσεκ. Dnd; Τσεκ κι εδώ, αλλά με λιγότερο ενθουσιασμό. Και πάλι όμως την απόλαυσα.

Καλή επιτυχία στον διαγωνισμό!

Edited by Ιρμάντα
  • Thanks 1

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ όλες και όλους για τα σχόλιά σας! 

Αρχικά, έχετε όλοι δίκιο ότι η Αμαράνθους φαίνεται να ανοίχτηκε πολύ εύκολα. Η αλήθεια είναι ότι αυτό είναι στοιχείο του χαρακτήρα της -έχει, δηλαδή, μια απελπισία στο να εμπιστευτεί- αλλά καταλαβαίνω ότι δεν είχε χώρο αυτό να φανεί και ότι το παράκανα στους διαλόγους. Αρχικά, κιόλας ήταν πιο μετριασμένο και μετά πρόσθεσα πράγματα, που εν τέλει αφαίρεσαν από την ιστορία. 
Ο χαρακτήρας αυτός είναι ο χαρακτήρας που παίζω στο DND και τον έφτιαξα όλον εγώ. Το setting είναι επίσης δικό μου. Το Ζιγκράν είναι δικής μου εμπνεύσεως και το αγαπώ τόσο που σκέφτομαι να «φτιάξω» ένα σπαθί από ζιγκράν -ξέρετε για απόκριες, comic cons κ.λπ.! 😊

Τώρα υπάρχει κάτι που μόνο ο @Γιώργος77 διέκρινε, και αυτό είναι ότι εδώ έχουμε δύο προδοσίες. Πέρα από την προφανή προδοσία του Βασιλιά, η Αμαράνθους πρόδωσε και η ίδια την οικογένειά της. 

Νομίζω κι εγώ ότι το χιούμορ είναι εν τέλει το δυνατό μου σημείο και ψάχνω έναν τρόπο να το συνδυάσω και με τα σοβαρά ζητήματα που με απασχολούν αλλά αυτό θέλει δουλειά και μαεστρία. Θα μάθουμε! 
Κι ένα δωράκι από μένα για 'σας (γιατί ελπίζω ότι στον επόμενο διαγωνισμό θα έρθω όντως με χιούμορ και γιατί καταπιάνομαι και με τέτοιες χαζομάρες!):

ELVISH-01.jpg

ELVISH-02.jpg

• Like 4

58 minutes ago, Starbuck said:

Νομίζω κι εγώ ότι το χιούμορ είναι εν τέλει το δυνατό μου σημείο και ψάχνω έναν τρόπο να το συνδυάσω και με τα σοβαρά ζητήματα που με απασχολούν αλλά αυτό θέλει δουλειά και μαεστρία. Θα μάθουμε! 

Αν θες τη γνώμη μου, το "λάθος" που νομίζω ότι έκανες παλιότερα, ήταν η μονοτονία. Γινόταν πραγματικά δύσκολο να παρακολουθήσω τις ιστορίες σου μέχρι το τέλος όταν παρέμενες στο ίδιο ύφος από την αρχή. Ενώ με μικρές πινελιές χιούμορ, εδώ κι εκεί, ακόμα και στα παλιότερα κείμενα σου, αν τα δεις τώρα ψύχραιμα και με άλλο μάτι, πιστεύω μπορείς να τα βελτιώσεις αρκετά, δίνοντας μικρές ανάσες στον αναγνώστη σου (γιατί, ξέρεις, άλλο να τον κρατάς συνέχεια, με μιαν ανάσα, στον βυθό, από την αρχή μέχρι το τέλος, και άλλο να τον ανεβάζεις πού και πού, στην επιφάνεια για να παίρνει κι αυτός ο καημένος μιαν φρέσκια ανάσα πριν κατέβει και πάλι στον βυθό). 

Ωραίο το δωράκι, να ελπίζουμε ότι θα ανεβάσεις κι άλλα τέτοια δωράκια;

• Thanks 1

24 minutes ago, Nick V. said:

Αν θες τη γνώμη μου, το "λάθος" που νομίζω ότι έκανες παλιότερα, ήταν η μονοτονία. Γινόταν πραγματικά δύσκολο να παρακολουθήσω τις ιστορίες σου μέχρι το τέλος όταν παρέμενες στο ίδιο ύφος από την αρχή. Ενώ με μικρές πινελιές χιούμορ, εδώ κι εκεί, ακόμα και στα παλιότερα κείμενα σου, αν τα δεις τώρα ψύχραιμα και με άλλο μάτι, πιστεύω μπορείς να τα βελτιώσεις αρκετά, δίνοντας μικρές ανάσες στον αναγνώστη σου (γιατί, ξέρεις, άλλο να τον κρατάς συνέχεια, με μιαν ανάσα, στον βυθό, από την αρχή μέχρι το τέλος, και άλλο να τον ανεβάζεις πού και πού, στην επιφάνεια για να παίρνει κι αυτός ο καημένος μιαν φρέσκια ανάσα πριν κατέβει και πάλι στον βυθό). 

Ωραίο το δωράκι, να ελπίζουμε ότι θα ανεβάσεις κι άλλα τέτοια δωράκια;

εμ βέβαια και τη θέλω τη γνώμη σου καλέ! άμα θες κι άλλα τέτοια δωράκια έχω λογαριασμό στο ίνσταγκραμ που τα ανεβάζω! 😁

• Like 1