Jump to content

Το αίμα των σαλτιμπάγκων

Γιώργος77

Recommended Posts

Όνομα Συγγραφέα: Γιώργος Αλυφαντής
Είδος: fantasy
Βία; Ναι
Σεξ; Όχι
Αριθμός Λέξεων: 3.300
Αυτοτελής; Ναι
Σχόλια: Για τον 59ο Διαγωνισμό σύντομης ιστορίας

Το αίμα των σαλτιμπάγκων_ΑΛΥΦΑΝΤΗΣ.pdf Το αίμα των σαλτιμπάγκων_ΑΛΥΦΑΝΤΗΣ.docx

• Like 5
  • Thanks 1

• Roubiliana locked this topic
  • Αρίστος unlocked this topic

Καλή επιτυχία, Γιώργο!

Spoiler

Τίτλος : μυστηριώδης, αρκετά καλός για να με πείσει να το διαβάσω

Χαρακτήρες : ο κεντρικός χαρακτήρας είναι συμπαθής αλλά κατάφερα να ταυτιστώ και με τους υπόλοιπους και να ανησυχήσω για την τύχη τους.

Εκτέλεση : πολύ πετυχημένη η αρχική σκηνή. Οι σαλτιμπάγκοι μέσα στο μισοσκόταδο ήταν δυνατή εικόνα. Ακόμα κι αν δεν ήξερα ποιος το έγραψε, θα σε μάντευα. Ένιωσα τον τρόμο. Στην αρχή νόμιζα πως οι κλόουν είναι οι κακοί, αλλά και η συνέχεια δε με απογοήτευσε, ειδικά οι σκηνές με τα βασανιστήρια.

Εντός θέματος, πολύ πετυχημένο να είναι προδότης ο γιος. Μου άρεσε που η μαγεία είχε και περιορισμούς. Ναι μεν θα γίνεις αθάνατος, αλλά και δύσμορφος.

Επίσης, πολύ ζωντανή η σκηνή της καταδίωξης του μάγου.

Στα αρνητικά, ίσως λίγο γρήγορο και εύκολο το τέλος. Είναι μια ιστορία που θα της ταίριαζα λίγο παραπάνω ανάπτυξη.

• Like 1
  • Thanks 1

Γεια σου Γιώργο!

Spoiler

Είχα καιρό να δω γραπτό σου και βλέπω διατήρησες τη μαεστρία σου. Περιγραφές που ρέουν σαν νερό (ή ίσως σαν αίμα;) και ατμόσφαιρα που δεν επιτρέπει να ανασάνεις. Όλα αυτά γνώριμα χαρακτηριστικά σου που για άλλη μια φορά τα έπλασες με τον τρόπο σου.

Το ότι ο "μάγος" ήταν ταυτόχρονα και ο προδότης μα και ο γιος το αντιλήφθηκα με την πρώτη ευκαιρία και έτσι λιγάκι απογοητεύτηκα, μιας και το θεώρησα ως το προφανές. Επίσης, το τελευταίο κομμάτι όπου ο Δόκτωρ εξηγεί κάποια παρελθοντικά γεγονότα αφαιρεί από την ιστορία αντί να προσθέτει (κατ' εμέ πάντα). Αν έλλειπε ή αν δινόντουσταν με άλλο τρόπο ίσως να το έβλεπα διαφορετικά. Μόνο αυτά τα ψεγάδια βρήκα -και πιστεύω πως το πρώτο δεν μπορώ καν να το θεωρήσω πραγματικά ως αρνητικό.

Μου άρεσε πολύ ο πρωταγωνιστής, που ενώ βρίσκεται σε αυτή τη δυσμενή θέση προσπαθεί να σώσει όχι μόνο το τομάρι του αλλά και αυτό όλων των υπόλοιπων που βρίσκονται στο ίδιο χωνευτήρι. Τον πάω.

Η κοσμοπλασία ήταν σχετικά χαλαρή και διαφανής, με την ιδιότητα του αίματος των σαλτιμπάγκων ως το ιδιαίτερο της υπόθεσης. Ενώ φαίνεται σαν να το θεωρώ ως αρνητικό, στην πραγματικότητα μου άρεσε. Δεν χρειάζεται όλα να είναι περίπλοκα για να βρεθεί ευχαρίστηση.

Και να είσαι σίγουρος πως βρήκα ευχαρίστηση διαβάζοντας την ιστορία σου.

Εύχομαι επιτυχία!

• Thanks 1

Καλησπέρα Γιώργο

Spoiler

Καλογραμμένη ιστορία, με σωστή δομή και ρυθμό. Αληθοφανείς διάλογοι και ευδιάκριτοι χαρακτήρες. Το μόνο μου παράπονο είναι ότι ίσως κινήθηκες λίγο με "ασφάλεια", αναφορικά με την πλοκή και το λέω αυτό γιατί έχω διαβάσει κι άλλα κείμενά σου.

• Like 1
  • Thanks 1

Spoiler

Κατά τη γνώμη μου, η πιο όμορφη και καλοδουλεμένη συμμετοχή αυτού του διαγωνισμού. Βρήκα εξαιρετικό τον τρόπο που κινήθηκες μέσα στο κείμενο σχετικά με το ποιος είναι ο προδότης, χαϊδεύοντας κατά κάποιον τρόπο τα αυτιά του αναγνώστη από την πρώτη κιόλας σελίδα για να φτάσεις στο τέλος και να μας αποκαλύψεις ποιος πραγματικά κινούσε τα νήματα της προδοσίας. Καλή επιτυχία!

• Thanks 1

Όμορφη ιστορία, με ξεκάθαρο το στοιχείο της προδοσίας, με ροή, αρχή - μέση - τέλος. Μπήκα πιο εύκολα στην κοσμοπλασία σε σύγκριση με άλλες ιστορίες γιατί μας έδωσες σαφείς κανόνες του κόσμου και δεν παρέκκλινες από το κυρίως θέμα. Ίσως βγήκε πολύ εύκολα το συμπέρασμα και η τελική λύση της ιστορίας, αλλά προφανώς και μιλάμε για κάτι σύντομο, οπότε είναι λογικό.  

• Thanks 1

• 4 weeks later...

Καλησπέρα Γιώργο.

Spoiler

Όμορφη η ιστορία σου αλλά δεν περίμενα κάτι λιγότερο. Είχε κάτι σε Ηρακλή Πουαρώ που μαζεύει τους υπόπτους για να τους ανακρίνει. Υπήρχε αγωνία, μυστήριο, ίντριγκα κι ενώ ψυλλιάστηκα ποιος ήταν ο προδότης, ομολογώ πως η ανατρεπτική αποκάλυψή του πάλι με αιφνιδίασε. Επίσης, χειρίστηκες άψογα το θέμα του διαγωνισμού. Καλή επιτυχία!

• Thanks 1

Καλησπέρα!

Spoiler

Πολύ καλογραμμένη ιστορία και με συνεπήρε πλήρως! Ο προδότης ήταν λιγάκι αναμενόμενος αλλά αυτό δεν έκανε την ανάγνωση λιγότερο ευχάριστη. Το αγαπημένο μου σημείο είναι η μπλόφα του πρωταγωνιστή και θα ήθελα λίγο περισσότερη από αυτή τη σπιρτάδα! Θα ήθελα, επίσης, λίγα περισσότερα για τον χαρακτήρα του γιου, καθώς η στάση του ήταν αρκετά αλαζονική αλλά και κάπως ανόητη. 
Παρά το γεγονός ότι η όλη πλοκή είναι κάπως εύκολη, είναι πολύ καλά δοσμένη!

Καλή επιτυχία!

• Thanks 1

Καλησπέρα Γιώργο, πρώτον, ένα κέρασμα που μου ήρθε έντονα στο νου όπως σε διάβαζα:

Spoiler

και συνεχίζουμε με τα σχόλια:

Spoiler

Τίτλος. Δυνατός. Βασικά δεν περίμενα οτι θα σήμαινε κάτι τέτοιο. Δεν ξέρω τι περίμενα.

Χαρακτήρες: Να πω ότι το όνομα Σκάρλαξ μου άρεσε πάρα μα πάρα πολύ. Δεν ξέρω αν ταυτίστηκα με τους ήρωες όμως, αν και ανησύχησα για τη μοίρα τους. Το διήγημα είναι πολύ σκοτεινό, έχει κάτι το άρρωστο από την αρχή ως το τέλος και έτσι, όσο και αν φαίνεται παράδοξο, έχασα τα όρια μεταξύ καλών και κακών. Επίσης μου ήρθε στο νου το Μίροκοου (σαν προσωπική σου σφραγίδα, σαν αγαπημένη θεματική.)

Πλοκή: Ήταν αρκετά πιθανό ο μάγος να ήταν κάποιος άλλος, δλδ το έβλεπες να έρχεται απο τη στιγμή που φορούσε κουκούλα. Δεν σκέφτηκα όμως τον πρίγκιπα. Απλά φαινόταν ότι το πήγαινες στο να είναι άλλος. Η υποϊστορία για το αίμα των σαλτιμπάγκων μου άρεσε πολύ. Επίσης ήταν και το μόνο που μπορούσε να κάνει στη δεδομένη στιγμή ο Ντάγκομιρ, το να επινοήσει κάτι τόσο εξωφρενικό. Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται που λένε.

Ονοματολογία: Ιδιαίτερη μνεία στον Σκάρλαξ. Σχεδόν το φανταζόμουν να κλίνεται κιόλας κατά το ὁ φύλαξ, τοῦ φύλακος. Η γλώσσα που χρησιμοποίησες ήταν σωστή, αν θέλω να γκρινιάξω θα πω ότι διέκρινα μία κάποια βιασύνη ως προς την κλιμάκωση και το γράψιμό σου και επειδή σε ξέρω σου λέω πως μπορείς και καλύτερα.

Διεκπεραίωση: Μας βουτάς με το καλησπέρα σας στο θέμα του προδότη, μάλιστα η ιστορία σου δεν μπορεί να σταθεί χωρίς την προδοσία. Οπότε επιτυχία και σε αυτό.

Καλή επιτυχία στον διαγωνισμό!

• Thanks 1

Γεια σου Γιώργο

Spoiler

Πολύ ωραία ιστορία! Πώς μ' έπαιξες έτσι, σχετικά με τον προδότη; Μου άρεσε που κάθε φορά επέλεγα έναν στο μυαλό μου και ύστερα άλλαζε. Έδινε μια αίσθηση ανειλικρίνειας κι απάτης – ακριβώς αυτό που κάνουν οι γελωτοποιοί/ταχυδακτυλουργοί/ κλόουν. Μπήκα απ' την αρχή στο κλίμα κι έμεινα μέχρι τέλους!

Καλή επιτυχία!

• Thanks 1

Μου άρεσε πάρα πολύ @Γιώργος77.

Εκείνο που θα πω (σε σχέση μετά όσα ήδη έχουν ειπωθεί), είναι πως διακρίνω περισσότερες από μία προδοσίες πέραν της κεντρικής (που είναι αρκετά προφανής στο διήγημα) -για την ακρίβεια άλλες δύο. Προδοσίες που δεν ξέρω αν παρατήρησε το αναγνωστικό κοινό (αφού δεν αναφέρθηκε) και επισημαίνω προς διευκόλυνση. Μάλιστα "βαρβάτες" προδοσίες (χοντρές, ρε παιδί μου).

Κατά μία έννοια (αδιαμφισβήτητη κατά τη γνώμη μου) υπάρχει η προδοσία του Γιατρού απέναντι στο σινάφι του -όταν δίνει το βιβλίο στον υιό. Τη στιγμή που έχει μεταμορφωθεί ο ίδιος σε αυτό που είναι και δίνει το βιβλίο, μόνο και μόνο για να αποδείξει ότι αυτό συμβαίνει, προδίδει ξεκάθαρα τους υπόλοιπους σαλτιμπάγκους. Μάλιστα βάσει λογικής προδίδει και τον ίδιο τον εαυτό του (τη φύση του) -μόνο και μόνο για τη ματαιοδοξία του να αποδείξει (ότι έχει δίκιο; Ότι ξέρει; Ότι μεταφέρει τη γνώση;).

Και δεύτερο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό: Προδοσία της μάνας (ή τουλάχιστον σίγουρα έτσι την αισθάνεται ο Ντάγκομιρ) - υπάρχει μεγαλύτερη προδοσία στο παιδί από την εγκατάλειψη της μάνας;

Edited by Kriton
  • Thanks 1