Ypogeio Posted October 21, 2023 Share Posted October 21, 2023 Όνομα Συγγραφέα: Νικόλας Πολύζος Είδος: Δεν γνωρίζω Βία; Όχι Σεξ; Όχι Αριθμός Λέξεων: 496 Αυτοτελής; Όχι Σχόλια: Γράφτηκε μ' αφορμή έναν διαγωνισμό με θέμα την ελευθερία του λόγου, στον οποίο βγήκα 84ος (λολ) Αρχείο: Η πληθωρική παράγραφος.pdf 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kriton Posted October 21, 2023 Share Posted October 21, 2023 Προσωπικά το βρήκα εξαιρετικά πνευματώδες και πολύ ενδιαφέρον, με υψηλό επίπεδο αρτιότητας στο λόγο. Τα άλλα 83 πρέπει να τα "έσπαγαν" πραγματικά. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ypogeio Posted October 21, 2023 Author Share Posted October 21, 2023 2 hours ago, Kriton said: Προσωπικά το βρήκα εξαιρετικά πνευματώδες και πολύ ενδιαφέρον, με υψηλό επίπεδο αρτιότητας στο λόγο. Τα άλλα 83 πρέπει να τα "έσπαγαν" πραγματικά. Αναρωτιέμαι επίσης, πως είναι δυνατό να λέει ένας κριτής: το 84ο καλύτερο. Τέλος πάντως, σ' ευχαριστώ για τα θερμά σου λόγια. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Πυθαρίων Posted October 22, 2023 Share Posted October 22, 2023 Ενδιαφέρον και παιγνιώδες. Σχετικά με την κατάταξη, είναι πιθανό να θεωρήθηκε κάπως εκτός θέματος. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nick V. Posted October 22, 2023 Share Posted October 22, 2023 Spoiler Θα αφήσω κι εγώ ένα σχόλιο, καλοπροαίρετο πάντα (και ελπίζω να μην θεωρήσεις ότι σε θίγω σε κάτι. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε προσπαθήσει να γράψουμε αυτο το ένα κείμενο που θα διαπρέψει σε έναν διαγωνισμό, και πάνω σ' αυτή τη λογική σχολιάζω. Αυτά που σου γράφω παρακάτω δεν είναι απαραίτητα σωστά, είναι απλά μια άποψη και τίποτα παραπάνω). Θεωρώ πως το βασικότερο ερώτημα που θα πρέπει να κάνει στον εαυτό του ένας συγγραφέας που συμμετέχει σε έναν διαγωνισμό, είναι το εξής: "αξίζει το κείμενο που έγραψα να βγει πρώτο;" Η απάντηση σ' αυτό το ερώτημα σαφώς και δεν είναι εύκολη (όμως όσο πιο αντικειμενικοί είμαστε, στην προσπάθειά μας να δώσουμε την απάντηση, τόσο το καλύτερο για εμάς). Χωρίς να είμαι ειδικός και με το βλέμμα του απλού αναγνώστη (που μια στο τόσο κουτσογράφει και κάτι) θα έλεγα ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι πράγματι δύσκολο και ότι ακόμα και αν μου έλεγες ότι βγήκες πρώτος, πιθανότατα να αναρωτιόμουν ποιο να ήταν άραγε το επίπεδο των άλλων συμμετοχών ή ποιος να ήταν αυτός που έκρινε τις συμμετοχές. Όχι πως δεν είναι καλογραμμένο το κείμενό σου, κάθε άλλο. Όμως, σε ένα τέτοιο θέμα, κάποιοι ενδεχομένως να περιμένουν να διαβάσουν κάτι καλύτερο (επαναλαμβάνω πως το θέμα, κατά την γνώμη μου, δεν είναι εύκολο). Σε ο,τι αφορά το ερώτημα του "πως είναι δυνατό να λέει ένας κριτής: το 84ο καλύτερο", προσωπικά το βρίσκω απολύτως λογικό. Η δουλειά ενός κριτή δεν είναι καθόλου εύκολη, πάντα έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του, πιστεύω, την αμφιβολία και αναρωτιέται αν αδίκησε ένα κείμενο. Το να λέει λοιπόν το "84ο καλύτερο" είναι, νομίζω, και μια ένδειξη σεβασμού προς το ίδιο το κείμενο αλλά και στον συγγραφέα του που κάθισε και το έγραψε, ανεξάρτητα από την κατάταξη. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ypogeio Posted October 22, 2023 Author Share Posted October 22, 2023 9 minutes ago, Nick V. said: Hide contents Θα αφήσω κι εγώ ένα σχόλιο, καλοπροαίρετο πάντα (και ελπίζω να μην θεωρήσεις ότι σε θίγω σε κάτι. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε προσπαθήσει να γράψουμε αυτο το ένα κείμενο που θα διαπρέψει σε έναν διαγωνισμό, και πάνω σ' αυτή τη λογική σχολιάζω. Αυτά που σου γράφω παρακάτω δεν είναι απαραίτητα σωστά, είναι απλά μια άποψη και τίποτα παραπάνω). Θεωρώ πως το βασικότερο ερώτημα που θα πρέπει να κάνει στον εαυτό του ένας συγγραφέας που συμμετέχει σε έναν διαγωνισμό, είναι το εξής: "αξίζει το κείμενο που έγραψα να βγει πρώτο;" Η απάντηση σ' αυτό το ερώτημα σαφώς και δεν είναι εύκολη (όμως όσο πιο αντικειμενικοί είμαστε, στην προσπάθειά μας να δώσουμε την απάντηση, τόσο το καλύτερο για εμάς). Χωρίς να είμαι ειδικός και με το βλέμμα του απλού αναγνώστη (που μια στο τόσο κουτσογράφει και κάτι) θα έλεγα ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι πράγματι δύσκολο και ότι ακόμα και αν μου έλεγες ότι βγήκες πρώτος, πιθανότατα να αναρωτιόμουν ποιο να ήταν άραγε το επίπεδο των άλλων συμμετοχών ή ποιος να ήταν αυτός που έκρινε τις συμμετοχές. Όχι πως δεν είναι καλογραμμένο το κείμενό σου, κάθε άλλο. Όμως, σε ένα τέτοιο θέμα, κάποιοι ενδεχομένως να περιμένουν να διαβάσουν κάτι καλύτερο (επαναλαμβάνω πως το θέμα, κατά την γνώμη μου, δεν είναι εύκολο). Σε ο,τι αφορά το ερώτημα του "πως είναι δυνατό να λέει ένας κριτής: το 84ο καλύτερο", προσωπικά το βρίσκω απολύτως λογικό. Η δουλειά ενός κριτή δεν είναι καθόλου εύκολη, πάντα έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του, πιστεύω, την αμφιβολία και αναρωτιέται αν αδίκησε ένα κείμενο. Το να λέει λοιπόν το "84ο καλύτερο" είναι, νομίζω, και μια ένδειξη σεβασμού προς το ίδιο το κείμενο αλλά και στον συγγραφέα του που κάθισε και το έγραψε, ανεξάρτητα από την κατάταξη. Όσο κι αν αντιστέκομαι συναισθηματικά, συμφωνώ, ναι. Για έναν αρχάριο σαν εμένα που φιλοδοξεί μια μακρινή μέρα να λέγεται συγγραφέας το 84 χτυπάει περίεργα. Ξέρεις, δίνεις ψυχή και σώμα για τα γραπτά, θέλεις να δεις και κάνα αποτέλεσμα πού και πού. Όμως, πράγματι, το θέμα ήταν ένα μεγάλο φάσμα που αν το έπιασα, κινήθηκα μονάχα στις παρυφές του. Και η αυτοκριτική είναι εξίσου σημαντική με το αποτέλεσμα. Θενκς για τις σκέψεις. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nick V. Posted October 22, 2023 Share Posted October 22, 2023 Μια και το θέτεις έτσι, θα επιμείνω λίγο ακόμα: 1 hour ago, Ypogeio said: το 84 χτυπάει περίεργα Δεν θα έπρεπε να χτυπάει περίεργα ή άσχημα. Το ότι κάποιος έκρινε ότι 83 άλλα κείμενα έπρεπε να βρεθούν σε καλύτερη σειρά από το δικό σου, δεν σημαίνει ότι το δικό σου δεν έχει την αξία του (ακόμα και τελευταίο να έβγαινε, πάλι δεν θα έχανε την αξία του, μιας και κάτι θα είχε να σε διδάξει. Η διαδικασία και μόνο του να δεις τις άλλες συμμετοχές -όταν είναι εφικτό- και να τις συγκρίνεις με θετικό τρόπο με την δική σου, θα σε διδάξει πιστεύω πολλά και πιθανότατα να σε οδηγήσει και σε δικά σου καλύτερα κείμενα. Συνεπώς, η γνώμη μου πάντα, είναι ότι από την συμμετοχή μας σε έναν διαγωνισμό μόνο θετικά πράγματα μπορούμε να κερδίσουμε, ανεξάρτητα από τη σειρά που θα φέρουμε (και ιδίως αν έβγαινες πρώτος, πάλι θα σε ενδιέφερε να δεις σε τι ήταν καλύτερο το δικό σου κείμενο). 1 hour ago, Ypogeio said: Ξέρεις, δίνεις ψυχή και σώμα για τα γραπτά, θέλεις να δεις και κάνα αποτέλεσμα πού και πού. Αυτό πιστεύω ότι είναι λάθος οπτική. Η επιβεβαίωση για το αν γράφεις καλά ή όχι, όταν δίνεις ψυχή και σώμα για τα γραπτά σου, πρέπει να πηγάζει πρώτα από όλα από εσένα. Σ' αυτή τη διαδικασία, το να σε βγάζει κάποιος πρώτο ή τελευταίο σε έναν διαγωνισμό, έχει, πιστεύω, μικρή σημασία. Μπορεί να ακούγεται λίγο εγωιστικό αυτο που λέω αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου (πάντα θα υπάρχουν καλύτερα κείμενα από τα δικά μας. Και μια "κακή" θέση σε έναν διαγωνισμό -ή και πολλές- δεν πρέπει να είναι κριτήριο για το αν θα συνεχίσουμε να γράφουμε, αλλά το έναυσμα για να δούμε πώς μπορούμε να γράψουμε καλύτερα -αν μας ενδιαφέρει να γράψουμε καλύτερα, γιατί ακόμα και αυτό το "καλύτερα" είναι πολύ σχετικό τελικά.) 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts