Jump to content

Recommended Posts

Όνομα Συγγραφέα: Άγγελος
Είδος: Επιστημονική Φαντασία
Βία; Ναι
Σεξ; Όχι
Αριθμός Λέξεων: 1.900
Αυτοτελής; Όχι. Τα 3 πρώτα κεφάλαια
Σχόλια: Είναι μια ιστορία που ξεκίνησα πριν από πολλά χρόνια. Προφανώς, ποτέ δεν κατάφερα να την ολοκληρώσω ή να την συνεχίσω, αλλά πάντα επιστρέφει στη σκέψη μου. Στο μυαλό μου έχω πολλές περιπέτειες για αυτόν τον μικρό ήρωα και ελπίζω να βρω τον χρόνο και την όρεξη να τις συνεχίσω. Προς το παρόν, θέλω να τον αφήσω λίγο να γνωρίσει τον έξω κόσμο και να μαζέψει απόψεις. Η ιστορία είναι γραμμένη στα Αγγλικά, οπότε θα υπάρχουν αρκετά λάθη. Οποιαδήποτε σχόλια είναι καλοδεχούμενα.

The annoying roach.pdf

• Like 3

Spoiler

Καλά έκανες και μας τον γνώρισες τον μικρό ήρωα. Είναι ένα κυνικό καθαρματάκι - από το αγαπημένο μου είδος καθάρματος. Προσφέρει μια σκοπιά από τα χαμηλά, σε ένα μετα-καταστρεπτικό μέλλον. Καταστροφικό για μας τους fuckers, τουλάχιστον.

Το χιούμορ δουλεύει πολύ καλά, ιδιαίτερα όταν βγαίνει φυσικά από τις παρομοιώσεις που χρησιοποιείς (πχ ο παππούς κατσαρίδας να κουνιέται στη ράχη του, σαν να κάνει μπρέικ-ντανς). Είναι κυνικό, επιθετικό και ξερό, και το απολαμβάνω. Το ύφος με κέρδισε από την αρχή - και έθεσες από νωρίς αρκετές ερωτήσεις πάνω στην κοσμοπλασία και την πλοκή ώστε να υπάρχει ενδιαφέρον για τη συνέχεια. Ερωτήσεις που θα δώσουν απαντήσεις μόνο αν κάποιος κάτσει και γράψει, σωστά; 😇

Δε θα σχολιάσω κάτι σημαντικό για τη γλώσσα, συνολικά πάντως τη χειρίζεσαι μια χαρούλα, εκμεταλλευόμενος τα όπλα που μπορεί να προσφέρει η αγγλική.

Έχει τόσα πολλά να μάθει ο μικρός κατσαρίδας στον κόσμο που αναδύθηκε που θα είναι κρίμα να του το στερήσεις, θεωρώ. Ελπίζω αυτή η σύντομη γνωριμία που μας έκανες (και όσα σχόλια λάβεις) να σου δώσει την ώθηση για να το συνεχίσεις. Άλλωστε, κλωθογυρίζει στο μυαλό σου. Why shouldn't it crawl into ours, too? 

• Like 1

Spoiler

Σε ό,τι αφορά την γλώσσα, το προσωπικό μου κριτήριο είναι να μπορώ να παρακολουθήσω το κείμενο (το να γράφεις σε μια ξένη γλώσσα, ιδιαίτερα αν δεν έχεις μεγάλη ευχέρεια, πολλές φορές φαντάζει σαν κάτι δύσκολο, σαν να προσπαθείς να ζωγραφίσεις με το "κακό" σου χέρι, ή με τα πόδια, οπότε, ναι, ίσως είναι λίγο δύσκολο, αλλά, τελικά όχι ακατόρθωτο, και όπως όλα τα πράγματα, αυτό που χρειάζεται, νομίζω, είναι η εξάσκηση). Στην προκειμένη περίπτωση, λοιπόν, παρακολούθησα το κείμενο σου άνετα, χωρίς να με ενοχλήσει κάπου. Όμως, δεν ξέρω αν τα αγγλικά μου είναι πάρα πολύ μέτρια -που είναι-, ή τα ελληνικά σου πάρα πολύ καλά -που είναι-, αλλά νομίζω πως η γραφή σου στα ελληνικά ρέει πολύ πιο άψογα (φυσικό δεν είναι ρε φίλε; θα μου πεις). Αλλά αυτό δεν σου το λέω σαν αρνητικό, περισσότερο σκέφτομαι παράλληλά, γιατί αυτό που κάνεις μέσα σ’ αυτό το κείμενο, με ενδιαφέρει πάρα πολύ κι εμένα, προσωπικά: στην δική μου περίπτωση, ό,τι κείμενα έχω ξεκινήσει να γράψω σε άλλη γλώσσα, συνήθως -πολύ γρήγορα, δηλαδή- καταλήγω να τα μεταφράζω στα ελληνικά, γιατί κάτι δεν μου αρέσει, γιατί θεωρώ πως θα το γράψω πιο σωστά, αυτό το απροσδιόριστο κάτι που με ενοχλεί, αν το μεταφέρω στα ελληνικά. Δεν ξέρω αν το έχεις νιώσει κι εσύ, αλλά αν μπορείς να ξεπεράσεις αυτόν τον σκόπελο και συνεχίσεις να γράφεις την ιστορία σου στην γλώσσα που έχεις επιλέξει από την αρχή, τότε νομίζω πως θα είσαι σε πάρα πολύ καλό δρόμο. Σ’ αυτήν την περίπτωση τα όποια λαθάκια περνάνε σε δεύτερη μοίρα και αυτό που μετρά περισσότερο, είναι, θεωρώ, το πόσο γουστάρεις να προχωρήσεις προς την κατεύθυνση που έχεις επιλέξει.

Στα της ιστορίας, ναι, έχει ενδιαφέρον. Είναι μια πρόγευση, βέβαια, οπότε δεν μπορώ να πω πολλά πράγματα. Ο κεντρικός χαρακτήρας έχει κι αυτός ενδιαφέρον και φαίνεται ότι έτσι όπως έχεις στήσει αυτά τα τρία κεφάλαια, θα μπορέσεις να μας διηγηθείς τις περιπέτειες που έχεις στο μυαλό σου (η έλλειψη όρεξης και χρόνου είναι βέβαια συνήθως σημαντικά εμπόδια, αλλά αν ο χαρακτήρας βουίζει αρκετά έντονα μέσα στο κεφάλι σου, ξέρεις τώρα, θα σε βοηθήσει τα μάλα με το μπλα-μπλα του, πιστεύω, να τα υπερπηδήσεις. Ήδη τον ακούω κι εγώ να φωνάζει, από κάπου εκεί στο τέλος του 3ου κεφαλαίου: C'mon man, what on freaking radio-waved earth is wrong with you? Just put your butt down and start writing and gimme an enormously huge and meaty slice of a bloody-adventure script to act my roachy ass off!).

• Like 2

@EmberRoar @Nick V. Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο και για τα σχόλια. Έχω πολλές μισοτελειωμένες ιστορίες σκονισμένες στα κιτάπια μου, αλλά είναι η μοναδική που την έχω γυαλισμένη. Συχνά-πυκνά την βγάζω από το συρτάρι της, την ξαναδιαβάζω και σκέφτομαι νέες περιπέτειες. Δεν σκοπεύω να την παρατήσω, αλλά κάνω υπομονή ώστε να έρθει ο καιρός που θα μπορώ να κάθομαι στον υπολογιστή μερικές νορμάλ ώρες και με κάποια ησυχία.

@Nick V. έχεις δίκιο για αυτό που λες, για το πόσο διαφορετικά μπορούν να δουλέψουν οι δύο γλώσσες. Η αλήθεια είναι ότι προσπάθησα να το μεταφράσω στα Ελληνικά, μήπως κι αυτό με βοηθήσει κάπως να συνεχίσω. Αλλά δεν μου άρεσε καθόλου. Έχανε πάρα πολύ από το ύφος του. Είναι αυτό που αναφέρει ο @EmberRoar ως «όπλα της Αγγλικής», που μπορείς να χρησιμοποιείς εκφράσεις που δύσκολα μεταφράζονται στα Ελληνικά. Ίσως να το ξαναδοκιμάσω κάποια στιγμή και μπορεί η δεύτερη φορά να είναι πιο πετυχημένη.

Καλή συνέχεια!

• Like 2

Spoiler
On 3/11/2024 at 12:22 AM, Mesmer said:

Είναι αυτό που αναφέρει ο @EmberRoar ως «όπλα της Αγγλικής», που μπορείς να χρησιμοποιείς εκφράσεις που δύσκολα μεταφράζονται στα Ελληνικά.

Προσωπικά, δεν το πιστεύω αυτό. Ίσως γιατί δεν πιστεύω στις "μεταφράσεις" ή, για να το πω πιο σωστά, η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να μεταφράζεις το ύφος και την ατμόσφαιρα και όχι τις εκφράσεις (για να μην παρεξηγηθώ, τουλάχιστον αυτό κάνω εγώ στα δικά μου κείμενα, και θα σου δώσω ένα παράδειγμα: η ιστορία που ανέβασα σχετικά πρόσφατα, και για την οποία ζήτησα σχόλια, και που την σχολίασες κι εσύ, και σε ευχαριστώ για αυτό, είχα ξεκινήσει να την γράφω στα αγγλικά -και αυτό είναι κάτι που κάνω συχνά-πυκνά-. Στη μέση περίπου της ιστορίας, σταμάτησα να πιστεύω στο ότι θα μπορούσα να την ολοκληρώσω και αποφάσισα να την γυρίσω στα ελληνικά, και έμεινα μάλλον ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. Το βασικό ερώτημα εδώ, λοιπόν, είναι "που θέλεις να πάει η ιστορία σου;" Αν στοχεύεις στο εξωτερικό τότε θα πρέπει να επιμείνεις και να την γράψεις συνολικά, όπως την έχεις στο μυαλό σου, στα αγγλικά. Εγώ δηλαδή αυτό θα έκανα και μετά θα ζητούσα και την βοήθεια ενός επαγγελματία επιμελητή. Ή, διαφορετικά, θα το άφηνα χωρίς επιμέλεια, δεχόμενος αυτό που έχει γράψει κάπου μέσα στο σφφ η Eugenia Rose -αν το θυμάμαι καλά-, ότι, δηλαδή, δίνει και μια ιδιαιτερότητα στο κείμενο ο τρόπος που μπορεί ο καθένας μας να γράψει σε μια ξένη γλώσσα -αν και θα ήταν μεγάλο ρίσκο για μένα μιας και το επίπεδο των αγγλικών μου σε καμία περίπτωση δεν φτάνει το δικό της.)

Όπως και να έχει, νομίζω αξίζει να βρεις τον χρόνο και να γράψεις και τις υπόλοιπες περιπέτειες που έχεις στο μυαλό σου για αυτόν τον κόσμο και χαρακτήρα.

Ελπίζω να μην σε κούρασα πολύ με τα παραπάνω. Καλή συνέχεια.

• Like 1

24 minutes ago, Nick V. said:

Ελπίζω να μην σε κούρασα πολύ με τα παραπάνω. Καλή συνέχεια.

Εννοείται ότι δεν με κούρασες.

Συμφωνώ πως σε μια μετάφραση η διατήρηση του ύφους παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Βέβαια, εδώ μπαίνει η εμπειρία και η ικανότητα του μεταφραστή ώστε να αποδοθούν εξίσου καλά και το ύφος και το κείμενο. Από την άλλη, όταν είναι δικό σου το κείμενο, έχεις την ελευθερία να κάνεις δοκιμές για να δεις τι σου ταιριάζει καλύτερα σε κάθε γλώσσα.

Εντάξει, προς το παρόν δεν έχω βλέψεις για το πού θα διαβαστεί περισσότερο η ιστορία. Θα ήμουν αρκετά ικανοποιημένος αν την ολοκλήρωνα. Ωστόσο, όταν την είχα πρωτοξεκινήσει, η σκέψη μου ήταν να έχω μικρά, γρήγορα κεφάλαια, με σκοπό, αν κάτσει, να την ανεβάζω σε συνέχειες σε κάποιο blog. Δεν έκατσε.

Καλό βράδυ!

• Like 1