Popular Post Αθανάσιος Posted April 20, 2024 Popular Post Share Posted April 20, 2024 Όνομα Συγγραφέα: Αθανάσιος Είδος: Φαντασία Βία; Ναι Σεξ; Όχι Αριθμός Λέξεων: 3.789 Αυτοτελής; Ναι Σχόλια: Συμμετοχή στον 60ο Διαγωνισμό Σύντομης Ιστορίας - Γενικός Το γέλιο των Αθώων.docx Το γέλιο των Αθώων.pdf 8 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
silag Posted May 18, 2024 Share Posted May 18, 2024 Κατ' αρχάς, συγχαρητήρια που έγραψες ιστορία και την έστειλες. Δεν είναι μικρό πράγμα. Στα της ιστορίας σου τώρα... Spoiler Να αρχίσω από τα θετικά. Μου άρεσαν στοιχεία της κοσμοπλασίας, όπως αυτό με τους αριθμούς (οι βασιλιάδες δεν είχαν ονόματα, μόνο αριθμούς) ή το εύρημα με τα μαγικά μαργαριτάρια. Στο κομμάτι της ιστορίας, λειτούργησε η κορύφωση μηχανιστικά (είχα άλλο πρόβλημα με το τέλος, δες συνέχεια). Αλλά πολλά μου χτύπησαν αρνητικά σε τεχνικό επίπεδο. Πχ ξεκινάς και πετάς πληροφορία για τον κόσμο, για τους ήλιους (χρησιμεύουν κάπου αυτά στην ιστορία; Ίσως εγώ το έχασα..). Ή ο τρόπος αφήγησης: δεν μας βάζεις μες στις σκηνές, απλά μας τις περιγράφεις. Επίσης κομμάτι του τέλους ήταν αρκετά προβλέψιμο. Θαρρώ πρέπει να την δουλέψεις παραπάνω. Αν την ξαναγράψεις, με τα σχόλια όλων μας από 'δω, θα έχεις μια πολύ καλή ιστορία. Καλή επιτυχία! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Αθανάσιος Posted May 19, 2024 Author Share Posted May 19, 2024 12 hours ago, silag said: Κατ' αρχάς, συγχαρητήρια που έγραψες ιστορία και την έστειλες. Δεν είναι μικρό πράγμα. Στα της ιστορίας σου τώρα... Reveal hidden contents Να αρχίσω από τα θετικά. Μου άρεσαν στοιχεία της κοσμοπλασίας, όπως αυτό με τους αριθμούς (οι βασιλιάδες δεν είχαν ονόματα, μόνο αριθμούς) ή το εύρημα με τα μαγικά μαργαριτάρια. Στο κομμάτι της ιστορίας, λειτούργησε η κορύφωση μηχανιστικά (είχα άλλο πρόβλημα με το τέλος, δες συνέχεια). Αλλά πολλά μου χτύπησαν αρνητικά σε τεχνικό επίπεδο. Πχ ξεκινάς και πετάς πληροφορία για τον κόσμο, για τους ήλιους (χρησιμεύουν κάπου αυτά στην ιστορία; Ίσως εγώ το έχασα..). Ή ο τρόπος αφήγησης: δεν μας βάζεις μες στις σκηνές, απλά μας τις περιγράφεις. Επίσης κομμάτι του τέλους ήταν αρκετά προβλέψιμο. Θαρρώ πρέπει να την δουλέψεις παραπάνω. Αν την ξαναγράψεις, με τα σχόλια όλων μας από 'δω, θα έχεις μια πολύ καλή ιστορία. Καλή επιτυχία! Καλημέρα και ευχαριστώ για τα σχόλια αλλά και τις ευχές ! Με όριο τις 3.850 λέξεις, η αλήθεια είναι ότι δεν είναι εύκολο να γίνουν τα πάντα. Κατάφερα, όμως, και έχτισα κόσμο, συν τα πρόσωπα, συν την ιστορία. Οι αρχικές περιγραφές (πλανήτης, ήλιοι, ωκεανός, κτλ) θεωρώ ότι είναι κάτι απαραίτητο στην ιστορία για να μην έχω αναφορές του τύπου μπρος-πίσω. Τις έβαλα όλες στην αρχή και μετά είχα να ασχοληθώ με τα πρόσωπα και την πλοκή. Από τις περιγραφές αυτές μαθαίνουμε πόσο σημαντικός ήταν ο ωκεανός για τη διατήρηση της ζωής, τί μανία είχε η άλλαλη βασίλισσα με την εμφάνιση και άλλα στοιχεία που βοηθούν στη συνέχεια. Οι βασιλείς είχαν ονόματα, όμως για να υποβιβάσω την αξία τους ως άτομα, έμεινα μόνο στους αριθμούς κοσμημάτων που είχαν. Το concept της κακής βασίλισσας που βασανίζει ανθρώπους για να εξορύξει μαργαριτάρια/δάκρυα είναι μια ιδέα που είχα (και αν θες με βασανίζει) από την ηλικία των 15. Τώρα, χρόνια μετά κατάφερα να την εξορκίσω. Η ιστορία αυτή ΕΠΡΕΠΕ να έχει καλό τέλος και για προσωπικούς μου λόγους. Όσο για την προβλεψιμότητα του τέλους. Χμμ. Δεν θα συμφωνήσω. Πέραν των όσων έγιναν, μιλάμε ΚΑΙ για την πρώτη επανάσταση στον πλανήτη. Ιστορικό γεγονός για τους κατοίκους. Ήθελα να δώσω, επίσης, το γεγονός ότι μια επανάσταση (ενέργεια άγνωστη στις μέρες μας) δεν είναι τόσο δύσκολη όσο τη φανταζόμαστε. Είναι κάτι εφικτό. Η λύτρωση έρχεται σε λίγες γραμμές και ακολουθεί το love story των νέων βασιλιάδων των οποίων αναφέρω τα ονόματα (πάλι όχι τυχαία). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Roubiliana Posted May 20, 2024 Share Posted May 20, 2024 Καλή επιτυχία Αθανάσιε! Spoiler Ωραίος τίτλος και ενδιαφέρουσα κοσμοπλασία. Θα έλεγα βέβαια πώς είναι ιστορία επιστημονικής φαντασίας γιατί έχει προηγουμένη τεχνολογία. Μου αρέσει που ο κόσμος σου είναι κάτι μεταξύ επιστημονικής φαντασίας και παραμυθιού. Έχει βαριές κουρτίνες για το κρύο και όχι εξελιγμένα συστήματα θέρμανσης. Από την άλλη όμως έχει τηλεμεταφορά. Αν κ δεν φαίνεται λογικό, επειδή έχει μία αύρα παραμυθιού, μας πείθει.Όσο για το γέλιο, είσαι μέσα στο θέμα με έναν ανατριχιαστικό τρόπο. Στα αρνητικά θα συμφωνήσω και εγώ πως είναι πολύ αργή η αρχή με πολλές περιττές περιγραφές. αν κάποιες λεπτομέρειες δεν παίζουν ρόλο στην πλοκή μπορούν να φύγουν. Δεν χρειάζεται να μας εξηγήσεις για ποιον λόγο είναι σημαντικός ο ωκεανός. Και στον δικό μας κόσμο δε θα ήταν καλή ιδέα να πεθάνει ο ωκεανός γιατί υπάρχει ο κύκλος του νερού. Προτιμώ ο βασιλιάς και η βασίλισσα όντως να έχουν νούμερα αντί για ονόματα και να μην είναι συμβολικό. Είναι πρωτότυπο στοιχείο και ταιριάζει με την όλη κοσμοπλασία. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nick V. Posted May 29, 2024 Share Posted May 29, 2024 Spoiler Μου άρεσε η γραφή σου, δεν με ενόχλησαν οι λεπτομέρειες στην κοσμοπλασία. Θα είχε ενδιαφέρον, σαν άσκηση, αν σε ενδιαφέρει κι εσένα, να δοκιμάσεις να περιορίσεις το κείμενο στις 2Κ λέξεις. Καλή επιτυχία. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Γιώργος77 Posted June 3, 2024 Share Posted June 3, 2024 Καλησπέρα και καλώς ήρθες στο φόρουμ, Spoiler Το παραμύθι που παρουσίασες ήταν αρκετά καλό, με το αρχέτυπο της κακιάς βασίλισσας να αποδίδεται σωστά και αρμονικά. Η ζοφερή πλοκή εξισορροπείται με ένα αισιόδοξο τέλος. Η στρωτή γραφή δίνει υποσχέσεις για τις επόμενες ιστορίες σου. Σημείωση: το να δίνεις πληροφορίες για τον κόσμο, όπου διαδραματίζεται το φανταστικό διήγημα, είναι κάτι δύσκολο στη μικρή φόρμα που πρέπει να δουλέψεις στα πλαίσια του Διαγωνισμού. Αυτόν τον ξένο κόσμο, πιστεύω, πρέπει να τον μαθαίνουμε σιγά σιγά, με κομμάτια του να παρουσιάζονται σε διάσπαρτα τμήματα της ιστορίας. Καλύτερα να μάθουμε λιγότερα, παρά να έχουμε ολόκληρες σελίδες που θυμίζουν ένα Φανταστικό Άτλαντα. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη, και επαναλαμβάνω, αφορά τα σύντομα διηγήματα. Καλή συνέχεια και Καλή επιτυχία! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Αθανάσιος Posted June 4, 2024 Author Share Posted June 4, 2024 Καλημέρα και ευχαριστω για τα σχόλια. Όντως είναι παραμύθι για μεγάλους. Θα μπορούσε να έχει πολύ μεγαλύτερη έκταση. Όταν πριν χρόνια είχα διαβάσει τον Άνθρωπο που γελά του Β. Ουγκώ (από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει) με είχε κουράσει αφάνταστα ένα κεφάλαιο που ανέφερε τις διαφορές στους τίτλους ευγενίας. Τί διαφορά έχει ο κόμης από τον λόρδο κτλ. Στη συνέχεια κατάλαβα ότι αν δεν το ξεδιάλυνε με αυτό τον τρόπο θα έπρεπε σε όλο το υπόλοιπο κείμενο να κάνει αναφορές και παρενθέσεις που τελικά θα κούραζαν πολύ περισσότερο. Το τέλος είναι το σημαντικό σημείο του παραμυθιού και ας έγινε σε λίγες γραμμές,. Αν θέλεις μπορείς να διαβάσεις το γρίφο "Εγωισμός" που ανέβασα στη βιβλιοθήκη, με τελείως διαφορετική γραφή. Με την ευκαιρία, μπράβο σου που διάλεξες ως θέμα το γέλιο. Σημαντικό στοιχείο που, δυστυχώς, σπανίζει στις μέρες μας. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ιρμάντα Posted June 6, 2024 Share Posted June 6, 2024 Καλησπέρα και καλώς όρισες και επίσημα στους διαγωνισμούς. Spoiler Λοιπόν...στο δια ταύτα. Γλώσσα: οπωσδήποτε γράφεις στρωτά και όμορφα, διαβάζεται δηλαδή άνετα το κείμενο σου. Έχεις ακόμη κάποια δυσκαμψία όσον αφορά πιο τολμηρές εκφραστικές μορφές, μοιάζει λίγο σαν μόλις να βγήκε από το γύψο το γραπτό σου. Εικάζει κάνεις ότι είναι από τα πρώτα σου. Φόρμα: είναι ξεκάθαρα ένα παραμύθι για μεγάλους. Έχεις ωστόσο λίγο περίεργα στήσεις τη φόρμα σου. Μοιάζει σαν να παρακολουθείς την ιστορία με ένα μάτι από μακριά, ο πλανήτης, μετά ο φακός πλησιάζει, ο ωκεανός, μετά εστιάζει στο παλάτι κ.ο.κ. Προσωπικά δεν θα το πρότεινα γιατί δείχνει περισσότερο σαν ένα σχεδιάγραμμα που είχες κάνει για να στήσεις κάποιο βιβλίο ας πούμε, όχι για κανονικό διήγημα. Το κανονικό το διήγημα, για μένα πάντα, θα πρέπει να ξεκινάει από το παλάτι και όλη η πληροφορία να δίνεται είτε σκόρπια σε διαλόγους είτε -να μην δίνεται όλη, δεν είναι όλη αυτή η πληροφορία απαραίτητη. Για ένα μικρό διήγημα δεν είναι. Ότι έχει είκοσι κολώνες η αίθουσα; Δεν προσθέτει κάτι στην εξέλιξη του μύθου. Μπορούσες να ξοδέψεις πιστεύω τις λέξεις της ιστορίας για μια πιο προσωπική επαφή με τους ήρωές σου, να τους καταλάβουμε λίγο περισσότερο γιατί είναι ολότελα συμβολοποιημένοι. Πλοκή: είχε μια κάποια απλοϊκότητα, μια γραμμικότητα υπερβολική. Μοιάζει και λίγο βιαστικό προς το τέλος, με μια σχετικά βεβιασμένη κορύφωση προς τη λύση. Διάλογοι: ήταν λίγοι λόγω της μορφής που επέλεξες να δώσεις στην ιστορία σου. Οι διάλογοι όμως θα είχαν τεράστια χρησιμότητα. Θα μπορούσες σε διαλόγους να διοχετεύσεις μεγάλο κομμάτι της πληροφορίας σου. Θα έδινες περισσότερη ζωντάνια στα πρόσωπα. Χαρακτήρες: απόλυτα στυλιζαρισμένοι. Συμβολικοί, ακόμη και στο όνομα. Μοιάζει διδαχή, παραβολή, μύθος αυτό που έγραψες. Σαν να αφηγείται κάποιος "κάποτε η Αλήθεια κουβέντιαζε με το Ψέμα, και το Ψέμα της είπε: πέσε να κολυμπήσεις στο πηγάδι και άσε τα ρούχα σου." Καταλαβαίνεις τι εννοώ; Έχεις περισσότερο μια ταπετσαρία και λιγότερο ένα διήγημα το οποίο όμως - Διεκπεραίωση: - δεν είναι απαραίτητα κακό. Μπορώ να το δω σαν επιλογή φόρμας, είδους, ή σαν πειραματισμό όμως κάτι μου λέει πως δεν ήταν ακριβώς αυτός ο στόχος σου. Ο στόχος σου ήταν να γράψεις ένα κανονικό διήγημα. Στα του διαγωνισμού θεωρώ ότι απέδωσε τη σχέση με το γέλιο που ζητούσε το θέμα. Θα πω ότι ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η προσπάθεια και θα σου ευχηθώ καλή συνέχεια κάπου εδώ. Καλή επιτυχία στον διαγωνισμό! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Αθανάσιος Posted June 6, 2024 Author Share Posted June 6, 2024 20 minutes ago, Ιρμάντα said: Καλησπέρα και καλώς όρισες και επίσημα στους διαγωνισμούς. Hide contents Λοιπόν...στο δια ταύτα. Γλώσσα: οπωσδήποτε γράφεις στρωτά και όμορφα, διαβάζεται δηλαδή άνετα το κείμενο σου. Έχεις ακόμη κάποια δυσκαμψία όσον αφορά πιο τολμηρές εκφραστικές μορφές, μοιάζει λίγο σαν μόλις να βγήκε από το γύψο το γραπτό σου. Εικάζει κάνεις ότι είναι από τα πρώτα σου. Φόρμα: είναι ξεκάθαρα ένα παραμύθι για μεγάλους. Έχεις ωστόσο λίγο περίεργα στήσεις τη φόρμα σου. Μοιάζει σαν να παρακολουθείς την ιστορία με ένα μάτι από μακριά, ο πλανήτης, μετά ο φακός πλησιάζει, ο ωκεανός, μετά εστιάζει στο παλάτι κ.ο.κ. Προσωπικά δεν θα το πρότεινα γιατί δείχνει περισσότερο σαν ένα σχεδιάγραμμα που είχες κάνει για να στήσεις κάποιο βιβλίο ας πούμε, όχι για κανονικό διήγημα. Το κανονικό το διήγημα, για μένα πάντα, θα πρέπει να ξεκινάει από το παλάτι και όλη η πληροφορία να δίνεται είτε σκόρπια σε διαλόγους είτε -να μην δίνεται όλη, δεν είναι όλη αυτή η πληροφορία απαραίτητη. Για ένα μικρό διήγημα δεν είναι. Ότι έχει είκοσι κολώνες η αίθουσα; Δεν προσθέτει κάτι στην εξέλιξη του μύθου. Μπορούσες να ξοδέψεις πιστεύω τις λέξεις της ιστορίας για μια πιο προσωπική επαφή με τους ήρωές σου, να τους καταλάβουμε λίγο περισσότερο γιατί είναι ολότελα συμβολοποιημένοι. Πλοκή: είχε μια κάποια απλοϊκότητα, μια γραμμικότητα υπερβολική. Μοιάζει και λίγο βιαστικό προς το τέλος, με μια σχετικά βεβιασμένη κορύφωση προς τη λύση. Διάλογοι: ήταν λίγοι λόγω της μορφής που επέλεξες να δώσεις στην ιστορία σου. Οι διάλογοι όμως θα είχαν τεράστια χρησιμότητα. Θα μπορούσες σε διαλόγους να διοχετεύσεις μεγάλο κομμάτι της πληροφορίας σου. Θα έδινες περισσότερη ζωντάνια στα πρόσωπα. Χαρακτήρες: απόλυτα στυλιζαρισμένοι. Συμβολικοί, ακόμη και στο όνομα. Μοιάζει διδαχή, παραβολή, μύθος αυτό που έγραψες. Σαν να αφηγείται κάποιος "κάποτε η Αλήθεια κουβέντιαζε με το Ψέμα, και το Ψέμα της είπε: πέσε να κολυμπήσεις στο πηγάδι και άσε τα ρούχα σου." Καταλαβαίνεις τι εννοώ; Έχεις περισσότερο μια ταπετσαρία και λιγότερο ένα διήγημα το οποίο όμως - Διεκπεραίωση: - δεν είναι απαραίτητα κακό. Μπορώ να το δω σαν επιλογή φόρμας, είδους, ή σαν πειραματισμό όμως κάτι μου λέει πως δεν ήταν ακριβώς αυτός ο στόχος σου. Ο στόχος σου ήταν να γράψεις ένα κανονικό διήγημα. Στα του διαγωνισμού θεωρώ ότι απέδωσε τη σχέση με το γέλιο που ζητούσε το θέμα. Θα πω ότι ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η προσπάθεια και θα σου ευχηθώ καλή συνέχεια κάπου εδώ. Καλή επιτυχία στον διαγωνισμό! Ωχ ! Η μισοτελειωμένη τελευταία πρόταση στην προτελευταία παράγραφο με άφησε με την απορία ! Ευχαριστώ για τα σχόλια και το χρόνο σου να γράψεις αυτό το μήνυμα. Είχα αποκαλύψει ότι αυτό το θέμα της κακιάς βασίλισσας μου είχε κολλήσει από πολύ παλιά, τώρα θα πω ακόμα ένα μυστικό, έχω όντως να γράψω πολύ καιρό (αυτό με το γύψο που είπες, έπεσες διάνα !) Χαίρομαι που σου άρεσε. Καλώς σας βρήκα, το λοιπόν ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ιρμάντα Posted June 6, 2024 Share Posted June 6, 2024 Spoiler 17 minutes ago, Αθανάσιος said: Ωχ ! Η μισοτελειωμένη τελευταία πρόταση στην προτελευταία παράγραφο με άφησε με την απορία ! Ευχαριστώ για τα σχόλια και το χρόνο σου να γράψεις αυτό το μήνυμα. Είχα αποκαλύψει ότι αυτό το θέμα της κακιάς βασίλισσας μου είχε κολλήσει από πολύ παλιά, τώρα θα πω ακόμα ένα μυστικό, έχω όντως να γράψω πολύ καιρό (αυτό με το γύψο που είπες, έπεσες διάνα !) Χαίρομαι που σου άρεσε. Καλώς σας βρήκα, το λοιπόν ! Η πρόταση συνεχίζει από κάτω καλέ. Παύλα με παύλα. 😊😉 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts