Roubiliana Posted April 29, 2024 Share Posted April 29, 2024 (edited) Συγγραφέας : Βιβή Κανάρη Λέξεις : 1836 Είδος : dark academia Βία : όχι Σεξ : ακαδημαϊκό, το καλύτερο Σχόλια ; για τον 60 διαγωνσμό Σύντομης Ιστορίας με θέμα Το Γέλιο (το διήγημα είναι αυτόνομο και αυτοτελές, αλλά η κοσμοπλασία ανήκει στο ίδιο σύμπαν με την ιστορία Η ΠΟΛΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΙΣΘΜΟ) γέλιο.docx Edited April 29, 2024 by Roubiliana 4 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nick V. Posted May 29, 2024 Share Posted May 29, 2024 Spoiler Πάντα ενδιαφέρουσα η οπτική τού να βλέπει τον ήλιο φυλακισμένο ο φυλακισμένος. Ίσως να ήθελα το γέλιο στο τέλος να ήταν κάπως περισσότερο ηχηρό. Καλή επιτυχία. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
silag Posted May 31, 2024 Share Posted May 31, 2024 Καλή επιτυχία κατ' αρχάς! Spoiler Πολλά ωραία πράγματα, και σε τόσο μικρό κείμενο (ούτε 2κ λέξεις). Ερωτικό τρίγωνο, με χαρακτήρες που καταλαβαίνεις, και διακριτούς (νέος vs παλιός). Κοσμοπλασία στυλ under the dome, αλλά στην Αθήνα. Και κάπου σε όλο το κείμενο υπάρχει ένα σχόλιο για τον 'τεχνοκρατισμό' της Ακαδημίας. Πολύ ωραία τα χειρίστηκες αυτά. Ένα πράγμα που δεν κατάλαβα είναι τι είναι η παραδοξότητα. Τι ακριβώς κάνει και πώς σχετίζεται με τους δαίμονες/μεταλλαγμένους. Αυτή ξεκίνησε όλη την ιστορία, που μετά έφερε το κλουβί; Μια δική μου ερμηνεία, για την παραδοξότητα, ίσως θα ήταν περί των καινών δαιμονίων που η έρευνα γεννά. Αλλά είναι αυθαίρετο με βάση τα στοιχεία που δίνει το κείμενο... Σαν εικόνα το τέλος μου άρεσε πολύ, αλλά χρειαζόταν παραπάνω χτίσιμο, θαρρώ. Να μας δώσεις κάποια τυράκια - όχι πολλά παραπάνω. Για παράδειγμα, μας λες ότι το κλουβί ήταν αμετακίνητο, φτιαγμένο από ατσάλι. Άρα πώς ο Άρης το κατάφερε (που υποθέτω ότι αυτός εμπλέκονταν στο σπάσιμό του); Μόνος; Ή άνηκε σε κάποια (αντιστασιακή) οργάνωση; 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Γιώργος77 Posted June 6, 2024 Share Posted June 6, 2024 Καλησπέρα Spoiler δεν νομίζω ότι έχω διαβάσει ξανά στο sff.gr συνδυασμό campus novel και επιστημονικής φαντασίας. Πετυχημένος συνδυασμός, ιδίως όσον αφορά τις σχέσεις των ακαδημαϊκών μεταξύ τους σε ένα δυστοπικό περιβάλλον. Οι χαρακτήρες άρτιοι, παρά το περιορισμένο μέγεθος του κειμένου. Το διήγημα, πιστεύω, θα έπρεπε να εμπλουτιστεί για να διευκρινιστούν δύο ερωτήματα: τι είναι η παραδοξότητα και πώς τρυπήθηκε ο Θολος: από κάποια συνωμοτική ομάδα, από την έλξη που άσκησε η αφηγήτρια (όχι πολύ πιθανό) ή από κάτι άλλο; Καλή επιτυχία! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ιρμάντα Posted June 7, 2024 Share Posted June 7, 2024 (edited) Καλησπέρα Βιβή! Spoiler Η παραδοξότητα: άλλα διηγήματά σου, που δεν έχουν ως πυρήνα τη θεματική του γέλιου με έχουν κάνει όντως να γελάσω. Εδώ μάλλον προβληματίστηκα. Γλώσσα: όπως πάντα απρόσκοπτη, ταιριαστή, όπως πρέπει. Χαρακτήρες: μια χαρά αν έχεις χρόνο να τους φτιάξεις και εδώ έρχεται ο δεύτερος προβληματισμός μου. Σου περίσσευαν περίπου δύο χιλιάδες λέξεις. Γιατί να μην τους σκαλίσεις λίγο καλύτερα; Αφού ξέρουμε όλοι πόσα μπορείς να κάνεις. Ο Τζίμης τι ρόλο βαράει, το Μαρθάκι, άξιο, ο Άρης, ωραίος. Ήθελε περισσότερο. Όλο αυτό και οι μεταξύ τους σχέσεις, και του Δημήτρη τα κερατιάτικα, και η παραδοξότητα του Αγίου Πνεύματος (ειλικρινά πως το φαντάζεσαι αυτό; Όταν πετάς κάτι τέτοιο πρέπει να μας λες τι εννοείς, όχι να μας αφήνεις με την αγωνία) και ο καφές που είναι πολυτέλεια και όλα. Πλοκή: ο τρίτος προβληματισμός μου. Αυτό το διήγημα με την εξαίρετη κοσμοπλασία, είδα από πού είναι, ήταν γραμμένο σχεδόν αποσπασματικά. Είχα την εντύπωση πως διάβαζα σημειώσεις ή κομμένες παραγράφους. Ότι δηλαδή κράτησες σημειώσεις για το διήγημα ή τις κυριότερες σκηνές του και τελικά τις παρέθεσες χωρίς να τις συνενώσεις. Όχι ότι δεν έβγαινε νόημα έτσι, προς Θεού. Αλλά όλο αυτό το στήσιμο ήθελε καλύτερη συνάρμοση. Όχι ότι δεν καταλαβαίνουμε τι είναι οι παραδοξότητες αλλά θέλουμε μια δύο κουβέντες σαν παραδείγματα. Ο θόλος επίσης, αν και τον εξηγείς κάπως καλύτερα από τις παραδοξότητες, ήθελε και αυτός το κατιτίς του. Κοσμοπλασία: όλες οι ιδέες μου άρεσαν. Όλες, ανεξαιρέτως, αλλά ξαναδιάβασε την προηγούμενη παράγραφο. Πάσχει από έλλειψη ανάπτυξης θεωρώ. Διεκπεραίωση: εντός θέματος αλλά κάπως βιαστικά ανεπτυγμένο και το κομμάτι του γέλιου, όπως όλα. Γιατί γέλιο στο θόλο δηλαδή; Γιατί ειδικά γέλιο; Ξέρεις τι; Είναι σαν το σεντόνι του Άρη. Θέλουμε να το τραβήξεις και ξέρουμε τι ωραία που θα είναι από κάτω αλλά η Μάρθα αλλάζει γνώμη και δεν το τραβάει. Αυτό. Όλο το διήγημα, αυτό. Τράβα το @#@ σεντόνι! Καλή επιτυχία στο διαγωνισμό! Edited June 7, 2024 by Ιρμάντα 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted March 22 Share Posted March 22 Πολύ ωραία ιστορία!! Όταν διάβασα στο είδος "dark academia" χαμογέλασα επειδή είναι από τα αγαπημένα μου είδη και δεν διαψεύστηκα τελικά!! Το απόλαυσα αρκετά. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts