Jump to content

Abraham Merritt


Δημήτρης

Recommended Posts

Posted (edited)

Ο Άμπρααμ Μέριτ ήταν Αμερικανός συγγραφέας και εκδότης. Γεννήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 1884 και πέθανε στις 21 Αυγούστου 1943. Δούλεψε ως δημοσιογράφος στη Philadelphia Inquirer και στη συνέχεια ως συντάκτης στη The American Weekly. Σήμερα είναι γνωστός για το συγγραφικό του έργο, και ήταν αυτές οι επαγγελματικές του ασχολίες που δεν του επέτρεψαν να είναι πιο παραγωγικός. Πρώτη του απόπειρα στα εκδοτικά δρώμενα το 1919 με το ''Η λίμνη του φεγγαριού'', για να ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια μερικά ακόμη μυθιστορήματα. Επιρροή του στάθηκε ο Χένρυ Ράιντερ Χάγκαρντ, ενώ με τη σειρά του επηρέασε τους Λάβκραφτ, Ρίτσαρντ Σέιβερ. Στα Ελληνικά κυκλοφορούν έξι μυθιστορήματα του. Τρία από την σειρά ε. φ. των εκδόσεων Λυχνάρι, και τα υπόλοιπα από διαφορετικούς εκδοτικούς οίκους. Λίγα λόγια για το ''Οι κούκλες της μαντάμ Μάντιλιπ'' που μόλις τελείωσα:

Ο δόκτωρ Λόουελ είναι καρδιολόγος σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης. Ένα βράδυ θα δεχθεί ασθενή από τον χώρο του υπόκοσμου. Αυτό όμως θα αποδειχθεί το μικρότερο από τα προβλήματα του μιας και θα σταθεί αδύνατο να καταλάβει τι του έχει συμβεί. Παράλληλα και άλλοι άνθρωποι θα βρεθούν στην ίδια κατάσταση. Με συμπτώματα ανεξήγητα πλην όμως παρόμοια, κάτι που θα τον κάνει να αναρωτηθεί αν συνδέονται μεταξύ τους. Θα αρχίσει λοιπόν να ψάχνει για να βρεθεί μπροστά σε μία αλλόκοτη γυναίκα. Παράξενη και τρομακτική, χρησιμοποιεί μεθόδους που αντιτίθενται στην επιστημονική του κοσμοθεωρία. Και θα βρει τον εαυτό του να αντιμετωπίζει και ο ίδιος θανάσιμο κίνδυνο.

Δεν μου άρεσε. Παρά το μικρό του μέγεθος. Καλή η αλλά βουντού ιδέα, κακή η εκτέλεση. Το γράψιμο έδειχνε την ηλικία του και με κούρασε. Έχω διαβάσει προ αμνημονεύτων χρόνων και το ''Επτά βήματα για τον Σατανά''. Και παρόλο που ήμουν ακόμη άπειρος αναγνώστης, μου έχει μείνει θολή θύμηση ότι ούτε εκείνο μου έχει αρέσει. Γενικά θα έλεγα ότι με κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν μου αρέσουν οι παλιοί συγγραφείς τρόμου. Έχω ωστόσο και τα υπόλοιπα οπότε και θα κοιτάξω εν ευθέτω χρόνο να βγάλω καλύτερο συμπέρασμα. 

Edited by Δημήτρης
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..