Jump to content

Ζεράρ ντε Βιλιέ (Gérard de Villiers)


BladeRunner

Recommended Posts

711976948_Grard_de_Villiers_1982.jpg.2824d0a6e4041c744cd0dad40e7217bc.jpg

(Ο Ζεράρ ντε Βιλιέ το 1982)

Ο Ζεράρ ντε Βιλιέ (ή ντε Βιλλιέ) (Gerard de Villiers) (Παρίσι, 8 Δεκεμβρίου 1929 - Παρίσι, 31 Οκτωβρίου 2013), ήταν Γάλλος συγγραφέας της ιδιαίτερα επιτυχημένης, σε παγκόσμιο επίπεδο, σειράς μυθιστορημάτων κατασκοπίας «SAS».

Η σειρά των βιβλίων που έγραψε ονομαζόταν SAS από τα αρχικά της φράσης Son Altesse Sérénissime (Η Αυτού Γαληνοτάτη Υψηλότης, στα γαλλικά), αναφερόμενη στον πρωταγωνιστή της, Πρίγκιπα Μάλκο Λίνγκε, κάνοντας ταυτόχρονα αναφορά στις ειδικές δυνάμεις της Βρετανίας που έχουν τα ίδια αρχικά (Special Air Service)

Το πρώτο βιβλίο της σειράς SAS, το «SAS στην Κωνσταντινούπολη», κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 1965. Ο ντε Βιλιέ έγραφε τέσσερα βιβλία SAS κάθε χρόνο, τα οποία μεταφράζονταν σε πολλές γλώσσες. Κοινά στοιχεία στα βιβλία αυτά ήταν «μια γερή δόση γεωπολιτικής και εξωτισμού, σκηνές σκληρού σεξ και μπόλικης βίας». Συνολικά εκδόθηκαν 200 βιβλία της σειράς SAS, το τελευταίο από τα οποία τον Οκτώβριο του 2013.

Ο ίδιος θεωρούσε τα βιβλία της σειράς του «...δημοσιογραφία σε μορφή μυθιστορήματος, ένα είδος φωτογραφίας μιας χώρας στο γεωπολιτικό πλάνο». Πριν τη συγγραφή κάθε βιβλίου, ταξίδευε για δυο εβδομάδες στη συγκεκριμένη χώρα όπου διαδραματιζόταν και στη συνέχεια έγραφε για το βιβλίο τις επόμενες έξι εβδομάδες. Στο πλαίσιο της έρευνάς του βρισκόταν σε τακτική επαφή με δημοσιογράφους, διπλωμάτες, πράκτορες μυστικών υπηρεσιών ακόμη και με τρομοκράτες. Η σειρά κάλυψε μια περίοδο 48 ετών από το 1965 μέχρι το 2013. Οι πωλήσεις της σειράς S.A.S. ήταν πάνω από 100 εκατομμύρια αντίτυπα και θεωρείται ότι είναι μια πιο πετυχημένες στο είδος της, αντίστοιχα με αυτήν του Τζέιμς Μποντ από τον Ίαν Φλέμινγκ.

Τα έργα του δεν ήταν απλώς επίκαιρα, δεδομένου ότι ο ντε Βιλιέ έκανε επιτόπια έρευνα πριν γράψει κάθε βιβλίο. Σε μερικές μάλιστα περιπτώσεις προέβλεψε γεγονότα και εξελίξεις («εντυπωσιακές συμπτώσεις») - περιγράφοντας γεγονότα που λίγο έως πολύ συνέβαιναν μέσα στα επόμενα χρόνια. Τέτοια περιστατικά είναι η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του προέδρου Άσαντ της Συρίας στο βιβλίο του «Ο δρόμος προς τη Δαμασκό» (2012), η δολοφονία του Αιγυπτίου προέδρου Σαντάτ (Η συνωμοσία του Καΐρου, 1981), η δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι (Λίστα Χαρίρι, 2010). Το ύφος των μυθιστορημάτων του είχε σαν αποτέλεσμα να δέχεται κριτική ως αντιδραστικός, σεξιστής και σωβινιστής.

(Πηγή: Wikipedia)

Στα ελληνικά έχουν κυκλοφορήσει τα περισσότερα από τα βιβλία της σειράς SAS, κυρίως από τις εκδόσεις ΒΙΠΕΡ. Πλέον τα βρίσκει κανείς σε παλαιοβιβλιοπωλεία ή από ιδιώτες.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Αποστολή στην Κωνσταντινούπολη

Σύμφωνα με τα κιτάπια μου, το (πολύ) μακρινό 2009, όταν ακόμα πήγαινα στο Λύκειο, διάβασα ένα βιβλίο του Ζεράρ ντε Βιλιέ με πρωταγωνιστή τον Μάλκο Λίνγκε, το "Η λύση 687", από το οποίο φυσικά δεν θυμάμαι απολύτως τίποτα (του έβαλα τρία αστεράκια πάντως). Τόσα χρόνια μετά, κι ενώ έχω πολλά βιβλία του στη συλλογή μου (χάρη στην εφημερίδα Το Βήμα και τα ΒΙΠΕΡ), αποφάσισα επιτέλους να διαβάσω ακόμα ένα βιβλίο του, και μάλιστα το πρώτο στο οποίο κάνει την εμφάνισή του ο Λίνγκε, ή αλλιώς SAS. Λοιπόν, δεν το περίμενα και τόσο, αλλά μου άρεσε, πέρασα εξαιρετικά ευχάριστα την ώρα μου. Είναι μια κάπως παλιομοδίτικη και όχι πάντα πιστευτή κατασκοπευτική περιπέτεια, με δράση, ένταση και ορισμένα πολύ ωραία και δυνατά σκηνικά. Μιας και είναι πρώτο βιβλίο της σειράς, φαίνεται ότι ο Βιλιέ δεν είχε πάρει ακόμα το κολάι, όμως κατά τη γνώμη μου και με βάση το είδος της σειράς, είναι μια αξιόλογη προσπάθεια και στα μάτια μου τα θετικά είναι περισσότερα από τα αρνητικά (που δεν αντιλέγω, είναι αρκετά). Συμπάθησα πολύ τον πρωταγωνιστή, μου άρεσε πολύ η ατμόσφαιρα, βρήκα τη γραφή ευκολοδιάβαστη και χωρίς φιοριτούρες, ενώ απόλαυσα ορισμένα σκηνικά και τοπία. Κάτι μου λέει ότι λίγο έως πολύ θα περάσω το ίδιο καλά και με άλλες περιπέτειες του SAS...

7.5/10

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

S.A.S. εναντίον CIA

Δεύτερο βιβλίο του Ζεράρ ντε Βιλιέ με ήρωα τον Μάλκο Λίνγκε που διαβάζω μέσα σε λίγες μέρες και νιώθω ότι έφαγα ένα κόλλημα, ότι άρχισα να εθίζομαι στην... παραλογοτεχνική αυτή κατασκοπευτική σειρά δράσης. Μάλιστα τις τελευταίες μέρες αγόρασα έξι από τα πρώτα βιβλία της σειράς, για να έχω απόθεμα (στο μεταξύ στη συλλογή μου έχω καμιά εικοσαριά αδιάβαστα). Το συγκεκριμένο μου άρεσε λιγάκι περισσότερο από το προηγούμενο, μιας και μου άρεσαν περισσότερο τα σκηνικά του, αφού η όλη ιστορία διαδραματίζεται κυρίως στο Ιράν. Εδώ ο Λίνγκε θα μπλεχτεί σε μια περίεργη ιστορία, όπου ένας ανώτερος αξιωματούχος της CIA κάνει τα δικά του, για να πέσει ο Σάχης (όταν υπήρχε ακόμα Σάχης στο Ιράν). Μονοδιάστατοι χαρακτήρες, πλοκή που δεν πείθει απόλυτα σε μερικά σημεία, λίγος σεξισμός και σωβινισμός, αλλά και μπόλικη δράση, ωραία σκηνικά, σούπερ ατμόσφαιρα, ευκολοδιάβαστη γραφή, θα έλεγα ότι διαθέτει όλα τα καλούδια ενός ψυχαγωγικού παλπ κατασκοπευτικού θρίλερ. Ξέρω τι διαβάζω, μεγάλες απαιτήσεις από τέτοιου είδους βιβλία δεν έχω, οπότε στο τέλος περνάω απολαυστικά την ώρα μου, ξεκουράζοντας και λίγο τον εγκέφαλο. Λίαν συντόμως θα διαβάσω και άλλο βιβλίο της σειράς.

8/10

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Είχε έρθει και στην Ελλάδα για να γράψει ένα μυθιστόρημα για την 17 Νοέμβρη όταν τους μαντρώσανε το 2002 αλλά δεν το έγραψε, λέγεται ότι αυτό έγινε μετά από πιέσεις των Ελληνικών αρχών.

 

Αν σου αρέσει πάντως ο Μάλκο, (καλός είναι σαν χαρακτήρας, αν δεν ξάπλωνε και κάθε γυναίκα στο δρόμο του...) έχεις πολύ διάβασμα μιας και είναι πολλά, Τα έχω διαβάσει όλα, τα είχα κιόλας (ήταν μια εποχή που ήταν πάμφθηνα ) αλλά τα έχω χαρίσει.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Posted (edited)

Επιχείρηση "Αποκάλυψη"

Τρίτο βιβλίο του Ζεράρ ντε Βιλιέ με ήρωα τον Μάλκο Λίνγκε που διαβάζω μέσα σε έναν μήνα και νιώθω ότι έπαθα μια κάποιου είδους εξάρτηση. Καταλαβαίνω πολύ καλά ότι πρόκειται για εύπεπτα και όχι ιδιαίτερα πειστικά κατασκοπευτικά θρίλερ της σειράς, που πλέον έχουν κάπως μπαγιατέψει και δείχνουν τα χρόνια τους, από την άλλη όμως προσφέρουν διάφορες δυνατές σκηνές και συγκινήσεις, ταξιδεύουν τον αναγνώστη σε πολλά διαφορετικά σημεία του πλανήτη και είναι τόσο ευκολοδιάβαστα και χωρίς πολλές απαιτήσεις, ό,τι πρέπει για να ξεκουράζεται και λίγο ο εγκέφαλος. Έτσι κι αυτό, πάρα τα προβλήματά του σε πλοκή και χαρακτήρες, παρά τις κάποιες σκηνές που δεν πείθουν και τόσο, το βρήκα αρκούντως ψυχαγωγικό και για το είδος του απολαυστικό, περνώντας γρήγορα και ξεκούραστα την ώρα μου, ειδικά τώρα που βράζει ο τόπος. Μου άρεσαν τα σκηνικά, η ατμόσφαιρα, και φυσικά ο Μάλκο Λίνγκε, που κάνει τα πάντα για να φτιάξει επιτέλους τον πύργο του! Υ.Γ. Πάντως, τώρα λέω να κάνω ένα διάλειμμα από τον Βιλιέ, έτσι θα ξαναπιάσω βιβλίο του σε κάνα δίμηνο.

7.5/10

Edited by BladeRunner
Link to comment
Share on other sites

Αυτός ο πύργος είναι η πηγή του κακού, θέλει τρελά ποσά για να συντηρηθεί και ο Μάλκο δουλεύει για τη CIA με το αζημίωτο!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..