Jump to content

Χάουαρντ Φαστ (Howard Fast)


BladeRunner
 Share

Recommended Posts

Ο Αμερικανός συγγραφέας Χάουαρντ Φαστ γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 11 Νοεμβρίου του 1914 και πέθανε στο Γκρίνουιτς του Κονέκτικατ στις 12 Μαρτίου του 2003, σε ηλικία 88 ετών. Απόγονος φτωχών Εβραίων μεταναστών (η μητέρα του από την Αγγλία, ο πατέρας του από την Ουκρανία), ξεκίνησε από αρκετά χαμηλά, κάνοντας διάφορες δουλειές του ποδαριού σε διαφορετικές πόλεις της χώρας, από μικρή ηλικία, μέχρι που τον κέρδισε το γράψιμο, εκδίδοντας το πρώτο του βιβλίο σε ηλικία μόλις 18 ετών. Πολυγραφότατος συγγραφέας, αρκετά πολιτικοποιημένος, με ποικιλία στη θεματολογία των βιβλίων του, είναι κυρίως γνωστός για τα ιστορικά του μυθιστορήματα. Επίσης, έχει γράψει έργα και με τα ψευδώνυμα E.V. Cunningham και Walter Ericson. Τα πιο πολυδιαβασμένα έργα του είναι τα βιβλία της σειράς "Οικογένεια Λαβέτ" (βλέπε "Οι μετανάστες", "Δεύτερη γενιά" κ.λπ.), καθώς και τα "Σπάρτακος" και "April Morning" (αμετάφραστο). Επίσης οι πολύ γνωστές ταινίες "Σπάρτακος" του 1960 και "Το δειλινό της μεγάλης σφαγής" του 1964, βασίζονται σε βιβλία του, ενώ και η ταινία "Mirage" του 1965 βασίζεται σε σενάριό του.

Βιβλία του Χάουαρντ Φαστ που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά:

*The Last Frontier - Το τελευταίο μέτωπο (Ιδιωτική έκδοση)
*Citizen Tom Paine - Ο πολίτης Παίην (Καλέντης)
*Freedom Road - Ο δρόμος προς την ελευθερία (Ενωμένοι Εκδότες)
*Spartacus - Σπάρτακος (Δαρεμάς)
*Tony and the Wonderful Door - Ο Τόνης και η μαγική πόρτα (Εντός)
*The Passion of Sacco and Vanzetti - Σάκκο και Βαντσέττι (Ηριδανός)
*Silas Timberman - Σάιλας Τίμπερμαν (Ιστορικές Εκδόσεις)
*The Immigrants - Οι μετανάστες (Bell)*
*Second Generation - Δεύτερη γενιά (Bell)*
*The Establishment - Το κατεστημένο (Bell)*
*The Legacy - Η κληρονομιά (Bell)*
*Max - Μαξ (Bell)
*The Pledge - Η υπόσχεση (Bell)
*The Confession of Joe Cullen - Η ομολογία του Τζο Κούλεν (Bell)
*Greenwich - Γκρίνουιτς (Bell)

*Βιβλία της σειράς "Οικογένεια Λαβέτ".

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Quote

Η ομολογία του Τζο Κούλεν

(διαβάστηκε τον Νοέμβριο του 2015)

Ο Χάουαρντ Φαστ ήταν ένας αρκετά διάσημος και πολυγραφότατος συγγραφέας, γνωστός για τις αντικαπιταλιστικές και μαρξιστικές απόψεις του. Το συγκεκριμένο βιβλίο, που δεν είναι και το πιο γνωστό του, είναι ένα παράδειγμα των απόψεων του απέναντι στην βρώμικη εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών.
 
Έχουμε τον Τζο Κούλεν, βετεράνο του πολέμου του Βιετνάμ, εξαιρετικό πιλότο αεροπλάνων και ελικοπτέρων, που θέλει να εξομολογηθεί για τον θάνατο ενός παπά στην Ονδούρα. Αρχικά θα προσπαθήσει να εξομολογηθεί σε μια πόρνη, στην συνέχεια σ'έναν γέρο παπά και στο τέλος σ'ένα αστυνομικό τμήμα. Τότε θα κινηθούν διάφορες διαδικασίες, γιατί ο Κούλεν ήταν μπλεγμένος σε μια βρώμικη υπόθεση στην Ονδούρα, με μεταφορά όπλων, εμπόριο ναρκωτικών και παιχνίδια μυστικών υπηρεσιών... Λοιπόν, μέσω της ενδιαφέρουσας αλλά μάλλον απλής και προσχηματικής πλοκής, ο Φαστ τα χώνει κανονικά στις υπόγειες και βρώμικες κινήσεις της Αμερικάνικης κυβέρνησης σε διάφορες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Μάλιστα τα χώνει και λίγο για τον παράλογο πόλεμο στο Βιετνάμ. Φυσικά αυτά που διάβασα δεν με εξέπληξαν καθόλου, ούτε με βρήκαν αντίθετο, απλά ο Φαστ μου φάνηκε κάπως μονόπλευρος. Όσον αφορά την γραφή, θα την χαρακτήριζα αρκετά καλή, σίγουρα ευκολοδιάβαστη. Οι χαρακτήρες είχαν τα αναπόφευκτα κλισέ και κάποιες κινήσεις και αποφάσεις τους δεν με έπεισαν, όμως δεν ήταν αδιάφοροι. Η ατμόσφαιρα δεν ήταν καθόλου ευχάριστη (αλίμονο με τέτοιο θέμα).
 
Γενικά, έχουμε να κάνουμε με ένα καλογραμμένο ηθικοπλαστικό δράμα, με στοιχεία θρίλερ, που μέσω της πλοκής του δίνει την ευκαιρία στον συγγραφέα να θίξει τα κακώς κείμενα της Αμερικάνικης εξωτερικής πολιτικής και παράλληλα να μας δείξει πως οι βρωμιές μιας κυβέρνησης επηρεάζουν τους ανθρώπους.
 
7/10

1238004148_.thumb.jpg.d7141dde101db37841d4250c7c0e9697.jpg

Η υπόσχεση

Δεύτερο βιβλίο του Χάουαρντ Φαστ που διαβάζω, μετά το "Η ομολογία του Τζο Κούλεν" που διάβασα τον μακρινό Νοέμβριο του 2015, το οποίο μου άρεσε, με βάση το σχόλιο που είχα γράψει τότε, αλλά χωρίς να με πείσει απόλυτα, τώρα όμως τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά, μιας και το "Η υπόσχεση" μου άρεσε πραγματικά πολύ, χωρίς να το περιμένω σε αυτόν τον βαθμό: Άλλωστε, ο Φαστ το έγραψε στα γεράματά του, ποτέ δεν έκανε ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία, και στην Ελλάδα κυκλοφόρησε σε έκδοση τσέπης (πόσο μου αρέσουν αυτά τα παλιά Bell!). Πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο Αμερικανός δημοσιογράφος και πολεμικός ανταποκριτής Μπρους Μπέικον, η ζωή και η καριέρα του οποίου θα εκτραχυνθούν, μετά από μια αποκάλυψη που θα κάνει για έναν λιμό στην Ινδία, για τον οποίο υπεύθυνη είναι η Μεγάλη Βρετανία, σύμμαχος της ίδιας του της χώρας. Με λίγα λόγια, θα μπει στο μάτι πολλών, το FBI θα τον κυνηγήσει σαν... Κομμουνιστή, θα αντιμετωπίσει διώξεις από την ίδια του την κυβέρνηση, την οποία είχε κάποτε περί πολλού. Μην ξεχνάμε, ότι τότε Χούβερ Και ΜακΚάρθι (και όχι μόνο) είχαν στήσει ένα κυνήγι μαγισσών και έψαχναν Κομμουνιστές ακόμα και στις τουαλέτες νηπιαγωγείων (που λέει ο λόγος). Αρκετά πολιτικοποιημένο μυθιστόρημα, χωρίς βέβαια να γίνεται ιδιαίτερα διδακτικό, σίγουρα ο Φαστ λέει κάποιες σκληρές αλήθειες, ενώ παράλληλα λέει και μια ωραία ιστορία, ενδιαφέρουσα και με χαρακτηριστικές σκηνές, με πολύ καλή σκιαγράφηση των βασικών χαρακτήρων, με άψογη ατμόσφαιρα, και με ωραίες περιγραφές σκηνικών και καταστάσεων που εύκολα μεταφέρουν τον αναγνώστη σε εκείνα τα περίεργα χρόνια, λίγο μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ναι, πολύ μου άρεσε τούτο βιβλίο, το βρήκα εξαιρετικά καλογραμμένο, οξυδερκές και ενδιαφέρον, σίγουρα χαίρομαι που το διάβασα.

9/10

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..