Jump to content

Τρία Γράμματα

Kriton

Recommended Posts

Όνομα ΣυγγραφέαΚρίτων 
Είδος: φαντασία, / τρόμος, 
Βία; Όχι (άμεση)
Σεξ; Όχι (ούτε από αυτό - σούπα θα 'ναι)
Αριθμός Λέξεων: 3392
Αυτοτελής; Ναι
Σχόλια: Για τον 61ο διαγωνισμό σύντομης ιστορίας

τρία γράμματα.pdf τρία γράμματα.docx

• Like 8

• Φάντασμα changed the title to Τρία Γράμματα
  • Roubiliana locked this topic
  • Αρίστος unlocked this topic

Εύχομαι κάθε επιτυχία στον Διαγωνισμό

Spoiler

Είχα καιρό να διαβάσω γραπτό σου και δεν σου κρύβω, ότι ενθουσιάστηκα λίγο, όταν είδα τη συμμετοχή σου. Και όχι άδικα, να προσθέσω.

Από τεχνική άποψη, θεωρώ ότι μας έδωσες ένα στιβαρό κείμενο, με "βαρύ" στυλ γραφής (όπως αρμόζει για την συγκεκριμένη ιστορία, για να μπει ο αναγνώστης στο κλίμα), με αυτές τις αριστοτεχνικές λεπτομέρειες της έρευνας και της γνώσης σου (π.χ. οι παραπομπές σου, που εμένα τουλάχιστον μου αρέσουν πολύ) και με την προσωπική σου σφραγίδα. Επειδή μιλάμε για σένα, βρήκα τον τίτλο λίγο "βιαστικό".

Από προσωπική άποψη, μου άρεσε πολύ η ιστορία σου. Μπήκα κατευθείαν στο κλίμα, μου δημιουργήθηκαν πολύ ζωντανές εικόνες, άψογες περιγραφές και σωστός ρυθμός. Από θέμα πλοκής, αν μπορώ να γκρινιάξω για κάτι, θα ήταν ότι είναι λίγο "θολά" δοσμένα τα κίνητρα των πράξεων του πρωταγωνιστή.

• Thanks 1

Spoiler

Νομίζω πως το κείμενό σου ξεχωρίζει, από όποια πλευρά και να το πιάσω. Θα έλεγα πως είσαι πάρα πολύ κοντά σε αυτό που ονομάζω λογοτεχνία. Για να το πω πιο απλά, έχεις πολύ γερή πέννα και ελπίζω να γράφεις πιο συχνά στο sff (δεν ξέρω για σένα, αλλά εμένα σίγουρα θα μου κάνει καλό αν το κάνεις). Καλή επιτυχία.

• Thanks 1

καλή επιτυχία.

Spoiler

Το θέμα που υπάρχει στο συγκεκριμένο διαγωνισμό είναι το «ταβάνι» του αριθμού λέξεων. Στην αρχή, ενδεχομένως, να αγχώνει το : «να πάρει η ευχή, πρέπει να σκεφθώ κάτι που να πιάσει 3.850 λέξεις», αλλά στο τέλος, προσωπική παρατήρηση, το όριο αυτό δεν επαρκεί. Στη δική σου περίπτωση είναι ξεκάθαρο ότι χρησιμοποίησες όμορφα των αριθμό λέξεων και το κείμενο δεν υστερεί σε ποιότητα γραφής. Ως μοναδική παρατήρηση και, δεδομένου ότι μιλάμε για διαγωνισμό ΣΥΝΤΟΜΗΣ ιστορίας, θα έλεγα ότι δίνεις την εντύπωση εστιασμού στον τρόπο γραφής περισσότερο και λιγότερο στη διεξαγωγή της πλοκής.

• Thanks 1

Καλή επιτυχία!

Spoiler

Χμμ, ενδιαφέρουσα ιδέα με βουντού, Αιτή, παράνομους δεσμούς με Γάλλους κτλ. Ωραία γραφή και ωραίες περιγραφές. Ήθελε περισσότερες λέξεις, θα συμφωνήσω με τους προηγούμενους. Όπως είναι γραμμένο, δεν έχω πειστεί γιατί ο γιος της Ελιζαμπέτας έκανε ένα τόσο επικίνδυνο για την εποχή ταξίδι, μόνο για χάρη της μάνας, αντί να χαλαρώσει στο εξοχικό του στο Μπαθ (φαντάζομαι πως θα έχει εξοχικό στο Μπαθ, έτσι δεν είναι;). Δεν πείστηκα γιατί το έκανε ο απόγονός του, ενώ το ταξίδι στη ζούγκλα παρέμενε επικίνδυνο. Κσι σίγουρα δεν πείστηκα για τα κίνητρα του γιατρού. Με τις περισσότερες λέξεις θα μπορέσεις να χτίσεις και λίγο σεξάκι με τη μιγάδα, να ταιριάξεις με το πνεύμα του τωρινού διαγωνισμού. Επίσης, θα μπορέσεις να χτίσεις καλύτερα τον τρόμο και την κορύφωση, την οποία βλέπουμε μόνο μέσες άκρες. 

• Thanks 1

Spoiler

Σούπερ! Με ρούφηξε από την αρχή, η γραφή, η υπόθεση, το χιούμορ, ακόμη και οι μεγάλες προτάσεις που σε γενικές γραμμές τείνουν να κουράζουν, κι όμως στο κείμενό σου έδιναν ρυθμό και λυρισμό. Λεπτομέρεια αλλά θα την πω: Σε αφήγηση με λογοτεχνικό – και σε στιγμές λόγιο ύφος βρήκα κάποιες λέξεις που δεν ταίριαζαν π.χ: του έσκασε, αρχίδια. Μια χαρά κι αστείες είναι, απλώς μου έκαναν λίγο τζιζ. Αν ο αφηγητής δεν πρωταγωνιστούσε πιθανώς δεν θα υπήρχε θέμα, καθώς ο τρόπος που γράφεις το κείμενο είναι και ο τρόπος που μας «μιλάει». Αυτά! Μπράβο σου!   

• Thanks 1

Γεια σου Κρίτων

Spoiler

Εμένα η ιστορία μου άρεσε. Η θεματολογία της μου άρεσε πολύ, η γραφή και οι γνώσεις σου που γεμίζουν με ατμόσφαιρα τα γραφόμενά σου. Και που δεν έχει πάει, σκέφτεται αυτός που σε διαβάζει, και τι δεν έχει κάνει αυτός ο άνθρωπος. Και ενώ όλα μας τα έχεις στρωμένα ωραία και καλά στο τέλος, στην τελευταία σελίδα, τσακίζεσαι να τα ολοκληρώσεις λες και σε κυνηγάει ο ίδιος ο μπάρμπα Ντυβάλ. 

Ύφος: Εξαίρετο. 

Γλώσσα: Εξαίρετη επίσης

Χαρακτήρες: Όπως πρέπει αν και μας κάνει να ανησυχούμε για το τι είδους παρέες συχνάζεις. Η ψυχολογία των ντόπιων είναι πολύ καλοφτιαγμένη, αυτή που δεν ήθελε να πάρει λεφτά αλλά ίσως θα ήταν λιγότερο υπεράνω αν μάθαινε πως θα έπαιρνε λίρες, όλα πολύ όμορφα. 

Πλοκή: Τα είπα στην εισαγωγή. Ο Κλέμενς βρήκε τον daddy του οκ δεν ξέρουμε πως ακριβώς, πες ότι τον βρήκε, ο Κλέμενς έγινε ζόμπι και ποιος ξέρει μετά τι και πώς και αν περιφέρεται κι αυτός κάπου εκεί έξω να τρώει τα μυαλά από ανθρώπους και ζωντανά. Ο τόσο φιλοπερίεργος απόγονος της οικογένειας όμως είναι ακόμη 500 ΛΕΞΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΘΕΑΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΑΦΗ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΗΝΗ. Μεγάλη υπόθεση η έξοδος από τη σκηνή, ακριβώς όπως και η λύση μίας ιστορίας. Εδώ το φωνάζω επειδή είχες λέξεις, είχες περιθώριο. Βασικά, από τη στιγμή που συναντάει τον γιατρό, τα περιγράφεις όλα στενογραφικά. Γιατί τον περίμενε σώνει και ντε; Ήταν κάποιο κάλεσμα; Γιατί τον οδήγησε στο γράμμα, παρά το γεγονός ότι τον είχε ήδη ποτίσει οπότε δεν είχε σωσμό; Τη τσάντα την είχε κρύψει εκεί ο Κλέμενς για προειδοποίηση; Ή την είχε βρει ο γιατρός και την είχε βάλει εκεί να τη δείχνει ως τελευταίο exposition σε όσους έπιανε; Δεν τα κατάλαβα αυτά. 

Διεκπεραίωση: Στο πνεύμα του διαγωνισμού. Όχι το γράμμα, αλλά τα γράμματα. Βασικά ήθελα καλύτερο τίτλο όμως. 

Καλή επιτυχία στον διαγωνισμό!

Edited by Ιρμάντα
  • Thanks 1

Spoiler

Ωραία κι ατμοσφαιρική ιστορία εποχής. Ακόμη και το στιλ γραφής δηλαδή... Κάτι ανάμεσα σε Πειρατές της Καραϊβικής, Κθούλου κι American Horror Story. 
Στην πρώτη σελίδα ήμουν έτοιμος να την παρατήσω, δεν θα σου πω ψέματα. Αλλά ευτυχώς που δεν το έκανα γιατί η ιστορία ήταν ενδιαφέρουσα, ολοκληρωμένη και το γράμμα έπαιζε καθοριστικό ρόλο. Μάλλον αυτό που με κούρασε ήταν ο τρόπος δομής και οι παράγραφοι. Αν ήταν πιο μικρές, δεν θα μου είχε κλωτσήσει καν και θα είχα απολαύσει στο έπακρο την ιστορία σου.

Καλή επιτυχία!

• Thanks 1

• 3 weeks later...

Καλησπέρα Κρίτων,

Spoiler

η έρευνα που έκανες για αυτή την ιστορία φαίνεται αμέσως. Μας ταξίδεψες σε μια άλλη χώρα, σε μια άλλη εποχή και σε μια άλλη κουλτούρα, με αληθοφάνεια και ρεαλισμό. Μια ωραία ιστορία, φτιαγμένη με μεράκι.

Όμως, το όριο των λέξεων αυτού του διαγωνισμού μού φάνηκε πολύ λίγο. Το σχέδιό σου δεν ήταν εύκολο να χωρέσει σε 3.392 λέξεις. Θα ήθελα να μάθω πολύ περισσότερα για τους ενδιαφέροντες χαρακτήρες και περισσότερες λεπτομέρειες για το τι έγινε στο τέλος.

Καλή συνέχεια!

• Thanks 1