Jump to content

Όλα Είναι Κύκλος

Ιρμάντα
Φάντασμα
Message added by Φάντασμα,

Νικήτρια ιστορία στον 61ο Διαγωνισμό Σύντομης Ιστορίας
Λόγω ισοβαθμίας μοιράζεται την 1η θέση με την ιστορία του Γιώργος77 με τίτλο Αστικός Μύθος.

Recommended Posts

Όνομα Συγγραφέα: Ιρμάντα
Είδος: τρόμος/ ηθογραφία
Βία; Ναι
Σεξ; Όχι
Αριθμός Λέξεων: 3.848
Αυτοτελής; Ναι
Σχόλια: Για τον 61ο Διαγωνισμό Σύντομης Ιστορίας με θέμα "Το Γράμμα"

Όλα Είναι Κύκλος.docx

Όλα Είναι Κύκλος.pdf

Edited by Ιρμάντα
  • Like 9

Εύχομαι κάθε επιτυχία στον Διαγωνισμό

Spoiler

Από τεχνική άποψη έχω να πω τα εξής. Φαίνεται ότι έριξες δουλειά στο διήγημά σου. Σε συνδυασμό με την εμπειρία σου και το ταλέντο σου βγήκε ένα άρτιο αποτέλεσμα. Ναι (κατά την ταπεινή μου άποψη) μπορεί να διακρίνει κάποιος μία βιασύνη, αλλά καταλαβαίνω ότι αυτό ήταν ζήτημα προθεσμίας και αν είχες χρόνο να το "γυαλίσεις" θα είχαμε ένα ακόμα πιο όμορφο αποτέλεσμα. 

Από προσωπική άποψη έχω να πω τα εξής. Πολύ δυνατές περιγραφές και διάλογοι ολοζώντανοι, που σε βάζανε κατευθείαν στο κλίμα και σε ταξιδεύανε σε άλλη εποχή. Τα όποια μου "παράπονα" αφορούν, αφενός ότι εγώ προσωπικά (λόγω δικού μου γούστου) θα προτιμούσα το λαογραφικό στυλ να περιορίζεται στους διαλόγους, ενώ η αφήγηση να είναι δοσμένη με μια πιο στρωτή γλώσσα και αφετέρου, οτι είναι λίγο χαλαρή η σύνδεση με το θέμα. Δηλαδή, αν ο Αλής είχε πει στην "πέτρα του σκανδάλου" να χωρίσει τον αδερφό του δια ζώσης και όχι με γράμμα, θα οδηγούμασταν στα ίδια ακριβώς αποτελέσματα και η ιστορία θα στεκόταν κι έτσι.

• Like 1

Spoiler

Το βρήκα άψογο, πραγματικά. Ιδιαίτερα μου άρεσαν οι επιλογές σου στις λέξεις, αυτό το στόλισμα που κάνεις στο κείμενο κάνοντάς το να μεταφέρει ένα δικό του άρωμα. Νομίζω πως μας έδωσες ένα κείμενο για μελέτη. Για μένα έχει αρκετό ενδιαφέρον το γεγονός πως (απ' ό,τι έχω καταλάβει) σου αρέσει να δίνεις μια δική σου εκδοχή, μια εξήγηση, πάνω σε ιστορικά μυστήρια/γεγονότα. Πράγμα που δεν το βρίσκω καθόλου εύκολο σαν διαδικασία (ή που προσωπικά δεν μπορώ να το κάνω) μιας και προϋποθέτει να αφιερώσεις πολύ χρόνο σε έρευνα και πάνω της να στήσεις μια ιστορία που να έχει ενδιαφέρον αλλά και να είναι και πιστευτή. Γενικότερα, ελπίζω να βρίσκεις πάντα λίγο χρόνο να παίζεις μαζί μας και να ανεβάζεις ιστορίες σου στο σφφ (νομίζω πως σου το έχω ξαναπεί, προσωπικά το προτιμώ να διαβάζω ιστορίες σου, παρά κείμενά σου για το πως να γράψει κανείς μια ιστορία. Δεν το υποτιμώ το δεύτερο, τουναντίον, αλλά πιστεύω πολύ στο ότι ο καλύτερος τρόπος για να διδάξεις, είναι μέσω του παραδείγματος). Καλή επιτυχία.

• Like 1

Ιρμάντα καλή επιτυχία

Spoiler

Λατρεύω το Ιστορικό και το λαογραφικό στοιχείο και στην υπόθεση και στη γραφή σου. Είναι άψογα δοσμένο και απολαυστικό στην ανάγνωση. Είσαι (η) δασκάλα και φαίνεται - ξεχωρίζει. Τεχνικά είναι άψογο - σε γλώσσα (ακόμα και τα ιδιώματα), σε δομή.

Σαν πλοκή έχει δύναμη και κρατάει τον αναγνώστη και προσωπικά μου κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον χωρίς να υπάρχει πουθενά η υπερβολή ή η έλλειψη.

Τελείως μικρολεπτομέρειες - όπως το να αποκαλύπτεται το πραγματικό όνομα του Αλή στο σημείο του διηγήματος που αποκαλύπτεται και η πραγματική του ταυτότητα. Κάποια σημεία μένουν σκοτεινά: αυτό που έμοιαζε ενορχηστρωμένο από τον αδερφό του δεν είναι απολύτως σαφές πώς ενορχηστρώθηκε - όχι στο κομμάτι της Ελεωνόρας (την οποία ο Αλής είχε δέσμια και υποχείριο) αλλά στο κομμάτι του να οδηγηθεί ο Μπαρμπαγιάννης σε αυτόν. Δηλαδή πώς και γιατί άκουσε ο μπαρμπαγιάννης για τον Αλή; Και φυσικά κάτι που μπορεί να το αποδώσει κανείς στο σκοτάδι και τα χρόνια - πώς δεν αναγνώρισε τον αδερφό του. Βεβαίως αυτά είναι ασημαντότητες -όσον αφορά στο πώς εξυπηρετείται η πλοκή.

Απολαυστικό.

Edited by Kriton
  • Like 1

Καλή επιτυχία!

Spoiler

Θυμάμαι ένα τραγούδι, το Μπαρμπαγιάννη κανατά. Ωραία μεταφορά σε διήγημα. Ωραία ατμόσφαιρα εποχής και πικάντικη θεματική. Ίσως το Μπαρμπαγιάννη ως όνομα να με μπέρδεψε λίγο γιατί φανταζομουν έναν μεγάλο σε ηλικία ενώ τελικά ήταν νέος και γυναικας. Μου πήρε χρόνο να το συνειδητοποιησω. Αυτό με τον μαγο-πρωην αντιζηλο δε με έπεισε ως πλοκή. Αλλά μου άρεσε που ήταν κ η χήρα δολοφόνος. Τον γαμπρό που δώσαμε, τη νύφη που πήραμε... Ταιριαστό ζευγάρι, θα ήθελα να μείνουν μαζί αλλά μου άρεσε που το άφησες ανοιχτό.

• Like 1

Δεν θα πω για την ηλίθια πρεβυωπική ματιά μου που όταν το πρωτοείδα σκέφτηκα: ωραίος τίτλος "Όλα είναι κ@λος" 😂

(μετά το ξανάδα)

• Like 1
  • Haha 2

Καλή επιτυχία!

Spoiler

Από τις πρώτες, κιόλας, γραμμές είναι σαν να μεταφέρθηκα χωροχρονικά εκεί, μέσα στην ιστορία. Σαν ένα μελωδικό τραγούδι που ο ακροατής επιθυμεί να το ξανακούσει, έτσι και ο αναγνώστης θέλει το ποιοτικότατο κείμενό σου να το ξαναδιαβάσει, να το κρατήσει, ακόμη και να το συλλέξει. Εκμεταλλεύτηκες το όριο των λέξεων στο έπακρο και, δουλεύοντας μέχρι και το τελευταίο λεπτό δημιούργησες ένα έργο μέσα στο οποίο τα πάντα είναι ζωντανά. Αν μπορώ να σου ζητήσω κάτι, αυτό είναι να μη σταματήσεις να μας προσφέρεις τη χαρά της ανάγνωσης νέων ιστοριών σου.

• Like 1

• 2 weeks later...
Spoiler

Μου άρεσε απίστευτα το ιστορικό υπόβαθρο, το σκηνικό, και φυσικά η γλώσσα. Για μένα αυτό και μόνο δίνει φαντασία κ μαγεία στην ιστορία, παρ' όλο που η μαγεία σαν μαγεία απλά υπονοείται στη συγκεκριμένη. Είναι το είδος της ιστορίας που μ' αρέσει να γράφω κ να διαβάζω, όμως θα ήθελα ίσως λίγο περισσότερο πάντρεμα με κάτι μεταφυσικό. Το γράμμα κινεί τα νήματα του πρωταγωνιστή κ κατ' επέκταση της ιστορίας. Kudos για το twist με τον χαμένο αδερφό!

Καλή επιτυχία!

• Like 1

• Φάντασμα pinned and featured this topic
  • 3 weeks later...

Καλησπέρα Ειρήνη,

Spoiler

μου είναι πολυ δύσκολο να βρω ψεγάδι στην ιστορία σου. Η εποχή αναπαριστάται άψογα και οι ιστορικές και λαογραφικές λεπτομέρειες δίνουν ρεαλισμό και ιστορική βαρύτητα. Οι χαρακτήρες πειστικοί και ολοκληρωμένοι, παρά το ότι είναι τρεις και η έκταση του διηγήματος περιορισμένη.

Ένα πράγμα μόνο μού φάνηκε κάπως μη πιστευτό. Ότι ο Μπαρμπαγιάννης δεν αναγνώρισε τον αδερφό του. Όση μαγεία και να χρησιμοποίησε ο Αλής, όσο σκοτεινό κι αν ήταν το ημιυπόγειο, δύσκολο να μην αναγνωρίσεις τον άνθρωπο που μεγαλώσατε μαζί. Από το παράστημα , από την ομιλία, από διάφορα. Βέβαια, ήταν μάγος - φωτιά, δεν ξέρω...

Ωραία ιστορία, που συνδυάζει μαγεία κανονική και μαγεία ερωτική.

Καλή συνέχεια...

• Thanks 1

• 3 months later...

Αφλιτράριστη εντύπωση της πρώτης ανάγνωσης: απόλαυσα το μέσο της ιστορίας σου (τα 3/5 της). Στην εισαγωγή της δεν είχε ακόμη αποκτήσει το ρέον ύφος της (όπου πλοκή, λεξιλόγιο, ατμόσφαιρα και θέμα δένουν αρμονικά μεταξύ τους) και το φινάλε της που κατά τη γνώμη μου 'τσαλακώθηκε' από βίαιες ανατροπές της πλοκής που χάλασαν την ισορροπία (αν το πω μελοδραματισμό/εντυπωσιασμό θα σε αδικήσω - αλλά καταλαβαίνεις τι εννοώ). 

Απόλαυσα και ζήλεψα/θαύμασα πραγματικά τα 3/5 της ιστορίας σου. Θεωρώ ότι αποτελεί υπόδειγμα αισθητικής και νοηματικής ισορροπίας. Κι είμαι βέβαιος ότι αν δεν υπήρχε ο χρονικός περιορισμός συμμετοχής στον διαγωνισμό, πιθανότατα δε θα υπήρχαν 'πατήματα' για τις ενστάσεις μου.

Προσωπικά θα χαιρόμουν πολύ να δω στο μέλλον μια αναθεωρημένη/επιμελημένη εκδοχή της.

• Like 1

• Φάντασμα unpinned this topic