Jump to content

V/H/S

Thodoris

Recommended Posts

Ανοίγω αυτό το θέμα για την σειρά found footage ταινιών V/H/S.

Πρόκειται ίσως για την συλλογή με τις καλύτερες found footage ταινίες που έχω δει.

Αντίθετα με άλλες καθιερωμένες στο είδος (The Blair Witch Project, Paranormal Activity, Quarantine, Grave Encounters, Hell House LCC, Poughkeepsie Tapes, Rec,  κτλπ) οι συγκεκριμένες πρόκειται για ανθολογίες με διαφορετικό σενάριο η κάθε μία.

Δηλαδή κάθε μία ταινία είναι 5 ταινίες (τελείως διαφορετικές και ασύνδετες μεταξύ τους και από διαφορετικούς σκηνοθέτες)  μικρού μήκους, σε όλες (εκτός από την τελευταία που βγήκε που μόλις είδα παρεμπιπτόντως) , πάει κάπως έτσι: κεντρικό frame το οποίο μετά συνεχίζεται ενδιάμεσα της κάθε ταινίας και στο τέλος τελειώνει (το κεντρικό frame) μετά την τελευταία ιστορία, ολοκληρώνοντας τον κύκλο.

Οι 2 stand-alone κατά την γνώμη μου δεν αξίζουν τόσο, πρόκειται για 2 ταινίες (Siren του 2016 και Kids vs Aliens του 2022 που είναι κανονικής διάρκειας (1μιση ώρας η κάθε μία) που είναι και οι 2 βασισμένες σε ένα segment (ιστορία μικρού μήκους, σαν να λέμε "κεφάλαιο") από τα V/H/S, οπότε δεν θεωρώ πως αξίζει να τις δει κάποιος εκτός αν καραγουστάρει το αντίστοιχο segment το οποίο από 20-25 λεπτά το "πλατίασαν" και το έκαναν 1μιση ώρα. Δηλαδή τις είδα (επειδη λατρεύω V/H/S :D ) και δεν μου πολυάρεσαν αλλά οκ αυτά γούστα είναι, μπορεί σε κάποιον/α να αρέσουν.

Κάτω από το spoiler αναφέρω την προσωπική μου βαθμολογία η οποία είναι τελείως υποκειμενική και καλό είναι να μην ληφθεί υπόψιν πριν δείτε το αντίστοιχο segment, δεν θέλω να προϊδεάσω κανέναν, ούτε είμαι και κριτικός κινηματογράφου, απλά έχω δει κάποιες χιλιάδες ταινίες τρόμου και όσο να' ναι έχω μία χ άποψη περί τρομαχτικού και μη.

Spoiler

V/H/S  (2012)

Segment: Tape 56  - 6/10

Segment: Amateur Night - 10/10

Segment: Second Honeymoon - 7/10

Segment: Tuesday the 17th - 6/10

Segment: The Sick Thing That Happened to Emily When She Was Younger - 7/10

Segment: 10/31/98 - 6/10

V/H/S 2 (2013)

Segment: Tape 49 - 6/10

Segment: Phase I Clinical Trials - 7/10

Segment: A ride in the park - 6/10

Segment: Safe Haven - 10/10 (από τις καλύτερες ταινίες τρόμου μικρού μήκους που έχω δει)

Segment: Slumber Party Alien Abduction - 5/10

V/H/S: Viral (2014)

Segment: Vicious Circles - 7/10

Segment: Dante the Great - 10/10

Segment: Parallel Monsters - 9/10

Segment: Bonestorm - 7,5/10

Segment: Gorgeous Vortex - 8/10

(μετά χρονολογικά είναι το 1ο stand alone του 2016)

V/H/S/94 (2021)

Segment: Holy Hell - 7/10

Segment: Storm Drain - 8,5/10

Segment: The Veggie Masher - 9/10

Segment: The Empty Wake - 10/10

Segment: The Subject - 9/10

Segment: Terror - 8/10

V/H/S/99 (2022)
Είναι παραγωγή του Shudder (κάτι σαν το Netflix αλλά αποκλειστικά για ταινίες/σειρές τρόμου).

Segment: Shredding - 6/10

Segment: Suicide Bid - 7,5/10

Segment: Ozzy's Dungeon - 9/10

Segment: The Gawkers - 6,5/10

Segment: To Hell and Back - 10/10

(ακολουθεί χρονολογικά το 2ο stand alone)

V/H/S/85 (2023)

Segment: Total Copy - 7/10

Segment: No Wake - 8/10

Segment: God of Death - 10/10

Segment: TKNOGD - 7/10

Segment: Ambrosia - 8,5/10

Segment: Dreamkill - 10/10

V/H/S Beyond (2024)

Segment: Abduction/Adduction - 7/10

Segment: Stork - 6/10

Segment: Dream Girl - 9/10

Segment: Live and Let Dive - 10/10

Segment: Fur Babies - 8,5/10

Segment: Stowaway - 7/10

Edited by Thodoris
Το επεξεργάστηκα επειδή είχα παραλείψει να βάλω βαθμολογία σε ένα από τα segments

Posted (edited)

Να προσθέσω πως τα V/H/S καθώς κάθε segment σκηνοθετήθηκε από διαφορετικό σκηνοθέτη αλλά και συνεργείο, ίσως και να μην στσματήσουν ποτέ, κάθε σκηνοθέτης ταινιών τρόμου μπορεί να γυρίσει την δική του ταινία μικρού μήκους και να "ενωθεί" με τις άλλες!

Επίσης, για όποιον/α σκέφτεται να αρχίσει να βλέπει τις ταινίες, να ξεκαθαρίσω πως μπορεί μεν κάθε ταινία να αποτελείται από 5 segments των 20 λεπτών περίπου, όμως δεν είναι καθόλου ερασιτεχνική η δουλειά που πέφτει, σχεδόν όλες μπορώ να πω πως ήταν επαγγελματικού επιπέδου.

(δεν είναι και επικές υπερπαραγωγές Σπίλμπερκ ή Michael Bay, όμως αρκετά ικανοποιητικές)

Σίγουρα αξίζουν την προσοχή κάθε fan ταινιών τρόμου (και μυστηρίου-θρίλερ επειδή έχουν πολύ σασπένς) που του αρέσει αυτή η τεχνική γυρίσματος (found footage, γνωστή και ως "mockumentary" από την σύμπτυξη του "mock" + "documentary" , ψευτοντοκουμενταρίστικο/ψευτόρεαλιστικό).

Το πολύ θετικό είναι πως επειδή κάθε segment είναι τελείως διαφορετικό (έχω δει όλες τις ταινίες και ούτε 1 δεν έμοιαζε σε κάποιο άλλο, αν εξαιρέσουμε τις 2 stand alone ταινίες που είναι ταινίες κανονικής διάρκειας βασισμένες σε 2 segments) , μπορείτε απλά να σκιπάρετε (προσπεράσετε) κάποιο segment αν δεν σας αρέσει τόσο στα πρώτα 2-3 λεπτά, χωρίς να χαθεί η ροή της όλης ταινίας, καθώς είναι εντελώς ασύνδετα μεταξύ τους (και σκηνοθετικά και σεναριακά και με άλλους ηθοποιούς).

Δηλαδή είναι σαν να βλέπετε μία συλλογή διηγημάτων τρόμου.

Edited by Thodoris