Roubiliana Posted April 22 Share Posted April 22 (edited) Συγγραφέας Βιβή Κανάρη Μυθολογία Όχι σεξ ούτε βία 519 λέξεις Για τον 62ο διαγωνισμό διηγήματος Ένα ουίσκι δρόμος.pdf Ανοίγει ένα ασημένιο φλασκί-ναι, ασημένιο φλασκί, σαν ήρωας από ασπρόμαυρες ταινίες, old fashioned όσο δεν πάει - και πίνει μια γερή γουλιά. Η γουλιά μυρίζει ουίσκι. Παραμένω προσηλωμένος στο κινητό. Άραγε επιτρέπεται το ουίσκι στα ΚΤΕΛ; "Αχ, γυναίκες" αναστενάζει και κλείνει ξανά το καπάκι. Δε σχολιάζω. "Κι εσύ γυναίκες; Γιατί φαίνεσαι ζοχαδιασμένος". Όχι άντρες, αλλά δεν το λέω. "Ξέρεις τί άτιμο πράγμα είναι ο γάμος; την βλέπεις πριν το γάμο, όμορφη, ανθισμένη,λίγο σκύλα μάνα, αλλά δε γαμιέται, αρκεί που αγαπιέστε, και μετά σου λέει θα περνά έξι μήνες με τη μάνα της κι έξι μαζί σου, και το δέχεσαι γιατί είσαι ερωτευμένος", πίνει άλλη μια γουλιά, "ερωτευμένος και μαλάκας. Και της λες πως τους έξι μήνες που θα είναι μαζί σου, η γη θα ανθίζει κι όταν θα λείπει, θα σκεπάζει χειμώνας την πλάση. Το λες και το πιστεύεις. Και μετά, συμβαίνει το αντίθετο. Η γη ανθίζει όταν σε αφήνει ήσυχο και πάει στη μάνα της. Θες μια γουλιά;" Λέω ναι. Δε γαμιέται. Να πάνε κάτω και τα δικά μου φαρμάκια. "Καιρό παντρεμένος;" με ρωτάει ενώ δίνω πίσω το φλασκί. Δείχνει με το βλέμμα τη βέρα. "Ένα χρόνο. Ημουν" απαντάω. Και το λαρύγγι σφίγγεται και θέλω να κλάψω. Δεν το κάνω. Μόνο απλώνω το χέρι και μου ξαναδίνει το φλασκί. «Εκείνη έφυγε ή εσύ;" "Εκείνος ", απαντάω. "Με απατούσε και στο τέλος με εγκατέλειψε." Πίνω κι άλλο. Το ουίσκι φαίνεται ατελείωτο κι αυτό με προβληματίζει λίγο. Τόση ώρα πίνουμε. Με ακουμπάει στον ώμο. "Καλύτερα" απαντάει. "Εμένα, δυστυχώς, η Πέρσα μου είναι πιστή. Αιωνίως πιστή. Καμία ελπίδα να την ξεφορτωθώ". Έχει ένα δίκιο, όσο το σκέφτομαι καλύτερα και περνάμε τη σκοτεινή, ελληνική επαρχία, το ένα μοναχικό φως μετά το άλλο. Τίποτα δε συγκρίνεται με ένα άδειο σπίτι κι εγώ δεν πηγαίνω σε ένα τέτοιο τώρα. Πηγαίνω σε ένα με γονείς, θείους και θείες κι ενοχλητικά αδέρφια που ούτε καν είχαν έρθει στον γάμο μου και που μέσα τους θα χαρούν σα μάθουν πως χώρισα. "Απόψε θα είναι το τελευταίο μου βράδυ μόνος. Αύριο μπαίνει το φθινόπωρο, επιστρέφει η Περσεφόνη και η γη μαραίνεται", μου λέει ο άντρας δίπλα μου κι αναστενάζει. "Σαν τη μυθολογία" συμπληρώνω, "επιστρέφει η Περσεφόνη στον κάτω κόσμο και η μητέρα της η Δήμητρα..." "Όχι" με διακόπτει, "όχι, η γη δε μαραίνεται εξαιτίας της μέγαιρας. Ο Αδης τη μαραίνει. Δεν ξέρεις πως οι σάρκες των νεκρών λιπαίνουν το χώμα και βγαίνουν τα λουλούδια;" Φτάνουμε σε ένα από αυτά τα καφέ στην Εθνική, αυτά στη μέση του πουθενά. Το ΚΤΕΛ κάνει στάση. "Να σε κεράσω ένα καφέ;" του λέω. "Εδώ χωρίζουν οι δρόμοι μας" μου απαντάει". "Εδώ μένεις; Είμαστε στη μέση του πουθενά". "Είμαστε μια ώρα περπάτημα από την πύλη της Αχερούσίας "μού λέει με φυσικότητα και, αδιαφορώντας για τους υπόλοιπους επιβάτες του ΚΤΕΛ, κινεί προς τα χωράφια. Το σκέφτομαι για λίγο. Ένα βράδυ λιγότερο στο πατρικό μου. Και κανένας άντρας δεν αξίζει να περάσει τέτοια νύχτα μόνος του. "Θες παρέα;" ρωτάω. "Έχω δύο ποτήρια και ένα καλό ουίσκι" απαντάει. Επιταχύνω το βήμα για να τον προλάβω. Περπατάμε δίπλα δίπλα πάνω στο χώμα και στα βάτα και η πύλη στο βάθος βγάζει ένα πορτοκάλι φως, αυτό της θαλπωρής. Edited April 22 by Φάντασμα Προσθήκη αρχείου PDF. 6 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nick V. Posted May 10 Share Posted May 10 Spoiler Πολύ καλό. Προσεγμένο και μελετημένο και σωστά δομημένο, που δεν είναι και εύκολο πράγμα να γράψει κανείς μια ιστορία σε τόσες λίγες λέξεις. Το μόνο παράπονό μου είναι ότι, τελικά, μου φάνηκε λίγο, δηλαδή, σε σύγκριση με τα κείμενα που μας έχεις συνηθίσει (νομίζω πως κάπου πήρε το μάτι μου ένα σχόλιό σου ότι δεν είχες χρόνο, οπότε εντάξει.) Καλή επιτυχία! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kriton Posted May 11 Share Posted May 11 @Roubiliana καλή επιτυχία. Spoiler τα ακριβά αρώματα σε μικρά μπουκάλια. Αυτό σκέφτηκα διαβάζοντας αυτή την compact ιστορία που καταφέρνει να πει πολλά με λίγες λέξεις. Επίσης είναι χαρακτηριστική @Roubiliana ιστορία με υποδόριο χιούμορ, πλαστικότητα έκφρασης και έξυπνη / απροσδόκητη πλοκή. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gismofbi Posted May 12 Share Posted May 12 Spoiler Σε λιγες λέξεις έχτισες κάτι σαν λαικό μύθο, με έντονα τα στοιχεία της μοναξιάς, της μελαγχολίας και της απώλειας. Ακροβατεί μεταξύ φιλοσοφίας, υπαρξιακού προβληματισμού και αστικής απομόνωσης κι όλα αυτά με τη στακάτη πρόζα σου, το υπόγειο χιούμορ και τον έντονο κυνισμό σου. Καλή επιτυχία! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Αθανάσιος Posted May 24 Share Posted May 24 Καλή επιτυχία ! Spoiler Το γεγονός ότι κατάφερες με λιγότερες λέξεις να βγάλεις μια καλή ιστορία είναι εντυπωσιακό και μετρά υπέρ σου. Το ταξίδι, το αλκοόλ στην αρχή και στο τέλος, οι χαρακτήρες της ιστορίας, η γνωριμία, η άγνωστη συνέχεια. Οι δύο αυτοί άνθρωποι ισορροπούν μεταξύ του συνεπιβάτες και του συνταξιδιώτες/συνοδοιπόροι. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sandy1dritsakou Posted May 25 Share Posted May 25 Μου άρεσε η μεταφορά του μύθου σε άλλη εποχή. Θα μου άρεσε να έχει και συνέχειες, σαν ανθολογία διηγημάτων που διασκευάζουν τη μυθολογία. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stefanos Posted May 25 Share Posted May 25 Κυνικά τρυφερό. Αιδοιακά σταρχιδιστικό. Νεκροταφικά ολάνθιστο. Υπέροχο. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Roubiliana Posted May 30 Author Share Posted May 30 Καλημέρα! ευχαριστώ για τα σχόλια ως τώρα. Επειδή σκέφτομαι να το στείλω κι εξωτερικό, αν έχετε να προτείνετε και κάποιο σημείο βελτίωσης, θα το εκτιμούσα. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stefanos Posted May 30 Share Posted May 30 Λογοτεχνικά για μένα είναι αυτό που είναι, ειδάλλως δε θα ήταν. Από εκεί και πέρα, όταν το διάβαζα μου ερχόντουσαν σπασμένες εικόνες στο νου, σαν το ακέφαλο άγαλμα της Νίκης ή αυτό της κουλής Αφροδίτης, σε συνδιασμό με προσόψεις λεωφορείων και κακόγουστα ντυμένων επιβατών. Ένα κολάζ από ασπρόμαυρο και έγχρωμο, αρχαίο και σύγχρονο υλικό. Δεν ξέρω, ίσως μια μινιμαλιστική/αποδομητική εικονογράφηση να του ταιριάζει. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kriton Posted May 30 Share Posted May 30 2 hours ago, Roubiliana said: Καλημέρα! ευχαριστώ για τα σχόλια ως τώρα. Επειδή σκέφτομαι να το στείλω κι εξωτερικό, αν έχετε να προτείνετε και κάποιο σημείο βελτίωσης, θα το εκτιμούσα. "Ένα χρόνο. Ημουν" απαντάω. "Εκείνος ", απαντάω. "Καλύτερα" απαντάει. Επανάληψη της ίδιας έκφρασης σε τρεις πολύ κοντινές (και ιδιαίτερα σε δυο συνεχόμενες φράσεις). Θα μπορούσες να πεις "Ένα χρόνο" αποκρίνομαι. "Καλύτερα" προσπαθεί να διασκεδάσει την πίκρα μου, ή κάπως έτσι, για να μην έχεις το ίδιο μοτίβο. Αντίστοιχα αν το μεταφέρεις στα Αγγλικά: I respond, I answer him, acknowledge, react etc (use variable expressions) Με όλο το θάρρος - και υπενθυμίζοντας ότι μου άρεσε πολύ - δεν κριτικάρω. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Αθανάσιος Posted May 31 Share Posted May 31 Βιβή καλημέρα και καλή επιτυχία, όπου το στείλεις. Δύο πράγματα έχω βρει, στην ουσία ένα (εφόσον πρόκειται να το μεταφράσεις). 1) Στη δεύτερη παράγραφο έχεις δύο «δε γαμιέται». Θεωρώ πως είναι too much, εκτός και αν αυτό πιστεύεις ότι συνεισφέρει, σημαντικά, στο χτίσιμο των χαρακτήρων που πλάθεις. 2) Λίγο πριν το τέλος του κειμένου: "Είμαστε μια ώρα περπάτημα από την πύλη της Αχερούσίας " ο διπλός τονισμός στο Αχερουσίας. Όμως στη μετάφραση δε θα σου δημιουργήσει θέμα. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ιρμάντα Posted June 2 Share Posted June 2 Καλησπέρα Βιβή! Spoiler Ένα πολύ όμορφο φλασάκι αλλά πολύ πιο μικρό από όσο του άξιζε. Ενδιαφέρουσα και έξυπνη η μεταφορά του μύθου στη σύγχρονη εποχή, όπως και η αντιστροφή του: ο Άδης υποφέρει όντας παντρεμένος. Ούτε την δουλειά του δεν μπορεί να κάνει σωστά, δηλαδή, αν έμενε ανύπαντρος θα είχαμε άνοιξη 12 μήνες το χρόνο; Ήρεμα ρωτάω, κυρ Πλούτωνα. Βέβαια ας μην την άρπαζε, θα έλεγα, και θα ήθελα να δω αν έχεις υπόψη σου το θέμα της αρπαγής, αν το έχεις σκεφτεί, γιατί λέει μόνο ότι ήταν ερωτευμένοι στην αρχή, η μάνα της λίγο σκύλα αλλά κομπλέ. Άρα ο εγκαταλειμένος σύζυγος ακολούθησε τον Άδη στον άδη; Λόγω ανάγκης για συντροφιά; Ναι θα ήθελα να το έβλεπα πιο ολοκληρωμένο. Αλλά πολύ καλή ιδεά, δεν περίμενα κάτι λιγότερο. Καλή επιτυχία και ευχαριστούμε για τη συμμετοχή! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Roubiliana Posted June 3 Author Share Posted June 3 Ευχαριστώ παιδιά για τη βοήθεια, έκανα κάποιες αλλαγές, εμπνευσμένη από τα σχόλιά σας, και λέω να το στείλω σήμερα σε έναν διαγωνισμό flash fiction. 4 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kriton Posted June 3 Share Posted June 3 καλή του επιτυχία @Roubiliana. Είναι καλό! 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ιρμάντα Posted June 3 Share Posted June 3 4 hours ago, Roubiliana said: Ευχαριστώ παιδιά για τη βοήθεια, έκανα κάποιες αλλαγές, εμπνευσμένη από τα σχόλιά σας, και λέω να το στείλω σήμερα σε έναν διαγωνισμό flash fiction. Καλή επιτυχία!!!! 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts