Jump to content

Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον κύριο Pratchett;;


zoyki

Recommended Posts

Στο άρθρο αυτό του BBC o Terry Pratchett ουσιαστικά επιτίθεται στη J.K.Rowling με βάση ένα άρθρο του Τimes Magazine...

Τώρα ήρθε η στιγμή να ξεδώσετε και να θάψετε όλη την εύπεπτη λογοτεχνία :tease:

 

http://news.bbc.co.uk/1/hi/entertainment/arts/4732385.stm

 

ΥΓ: Να πω ότι δεν έχω διαβάσει από επιλογή και για προσωπικούς λόγους Πράτσετ ως τώρα και επίσης ότι κατά τη γνώμη μου έχει ένα άλφα δίκιο πριν αρχίσετε τις ντομάτες για το σχόλιο περί θαψίματος :p .

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ. Υπάρχουν συγγραφείς που γράφουν χρόνια καλή λογοτεχνία φαντασίας και τους ξέρουν μόνο οι πιο ψαγμένοι του είδους. Σε αυτούς τους ανθρώπους, φυσικά, και άξιζε περισσότερη αναγνώριση. Αλλά, ντάξει, σήμερα ποιος ψάχνεται; Ό,τι δουν στην τηλεόραση αγοράζουν...

 

Πάντως, η Rowling μού φαίνεται θύελλα που θα κοπάσει. Τίποτα το σπουδαίο.

 

Εγώ εκείνο που γενικά έχω να προτείνω είναι το εξής: Μην διαβάζετε κάτι απλά και μόνο επειδή είναι γνωστό. Υπάρχουν συγγραφείς που αν ψάξετε να τους βρείτε θα σας κάνουν να χάσετε το μυαλό σας. Over.

 

Κατεβαίνω από το βήμα, τώρα.

Link to comment
Share on other sites

Ε δεν έχει κι άδικο ο Terry... μάλλον ήταν άσχετοι αυτοί που έγραψαν το άρθρο γιατί εγώ δεν έχω διαβάσει fantasy που να συμβαδίζει με αυτό που περιγράφουν:

 

an idealised, romanticised, pseudofeudal world, where knights and ladies morris-dance to Greensleeves".
:tease: :rolleyes:

 

Αν και το Morris-dance παίζει σημαντικό ρόλο στον κόσμο του Πράτσετ... ίσως αυτό να τον νευρίασε; :D

 

A, δεν ξέρω αν η Harrypottermania θα κοπάσει τόσο εύκολα... Πιστεύω ότι οι περισσότεροι από αυτούς που το διαβάζουν τώρα όταν θα φτάσουν στην ηλικία που θα αποκτήσουν δικά τους παιδιά θα τους το δώσουν να το διαβάσουν γιατί ακόμα κι αν έχουν καταλάβει ότι δεν επρόκειτο για κάτι το σπουδαίο, θα θυμούνται το πώς ένιωθαν όταν ήταν μικροί και το διάβαζαν... κάπως έτσι απέκτησε διαχρονικότητα και το LOTR (όλοι οι φίλοι μου από το εξωτερικό διάβασαν το LOTR όταν τους το έδωσαν οι γονείς τους κάποια στιγμή).

 

Disclaimer: Δεν έχω διαβάσει Harry Potter, απλά κάνω την πρόβλεψη αυτή βασισμένος στο φαινόμενο που έχει ως τώρα δημιουργήσει.

Link to comment
Share on other sites

Κοιτάξτε, γενικά συμφωνώ με τον Τερρυ-αν και δεν εχω διαβάσει τίποτε δικό του. Σαν κόνσεπτ, ο Χάρυ Πότερ έχει πάαααρα πολλά κλισέ, πως μπορεί λοιπόν να είναι κάτι διαφορετικό από τα υπόλοιπα, όπως λέει η συγγραφέας?Εκτός αν με το subvert εννοούσε να το κάνει πιο απλοΪκό. Γιατί είναι πιο απλοϊκό, νομίζω δε μπορεί να το αρνηθεί κανείς. Το γεγονός ότι υπάρχει ένας καλός μάγος και ένας κακός μάγος που κυνηγάει το παιδάκι, το κάνουν λιγότερο idealised και romanticised? i don't think so!

 

Σημ.: Δώστε μου μια βοήθεια για το τι σημαίνει η υπόλοιπη πρόταση, το "pseudofeudal world, where knights and ladies morris-dance to Greensleeves". Αν και πιάνω το νόημα, και πάλι δε βλέπω πώς ξέφυγε η Ρόουλινγκ απ αυτό.

 

Όσο για την υποτίμηση άλλων συγγραφέων- ή μαλλον τον παραγκωνισμό, συμφωνώ ότι όντως γίνεται, αλλά θα προτιμούσα τα παιδιά να διαβάζουν Χάρυ Πότερ παρά να μη διαβάζουν καθόλου. Ίσως αργότερα, να είναι αρκετά επιρεασμένα για να αναζητήσουν και άλλους συγγραφείς. Οπότε δε θα ήμουν τόσο εχθρική όσο ο Πράτσετ-αλλά και πάλι, εγώ δεν είμαι αναγνωρισμένη συγγραφέας που βλέπω τους κόπους μου να αγνοούνται και να κριτικάρονται απο μια ξεκάρφωτη, άσχετη, πυροτέχνημα των 10 χρόνων, τύπισσα, που σιγά μην είχε τέτοια επιτυχία αν δεν είμασταν εμείς, και στην τελική μόνο πιτσιρίκια τη διαβάζουν και ποιος τα χέζει τα πιτσιρίκια, δεν έχουν ιδέα και 1$%^&&^%*$....

 

:p :p :p

Link to comment
Share on other sites

Reinvented the Genre?

Σαν πολύ βαρύ πεπόνι δεν το έχει δει η Rowling? Δηλαδή όποιος αναμορφώνει έν κλισέ σε μία καλή ιστορία επαναστατεί; Πιστεύω ότι καβάλησε το καλάμι. Ε, θα της περάσει, που θα πάει...

Link to comment
Share on other sites

Θα της αναγνωρήσω το γεγονός οτι διάβασε το μάθημα της...

Ακαλουθεί τα βήματα του Tolkien & του Lucas (starwars).

Αν το κάνει καλά μόνο η ιστορία θα δείξει.

Εξάλλου και να το κάνει για τα λεφτά η για την δόξα, δικαιωμά της δεν είναι;

Link to comment
Share on other sites

Ναι μεν, αλλά δεν μπορεί να λέει ότι άνοιξε νέους δρόμους στη Φανταστική Λογοτεχνία! Πολύ μεγαλύτεροι αυτής συγγραφείς δεν τόλμησαν να το πουν αυτό και επειδή έκανε μια ιστορία στο μοτίβο του Βασιλάκη Καΐλα θα πέσουμε να πεθάνουμε;

Link to comment
Share on other sites

Και είχε ξεκινήσει τόσο καλά η μέρα μου! Τώρα με τη Ρόουλινγκ είμαι με τα υπογλώσσια!

 

Εγώ έχω διαβάσει ένα σωρό Πράτσετ, για την ακρίβεια με το χθεσινο που τελείωσα, μιλάμε για 20 βιβλία εδώ πέρα, και ο κόσμος του ο Discworld μόνο ιδανικός δεν είναι. Αντίθετα είναι καθρέφτης του δικού μας όπου σατυρίζονται όλα τα κακώς κείμενα (με απίστευτο χιούμορ εννοείται).

 

Αντίθετα ο κόσμος του Χάρι Πότερ (έχω διαβάσει τα 5 πρώτα) είναι καλογραμμένος, δεν διαφωνώ-αλλιώς δεν θα τα διάβαζα, όμως είναι κομμάτι συμβατικός.

Ο Χάρι Πότερ είναι πάααααρα πολύ καλός και ο Βόλντερμορ είναι πάαααααρα πολύ κακός (Αλήθεια, γιατί αυτός είναι έτσι σ*ατόψυχος? δεν μας έχει εξηγήσει).Αυτή είναι η ανατροπή στο είδος?

 

Σε λίγο η Ρόουλινγκ θα μας πει ότι είναι και ο νέος Ντοστογίεφσκι! Μην τρελαθούμε...

Link to comment
Share on other sites

Το βιβλίο γράφτηκε ότν η Κυρία Rowling ξεκινούσε ακόμη την προπσάθεια του Χάρι και είχε σαν ιδιαίτερο σκοπό της να δώσει μία ιστορία για παιδιά. Δε νομίζω πως περίμενε να ξεπεράσει τα 3 βιβλία, όπως και να έχει.

Ο Κεντρικός καλός είναι ένα κκόμοιρο αγόρι που η Μοίρα το πέταξε από τα σκλιά κι ο Κεντρικός κακός ίναι ο μπούχαχας μπάσταρδος που κλωτσάει τα γατάκια στο δρόμο ή βάζει τρικλοποδιές στις γριούλες.

'Οπως κι να έχει, πιστεύ ότι η Rowling έχει παρασυρθεί από την επιτυχία τς. Λογικό ποιός από εμάς δε θα το εκανε; Δν υπάρχει τίποτα κκό σε αυτό, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι ο κύριος Pratchett:

α) Έχει χιούμορ αβίστο, που ρέει τέλεια

β) Έχει έναν από τους πιο ενδιφέροντε κόσμου που έχ δει

γ) Οι κεντρικοί του χαρακτήρες είανι σπάνια ηρωικοί

δ) Οι κακοί του δεν απέχουν από το μέσο ιστορικό παράδειγμ με υπερβολική ισχύ στα χέρια του

Link to comment
Share on other sites

Eίμαι ο μόνος που παρατηρεί κάποιες ομοιότητες ανάμεσα στον Πότερ και τα Books of Magic του Gaiman? Re-inventing the genre? Hah!

Link to comment
Share on other sites

Ομοιότητες; Πού είναι αυτές; Έχω έναν φίλο τρελά κολλημένο με Gaiman, αλλά δεν το πρόσεξε ποτέ αυτό...

Link to comment
Share on other sites

Όπως και να το δει κάποιος, το να έχεις έναν μικρό μάγο στον Μεγάλο Πύργο της Μαγείας δεν είναι "reinventing the genre". Είναι, όμως, καλό αυτό το ανέκδοτο. :rofl2:

Link to comment
Share on other sites

Καταρχάς, δε νομίζω πως ο Pratchett μίλησε πολύ σκληρά. Απ' ότι κατάλαβα αντέδρασε όταν η JK Rowling είπε πως δε γράφει fantasy. Και τι γράφεις κυρά μου; Ιστορικό μυθιστόρημα;;;;;;;;;; :ranting:

 

Τέλος πάντων, μερικές από τις παπαριές (με το συμπάθειο) του τύπου "reinventing the genre" είναι αποτελέσματα της διαφημιστικής καμπάνιας. Είναι από τις ατάκες που γράφονται στα εξώφυλλα των best seller και κανείς σόφρων δεν τις παίρνει στα σοβαρά.

 

Είμαι μεγάλος fan του Pratchett και έχω διαβάσει όλα τα βιβλία του (εκτός των 2 τελευταίων) και ακόμα δεν παίρνω στα σοβαρά ατάκες του στυλ "Τhis is his best book ever" που βλέπω στα εξώφυλλα των Discworld books.

 

Μάλλον η rowling έχει καβαλήσει το καλάμι, αλλά θα συνεχίσει να πουλάει σαν τρελή η σειρά του Χάρη. Μπορεί σε κάμποσα χρόνια να δούμε τη νεκρανάσταση (ξανά) του Βόλτεμορτ και μια νέα σειρά βιβλίων, αφού θα έχει ακόμα φράγκα η υπόθεση.

Link to comment
Share on other sites

Φυσικά και θα έχει συνέχεια ο Πότερ, γιατί είναι πολλά τα λεφτά!!! Μη σου πω ότι θα δούμε και το "Γιο του Χάρι Πότερ" και άλλων συγγενών μέχρι τετάρτου βαθμού.

 

Πάντως ,νομίζω, ότι η κόντρα με τον Πράτσετ ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια όταν κάτι χαιβάνια είπαν ότι ο χαρακτήρας του Ponder Stibons βασίζεται στο Χάρι Πότερ. Μεγαλύτερη χαζομάρα δεν έχω Ξανακούσει. Τι, επειδη φοράνε και οι 2 γυαλιά? Και η γιαγιά μου φοράει γυαλιά, σημαίνει ότι είναι πωρωμένη ποτερικιά?

 

Αλλωστε ο Ponder εμφανίζεται σχετικά νωρις, στο Moving Pictures, άρα καμία περίπτωση αντιγραφής δεν συμβαίνει. Τουλάχιστον από τη μεριά του Πράτσετ.

Link to comment
Share on other sites

Eίμαι ο μόνος που παρατηρεί κάποιες ομοιότητες ανάμεσα στον Πότερ και τα Books of Magic του Gaiman?

 

Χα! Νεαρό αγόρι ανακαλύπτει οτι έχει μεγάλες μαγικές δυνάμεις. Νεαρό αγόρι με γυαλια.

 

Γιατί ο Νταμπλντορ? Αν δεν είναι επιρρεασμένος απο Γκάνταλφ- to say the least- τότε εγώ δεν ξέρω να διαβάζω.

 

Επίσης. Μια παρέα παιδάκια σώζουν τον κόσμο. Εμμμ.... μέχρι και στους μικρούς ντετέκτιβ θα μπορούσα να αναγάγω το κλισέ αυτό.

 

Για να μην αναφέρω το πόσο φτηνά τη γλιτώνει ο Χάρυ σε κάποια σημεία. Διαβάζεις διαβάζεις διαβάζεις και η τελική μάχη είναι μερικές παράγραφοι ολες κι ολες.

 

Μ αρέσει ο Ποτερ και η Ρουλινγκ γράφει καλά, αλλά μη το ******* το θέμα!Έλεος!

Link to comment
Share on other sites

Το εξώφυλλο με το αμάξι που ίπταται που το βάζεις? Ακριβώς όπως στο Books of magic.

Link to comment
Share on other sites

Και η γιαγιά μου φοράει γυαλιά, σημαίνει ότι είναι πωρωμένη ποτερικιά?

 

Όχι, είναι απλά μία κλώνος ή/και εναλλακτική μορφή του νεαού μάγου. Έλεγξες την προέλευσή της; Parallel universes? Hello?

 

Πέρα από το σπαμ, νομίζω ότι δεν υπάρχει 'κόντρα' μεταξύ των δύο συγγραφέων. Ο Pratchett και η Rowling γράφουν Φανταστική Λογοτεχνία, αλλά απέχουν στο περιεχόμενό τους τόσο όσο οι δύο πλευρές του Γκραντ Κάνυον!

Και ναι, η σειρά θα δει απίστευτες συνέειες αν αποφέρει λεφτά, αυτό το ξέρουμε όλοι, έτσι δεν είναι;

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω για τις συνέχεις παιδια...Δεν έχω σχηματισει τέτοια εντύπωση και ειλικρινα το απευχομαι. Νομιζς οτι θα φαει πολυ κραξιμο αν το συνεχισει-απο συναδελφους εννοω, όχι απο τα πιτσιρικια. Και εξαρταται κι απο το τελος. Αμα θελει να το παιζει συνειδητοποιημενη συγγραφευς-κ απο ο,τι βλέπω το θελει- θα πρεπει να τις αποφυγει τις συνεχειες.

Link to comment
Share on other sites

Τη δόξα πολλοί ξεπέρασαν, το χρήμα ουδείς...

Αν ο εκδότης σου σε βάλει να γράψεις μία συνέχεισα πάνω στον Χάρι Πότερ, εσύ οφείλεις να τη γράψεις. Γιατί; Γιατί έκανες μία συμφωνία. Είτε σ΄αρέσει, είτε όχι, ακόμη και αν το εξάντλησες, το μοτίβο σου θα χρησιμοποιηθεί μέχρι το τέλος.

Ό Greenwood λόγου χάρη, λόγω συμβολαίου με τη wizards έχει παρμείνει πορσκολλημένος σε έναν χαρακτήρα που έχει πια βαρεθεί! Τι στματάει να συμβεί το ίδιο με τη Rowling;

Link to comment
Share on other sites

Northe, στο τόπικ περί Χάρυ Πόττερ έχουμε κάνει μεγάλη συζήτηση για τις ομοιότητες του Χάρυ με τον Τιμ, που είναι μάλλον επιφανειακές τελικά. Eιδικά στα πιο αρχικά storylines.

 

"Reinvent" fantasy? "Subvert" fantasy? Ούτε το ένα ούτε το άλλο. Το γεγονός πως εκατομύρια άτομα διάβασαν το Χάρυ Πότερ που δεν είχαν ποτέ διαβάσει άλλη φανταστική λογοτεχνία, το ίδιο και δημοσιογραφοί για τους οποίους η φανταστική λογοτεχνία γεννήθηκε με τον Πότερ και τις ταινίες του LotR, δε λέει τίποτα ούτε για τη Rowling ούτε για τον Pratchett, ούτε βέβαια για την ποιότητα ή μη της φανταστικής λογοτεχνίας.

Αλλά και άλλοι συγγραφείς έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στα media που έχουν θεοποιήσει το Χάρυ Πότερ, ενώ μέχρι πρότινος αγνοούσαν πλήρως, ή σχεδόν, κάθε συγγραφέα του φανταστικού.

Edited by Dain
Link to comment
Share on other sites

Όχι, είναι απλά μία κλώνος ή/και εναλλακτική μορφή του νεαού μάγου. Έλεγξες την προέλευσή της; Parallel universes? Hello?

 

 

 

Ωστε γι αυτό φέρεται έτσι παράξενα η γριά.

Κι εγώ που νόμιζα ότι έφταιγε το ζάχαρο...

Link to comment
Share on other sites

Η κυρια Ροουλινγκ την εχει δει οχι διαδοχος του Τολκιν αλλα ιδρυτρια νεου κλαδου της λογοτεχνιας.Μωρε μπραβο...Βασικα λεει οτι "δεν καταλαβε οτι γραφει φανταστικη λογοτεχνια" απλα για να προσελκυσει αναγνωστικο κοινο(αγοραστες-πελατες δηλαδη) απο την μεγαλη αγορα των πιο μεηνστρημ ανθρωπων.Σου λεει,"Κοιτα,αυτο δεν ειναι fantasy-το οποιο συμφωνω και εγω οτι ειναι ανουσιο και χαζο.Ειναι ενα εντελως καινουργιο ειδος το οποιο δεν θα σε παρεξηγησει κανεις αν το διαβαζεις.Ειναι πολυ τρεντυ,μην το χασεις".

Οσο για την πρωτοτυπια...Παιδακι που εχει εξαιρετικες δυναμεις-προοπτικες παει σε μια σχολη οπου οι Δασκαλοι του μαθαινουν την Τεχνη τους.Υπαρχει ενας αρχιδασκαλος πολυ δυνατος και πολυ καλος και ενας αντιπαλος εξισου δυνατος στην Τεχνη αλλα πολυ ΠΟΛΥ κακος(οχι για κανενα λογο,απλα ετσι γουσταρει).Τελικα το παιδακι μαθαινει την Τεχνη και σωζει τον κοσμο.Αυτυη η περιγραφη ταιριαζει ανετα και στην Γαιοθαλασσα και στον Πολεμο των Αστρων.Η μηπως δεν τα εχει ακουστα αυτη η κυρια?!?

Link to comment
Share on other sites

Παρασύρεστε μου φαίνεται και με προσβάλλεται κιόλας. Δηλαδή εγώ που είμαι φανατική του μικρού μάγου θα με κάψετε;

 

Ας ηρεμήσω λίγο και ας πάρουμε τα πράγματα ένα-ένα:

 

Όχι η Rowling δε σκοπεύει να γράψει sequels-prequels του Harry και σ'αυτό το θέμα είναι ανένδοτη. Απ'όταν κυκλοφόρισε το πρώτο βιβλίο της σειράς είχε δηλώσει ότι θα γράψει 7-ένα για κάθε σχολική χρονιά-και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξουν άλλες ιστορίες μ'αυτούς τους χαρακτήρες. Αυτό το γνωρίζω γιατί παρακολουθώ τη σειρά απ'την αρχή.

 

Υπάρχει πολύ καλή αιτιολόγηση για την κακία του Voldemort και το καταλαβαίνουν όσοι μπήκαν στον κόπο να διαβάσουν το 6ο βιβλίο της σειράς. Ο "καλός" Χάρυ, δεν είναι και τόσο καλός και έχει φανεί σε πολλές περιπτώσεις που φυσικά δεν είναι εμφανείς σε κάποιον που διαβάζει τα βιβλία προκατειλλημένος. Δεν θέλω να προσβάλλω κανέναν αλλά από τη στιγμή που εγώ και πάρα πολλοί άλλοι τα βλέπουμε και τ'αναγνωρίζουμε, μάλλον θα υπάρχουν.

 

Το αν είναι καλή συγγραφέας ή όχι φαίνεται αφού όλοι, έστω και διστακτικά, παραδέχονται ότι τα βιβλία είναι καλογραμμένα. Κάποιος που διαβάζει και ξαναδιαβάζει τα βιβλία βρίσκει ότι τίποτα δεν πρωτοεμφανίζεται σε ένα βιβλίο ξεκάρφωτα. Δηλαδή, για κάθε σημαντικό αντικείμενο, πρόσωπο έχει γίνει ειδική μνεία σε προηγούμενα βιβλία(τα περισσότερα στοιχεία μάλιστα εμφανίζονται στο 1ο και το 2ο). Αυτό, εμένα προσωπικά, μου δείχνει οργάνωση και μεθοδικότητα, ένα προτέρημα για το συγγραφέα. Η ίδια ανέφερε πριν από μερικά χρόνια ότι με τη σύλληψη του χαρακτήρα του Χάρυ ταυτόχρονα δημιουργήθηκε στο μυαλό της και το τέλος της ιστορίας. Κρατούσε σημειώσεις και τώρα απλά "γράφει" την υπόθεση.

 

Δεν εμφανίστηκε ξαφνικά η γυναίκα. Χρόνια γλωσσολόγος και με αρκετές απόπειρες γραφής που όμως απέτυχαν. Πολλοί εκδοτικοί οίκοι την απέρριπταν επί ένα χρόνο για τη συγκεκριμένη ιστορία μέχρι που έκλεισε συμφωνία με την Bloomsberry. Δεν εμφανίστηκε σα μανιτάρι, απλά τότε έγινε γνωστή. Και συγγνώμη κιόλας είναι δικό της το φταίξιμο που άλλοι δεν είχαν την τύχη της;

 

Αυτά προς το παρόν. Θα συνεχίσω άλλη στιγμή...

Link to comment
Share on other sites

Το αν είναι καλή συγγραφέας ή όχι φαίνεται αφού όλοι, έστω και διστακτικά, παραδέχονται ότι τα βιβλία είναι καλογραμμένα. Κάποιος που διαβάζει και ξαναδιαβάζει τα βιβλία βρίσκει ότι τίποτα δεν πρωτοεμφανίζεται σε ένα βιβλίο ξεκάρφωτα

 

Όμως οι βρυκόλακες, οι γοργόνες, οι γιγάντιες αράχνες, οι γίγαντες, τα σπιτικά ξωτικά και οι δράκοι που εμφανίζονται θυμίζουν μάλλον διακοσμητικά στοιχεία και δεν υπάρχει και πολλή εμβάθυνση στην ύπαρξή τους ... νομίζω. Επιπλέον είναι λίγο περίεργο πως καταφέρνουν οι μάγοι και τα κρύβουν ΟΛΑ από τους κοινούς ανθρώπους.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Upcoming Events

    • 0
      14 December 2024 05:00 PM
      Until 07:00 PM

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..