Jump to content

Όχι νοσταλγία

Nienna

Recommended Posts

Όχι νοσταλγία

Κάποιες φορες

το σκοτάδι πέφτει

και σε τυλίγει

- σου δίνει μια άισθηση ζεστής ανυπαρξίας,

μια αίσθηση άπνοης ασφάλειας·

το σκοτάδι έχει παλμό:

ρυθμικό,

γνώριμο...

Άλλες πάλι φορές

το σκοτάδι πέφτει

και σε πνίγει

- σου δίνει μια αίσθηση ασφυκτικής ανυπαρξίας,

μια αίσθηση παγερού, αλλόκοτου φόβου·

το σκοτάδι έχει θέληση:

τρομακτικό,

κυρίαρχο...

-----

Είχα παραθέσει αυτό μου το ποίημα στο topic για το πως αντιλαμβάνεται ο καθένας μας το σκοτάδι, στο forum της φιλοσοφίας/ιστορίας. Το ανεβάζω κι εδώ. Είναι 2002-2003, δεν είναι κάτι νέο.

Edited by Nienna

Νέο ίσως δεν είναι αλλά είναι ένα όμορφο ποίημα. Βαθύ. Ειδικά όταν κάποιος έχει μια σχέση αγάπης-μίσους με το σκοτάδι (και δεν εννοώ μόνο το σκοτάδι της νύχτας). Μ'άρεσαν ειδικά οι τελευταίοι στίχοι και στις δυο στροφές.

το σκοτάδι έχει παλμό

ρυθμικό...

γνώριμο...

και

το σκοτάδι έχει θέληση

τρομακτικό...

κυρίαρχο...

Τα έχω ζήσει αυτά κάποιες στιγμές. Και τις δυο καταστάσεις, γι'αυτό και ταυτίστηκα με το ποίημά σου.

Μ'αρέσει ως ποίημα, αλλά δεν μπορώ να πώ ότι το έχω βιώσει για να ταυτιστώ μαζί του. Δυστηχώς δεν τα πάω καλά με το σκοτάδι.

Αυτό...

Σας ευχαριστώ και τους δύο θερμά. Dain, νομίζω πως καταλαβαίνεις αρκετά καλά το συναίσθημα. Deodonus, χαίρομαι που σου άρεσε ακόμα και χωρίς ταύτιση, ξέρω πόσο δύσκολο είναι να σ' αρέσει ένα ποίημα χωρίς να ταυτίζεσαι. Συνήθως η ταύτιση είναι αυτή που δημιουργεί θετικές εντυπώσεις.

• 2 weeks later...

Είχα σχολιάσει αυτό το ποίημα και εξαφανίστηκε το post μου μήπως;;;

Edited by Nienna: Όχι, δεν έσβησα κανένα σχόλιο, κανένα post. Μήπως απλά το είχες δει που το πόσταρα στη συζήτηση περί σκοταδιού;

Edited by Nienna

Darkness born in shadows

Fears of -underneath- our bed nightmares

But yet sometimes - yes

Moans of pleasure in the Dark.

• 2 weeks later...

Άλλο ένα όμορφο ποίημα - ένα ταξίδι απ'την αβέβαιη σκοτεινή ηρεμία στην υποταγή στο σκοτεινό φόβο.

Οι Μούσες, όπως πάντα, μαζί σου,

-Ορφέας

Εκφραστικότατο ποιήμα. Η χρήση των στοίχων με τις παύλες μπροστά είναι το καλύτερο κομμάτι του. Σου δίνουν την αίσθηση φωνών που ακούγονται πάνω από την φωνή του/της ποιητή και σου ψιθυρίζουν στο αυτί σου. Η επανάληψεις στις δύο στροφές είναι ένα μεγάλο συν.

Το ποιήμα αυτό είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών που σου λέω τώρα στο msn για ενστικτώδη γνώση της ποίησης, που εσύ σίουρα κατέχεις.

Edited by Nihilio

Έχει γνώριμο παλμό, αυτόν της καρδιάς του ανθρώπου όταν ξυπνάει από τον εφιάλτη.

Μου άρεσε πολύ Nienna!

Νιέννα, τούτο το ποίημα μου γεννά καινούριους στίχους, μ' εμπνέει, μου δημιουργεί μια αίσθηση πληρότητας. Ξέρω πως το σκοτάδι είναι συνώμυμο του φόβου, μα εδώ αρχίζω να καταλαβαίνω πως είναι και κάτι άλλο...Πραγματικά υπέροχο ποίημα, μικρό σχετικά, φιλοσοφικό, περιεκτικό :worshippy:

Lexis, πραγματικά σε ευχαριστώ, είναι σημαντικό για μένα αυτά που γράφω να δίνουν έμπνευση, είναι ο υψηλότερος στόχος... Θέλω να συγκινούν, να αγγίζουν, και αν γίνεται να εμπνέουν...

Πολύ όμορφο και βαθύ ποιήμα...Χρησιμοποιεί σαν θέμα το σκοτάδι, και σαν τίτλο "όχι νοσταλγία". Αυτό σε κάνει να σκεφτείς πολύ. Επίσης έχει και πολλές προεκτάσεις, γιατί το σκοτάδι μπορεί να συμβολίζει οτιδήποτε έχει δύο πρόσωπα. Είναι ένα ποιήμα διαχρονικό και απόλυτο.

μπράβο!

Μ' αρέσει.

Σε ευχαριστώ πολύ Θρόγγε. Πραγματικά. Έγραψα αρκετά το καλοκαίρι όσο έλειπες, αλλά αυτό είναι παλιότερο ποίημα. Χαίρομαι που σου άρεσε. Ειδικά το ότι το χαρακτήρισες διαχρονικό είναι... υπέροχο!