Jump to content

ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΟΙ

sandy1dritsakou

Recommended Posts

ΤΙΤΛΟΣ ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΟΙ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ Κυριακή Δριτσάκου

ΛΕΞΕΙΣ 1500

ΕΙΔΟΣ Δυστοπία

Για τον 63ο Διαγωνισμό Σύντομης Ιστορίας

ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΟΙ.doc

Edited by sandy1dritsakou
  • Like 7
  • Thanks 1

• Roubiliana locked this topic
  • Roubiliana unlocked this topic

Καλή επιτυχία!

Spoiler

Πλοκή: «Τρέχει» σε όλο το κείμενο και ενώνει τη δράση. Βγάζει μονόπρακτο, κάτι που δεν είναι κακό. Ίσως κάποια σύλληψη αντιφρονούντα με τη σχετική αγωνία του τί θα πάθει – τί θα του κάνουν, να το πήγαινε ακόμη πιο ψηλά. Όμως και έτσι, είναι μια χαρά.

Χαρακτήρες: Όμορφα δοσμένοι. Στέκονται σωστά. Τους βλέπω χαρακτήρες σε θεατρικό.

Περιγραφές / Κοσμοπλασία: Πάρα πολύ καλή Η δυστοπία και το πολιτικό, αντικαθεστωτικό μήνυμα, θεωρώ, ότι περνά στον αναγνώστη.

Διάλογοι: Καλή απόδοση. Ξετυλίγουν ένα παλιό μυστήριο δίνοντας κάθε φορά και ένα κομμάτι του παζλ, με αποτέλεσμα να ανοίγει την αναγνωστική όρεξη του αναγνώστη, που θέλει να μάθει τί τελικά έχει παιχτεί.

Τίτλος: Πετυχημένος.

Διεκπεραίωση: Είσαι στο θέμα. Η γύμνια εδώ είναι και σαρκική, αλλά και ηθική και πολιτική. Ωραία ιστορία.

Spoiler

Τίτλος καλός αλλά δεν δίνει πλήρως την αίσθηση της ανατριχίλας.

Πλοκή ανατριχιαστική ιστορία, ίσως να κόλλησα λίγο στο πως δεν πεθαίνουν όλοι ομαδικά χωρίς δέρμα 

Χαρακτήρες ζωντανοί κι ενδιαφέροντες

Καλή επιτυχία!

Edited by Roubiliana

καλή επιτυχία!

Spoiler

τι μου άρεσε: η γλώσσα σου, οι περιγραφές σου. ο λόγος σου είναι δυνατός, συνεπαίρνεις τον αναγνώστη. Έντονες οι αισθήσεις του πρωταγωνιστή. Μπαίνεις σε έναν κόσμο αναζήτησης, νιώθεις τα γιατί του, μπαίνεις μέσα στον ψυχισμό του και κυρίως κάνεις τον αναγνώστη να ζήσει μέσα στην κοσμοπλασία σου.

τι δε μου άρεσε: οι υπόλοιποι χαρακτήρες ήθελαν λίγο περισσότερη ανάπτυξη, καθώς και ο κόσμος που ζούσαν οι άνθρωποι με το δέρμα. Επίσης, επειδή το φαινόμενο που παρουσιάζεις είναι ελαφρώς εκτός λογικής, το να το ερμηνεύεις με ένα μηχανισμό εξουσίας εξουσιαζόμενων μου έδωσε μια αίσθηση μη ικανοποίησης για τη λύση του μύθου.

Κυριακή, καλή επιτυχία

Spoiler

Πολύ "δυστοπική" η δυστοπία σου. Ωραία χρήση της γλώσσας, καλές περιγραφές. Καλός ο τρόπος της σταδιακής φανέρωσης της αλήθειας.

Από εκεί και πέρα, κάπου η πλοκή αφήνει κάποια / αρκετά σκοτεινά σημεία και κενά. Δεν είναι ξακάθαρο - ο πρωταγωνιστής είναι απογυμνωμένος ή δεν είναι; Αν είναι γιατί τον ξενίζει η εικόνα; Αν δεν είναι γιατί και πως βρίσκεται ανάμεσα στους "απογυμνωμένους" ενώ η φυλή του δέρματος κρύβεται; Πως ενώ όλοι είναι στην κοινωνία "απογυμνωμένοι", βλέπει τη μητέρα του και ταράζεται, σαν να μην είχε δει ξανά; Ο βιβλιοθηκάριος γιατί "συμπαρίσταται" και του φανερώνει; Ποιο το κίνητρό του;

Γενικά μου δίνει μία αίσθηση ότι ήθελε να το δουλέψεις λίγο πιο πολύ, γιατί ενώ έχεις καλή ιδέα και καλά υλικά, κάπου η υλοποίηση το αδικεί λιγάκι.

Edited by Kriton

Spoiler

Ως είδος, νομίζω θα το έλεγα τρόμο, αλλά αυτό είναι λεπτομέρεια. Κατά τα άλλα, καλογραμμένο και στο στυλ σου. Μπορώ να πω ότι μου άρεσε πολύ.

Προσωπικά είμαι της άποψης πως κάθε μια/ένας από εμάς που γράφει μια ιστορία δίνει μέσα στο κείμενο μόνο όσες λεπτομέρειες ή εξηγήσεις κρίνει πως είναι απαραίτητες. Οι ενστάσεις πάνω σε μια τέτοια επιλογή, όταν είναι επιλογή -καλή ή κακή, δεν έχει σημασία-, είναι σαφώς αναμενόμενες, μια και κάθε αναγνώστης φιλτράρει το κείμενο από την δική του, προσωπική ματιά. Η δική μου θέση ως αναγνώστης -εδώ και πολύ καιρό- είναι να μένω στο κείμενο και να αναρωτιέμαι αν λειτουργεί για μένα ως έχει. Στην προκειμένη περίπτωση, λοιπόν, ναι, λειτουργεί ως έχει.

• Like 1

• 2 weeks later...

Καλημέρα Κυριακή 

Spoiler

Πλοκή: Η πυρηνική ιδέα είναι πράγματι συγκλονιστική. Ένας κόσμος όπου όλοι είναι γδαρμένοι για λόγους ελέγχου, έχοντας επιλύσει επιστημονικά τα πρακτικά και βιολογικά προβλήματα που θα προκαλούσε αυτή η απογύμνωση. Ένας κόσμος όπου αυτό αποφασίστηκε από κυβερνήσεις. Δεν κατάλαβα ωστόσο πως και γιατί πέθανε η μητέρα του. Εφόσον όλοι είναι γδαρμένοι και ένα πλήθος από τέτοιους ανθρώπους κατακλύζει πλέον τις πόλεις, σημαίνει ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη ζωή κάποιου με τη διαδικασία. Η μητέρα του ήταν ιδιαίτερη περίπτωση; Κάτι πήγε στραβά με την απογύμνωσή της ή πέθανε για άλλο λόγο; Θα ήθελα να το εξηγούσε αυτό το διήγημα.

Χαρακτήρες: Δεν έχουμε χρόνο να τους δούμε καθαρά αλλά λειτουργούν σωστά στα πλαίσια που τους δίνεις. Θα ήθελα περισσότερη έκταση, εγώ προσωπικά, και περισσότερο εμβάθυνση. Αλλά πάντα κάτι τέτοια ζητάω. Εν τω μεταξύ εγώ υπέθεσα ότι και ο ίδιος είναι με το δέρμα του μέχρι που τον έδιωξαν από τη φυλή του δέρματος.

Γλώσσα: Καλή και κατά τόπους ποιητική. 

Διεκπεραίωση: Γυμνό και πιο γυμνό δεν έχει. Είπαμε, ο γδαρμένος δεν έχει κανένα μυστικό.

(Οι φίλοι μας οι Αζτέκοι είχαν μια τεχνική όπου μπορούσαν οι ιερείς να γδάρουν κάποιον και να επιβιώσει της διαδικασίας. Μάλιστα σε κάποιες τελετές φορούσαν το δέρμα του γδαρμένου και χόρευαν. Τροφή για το μυαλουδάκι σου Κυριακή....?)

Καλή επιτυχία και ευχαριστούμε για τη συμμετοχή!

• Like 1