Jump to content

Ντυμένη αλήθεια

gismofbi

Recommended Posts

Όνομα Συγγραφέα: Κοσμάς Κωνσταντινίδης
Είδος: πολιτικό αστικό φάντασυ
Βία; όχι
Σεξ; όχι
Αριθμός Λέξεων: περίπου 1890
Σχόλια: Για τον 63ο διαγωνισμό διηγήματος με θέμα "Γύμνια".
Αρχείο

Ντυμένη αλήθεια.docx Ντυμένη αλήθεια.pdf

• Like 6
  • Thanks 1

• Roubiliana locked this topic
  • Roubiliana unlocked this topic

Καλή επιτυχία!

Spoiler

Πλοκή: «Ντύσου, αλλά Μείνε Αληθινός!» Πρωτότυπη ιστορία. Με άρωμα από παραμύθι. Τετραπέρατος ο κ. Σωτήρης που ξέρει να πουλά παγωτό σε Εσκιμώο.

Χαρακτήρες: Η καρδιά της ιστορίας. Υπογραμμίζεται η βουή της βλακείας των ανθρώπων αλλά και η φωνή της λογικής.

Περιγραφές / Κοσμοπλασία: Ωραίος ο κόσμος που έφτιαξες και ο τρόπος που σκιαγράφησες τις ζωές και τις συνήθειες των χαρακτήρων.

Διάλογοι: Πολύ καλοί. Εμφανίζουν σωστά τη λογική της κάθε πλευράς. Σε πείθουν, χωρίς πολλά πολλά.

Τίτλος: Μια χαρά.

Διεκπεραίωση: Είσαι στο θέμα 100%. Ποιοτική ιστορία και έξυπνα δοσμένη.

• Like 1

καλή επιτυχία!

Spoiler

τι μου άρεσε: οι περιγραφές σου είναι γλαφυρές. Επίσης, βρήκα πολύ έξυπνο σε κείμενο με θέμα τη γύμνια να υπάρχει γλαφυρή περιγραφή των ρούχων με τέτοιο τρόπο που προκαλεί στον αναγνώστη ένα ιδιαίτερο συναίσθημα, λίγο συμπάθεια, λίγο μυστήριο, σαν να πρόκειται για χάρτες θυσαυρού σε ιστορία εξερεύνησης. Βγάζεις στο τέλος ένα συμπέρασμα που πραγματικά με άγγιξε: «Όχι να καλύπτεις αυτό που ντρέπεσαι να δείξεις, αλλά αυτό που οι άλλοι ντρέπονται να δουν».

Τι δε μου άρεσε: περισσότερο tell από αυτό που θα ήθελα. Δε δίνεις πολύ βάση στις αισθήσεις και τα συναισθήματα των ηρώων, πχ πώς ένιωσαν την πρώτη φορά που έμειναν γυμνοί, πώς ήταν στη συνέχεια της ιστορίας να περπατά κάποιος ντυμένος ανάμεσα σε γδυτούς. Επίσης, τρία συμπεράσματα στην τελική σου παράγραφο που θα ήθελαν κείμενο με μεγαλύτερη ανάπτυξη.

• Like 1

@gismofbi καλή επιτυχία

Spoiler

Τρομακτικά έξυπνη και ευφάνταστη ιστορία με πολύ χιούμορ αλλά και διδάγματα σε σχέση με τις ανθρώπινες συμπεριφορές. Ρέει, μου αρέσει φοβερά το χιούμορ σου και έχει πολύ στρωτή γλώσσα.

Μου άρεσαν ιδιαίτερα τα έξυπνα σλόγκαν που πετάς κατά διαστήματα για να υποστηριχθεί κάτι σε σχέση με τη γύμνια.

Τη διασκέδασα ιδιαίτερα την ιστορία σου. Αν κάτι εντοπίζω για βελτίωση, θα ήθελα να έχει λίγο περισσότερο ανάπτυξη καταστάσεων. Από συναισθήματα ανθρώπων και από αντιδράσεις. Σε έπαιρνε νομίζω και από πλευράς έκτασης. 

• Like 1

Spoiler

Δεν ξέρω αν είναι η ιδέα μου (μπορεί και να είναι), αλλά διαπιστώνω ότι η πένα σου ωριμάζει με τον καιρό και, συγγραφικά, έχω την αίσθηση πως αυτή τη φορά πήγες λίγο πιο μακριά από το να μας πεις απλά μια πολύ καλή ιστορία. Πολύ δυνατή η συμμετοχή σου.

• Like 1

Καλή επιτυχία!

Spoiler

Τίτλος : ταιριαστός

Πλοκή : ενδιαφέρουσα, με στοιχεία σουρεαλισμού, μιας και όντως τα ρούχα προστατεύουν από το κρύο, όλοι με πνευμονία θα κατέληγαν. Με συγκίνησε η ιστορία του ράφτη. Δεν είμαι σίγουρη αν μου άρεσε ο κύκλος που έκανε η ιστορία, που γδύθηκαν πάλι όλοι ξανά. Ίσως αν επέστρεφαν στα κανονικά ρούχα;

Χαρακτήρες συγκινητικός κ ωραίος ο ράφτης. Πήγα να φανταστώ γυμνό τον πρωθυπουργό, με σταμάτησα.

Εκτέλεση : είχε λίγο διδακτισμό προς το τέλος.

• Like 1

Καλησπέρα και από εμένα Κοσμά

Spoiler

Πλοκή: λίγο αστεία αλλά πειστική στο πλαίσιό της, γράφεις χιουμοριστικό κείμενο έξαλλου. Ναι, θα μπορούσε ίσως να συμβεί. Πάντως είναι σκαμπρόζικο και πικάντικο, σαν ευθυμογράφημα του Ψαθά - ή περίπου. 

Χαρακτήρες: μόνο ο κυρ Σωτήρης υπάρχει. Μοιάζει υπερβολικά μακρόβιος ή είναι ιδέα μου; Είναι ράφτης κλασικός από τους παλιούς, μανεκέν ραψίματος είχε η μάνα μου για να καταλάβεις (επίσης από τις τελευταίες μοδίστρες με πατρόν και Burda και μανεκέν και τα συναφή) και ζει όλη τη γυμνιστική μεταρρύθμιση και μετά και την επαναφορά του ρούχου και το καινούριο γδύσιμο. Λογικά έχουν περάσει κάμποσες δεκαετίες για να συντελεστούν πλήρως αυτά, μια γενιά σίγουρα. Αλλά ο κυρ Σωτήρης ακμαιότατος. Όχι ότι με ενοχλεί γιατί το εντάσεις στα πλαίσια της εύθυμης φανταστικής ιστορίας οπότε περίπου επιτρέπεται, απλά αναρωτιέμαι πώς το έχεις στο νου σου.

Τίτλος: ταιριαστός. Ειπώθηκε και πιο πάνω. 

Διεκπεραίωση: Ε ναι, γυμνό είχε το θέμα μας. Μέσα για μέσα.

Συμπέρασμα: ένας γυμνός άνδρας έχει λίγα μυστικά, ένας γδαρμένος, κανένα. Για όσους ξέρουν. 

Συμπέρασμα δύο: όλοι οι πολιτικοί βγαίνουν γυμνοί, οι δημοσιογράφοι, όλοι όλοι. Φανταστείτε τα τηλεοπτικά πάνελ...

Καλή επιτυχία και ευχαριστούμε για την συμμετοχή. 

• Like 1