Jump to content

Που να αποταθώ , πώς και με τι κόστος , μπορώ να έχω αξιολόγηση των μυθιστορημάτων μου , από επαγγελματία κριτικό...

Potris

Recommended Posts

Το καλοκαίρι του 24’ έγραψα , ή ολοκλήρωσα 3 αστυνομικά μυθιστορήματα  . Έστειλα αντίγραφα σε 9 μικρούς και μεγάλους εκδότες κι έφαγα πόρτα απ’όλους . Ένας φίλος εκδότης μου έκανε την μεγάλη χάρη να αξιολογήσει 1 από τα 3 μυθιστορήματά μου και μούστειλε την ακόλουθη απάντηση : «…Ενώ το θέμα είναι ενδιαφέρον, το κείμενο φαίνεται ημιτελές . Θέλει ακόμα πολλή δουλειά . Το ύφος του (το δικό μου ύφος) , αλλάζει ανάλογα με το τι αφηγείται , άλλο ύφος όταν μιλάει για την πρωταγωνίστρια και άλλο όταν μπαίνει στα αμερικανικά/στρατιωτικά , χωρίς όμως να γίνεται επίτηδες , φαίνεται σαν να έχει μία απειρία στο γράψιμο . Σαν να σκέφτηκε μία ενδιαφέρουσα ιστορία και ξεκίνησε να τη γράφει αλλά δεν έχει βρει τη φωνή του…κλπ… κλπ» . Ακολουθούν ακόμη 10 γραμμές με παρόμοια σχόλια . Στεναχωρήθηκα μεν , αλλά ο άνθρωπος έχει δίκιο . Το ζητούμενο λοιπόν είναι που να αποταθώ , πώς και με τι κόστος , ώστε να έχω αξιολόγηση από επαγγελματία κριτικό , όπως γράφω και στον τίτλο , για τα άλλα 2 μυθιστορήματα . Γράφω ήδη το 4ο , αλλά μούχει κοπεί η διάθεση . Ευχαριστώ εκ των προτέρων όποιον απαντήσει .    

• Like 2

Γεια σου, Potris! Καλωσήρθες στο sff.

Καταρχήν, μην απελπίζεσαι. Θέλει πολύ χρόνο η συγγραφή, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Σιγά-σιγά θα τα βρεις. Λοιπόν, τώρα, για τα βιβλία που έχεις ήδη γράψει, θα ήθελα (για να καταλάβω τι χρειάζεσαι αυτή τη στιγμή) να σε ρωτήσω κάτι: έχεις κάνει επεξεργασία; Εννοώ τη δουλειά μετά την πρώτη γραφή, δηλαδή αφού τέλειωσες τη συγγραφή του βιβλίου, αν το έχεις ξαναπιάσει από την αρχή, με υπομονή, να δεις τι έχεις κάνει. Αν δεν το έχεις περάσει αυτό το δεύτερο (και τρίτο και τέταρτο και όσα χριεάζεται) στάδιο, και έστειλες την πρώτη γραφή στον φίλο σου, τότε εκείνος διάβασε κάτι ατελές. Αν το πέρασες έστω ένα καλό χέρι διορθώσεων πριν το στείλεις, τότε πρέπει να το δεις από την αρχή, με ψυχραιμία, και ίσως να χρειάζεται ριζικές αλλαγές. Τότε, ένας επιμελητής-επαγγελματίας αναγνώστης δεν ξέρω αν και πόσο θα μπορέσει να σε βοηθήσει, εκεί θέλεις πολλή προσωπική δουλειά. Για να φτάσει στον επαγγελματία το κείμενο, πρέπει να το έχεις δουλέψει εσύ σε μεγάλο βαθμό, ώστε να μπορέσετε να συνεργαστείτε εποικοδομητικά. Ελπίζω να σε βοήθησα κάπως να καταλάβεις πώς λειτουργεί. Παρακαλώ, ρώτα ό,τι θέλεις, δεν ξέρω αν σε κάλυψα. 

• Like 4

Δε χρειάζεσαι κανέναν επαγγελματία κριτικό. Ο φίλος εκδότης σού είπε ότι χρειάζεσαι κι ό,τι ισχύει για το μυθιστόρημα που του έστειλες, πιθανότατα ισχύει και για τα υπόλοιπα.

Η συγγραφή μοιάζει με το πιάνο για παράδειγμα: θέλει μια δωδεκαετία για να καταφέρεις να παίξεις αξιοπρεπώς ένα κονσέρτο, για να αποκτήσεις και να έχεις έλεγχο πάνω στα εργαλεία και τις τεχνικές. Ο μύθος της έμπνευσης, της μούσας, των καταραμένων συγγραφέων που πίνουν αψέντι και μετά γράφουν αριστουργήματα, καλλιεργήθηκε μεν τον 19ο αιώνα, αλλά μάντεψε από ποιούς… Από επιτυχημένους συγγραφείς που είχε πιάσει κάλους ο ποπουδάκος τους αλλά δεν ήθελαν ν’ αποκαλύψουν το ‘μυστικό’.

Επίσης το μυθιστόρημα είναι κάτι πραγματικά σύνθετο – όπως ένα συμφωνικό έργο. Θυμάμαι, σχεδόν είκοσι χρόνια πριν, όταν έκανα ένα σεμινάριο στο ΕΚΕΒΙ με τον Απόστολο Δογιάδη πάνω στην τρίπτακτη δομή (η οποία προορίζεται για το πολύ έως νουβέλες), μας είπε για τη συγγραφή του μυθιστορήματος (ο ίδιος είχε αρκετά πολυσέλιδα ‘πτώματα’ στο συρτάρι): “Μην απογοητεύεστε αν δεν τα καταφέρνετε. Συνεχίστε να προσπαθείτε και να μαθαίνετε στην πορεία. Είναι δύσκολο επειδή είναι δύσκολο”.

Edited by Cyrano
  • Like 3

Καλώς όρισες στο φόρουμ!

Θα πω και εγώ πως άλλη μέθοδος από το γράψε σκίσε δεν υπάρχει. Αν υπάρχει κάποιος φίλος που μπορεί να λειτουργήσει ως beta είναι ευχής έργον. Αν όχι, γράψε σκίσε. Ένα άλλο τέχνασμα που σε μένα προσωπικά λειτουργεί είναι να διαβάζω δυνατά όσα γράφω. Να τα ακούω τουλάχιστον εγώ. Είναι το πρώτο βήμα για να βρούμε τη φωνή μας αυτό. Θα δεις πόσα πράγματα που δεν το καταλαβαίνεις στην σιωπηλή ανάγνωση θα αρχίσουν να σου "κλωτσάνε" στη δυνατή ανάγνωση. Και μάντεψε τι κάνουμε με ό,τι μας κλωτσάει. Το πετάμε.

Γράψε σκίσε.

• Like 3

Σας ευχαριστώ όλους . Θα δοκιμάσω την μέθοδο της "φωναχτής" ανάγνωσης . Ίσως πετύχει και σε 'μένα....

• Like 1

6 hours ago, Potris said:

Σας ευχαριστώ όλους . Θα δοκιμάσω την μέθοδο της "φωναχτής" ανάγνωσης . Ίσως πετύχει και σε 'μένα....

Δοκιμασμένο.😉