Jump to content

Οι αναξιοπρεπείς επικρατούν

tec-goblin

Recommended Posts

Χθες δεν μπορούσα να κοιμηθώ - στίχοι στριφογύριζαν στο μυαλό μου. Σε μια στιγμή απαραίτητη για την ψυχολογική μου ισορροπία, τους έγραψα σε ένα χαρτί. Έκανα ελάχιστες διορθώσεις (πιο πολύ μετακίνησα λέξεις για να σταθεροποιηθεί το μέτρο) και το ανεβάζω εδώ.

Δεν έχω ξαναγράψει ποίηση - ό,τι στίχους γράφω, τους γράφω για τραγούδια. Σπανίως διαβάζω ποίηση. Άρα, δεν είμαι καλά... Καθόλου καλά...

Κάθε είδους κριτική είναι ευπρόσδεκτη - η εμπειρία μου στο είδος είναι μηδαμινή.

Οι αναξιοπρεπείς επικρατούν

χτυπούν

εκεί που ο άλλος είν’ αδύναμος

Μειώνουν

τον εαυτό τους

Φλερτάρουν την ποσότητα

Σκοτεινά ιστορικά, κακόφημοι

γοητευτικοί

θέτουν τον πήχη χαμηλά

κι η ασχήμια

της ψυχής τους

δεν μοιάζει πια άσχημη

Εσύ που νοιάζεσαι,

δεν παίζεις βρώμικα κι εχθρεύεσαι

το ψέμα

λες «όχι τώρα, δεν είν’ έτοιμη

ας συνέλθει

ας μην την εκμεταλλευθώ»

Υποστηρίζεις τον εχθρό

γιατί σέβεσαι

τη γνώμη αυτών που αγαπάς

Κρατάς απόσταση

και δίνεις χρόνο

για ν’ ανασάνουν οι άνθρωποί σου

Εσύ (εγώ)

με την μελαγχολική σου καρτερία

πετάς τις ευκαιρίες

για να μην πληγώσεις

τους ανθρώπους.

Εσένα και εμένα

να σ’ ερωτευθούν είναι σπάνια ευλογία

Στη φαινομενική (;) σου μοναξιά

κερδίζεις φίλους

και, κάποιες φορές, τι σπάνιο

μα πάντα υπέροχο

την αγάπη

Κι αυτή,

σου δίνει δύναμη να πορευθείς

κλείνοντας μάτια

στους άθλιους που επικρατούν

και σέρνουν πίσω τους

τυφλές υπάρξεις

που πιστεύουν

ότι άλλαξαν γι’ αυτές

Αυτοί,

συλλέκτες εφήμερων εμπειριών

εκθειάζονται

σε μια κοινωνία που δικαιολογεί

τον εαυτό της,

σε χώρες

από τις οποίες καλύτερα να φύγεις

Μην τυλιχτείς

στην αλαζονεία που θρέφει τέτοιους στίχους

και κράτα

αυτή την πολύτιμη σταγόνα

ελιτισμού σου

μακριά

από την υπόλοιπη ζωή σου.

Edited by tec-goblin

• 2 weeks later...
κι ασχήμια

Κάνε το "και η ασχήμια". Τώρα, διαβάζοντας μέσα από τους στίχους και γνωρίζοντάς σε, μπορώ να πω ότι σε καταλαβαίνω για το ποιούς μιλάς. Πάρα πολύ μου άρεσε το κομμάτι

και κράτα

ελιτισμού σου

μακριά

από την υπόλοιπη ζωή σου.

Ωραίοι στίχοι, ωραίο νόημα!

Εσένα και εμένα

Στη φαινομενική (; ) σου μοναξιά

κερδίζεις φίλους

μα πάντα υπέροχο

την αγάπη

Κι αυτή,

κλείνοντας μάτια

και σέρνουν πίσω τους

τυφλές υπάρξεις

που πιστεύουν

ότι άλλαξαν γι’ αυτές

:thmbup: Ειδικά η πρώτη από τις δύο στροφές μου αρέσει πολύ!

Συνέχισε να γράφεις αν σε εκφράζει, και όλα θα αρχίσουν να έρχονται πιο εύκολα με τον καιρό! :beerchug:

Edited by Elsanor

Τώρα, διαβάζοντας μέσα από τους στίχους και γνωρίζοντάς σε, μπορώ να πω ότι σε καταλαβαίνω για το ποιούς μιλάς.

Εγώ όμως δεν σε καταλαβαίνω... :hmm:

Mου φαίνεται λιγάκι μπερδεμένο :juggle:

Έχει πολλά στοιχεία μέσα,σαν να προσπαθείς να χωρέσεις πολλές σκέψεις και κάπως να στριμώχνονται.

Από την άλλη έχει και πολλά ωραία σημεία όπως

γοητευτικοί

θέτουν τον πήχη χαμηλά

κι ασχήμια

της ψυχής τους

δεν μοιάζει πια άσχημη

εάν διορθώσεις αυτό που είπε ο Μιχάλης.

Επίσης μου άρεσε πολύ το σημείο

Εσύ, εγώ

με την μελαγχολική μας καρτερία

πετάς τις ευκαιρίες

για να μην πληγώσεις

τους ανθρώπους

Και όσες φορες το ξαναδιαβάζω αρχίζουν και μου αρέσουν περισσότερα σημεία

Μην τυλιχτείς

και κράτα

ελιτισμού σου

μακριά

από την υπόλοιπη ζωή σου

Αλλά οι κάλύτεροι στίχοι πιστεύω είναι

κερδίζεις φίλους

μα πάντα υπέροχο

την αγάπη

και τέλος sad but true

μια κοινωνία που δικαιολογεί

τον εαυτό της,

Γράψε κι άλλα! :friends:

Σε γνωρίζω πολύ λίγο, αλλά αρκετά για να πω πως αν έγραφες ποίημα θα περίμενα να είναι ακριβώς έτσι, και να που έγραψες και είναι ακριβώς έτσι. Είναι σίγουρα ειλικρινές, σίγουρα αρκετά άμεσο - χωρίς να είναι υπερβολικά απλό. Συμφωνώ σε ότι είπε ο Elsanor για τις δύο στροφές που παραθέτει, και μένα μου φαίνονται πολύ δυνατές, μου φαίνονται το κέντρο του ποιήματος, οι ωραιότερες.

Εσύ, εγώ

με την μελαγχολική μας καρτερία

πετάς τις ευκαιρίες

για να μην πληγώσεις

τους ανθρώπους.

Στην παραπάνω στροφή βρίσκω ένα προβληματάκι. Αν θέλεις να κρατήσεις το δεύτερο πρόσωπο στο 'πετάς', και να μην το κάνεις 'πετάμε', πρέπει να βάλεις κόμμα μετά το 'εγώ'.

γοητευτικοί

θέτουν τον πήχη χαμηλά

κι ασχήμια

της ψυχής τους

δεν μοιάζει πια άσχημη

Σε αυτήν εδώ χρειάζεται ένα 'η' πριν το ασχήμια, όντως.

Τέλος θα σου πω πως κατ'εμέ αν κρατούσες μόνο τις στροφές απο το 'εσένα κι εμένα' ώς το τέλος, θα ήταν απλά τέλειο για το ύφος του, το οποίο μου αρέσει.

Edited by Nienna

Συμφωνώ με το "η" ασχήμια παιδιά - δεν ξέρω πώς μου ξέφυγε - μάλλον επειδή γράφω πια εντελώς ηχητικά και δεν ακουγόταν σχεδόν καθόλου το η στο μυαλό μου.

Το εσύ, εγώ μάλλον θα γίνει εσύ (εγώ) - το πετάμε δεν μου βγαίνει στο μέτρο.

Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια :friends:. Σας έχω πει ότι μπήκα σχεδόν από σπόντα σε αυτό το φόρουμ (και για άσχετους λόγους), αλλά πολύ γρήγορα σας λάτρεψα; :squish, hug:

Ναι, butterfly, έχω στριμώξει πολλά παραδείγματα, αρκετούς ανθρώπους και γενικά αν ήταν ιστορία θα ήταν ολόκληρο βιβλίο... Σε περίληψη 10 σελίδες...

Ήταν λυτρωτικό για εμένα. Τώρα που το διαβάζω ξανά, μ'αρέσει πιο πολύ η τελευταία στροφή. Μου φέρνει τον Καβάφη στο μυαλό για κάποιο λόγο. Και εξισορροπεί την πικρία που υπάρχει παραπάνω.

Πω πω, πολυ βαρυσημαντα Posts.

Εγω δεν ξερω εαν μπορω να ειμαι τοσο αναλυτικος αυτο που μπορω να πω ειναι οτι εαν αυτο ειναι το πρωτο σου ποιημα ερχεται μετα απο καποιο καιρο οπου αφησες τις σκεψεις σου να γινουν μεστες και δυνατες.

Το απολαυσα και σε ευχαριστω.

Edited by LordCeleborn

Μου άρεσαν οι σκέψεις σου και επίσης όπως και η νιέννα, τις βρίσκω ειλικρινείς. Παρόλα αυτά κάτι με κράτησε και δεν μπορώ να πω πως ξετρελάθηκα. Ίσως επειδή θεώρησα πως προς το τέλος χάνεται το νόημα και μπερδεύτηκα αρκετά... Μου αρέσει όμως που γράφεις κάτι με νόημα και είναι κάτι επιτέλους διαφορετικό, δεν είναι πάλι ένα ακόμα μελιστάλαχτο ποίημα γεμάτο έρωτα... γιατί πολλά είχαν μπεί τον τελευταίο καιρό και έκοβα φλέβα... Μου έχουν λείψει απίστευτα τα φάντασυ ποίηματα και ανυπομονώ να δω και πάλι αυτή την βιβλιοθήκη γεμάτη απο δαύτα!

Αν και πάλι έχω την εντύπωση πως το έγραψες για κάποια που δεν μπορείς ακόμα να προσεγγίσεις και που περιμένεις να την δείς έτοιμη για να μην την εκμεταλευτείς... απο τους στίχους έβγαλα αυτό το σύμπερασμα μπορεί βέβαια να κάνω και λάθος...

"Οι αναξιοπρεπείς επικρατούν

χτυπούν

εκεί που ο άλλος είν’ αδύναμος

Μειώνουν

τον εαυτό τους

Φλερτάρουν την ποσότητα"

Καλοί στίχοι μεστοί με γεμάτο νόημα που δεν χάνεται αλλά προοδευτικά αναπτύσσεται.

"Σκοτεινά ιστορικά, κακόφημοι

γοητευτικοί

θέτουν τον πήχη χαμηλά

κι η ασχήμια

της ψυχής τους

δεν μοιάζει πια άσχημη"

Εδώ έχω την εντύπωση πως στο κακόφημοι γοητευτικοί ίσως έπρεπε να είναι κακόφημα γοητευτικοί εμένα τουλάχιστον μου κάνει έτσι να είναι πιο σωστό σαν νόημα και έχω την εντύπωση πως αυτό ήθελες να πεις αυτό που λένε τα καθίκια έχουν περαση... Και στον τελευταίο στίχο θα μου άρεσε για περισσότερο ρυθμό να είναι "δεν μοιάζει να 'ναι πια άσχημη".

"Εσύ που νοιάζεσαι,

δεν παίζεις βρώμικα κι εχθρεύεσαι

το ψέμα

λες «όχι τώρα, δεν είν’ έτοιμη

ας συνέλθει

ας μην την εκμεταλλευθώ"

Το νόημα αυτών των στίχων το έγραψα, όπως το κατάλαβα στην αρχή, μόνο δεν ξέρω αν έχω δίκιο ή άδικο.

"Υποστηρίζεις τον εχθρό

γιατί σέβεσαι

τη γνώμη αυτών που αγαπάς

Κρατάς απόσταση

και δίνεις χρόνο

για ν’ ανασάνουν οι άνθρωποί σου"

Εδώ μπερδεύτηκα... ο εχθρός σου είναι ο ίδιος άνθρωπος που αγαπάς;Ο εχθρός ειναι εχθρός και αυτός που αγαπάς είναι αυτός που αγαπάς... δεν καταλαβαίνω πως το μπερδεύεις με την γνώμη που σέβεσαι και αφορά αυτούς που αγαπάς. Αν εννοείς πως για τον εχθρό σου αυτοί που αγαπάς έχουν άλλη καλή ίσως γνώμη, το να μην λες εσύ την δική σου θα ήταν υποκρισία και όχι υποχώρηση...

Εσύ (εγώ)

με την μελαγχολική σου καρτερία

πετάς τις ευκαιρίες

για να μην πληγώσεις

τους ανθρώπους.

Επίσης δεν συμφωνώ στην λογική πετάω ευκαίριες γιατί ειμαι μελαγχολικός καλός και καρτερικός... εγώ πιστεύω πως οι ευκαιρίες είναι αυτές που όταν έρθουν μπορούμε να τις εκμεταλευτούμε (οχι με την κακή έννοια της λέξης) οτιδήποτε άλλο που μπορεί να έρχεται αλλά για κάποιους λόγους δεν γίνεται να το χρησιμοποιήσουμε δεν το ονομάζω ευκαιρία. Πιστεύω στο πλήρωμα του χρόνου και σε όσα φέρνει αυτό-είναι βέβαια προσωπική μου άποψη.

Ολα αυτά τα λέω γιατί βρίσκω το ποίημα σου άκρως βιογραφικό και νομίζω πως είσαι σε μια μελαγχολική φάση που τώρα ίσως βρίσκεις αβάσταχτη... αλλά όλα περνάνε και απλά πρέπει να κάνεις κουράγιο κανείς δεν χάνεται -ειδικά οι καλοί! ;)

"Εσένα και εμένα

κερδίζεις φίλους

μα πάντα υπέροχο

την αγάπη"

Αυτοί οι στίχοι μου άρεσαν πολύ! Φαντάστηκα δεν ξέρω γιατί έναν μελαγχολικό ποιητή να τους απαγγέλει στο φεγγαρόφωτο.

"Κι αυτή,

κλείνοντας μάτια

και σέρνουν πίσω τους

τυφλές υπάρξεις

που πιστεύουν

ότι άλλαξαν γι’ αυτές"

Επισης καλοί στίχοι.

"Αυτοί,

συλλέκτες εφήμερων εμπειριών

εκθειάζονται

σε μια κοινωνία που δικαιολογεί

τον εαυτό της,

σε χώρες

από τις οποίες καλύτερα να φύγεις"

Αυτοί οι στίχοι με σόκαραν γιατί συμφωνώ απόλυτα με αυτή την λογική της ποιότητας και όχι της ποσότητας και χαιρόμαι αφάνταστα που και κάποιος άλλος το βλέπει έτσι!!!

"Μην τυλιχτείς

και κράτα

ελιτισμού σου

μακριά

από την υπόλοιπη ζωή σου."

Εδώ επίσης μπερδεύτηκα... αρχικά μιλάς για αλαζονεία και μέτα μπερδεύεις το νόημα γιατί μιλάς για ελιτισμό (αν και θα προτιμούσα κάποια άλλη λέξη γιατί συνήθως έχει άσχημη έννοια-κάνει λίγο προς σονμπισμό) και πόσο πολύτιμος είναι λές να το κρατήσεις μακριά απο την ζωή ενώ αρχικά δίνεις την εντύπωση πως η εκλεκτικότητα είναι η σωστή και αυτό νόμιζα πως εξέφραζε το ποίημα!

"Εσένα και εμένα

Στη φαινομενική ( σου μοναξιά

κερδίζεις φίλους

μα πάντα υπέροχο

την αγάπη"

Αυτοί οι στίχοι μου άρεσαν πολύ! Φαντάστηκα δεν ξέρω γιατί έναν μελαγχολικό ποιητή να τους απαγγέλει στο φεγγαρόφωτο.

Laas7,κατα τ'άλλα δεν σου αρέσουν τα ερωτικά ποιήματα και τα έχεις βαρεθεί... :hmm:

Ε ρε :bag: που σου χρειάζεται.... :friends:

Νίκο,sorry για το :spam: αλλά δεν μπόρεσα να συγκατηθώ...

Edited by gothicbutterfly

ΑΧΑΧΑΧΑΧχΧΑΧΑΧΧΑχΧαχαΑΧχχΑΧΑΧαΧΑΧχΧαχΑχΧαχΑΧαχΑαΑΧΑΧΑΧαχΑΧαχΑΧΑΧαχΑΧαχΑΧΑΧΑΧαχΑΧ

χχααχαχαχΑΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΑΑΑ!!! :lol: :lmao:

Μας έπιασαν στα πράσα...αχ...βαχ...

Ε δεν είπα πως δεν μου αρέσει ο έρωτας... τα ποιήματα είπα πως θα προτιμούσα και μερικά φάντασυ... :bag:

Edited by laas7

Για πρώτο ποίημα είνα πολύ καλό. Χρησιμοποιείς, βέβαια κάποιες πεζολογίες` γι' αυτά ο μόνος γιατρός είναι η αιματηρή επεξεργασία. Διακρίνω κάποιους φιλοσοφικούς στοχασμούς άψογα ενδεδυμένους με λέξεις εύστοχες` μα ακόμα θές δουλειά. Άν, όμως, εν ασχολείσαι με την ποίηση μόνο γιατί ήθελες να κάνεις ένα διάλλειμα, απ' των στιχουργών το κάστρο -γιατί θεωρώ πως είναι σαν να μπαίνεις σ' άλλο δωμάτιο-, τότε εντάξει...

Αν και πάλι έχω την εντύπωση πως το έγραψες για κάποια που δεν μπορείς ακόμα να προσεγγίσεις και που περιμένεις να την δείς έτοιμη για να μην την εκμεταλευτείς... απο τους στίχους έβγαλα αυτό το σύμπερασμα μπορεί βέβαια να κάνω και λάθος...

Διάφορες παρόμοιες ιστορίες των τελευταίων χρόνων... Ας πούμε κάπως έτσι.

Εδώ έχω την εντύπωση πως στο κακόφημοι γοητευτικοί ίσως έπρεπε να είναι κακόφημα γοητευτικοί εμένα τουλάχιστον μου κάνει έτσι να είναι πιο σωστό σαν νόημα και έχω την εντύπωση πως αυτό ήθελες να πεις αυτό που λένε τα καθίκια έχουν περαση... Και στον τελευταίο στίχο θα μου άρεσε για περισσότερο ρυθμό να είναι "δεν μοιάζει να 'ναι πια άσχημη".

Συμφωνούμε στο νόημα του πρώτου, αλλά το προτιμώ όπως είναι. Για το "δεν μοιάζει" νομίζω ότι έχεις δίκιο. Αν αλλάξω και αυτό το ποίημα πια θα είναι από τα λίγα... ομαδικά ποιήματα!

Εδώ μπερδεύτηκα... ο εχθρός σου είναι ο ίδιος άνθρωπος που αγαπάς;Ο εχθρός ειναι εχθρός και αυτός που αγαπάς είναι αυτός που αγαπάς... δεν καταλαβαίνω πως το μπερδεύεις με την γνώμη που σέβεσαι και αφορά αυτούς που αγαπάς. Αν εννοείς πως για τον εχθρό σου αυτοί που αγαπάς έχουν άλλη καλή ίσως γνώμη, το να μην λες εσύ την δική σου θα ήταν υποκρισία και όχι υποχώρηση...

Όχι, ο "εχθρός" είναι απλά, ας το πούμε πεζά... το αγόρι της ή κάτι αντίστοιχο. Νομίζω έτσι εξηγούνται όλα.

Εδώ επίσης μπερδεύτηκα... αρχικά μιλάς για αλαζονεία και μέτα μπερδεύεις το νόημα γιατί μιλάς για ελιτισμό  (αν και θα προτιμούσα κάποια άλλη λέξη γιατί συνήθως έχει άσχημη έννοια-κάνει λίγο προς σονμπισμό) και πόσο πολύτιμος είναι λές να το κρατήσεις μακριά απο την ζωή ενώ αρχικά δίνεις την εντύπωση πως η εκλεκτικότητα είναι η σωστή και αυτό νόμιζα πως εξέφραζε το ποίημα!

Κοίτα, κι εμένα η αλαζονεία δεν μου έκανε σωστή νοηματικά αλλά δεν μπορούσα να πείσω τον εαυτό μου να τη βγάλει από εκεί. Απλά μου έβγαινε ότι πρέπει να είναι εκεί.

Τώρα... τι να σου πω... όχι, σιχάθηκα τον εαυτό μου κάποια στιγμή όταν έγραφα τους στίχους. Σκέφτηκα "δηλαδή εγώ είμαι ο καλός και ανώτερος και οι άλλοι καθάρματα; Πόσο ψώνιο μπορώ να γίνω;". Και έτσι αυτή η στροφή ήρθε σαν λύση, για να με προσγειώσει.

Αυτές τις εξηγήσεις τις δίνω γιατί είναι προσωπικό - είναι γραμμένο για να βγάλω κάτι που είχα μέσα μου. Και θέλω να μην παρεξηγηθώ. Δεν το βλέπω σαν ποίημα του στυλ "όχι, δεν θα δώσω εξηγήσεις, ας πει στον καθένα ό,τι θέλει αυτός να καταλάβει". Είναι απλά κάποια πράγματα που νιώθω.

Δεν παραξηγείσαι :)

Γι αυτό άλλωστε κάνουμε κουβέντουλα, ακόμα και αν παρεξηγηθούμε να το ξεκαθαρίσουμε... :)

Ολα καλά όλα ανθηρά!

Α, φυσικά, η κουβεντούλα είναι καλό πράγμα :) - το παραπάνω post μου μοιάζει λίγο επιθετικό, αλλά αυτό είναι απλά ότι έτρεχα...

• 2 months later...

Ένας φίλος που περιγράφει (με μεγάλη δόση αλήθειας) τον εαυτό του ως

"enas tupos pou sto ravenloft 8a htan good me 4 paths epeidh apla xanei thn psuxraimia tou me to adiko

an eixa 6 paths den 8a hmoun sthn kathgoria tou "malaka" - 8a ekana tous αναξιοπρεπείς na trexoune!!!"

Λέει ότι αυτό το ποίημα θα έπρεπε να λέγεται "Ο ύμνος του μαλάκα (;)"

:D

Δεν έχει και πολύ άδικο. Αν και τον τελευταίο αναξιοπρεπή που θυμάμαι ότι συνάντησε καλά του έκανε.

Στο παραπάνω post μου, το προτελευταίο emoticon θα έπρεπε να είναι ; )

Δέν διάβασα τι είπαν πρίν τα παιδιά ...

Μπορώ να πώ, οτι λές αλήθειες,

Μπορείς όμως για πάντα να κρατάς το "ελιτισμό" σου για πάντα.. δέν ψάχνεις πού και πού την εφήμερη εμπειρία; Το απλό και χωρίς νόημα τραγούδι της καθημερηνότητας, δέν κουράζεσαι με τις αξίες ;;;

Μακάρι τουλ να έχουμε στο τέλος όλα τα οφέλη που λές κι εσύ ...

Πραγματικά αξιόλογο !!!

ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ !!!

Χι - εξαρτάται. Είναι ωραίες και οι εφήμερες εμπειρίες. Αλλά προτιμώ να είναι ένα απλό φλερτ, ένα ωραίο χαβαλετζίδικο session, ένα πορωμένο cd. Όχι κάτι που θα πληγώσει κάποιον. Για αυτό λέω ότι πρέπει να κρατάω τον ελιτισμό μακριά από την υπόλοιπη ζωή - δεν είναι δυνατόν να τη βγάζεις με beethoven όλη μέρα. Ούτε να σνομπάρεις τον κόσμο με απέχθεια επειδή δεν διάβαζει τις εφημερίδες που διαβάζεις εσύ (το εσύ είναι interchangeable με το εγώ - δεν απευθύνεται σε κάποιον συγκεκριμένα).

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και εσένα.