Jump to content

Εσύ

Throgos

Recommended Posts

Κέρινη γυναίκα που τρέχεις στους δρόμους που λησμονιούνται, χωρίς κανένα παραπέτασμα να κρύψει τη γύμνια σου καθώς ορμάς σαν ταύρος στα μικρά άσημα κουτιά, στριμωγμένα στους δρόμους, με τα αγαθά τους στοιβαγμένα άτσαλα κι άτακτα στις εξόδους. Στην ήρεμη, χτισμένη ζωή, στα τετραγωνισμένα μάτια των μικρών αρχόντων των εαυτών τους, τίποτα δεν είναι τετράγωνο· στην γκρίζα ζωή των γκρίζων ανθρώπων που υπακούουν στους νόμους του απείρου, τίποτα δεν είναι γκρίζο. Αρχέγονες κατάρες που χτυπούν στα άθραυστα διπλά τζάμια· κωφεύετε άνθρωποι. Ο άνεμος γέμισε μικρότητα, το χώμα γέμισε θραύσματα μεταξύ της πάλης της τάξης των τακτικών με την εντροπία του σύμπαντος, μια μάχη χωρίς τέλος και χωρίς νικητή. Μικρή αθώα παρθένα, κέρινη γυναίκα, μη σταματάς να δεις τα αίσχη των αισχρών, τα κάλλη των ωραίων, τη μικρότητα των μικρών. Το μυαλό είναι ένα σύμπαν μέσα στο σύμπαν, είναι τα πάντα και τίποτα· ψάξε μέσα του και βρες την επιθυμία, γιατί αυτή σε ωθεί. Οι αέναοι τριγμοί πάντα σ’ ακολουθούν δίνοντάς σου σιγουριά – οι τριγμοί των πραγμάτων.

Ψάθινο καπέλο που πέταξε από άγγελο και έπεσε στο υγρό πέλαγο· πέλαγο που δέχτηκε δάκρυα του αγγέλου, και μικρές σπονδές από γλάρους, παράσιτα των παρασίτων. Μικρό νησί, μεγάλο ψάρι, ο Πυθαγόρας σημαδεύει την αλλαγή των καιρών – ή μήπως ο Θεός; Σκισμένο νάιλον που κάλυψε τη γύμνια με γύμνια...

Μικρό κατασκεύασμα σχεδιασμένο να δίνει απόλαυση έπεσε στο πλήθος, και το πλήθος παραληρούσε αλλά δεν το δέχτηκε. Το άφησε να περάσει ανάμεσα στις καλλωπισμένες κεφαλές που θέλουν να δείχνουν όμορφες, και αυτό κατέληξε στο πάτωμα, και δέχτηκε τα αγριεμένα βήματα του όχλου που αγνοούσε την αθωότητα. Ο πιλότος που έγραφε βιβλία κάποτε είπε πως τα παιδιά βρίσκουν απεριόριστη χαρά σε πράγματα όπως μια πάνινη ξεσκισμένη κούκλα, και την αγαπούν τόσο που όταν τους την πάρουν, κλαίνε. Οι μεγάλοι όμως δεν ξέρουν τι θέλουν... πιστεύουν ότι θέλουν την χαρά τους, την χαρά των άλλων, αλλά το μόνο που θέλουν είναι μια ζωώδη ικανοποίηση από τους άλλους, και νομίζουν ότι οι άλλοι τους αγαπούν.

Νά ‘ρθει ένας τυφώνας να τα πάρει όλα. Και να αφήσει μόνο τους αγγέλους. Αν ο θεός είχε φτιάξει τους ανθρώπους κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσή του, τότε ο θεός είναι ένα τέρας...και μάλιστα ανθρωπόμορφο. Γενάτοι κύριοι ξεσπούν σε καταιγίδα άγνοιας και παρασέρνουν τα πάντα, τα πάντα, ό,τι μπορεί να παρασυρθεί. Νερό που βράζει δεν λυπάται· οι κεραυνοί χτυπούν τα πάντα.

Κι εγώ... μες στην κατάντια και το μεγαλείο γράφω γλυκόπικρα και κρύβομαι κι αποκαλύπτομαι, και περηφανεύομαι και βρίζω τον εαυτό μου. Γιατί δεν αξίζω τίποτα, και το μόνο που με νοιάζει είναι εκείνος ο άγγελος, που έρχεται και φεύγει, που έχει πολλά πρόσωπα, που πετά τα κλειδιά του παραδείσου από το παράθυρο και σε καλεί στον δικό του παράδεισο, χωρίς ψυχεδέλεια, χωρίς ασάφεια, με καθαρότητα που δυστυχώς δεν υπάρχει σε αυτό τον κόσμο. Κοχύλια που έχουν μέσα σκότος, στοιβάζονται, όλα στοιβάζονται και γραπώνονται γερά μεταξύ τους, όλα εξαρτώνται, όλα πολεμούν, όλα πεθαίνουν κάποτε. Μακάρι να μην ήταν έτσι.

Χάρη, σε νοιώθω πολύ, και το κείμενό είναι πολύ πολύ καλό...

Έχει μια αγνότητα, μέσα απ'όλ'αυτά τα πλάγια μέσα, μέσ' απ' όλ' αυτά τα τεχνάσματα που χρησιμοποιείς, διακρίνω ( ή πιστεύω πως διακρίνω; ) μια ειλικρίνεια βαθειά, συγκηνισιακά φορτισμένη και συγκινητική.

Πάντως να ξέρεις ότι δεν μπορείς ποτέ να ξέρεις αν όντως είναι έτσι...

Βαδίζουμε σε παρόμοια μονοπάτια... Μου έχεις λείψει, πραγματικά, διαπιστώνω...

Οι Μούσες μαζί σου,

-Ορφέας

Είναι υπέροχο, συνειρμικό και βαθύ! Σαν στοχασμός, σα διδαχή! Μέσα σε αυτό είσαι εσύ και μέσα σε εσένα είναι αυτό!

Δεν είναι σίγουρη πως θέλω να το αναλύσω ή να το διορθώσω: με πονάει ότι μου περνάει! Γι αυτό αξίζει: γιατί με πονάει!

Μπράβο!

:thmbup: :thmbup:

Δεν ξερω εαν ειναι διδαχη οπως λεει η Ισιδα αλλα μπορω να σε νιωσω. Δεν πιστευω οτι ειναι ετσι. Προσπαθησε να παρεις μια αναπνοη οτι και να σε πνηγει μπορει απλα να πεταξει μακρια και να αφησει ισως πισω τις πληγες του μα τοτε, τοτε θα ειναι διδαχη.

Έχω περάσει από κει...

-----

Δεν έχω κάτι να προσθέσω, δεν έχω κάτι να πω. Μόνο πως ξέρω πως νοιώθεις, πως ο τρόπος με τον οποίο το εκφράζεις είναι τόσο, μα τόσο όμοιος με τα γραπτά μου κάποιων άλλων καιρών, πως με αγγίζει, πως είναι από τα όμορφα πράγματα που έχουν αντικρύσει τα μάτια μου. Σ'ευχαριστώ.

Κι εγώ νόμιζα πως είσαι κατά της λέξης "σουρεαλιστικό" :p (χαχα αλλα εκανες ακριβώς το ίδιο, δηλαδή να δείς τον κόσμο με τα μάτια ενός παιδιού).

Μου αρέσει οτι η ειρωνία σου για μερικά πράγματα κρύβεται πίσω απο λέξεις - κλειδιά, που αν δε σταθεί κάποιος σε αυτές βλέπει απλά σκόρπιες σκέψεις.

Κάποιες φράσεις στο τέλος δείχνουν πως αυτό που θες να περάσεις είναι το "μανιφέστο" σου, όμως αν σταθείς στα "κλειδια" του κειμένου, τελικά βλέπεις πως αυτό που περνάει είναι απλά η ειρωνία.

Μου αρέσει το γεγονός πως ενώ δείχνεις να μη σέβεσαι και τόσο την ανθρωπότητα σα σύνολλο, υμνείς τον άνθρωπο σα μονάδα.

Δεν είμαι κατά της λέξης "σουρρεαλιστικό", απλά δεν μου αρέσει να χρησιμοποιείται όπου νά 'ναι. Αυτά που λες ισχύουν κατά μεγάλο βαθμό πάντως.

.....(δεν έχω λέξεις).....(τα έχεις πει όλα)......

Υ.Γ. Μπρετονίζει ίσως ναι, εμένα όμως ο Μπρετόν ποτέ δε μου άρεσε, αυτό το λάτρεψα.....ίσως του δώσω μια ευκαιρία ακόμη....