Jump to content

Καλό, κακό, ή Καλόκακο Τέλος; (no poll)


Βάρδος

Recommended Posts

Γράφοντας και ολοκληρώνοντας μια ιστορία, έχετε παρατηρήσει ότι έχετε μια... κλίση προς το τι τέλος δίνετε; Κλίνετε προς το καλό κι ευτυχισμένο τέλος; προς το κακό κι ανάποδο; προς το πικρόγλυκο; Ή αποφασίζετε βάσει λογικής ("τώρα θέλω να γράψω για ένα καλό τέλος");

Link to comment
Share on other sites

Ανάλογα με την ιστορία... Το τέλος πρέπει πάντα να αντιπροσωπεύει όλα τα γεγονότα της ιστορίας. Ακόμα και ένα κακό τέλος, μπορεί να αποδειχτεί καλό και το ανάποδο.

Link to comment
Share on other sites

Όταν γράφω ένα μεγαλύτερο κομμάτι συνήθως δίνω καλόκακο ή καλό τέλος σε αυτή γιατί νιώθω δεμένος με τους χαρακτήρες. Στα διηγήματά μου, τις περισσότερες φορές η ιστορία έχει άσχημη εξέλιξη B)

Link to comment
Share on other sites

Κλίνω προς τα καλόκακα τέλη. Τους λόγους θα τους εξηγήσω μετά. Τώρα, θέλω να συμφωνήσω με τον DrunkElf πάνω στο ότι μπορείς ευκολότερα να κάνεις καφρίλες με τα διηγήματα --δηλαδή, να δώσεις ένα πολύ τραγικό και άσχημο τέλος. Ο λόγος απλός: έχεις "δώσει" πολύ λιγότερα πράγματα και μπορείς ευκολότερα να τα διαλύσεις όλα.

 

Καθότι, βέβαια, γράφω μεγαλύτερες ιστορίες τείνω προς τη μέση λύση, γιατί έρχεται πιο φυσιολογικά --και ποτέ δε βάζω σε ιστορία τέλος που δεν έρχεται φυσιολογικά. (Νόμος για μένα.) Καθότι, λοιπόν, τα πράγματα σπάνια είναι "ρόδινα" και εξίσου σπάνια "απολύτως μαύρα", κλίνω προς ένα πικρόγλυκο τέλος. Αλλά κι αυτό δεν είναι 100% σίγουρο' αν η ιστορία μου με οδηγεί αλλού, αλλού θα πάω κι εγώ. (Είπαμε, είμαι δούλος. :worshippy: )

Link to comment
Share on other sites

Να πω κι εγώ για το διηγήμα αφού ποτέ δεν τελειώσει κάτι μεγάλο. Το τέλος πρέπει να κάνει μπαμ. Όλη η συναισθηματική φόρτιση και όλη η ουσία του πράματος. Στο μυθιστόρημα αυτό το σημείο είναι το τέλος του τελευταίου κεφαλαίου, γιατί μετά στον επίλογο πάει χαλαρά.

Καλό ή κακό; Ολοκληρωμένο τέλος ή αφήνεις κάποια στη φαντασία του αναγνώστη; Ο καθένας διαλέγει ότι θέλει αρκεί να είναι γραμμένο καλά.

Link to comment
Share on other sites

Παιζιει ρόλο η ιστορία. Αν και προτιμώ τα καλά τέλη, μάλλον προς τα κακά τείνω όταν γράφω.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Το καλό και το κακό είναι σχετικές έννοιες.

 

Σημασία στις ιστορίες μου δεν έχει τόσο η φύση του τέλους (αν είναι δηλαδή ευχάριστο ή δυσάρεστο προς τον κεντρικό ήρωα ή τον αναγνώστη) αλλά το δίδαγμα που μένει!

 

Η φύση της ιστορίας, κατ' εμέ, μπορεί να αποδειχθεί πλήρως άσχετη με το τέλος. Μια ιστορία στην οποία όλα πηγαίνουν στραβά, μπορεί στο τέλος να στρώσει αλλά μπορεί και να μη "φτιάξει" ποτέ! Ο συγγραφέας το καθορίζει αυτό και οι λόγοι που τον οδηγούν να επιλέξει το εκάστοτε φινάλε.

Link to comment
Share on other sites

Καλόκακο θα έλεγα. Μου αρέσει στο τέλος να γίνεται κάτι θετικό για τη ζωή του ήρωα, αλλά όλα τα καλά έχουν και τιμήματα. Θεωρώ το να τα καταφέρει απόλυτα στις διάφορες δοκιμασίες του κάπως άσχημο και, ίσως, ψεύτικο. Και αν δεν έχεις μοχθήσει και παλέψει και κυλιστεί στη λάσπη (ok, ίσως το παράκανα τώρα :p ) για ένα επιθυμητό αποτέλεσμα τότε χάνει και το νόημά του για μένα.

 

Επίσης η γλυκόπικρη γεύση είναι η πιο ωραία. Και στη ζωή τα πιο γλυκά πράγματα έχουν και λίγη πικρία μέσα. ;)

Link to comment
Share on other sites

Εξαρτάται από το στυλ γραφής.

 

Σε ένα διήγημα (max 60-80 σελίδες) αναπτύσσεται μια κεντρική ιδέα, η οποία από μόνη της, με καλό ή κακό τέλος, θα πρέπει να προκαλέσει εντύπωση. Οπότε σε ένα διήγημα το τέλος μπορεί να είναι είτε καλό, είτε κακό, χωρίς να επιρεάζει άσχημα τον αναγνώστη. Θυμηθείτε τον Lovecraft για παράδειγμα και βρείτε μου ένα διήγημά του με καλό τέλος!

 

Αυτό που προσωπικά θεωρώ απαράδεκτο είναι να μην έχει καλό τέλος ένα μυθιστόριμα. Πιστεύω ακράδαντα πως είναι πανεύκολο να σκεφτεί ένας συγγραφέας κάτι "κακό", κάτι άσχημο ή μια απειλή, αλλά ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση είναι να σκεφτεί κάτι ακόμα πιο δυνατό και να την αντιμετωπίσει. Όπως και να είναι, σε ένα μυθιστόριμα (το ίδιο πιστεύω και για μια ταινία) πρέπει να υπάρχει μια ηθική ικανοποίηση στο τέλος, ένα κάποιο resolution.

 

Πιστεύω πως την έννοια της "ύβρης" όπως την ανέπτυξε ο Όμηρος, θα πρέπει να την χρησιμοποιούν οι συγγραφείς και να δίνουν το τέλος που αξίζει στους χαρακτήρες τους.

 

Θυμηθείτε και πάλι τον Lovecraft. Στη νουβέλλα του "The case of Charles Dexter Ward" διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα διηγήματά του και

δίνει μια δικαίωση στις δυνάμεις του καλού. Η απειλή εξαλείφεται, αν και ο αθώος Charles πεθαίνει από το χέρι του νεκραναστημένου παππού του.

Το θέμα της ύβρης όμως μπορούμε να το παρατηρήσουμε στη νουβέλλα, αφού ο Charles ουσιαστικά οδηγείται ο ίδιος στην καταστροφή.

 

Μισώ τις ιστορίες όπου ο πανέξυπνος "κακός" τα έχει όλα δικά του στο τέλος και η πλεκτάνη του δουλεύει μια χαρά, χωρίς κανείς να μπορεί να τον αντιμετωπίσει.

Edited by Bardos
Link to comment
Share on other sites

Παραδόξως, στην πραγματικότητα, όσο πιο δόλιος είναι κάποιος --συνήθως, όχι πάντα-- τόσο περισσότερα κερδίζει. Γιατί στη λογοτεχνία να ισχύει κάτι διαφορετικό;

 

Εγώ συμφωνώ με κάτι που έχει γράψει ο Crawford Killian: "Ο Πρωταγωνιστής θέλει να πάει βόρεια, ο Ανταγωνιστής ανατολικά' έτσι, τελικά, πηγαίνουν βορειοανατολικά."

Link to comment
Share on other sites

Εγώ πάλι θα πω ότι τα κακά τέλη, με την προϋπόθεση ότι γίνονται με σωστό τρόπο, με εντυπωσιάζουν. Αν κάποιος δώσει μία κλιμάκωση, τότε θα με ξετρελάνει, αν και θα με κάνει να λυπηθώ...

Σε μεγάλες όμως ιστορίες (Malazan Books Of the Fallen, Lord Of The Rings) έναν κακό τέλος θα ήταν σκέτη απογοήτευση! Μου αρέσουν τα κακά τέλη του Lovecraft, ακριβώς επειδή μας παραθέτει σύντομες-κατά κόρον-ιστορίες όπου επισημείναει τα πάθη των πρωταγωνιστών και όχι τόσο την προσωπικότητά τους!

Τα καλόκακα τέλη θέλουν προσοχή. Μπορεί να είναι απλά ένας προϊδεασμός για τη συνέχεις, ή απλά να σε κάνουν να ξενερώσεις τη ζωή σου! Όταν γράφεις ένα τέτοιο, ακροβατείς σε ένα τεντωμένο σκοινί και ο αναγνώστης σου ταρακουνάει τη μία άκρη. Πρέπει να κρατ'ήσεις μία ισορροπία και να έχεις ένα εντυπωσιακό (ή έστω ενδιαφέρον) τέλος

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Εχω ενα διλημμα ως προς το ποιο απο τα εναλλακτικα "τελη" του διηγηματος να προτιμησω.Το ενα ειναι ισως κακο για τον πρωταγωνιστη(αλλα ισως και να μην ειναι-ειναι τρελο!) και σιγουρα κακο για ολο τον κοσμο.Το αλλο ειναι κακο για τον ηρωα μονο.

Γενικα,θα συμφωνησω με τους προλαλησαντες οτι σε ενα διηγημα εισαι πιο ελευθερος απο οτι σ ενα μεγαλο εργο.Βεβαια και σε αυτη την περιπτωση προτιμω ενα κακο τελος τυπου Ελρικ.Η εστω ενα καλουτσικο τελος με πολλα ασχημα στο ενδιαμεσο.Οπως στα ομηρικα επη.Πολλοι ηρωες πεθαινουν.Στην Ιλιαδα μαλιστα πεθαινει ο πρωταγωνιστης και μαλιστα πριν το τελος!

Link to comment
Share on other sites

Προτιμώ τα ουδέτερα για τον κόσμο τέλη (είτε δεν αλλάζει κάτι είτε δε φαίνεται πως αλλάζει κάτι άμεσα) με κακό ή ουδέτερο τέλος για τον ήρωα (καταστρέφεται/χάνει πρόσωπο ή πράγμα/μένει ψυχικά ή σωματικά ακρωτηριασμένος ή συνεχίζει τη ζωή του όπως πρίν ή έχοντας κερδίσει κάτι μικρό αντίστοιχα).

Link to comment
Share on other sites

Το τέλος μιας μεγάλης ιστορίας δε με απασχολεί και τόσο, εκτός αν είναι αριστουργηματικά δοσμένο το νόημα μέσα από το τέλος της. Το ταξίδι σε όλη την υπόλοιπη είναι που μετράει τελικά. Όσο πιο πιστό στα νοήματα της τόσο καλύτερο και όσο περισσότερες διεξόδους αφήνει πίσω του ακόμα καλύτερο. Καλό ή κακό.

 

Το τέλος στα διηγήματα το θεωρώ πιο σημαντικό, γιατί όλα μέσα σε ένα διήγημα θα πρέπει να καταλλήγουν στο αναμενόμενο (ή καλύτερα ακόμα μη αναμενόμενο) τέλος του. Ένα κακό τέλος σε διήγημα είναι περισσότερο συνηθισμένο και μάλλον (από ένα σημείο και μετά) το αναμένουμε κιόλας. Τείνω προς τα εκεί. Αν και δε με ενοχλεί ένα καλοφτιαγμένο καλό τέλος.

 

Το καλόκακό τέλος (uplifting ε?) όμως είναι κάτι που με ενοχλεί αφόρητα. Είναι η κλασική περίπτωση που ο συγγραφέας μου δίνει την εντύπωση πως δεν ήξερε τι να κάνει με τους ήρωες του και πως δε μπορούσε να πάρει μια απόφαση. Κι έτσι διάλεξε την εύκολη οδό, να είναι όλοι ευχαριστημένοι. Κάπως έτσι μου φαίνεται.

Link to comment
Share on other sites

Το χέρι μου αρνείται πεισματικά να γράψει καλό τέλος σε κάποια ιστορία. Στην καλύτερη περίπτωση θα είναι καλόκακο. Δεν πιστεύω στα happy endings. Δε μ' αρέσει να τα διαβάζω, δε μ' αρέσει να τα γράφω. Μου φαίνονται ψεύτικα και ουτοπικά. Οι χαρακτήρες μου είναι βλαμμένοι και αυτοκαταστροφικοί κι εγώ περήφανη γι αυτούς. Μόνο όταν γράφω σχετικά χιουμοριστικά μπορεί να επιτρέψω καλό τέλος....

Link to comment
Share on other sites

Ίσως να έγραφες ένα τέλος καλό μόνο για τον χαρακτήρα;

 

Ένας ήρωας που ζει τη ζωή του στα πεδία των μαχών όπως πάντα ήθελε, όχι στο κάστρο του.

 

Ένας μάγος που θυσιάζει κάθε φίλο του για να επιζήσει

 

Ένας επαναστάτης που κταλήγει στο καταστημένο αφού καταπνίξει ο ίδιος την επανάσταση που συμμετείχε.

Link to comment
Share on other sites

Εν γένει προτιμώ να μη γράφω «κακά» τέλη, εκτός κι αν είναι σωστό για την ιστορία (π.χ. ο θάνατος του Αυτοκράτωρα στον Τελευταίο Αυτοκράτωρα).

Link to comment
Share on other sites

Βασικά τα κακά τέλη αξίζουν μόνο αν είναι η κάθαρση για τον ήρωα ή για την ιστορία καθεαυτή. Αν βάλεις έναν ήρωα να πεθαίνει από ένα αμόνι που πέφτει στο κεφάλι του αφού έχει σώσει τους πάντες και έχει το κορίτσι, ε είανι το λιγότερο βλακεία!

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει μια σύντομη ιστορία που κάνει αυτό ακριβώς που λες, αλλά δε θυμάμαι πως λεγόταν· είχα εκνευριστεί πάρα πολύ με το πως τελείωνε.

Link to comment
Share on other sites

Κοίτα, αυτή είναι ΑΚΡΙΒΩΣ η όλη ιδέα σε αυτό το τέλος, μάλλον για να τη σπάσει στον αναγνώστη πουπερίμενε ένα αναμενόμενο τέλος!

Link to comment
Share on other sites

Όχι απαραίτητα. Μπορεί να θέλει και να ειρωνευτεί μια κατάσταση: αυτός που γλίτωσε από τόσα, πέθανε από κάτι τυχαίο' δεν είναι ειρωνικό;

 

Ούτε κι εγώ το προτιμώ, βέβαια, αλλά ποτέ δεν θα απέρριπτα κάτι. Όλα μπορούν να είναι πετυχημένα, όταν χρησιμοποιηθούν σωστά. Κι αυτό που είναι σωστό για τον έναν άνθρωπο μπορεί να μην είναι σωστό για τον άλλο.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..