Deodonus Posted September 30, 2005 Share Posted September 30, 2005 Ο Χρόνος Ο χρόνος, ο χρόνος... Πάντα κυλάει, τα πάντα φθείρει εκτός από την αιώνια απάτη του. Είναι ο άνθρωπος μόνο που μπορεί τα αιώνια με πείσμα να θελήσει και αυτόν τον λένε ματαιόδοξο. Ο χρόνος, ο χρόνος... Πώς η μέτρησή του ξεγελάει Πόσο χρόνο πραγματικά αυτή σκοτώνει. Από τις ψηλές πυραμίδες των αιώνιων Φαραώ Μέσα από κείμενα αρχαίων και σοφών Από τα θέατρα όλου του κόσμου Κοιτάω χαμηλά τον άνθρωπο. Τί αξίζει να ζεις Τί αξίζει να παλεύεις Εάν κάτι από αυτό δεν μένει; Γιατί τόσα βάσανα; Γιατί τόσος αγώνας Εάν δεν σκοπεύει τίποτα; Ζώντας για να ζεις Πεθαίνεις για τον θάνατο Και τίποτα δεν μένει. Μέσα από το πλήθος κοιτώ ψηλά Τις ψηλές πυραμίδες των αιώνιων Φαραώ Τα κείμενα αρχαίων και σοφών Τα θέατρα όλου του κόσμου. Εάν οι θύμηση σας σας κάνει αθάνατους Όσο το όνομά σας λέγεται θα ζείτε Και μόνο η λησμονιά του θα σας πεθάνει. Εάν είναι τα έργα σας θαυμαστά Όσο φαίνονται θα ζείτε Το δικό τους φως και δικό σας Το σκότος, θάνατος. Πώς κριθήκατε από τον μεγάλο κριτή Τον Χρόνο Και κερδίσατε την Αθανασία με τα Έργα Γιατί αυτά μόνο μένουν Ο Άνθρωπος πάντα φεύγει. Ο χρόνος, ο χρόνος… Πόσο γρήγορα φεύγει Πόσο αργά κυλάει Ο χρόνος, ο χρόνος… Πώς αξίζει κανείς να ζει Εάν κάτι πίσω του δεν αφήσει; Με πιάσαν τα υπαρξιακά μου πάλι... Το ποίημα ίσως να μην είναι και από τα καλύτερά μου. Αλλά δείχνει κατά κάποιον τρόπο τα αισθήματα που μου γεννιούνται όταν περνάω κάτι τέτοιες φάσεις. Ο τρόπος που το έγραψα: είναι ουσιαστικά πολλές μινιατούρες μαζί. Έγραψα την πρώτη στροφη, αλλά μετά ήθελα να το αναπτήξω και άλλο. Και είπα να βάλω και άλλες μαζί . Αυτά... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nienna Posted October 1, 2005 Share Posted October 1, 2005 Είναι από τα λίγα μεγάλα ποιήματά σου, και είναι αρκετά δεμένο, αν και σε μερικά σημεία σκοντάφτει. Όπως έχω πει όμως, τα μεγαλούτσικα ποιήματα θέλουν πολύ προσοχή για να μη σκοντάψουν πουθενά. Το θέμα με αγγίζει, βλέπεις έχω κι εγώ τα υπαρξιακά μου - η αλήθεια είναι πως πιστεύω πως όσοι λεν πως δεν έχουν ποτέ, τα 'χουν θάψει κάπου βαθιά, και ψεύδονται... Η επανάληψη του 'ο χρόνος, ο χρόνος...' σε μερικά σημεία δουλεύει άριστα, και σ'άλλα με κουράζει, χάνει τη δύναμή της. Οι τρεις πρώτες στροφές, και η στροφής 'πεθαίνεις για τον θάνατο' με άγγιξαν περισσότερο απ' τις άλλες... Με άγγιξαν πολύ, για να λέμε την αλήθεια. Μπορεί να ήταν αυτές που μ' έκαναν να θέλω να το ξαναδιαβάσω μερικές φορές ακόμα. Η στροφή με τους Φαραώ είναι καλοφτιαγμένη, μου αρέσει ο τελευταίος στίχος. Γενικά είναι καλό Θοδωρή. Συνέχισε έτσι! Α! Και δεν είναι καταθλιπτικό. Τουλάχιστον εμένα δεν μου έφερε κατάθλιψη. Μου φαίνεται ο έρωτας σου χωρίς να σε κάνει χαζοχαρούμενο, σου δίνει μια νότα σκεπτικής μεν, αλλά αισιοδοξίας... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LordCeleborn Posted October 1, 2005 Share Posted October 1, 2005 Πραγματικα πονεμενο, πολλα σημεια του με αγγιξαν ιδιαιτερα. Η Επαναληψη του "Ο χρονος, Ο χρονος" οπως σου ειπα με χαλασε λιγο. Αλλα υπαρχουν στροφες που ειναι πολυ δυνατες. Ασχολειτε πολυ με την υστεροφημια κατι που κυλαει πολυ μεσα στο αιμα των ελληνων. Μια ερωτηση, σε καποια φαση μιλας σε "εκεινους" ποιοι ειναι αυτοι .. απλα θελω να καταλαβω τις σκεψεις σου. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deodonus Posted October 1, 2005 Author Share Posted October 1, 2005 Μια ερωτηση, σε καποια φαση μιλας σε "εκεινους" ποιοι ειναι αυτοι .. απλα θελω να καταλαβω τις σκεψεις σου. Σε όλους αυτούς τους "αθάνατους": τους φαραώ, τους αρχαίους, τους σοφούς. Σε όλους όσους τα έργα τους αντέξαν στον χρόνο. Ευχαριστώ για τα καλά σας σχόλια. Η επανάληψη είναι ίσως κουραστική. Πιθανόν να μην είναι τόσο, εάν το ποίημα διαβαστεί αργά. Αυτά Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nihilio Posted October 1, 2005 Share Posted October 1, 2005 Παρατηρήσεις: 1) Ο ορθογραφικός έλεγχος απέδωσε. Δίνει "σοβαρότητα" στο ποιήμα σου. 2) Το νόημα είναι μεστό, οι επιμέρους μινιατούρες δεμένες μεταξύ τους στην εντέλεια 3) Δούλεψες αρκετά πάνω στο ποιήμα και δούλεψε. Συμπέρασμα: Η ποίηση πιάνει αποτυπώνει μια στιγμή. Η συγγραφή της όμως πρέπει να διαρκεί περισσότερο. Εδώ το έκανε. Καλή συνέχεια. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
laas7 Posted October 2, 2005 Share Posted October 2, 2005 Ναι τα ορθογραφικά προς μεγάλη μου ευχαρίστηση διορθώθηκαν! Καιρός ήταν! Αλλα προς το νόημα του ποιήματος... ΄ Δεν μπορώ να πω πως είχε κάτι να μου πει... Υπάρχουν αντιφατικά σημεία, ας πούμε την μια στιγμή κοιτάς απο ψηλά τους ανθρώπους και μέτα κοιτάς ψηλά μέσα απο το πλήθος... αποφάσισε ή αν την μία είσαι σε άλλο σημείο και την άλλη σε άλλο πρέπει να το εκφράσεις με κάποιο τρόπο... Επίσης βρίσκω εκφράσεις χωρίς νόημα κατα την γνώμη μου... πεθαίνεις για τον θάνατο; Τι εννοείς με αυτό; "Εάν οι θύμηση σας σας κάνει αθάνατους Όσο το όνομά σας λέγεται θα ζείτε Και μόνο η λησμονιά του θα σας πεθάνει." Δεν μου άρεσε ο τελευταίος στίχος και ειδικά η επιλογή του θα σας πεθανει... νομίζω μπορούσες να βρείς να το εκφράσεις με καλύτερο τρόπο. "Εάν είναι τα έργα σας θαυμαστά Όσο φαίνονται θα ζείτε Το δικό τους φως και δικό σας Το σκότος, θάνατος." Και εδώ το όσο θα φαίνονται τα έργα μόνο τότε θα ζούν οι άνθρωποι; Δηλαδή αν δεν φαίνονται αλλά υπάρχουν υπέροχα έργα τότε οι άνθρωποι που τα δημιούργησαν δεν ζούν μέσα απο αυτά; Και ο τελευταίος στίχος.. άσχετο! Στο συγκεκριμένο τετράστιχο γράφεις για το φώς των ανθρώπων και το έργο τους... αν θέλεις μέτα να αναφέρεις για το όποιο σκότος και τον θάνατο κάντο πιο λογικά... όχι έτσι... μην πετάς μια πρόταση ξεκάρφωτη... Αυτά τα ολίγα απο εμένα... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deodonus Posted October 2, 2005 Author Share Posted October 2, 2005 Υπάρχουν αντιφατικά σημεία, ας πούμε την μια στιγμή κοιτάς απο ψηλά τους ανθρώπους και μέτα κοιτάς ψηλά μέσα απο το πλήθος... αποφάσισε ή αν την μία είσαι σε άλλο σημείο και την άλλη σε άλλο πρέπει να το εκφράσεις με κάποιο τρόπο... Ναι, το ποίημα δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει ντε σώνει και καλά να ακολουθεί την λογική ή ένα συγκεκριμένο τρόπο γραφής. Δεν είμαι ούτε πάνω ούτε κάτω. Αλλά είμαι και πάνω και κάτω. Πιο συγκεκριμένα, είμαι στο Word και γράφω το ποίημα. Πιο απλά: πρώτα είμαι από ψιλά και μιλάω στο πλήθος και μετά στο πλήθος και μιλάω ψιλά. Ένας είμαι, τι να κάνουμε, ήθελα να τα εκφράσω και τα δύο. Επίσης βρίσκω εκφράσεις χωρίς νόημα κατα την γνώμη μου... πεθαίνεις για τον θάνατο; Τι εννοείς με αυτό; "Κατά την γνώμη σου." Και εδώ το όσο θα φαίνονται τα έργα μόνο τότε θα ζούν οι άνθρωποι;Δηλαδή αν δεν φαίνονται αλλά υπάρχουν υπέροχα έργα τότε οι άνθρωποι που τα δημιούργησαν δεν ζούν μέσα απο αυτά; Φυσικά και όχι. Αν αυτήν την στιγμή κάτω από τον Υμηττό υπάρχει μια δεύτερη και καλύτερη Ακρόπολη, που την έχτισε ο τάδε αρχιτέκτονας, ξέρουμε εμείς τίποτα για αυτήν ή αυτόν? Ή εάν κάπου υπάρχει ένα χαμένο χειρόγραφο, ξέρουμε εμείς τίποτα για αυτό ή τον συγγραφέα? Όχι. Και ο τελευταίος στίχος.. άσχετο!Στο συγκεκριμένο τετράστιχο γράφεις για το φώς των ανθρώπων και το έργο τους... αν θέλεις μέτα να αναφέρεις για το όποιο σκότος και τον θάνατο κάντο πιο λογικά... όχι έτσι... μην πετάς μια πρόταση ξεκάρφωτη... Τι εννοείς "πιο λογικά"? Τι δεν καταλαβαίνει κανείς από αυτό? Οι άνθρωποι είναι αθάνατοι όσο τα έργα τους φαίνονται. Άμα πέσουν στο σκοτάδι, οι δημιουργοί τους θα πεθάνουν. Τι άλλο να πώ δηλαδί? Και γιατί σου φαίνεται τόσο άσχετο?! Στα ποιήματα παίζουμε με τις λέξεις και τα συναισθήματα. Δεν είναι απαραίτητο να ακολουθούν κάποια λογική απαραίτητα. Το ότι "πεθαίνεις για τον θάνατο" μπορεί ίσως να μην έχει κάποια λογική, βγάζει όμως ένα συναίσθημα, σε συνδιασμό με την υπόλοιπη στροφή, το οποίο εγώ θέλω να περάσω. Αυτά... Υ.Γ.:Πάντως, Λάας, επιδή το κάνεις συχνά, μην λες για τα ποιήματα απαξιοτικά σχόλια, γιατί τις περισσότερες φορές δεν είναι η αφέλεια του ποιητή αυτή που τονίζεται. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Isis Posted October 2, 2005 Share Posted October 2, 2005 Η προσωπική άποψη του καθενός είναι σεβαστή φτάνει να μην προσβάλλει το γράφοντα ή το σχολιαστή του. Σεβασμός πάνω από όλα! Δεν έχω να κάνω κάποιο ουσιαστικό σχόλιο πάνω στο ποίημα που να μην έγινε ήδη από τη Nienna και το Nihilio. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts