Nihilio Posted October 5, 2005 Share Posted October 5, 2005 Πεθαίνω πετώντας στην κατασκότεινη νυχτιά σα καλιακούδα που πονεμένη αλυχτά υπό το φως του χλωμου φεγγαριού το πένθημο τραγούδια πόνου και οργής Καθώς λικνίζομαι σε κύματα μες στης ζωής το απάνεμο ηφαίστειο αγκαλιά με τις ελπίδας τα απόνερα αναζητώ μια κατατονική ευτυχία Ω ειρωνία σαν την πόρτα μου χτυπά ο χθεσινός εαυτός του αύριο με μαχαιρώνει ξαφνικά με τις ελπίδας το αδειανό το σωληνάριο Και όταν χαμένος στων ονείρων το χαρτί στολίζω το μήνα που πέρασε με οικόσημα και την μελαγχολία αποβάλλω με τη ψήφο μου μέσα σε κάλπη από λουλούδια μαραμένα Εκλέγω βασιλιάδες απροσάρμωστους σκιές από καρδιές που ράγισαν από την γκρίζα μονοτονία της αδράνειας μονάχα σαν υπονομεύω τα νοήματα Ω ειρωνία, στην αγγαλιά μου να μου φτύνεις τον παράδεισο κι εγώ στη μέση του αλλού να πλέκω πούπουλα από μια μαύρη και άραχλη κίνηση που κάθεται ανάμεσα σε πορφυρά γεράκια Ω ειρωνία που σαρκάζεις τη συνέχεια σου γιατί ποτέ δε θα σε ξεπεράσει. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Balidor Posted October 5, 2005 Share Posted October 5, 2005 Ω! Ειρωνία ... πλάκα πλάκα, έχεις πολύ ωραίες εικόνες.. κολόπαιδο ... εγώ δέν μπορώ να γράψω τόσο σουρεάλ εικόνες ... θα βάλω τον Θρόγγο να μου κάνει "Νταντα" μαθήματα !!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nihilio Posted October 5, 2005 Author Share Posted October 5, 2005 Balidor, τα σουρεαλιστικά ποιήματα είναι απλά. Σκέφτεσαι ένα υποκείμενο, ένα ρήμα ένα επίθετο και άλλο ένα ουσιαστικό που δεν έχουν καμία λογική σχέση και τα πετάς μέσα στον στίχο ώστε να μοιάζουν με πρόταση με περιεχόμενο. Επαναλαμβάνεις μέχρι να τελειώσει το ποιήμα. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Isis Posted October 5, 2005 Share Posted October 5, 2005 Για κάποιο παράξενο λόγο το περίμενα πως το αρχικό ποίημα θα έχει και συνέχεια! Δεν κατάφερες ποτέ να ξεπεράσεις την ανάγκη σου για σάτυρα! Ίσως γιατί πιο πολύ σατυρίζεις μέσα από τον εαυτό σου και τους άλλους! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nihilio Posted October 5, 2005 Author Share Posted October 5, 2005 Τι να κάνω, κρύβω ένα σάτυρο μέσα μου (ωχ, δεν ακούστηκε τόσο καλά αυτό) Πάντως αυτή τη φορά εκανα υπέρβαση: σατύρισα τη σάτυρα χώνοντας μέσα μια στροφή που τη σατυρίζει. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nienna Posted October 6, 2005 Share Posted October 6, 2005 Εμένα δεν μου φάνηκε και dada. Ελαφρώς σουρρεαλιστικό... Το θέμα είναι πως επειδή μάλλον είμαι τρελλή μπορώ να παρακολουθώ με άνεση τον συνειρμό σου. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nihilio Posted October 6, 2005 Author Share Posted October 6, 2005 Δε θέλω να παρεξηγηθώ ή κάτι τέτοιο, αλλά για να παρακολουθείς το συνειρμό, ε, δεν είσαι και ότι πιο λογικό υπάρχει. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nienor Posted October 6, 2005 Share Posted October 6, 2005 Καθώς λικνίζομαι σε κύματαμες στης ζωής το απάνεμο ηφαίστειο αγκαλιά με τις ελπίδας τα απόνερα αναζητώ μια κατατονική ευτυχία Και όταν χαμένος στων ονείρων το χαρτίστολίζω το μήνα που πέρασε με οικόσημα και την μελαγχολία αποβάλλω με τη ψήφο μου μέσα σε κάλπη από λουλούδια μαραμένα Ω ειρωνία που σαρκάζεις τη συνέχεια σουγιατί ποτέ δε θα σε ξεπεράσει. Είσαι σίγουρος ότι ειρωνεύεσαι και σατυρίζεις; Εμένα κάποια πράγματα ανάμεσα στις γραμμές του δε μου φαίνονται καθόλου σατυρικά. Ίσα ίσα που λες "κάτι" σοβαρό κι απλά που και που έχεις βάλει και λέξεις όπως σωληνάριο και απροσάρμοστοι. Δεν είμαι σίγουρη για το αν πρέπει να σου πω "δούλεψε το θα γίνει καλό" ή "γιατί κρύβεσαι πίσω από υποτιθέμενη σάτυρα;" πάντως δεν είναι σάτυρα, δεν είναι καυστικό, σε καμία περίπτωση. Παρ'όλο που πιστεύω πως θα μπορούσε να γίνει όμορφο, το θεωρώ λαθός που το πλασάρεις με αυτό τον τίτλο και ως σάτυρα. Επίσης δεν το θεωρώ σουρεαλιστικό -αν ήταν μέσα σε εισαγωγικά, ίσως- γιατί οι είκόνες του είναι πλαστές, μύθος που κάνει μια συγκεκριμένη δουλειά. Συνειρμικό ναι, αρκετά, αλλά όχι σουρεαλισμός. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atrelegis Posted October 6, 2005 Share Posted October 6, 2005 (edited) Έχω την εντύπωση πως το κοινό αδυνατεί να αντιληφθεί την καθαρά χαβαλετζίδικη έννοια του ποιήματος. Και μόνο από τον τίτλο, καταλαβαίνεις πολλά! Edited October 6, 2005 by Atrelegis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nihilio Posted October 6, 2005 Author Share Posted October 6, 2005 Κιάρα, απλά έβαλα μαζί ότι πιο κουλό μπορούσα να σκεφτώ, απλά προς το τέλος άρχισε να μου βγαίνει κάτι σοβαρό (παρά τις αξιόλογες προσπάθειες να εκμηδενίσω κάθε έννοια σοβαρότητας...). Συνειρμικό είναι. Απλά είναι σοβαρή σατιρα, με την έννοια ότι... τώρα τι να σου πω, σα καλός ποιητής αφήνω το ποιήμα να βγάλει το υπόλοιπο Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nienor Posted October 7, 2005 Share Posted October 7, 2005 (edited) Του δημιουργού τη λογική πως να την αντικρούσεις και μες τις κουλαμάρες του στολίδια να τον λούσεις. Το λοιπόν... μαζί με το τριαντάφυλλο που έλαβες before πάρε το μανταλάκι μου που δεν είναι folklore Ορίστε τώρα εντάξει; Πουφ πια! Εγώ φταίω που στα λέω σοβαρά... Χα! Και τώρα που έχω την προσοχή σου: Κοίτα αυτό το τετράστιχο: Και όταν χαμένος στων ονείρων το χαρτίστολίζω το μήνα που πέρασε με οικόσημα και την μελαγχολία αποβάλλω με τη ψήφο μου μέσα σε κάλπη από λουλούδια μαραμένα μόνο του βρε αδερφέ, άσχετα με το τι γίνεται στο υπόλοιπο. Και τώρα πες μου -ειλικρινά όμως- άσχετα με το ότι μπορεί να σατιρίζει -που συνεχίζω να μην το πιάνω- άσχετα με τις λέξεις, το ρυθμό του, το ίδιο το γεγονός πως ανήκει σε κάτι το οποίο βάφτισες «σατυρικό ποίημα», αυτό που λέει στην πραγματικότητα, δεν είναι κομμάτι ενός όμορφου και ενδιαφέροντος όλου; Υ.Γ. έχει και συνέχεια ... έξω απ’ την πόρτα σου περνώ και καθαρίζεις ψάρια και μου πετάς έναν κιοφτέ ωχ το μάτι μου σου πω εγώ σουρεάλ κύριος, αμέ Edited October 7, 2005 by Nienor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nihilio Posted October 7, 2005 Author Share Posted October 7, 2005 H σάτυρα είναι ότι γράφω "κουλτουριάρικους" στίχους χωρίς κανένα απολύτως νόημα που ίσως κάποιοι τους περάσουν για σοβαρούς. Και κάποιοι τους πέρασαν Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nienna Posted October 7, 2005 Share Posted October 7, 2005 Όταν γράφει κανείς ό,τι του κατέβει, για πλάκα, μερικές φορές βγαίνουν σοβαρά πράγματα από μέσα του, απελευθερώνονται. Θέλει προσπάθεια για να μην έχει τίποτα απολύτως από σένα το γραπτό σου. Ακόμα και αυτόματα να γράφεις, εσύ γράφεις. Δεν μπορείς να ξεφύγεις ολότελα από αυτό. Μέσα στην πλάκα πάντα θα υπάρχει λίγη απ'τη σκέψη σου - ή και πολύ. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nihilio Posted October 7, 2005 Author Share Posted October 7, 2005 Ι know, I know... Αλλά δεν έγραφα ακριβώς ότι μου κατέβαινε. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Throgos Posted October 8, 2005 Share Posted October 8, 2005 Το ποιήμα σου καθαρά συνειρμικό, αν και όχι χωρίς καθόλου νόημα. Είναι δύσκολο να γράφεις χωρίς νόημα! Πολύ ωραίες εικόνες, η σκέψη "ρέει" μέσα από αυτές, η στίχοι μετουσιώνονται ο ένας στον άλλον. Μου θύμισε κάτι συλλογικές ζωγραφιές σουρρεαλιστών που κάθε ένας ζωγράφιζε ένα μέρος του σώματος. έξω απ’ την πόρτα σου περνώκαι καθαρίζεις ψάρια και μου πετάς έναν κιοφτέ ωχ το μάτι μου Νίενορ, έχεις ταλέντο! Στα χνάρια του τζαρά! Balidor, δεν υπάρχουν νταντά μαθήματα. Ακολούθησε τη μέθοδο "Πώς να γράψετε ένα ντανταϊστικό ποίημα": 1.Παίρνετε μια εφημερίδα. 2.Κόβετε τις λέξεις μία μία. 3.Τις βάζετε σε μια σακούλα. 4.Ανακατεύετε τη σακούλα. 5.Βγάζετε τυχαία τις λέξεις και τις βάζετε στη σειρά σε ένα χαρτί. Συγχαρητήρια! Φτιάξατε ένα ντανταϊστικό ποίημα! (Βέβαια το πρωτότυπο, που δε θυμάμαι ποιός το είπε - μάλλον ο Τζαρά - ήταν πιο απολαυστικά γραμμένο) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts