Jump to content

[Τι να περιμένει κανείς από την ζωή]

Deodonus

Recommended Posts

Τι να περιμένει κανείς από την ζωή

Παρά μόνο τον θάνατο.

Ό,τι δημιουργείται καταστρέφεται

Πάντα πιο εύκολα, πιο γρήγορα.

Edited by Deodonus

Μαύρο, σύντομο μα περιεκτικό, κοινότυπο αλλά αληθινό, ελλειπτικό μα και πλήρες.

Πριν καν το διαβασω ηθελα να σου πω οτι η απαντηση ειναι: :death2:

Χε,επεσα μεσα.Παντως παραειναι μικρο.Οχι μονο στο μεγεθος.

"Πάντα πιο εύκολα, πιο γρήγορα."

Απο πλευρας φιλοσοφιας και ρεαλισμου διαφωνω.Αλλα ποιητης εισαι...

Χμμμ...νομίζω πως ο Νιχίλιο έπιασε ακριβώς το νόημα. Βέβαια με ξενίζει λίγο το υπερβολικά πεζολογικό ύφος σου. Λείπει αυτό το touch of magic της ποίησης, αυτό που την ξεχωρίζει από την πεζογραφία. Δες το έτσι:

Τι να περιμένει κανείς από την ζωή παρά μόνο τον θάνατο. Ό,τι δημιουργείται καταστρέφεται πάντα πιο εύκολα, πιο γρήγορα.

Αυτό είναι βέβαια το ύφος σου, και δεν έχω κανέναν λόγο πάνω σε αυτό, απλά πέρα απ' το μέτρο δεν έχει κάτι άλλο από την ποίηση. If I were you (που δεν είμαι) θα έβαζα τουλάχιστον "Ότι δημιουργείται καταστρέφεται/πάντα πιο εύκολα, πάντα πιο γρήγορα"

δεν ξέρω, έχω μπερδευτεί right now :dazzled: .

Πάντως είναι η πιο απόλυτή σου μινιατούρα - ίσως η πιο αντικειμενική. Δεν εκφράζεις ούτε συναισθήματα ούτε απόψεις. Απλά την αλήθεια.

Νομίζω ότι παραείσαι πεσσιμιστικός.

Η μινιατούρα είναι καλοφτιαγμένη, όπως συνήθως.

Και αποτελεσματική, επηρρεάζει τους ανθρώπους, μπέρδεψε το Θρόγγο, ας πούμε. :p

Well done, αλλά δεν πιστεύω πως είναι αντικειμενική κλπ, απλώς ότι εκφράζει με απόλυτο τρόπο μια άποψη [πράγμα που κάνεις εξ άλλου κατά κανόνα] φιλτραρισμένη έντονα από συναισθήματα και καταστάσεις.

Οι Μούσες μαζί σου,

-Ορφέας

Σίγουρα πετυχαίνεις τον μινιμαλισμό που θέλεις να πετύχεις, αλλά όντως εκφράζεις την άποψή σου σαν να είναι η Απόλυτη Αλήθεια των Υπέρτατων Πάντων. Μη σκας, το κάνω κι εγώ. :p Απλά τελευταία άρχισα να κολλάω από πίσω ένα ",νομίζω.". :D

Thank you for passing by :D

Heiron:

Παντως παραειναι μικρο.Οχι μονο στο μεγεθος.
Που αλλού δηλαδί?

Ορφέα:

Νομίζω ότι παραείσαι πεσσιμιστικός.
Λες, ε?... :unsure:

Νιέννα:

εκφράζεις την άποψή σου σαν να είναι η Απόλυτη Αλήθεια των Υπέρτατων Πάντων

Θα απαντούσα με του Ορφέα το:

εκφράζει με απόλυτο τρόπο μια άποψη [πράγμα που κάνεις εξ άλλου κατά κανόνα] φιλτραρισμένη έντονα από συναισθήματα και καταστάσεις.
Έτσι είναι το στυλ μου, έτσι γράφω όλες τις μινιατούρες. Και ίσως έτσι είναι γενικά το στυλ μου και σαν άνθρωπος. Δεν λέω ότι λέω στάνταρ την αλήθεια, αλλά απλά σπάνια σε αυτά που λέω αφίνω χώρο για αμφιβολίες. C'est moi... sorry... :p :p

Αυτά...

Μικρο και στο νοημα πχ.Στα συναισθηματα που προκαλει.Και-imho(?!?)-στην ποιοτητα.Παραειναι πεζο οπως ανεφεραν.Εχεις γραψει καλυτερα.Μπορεις πολυ καλυτερα.

Μπορεί να "πεζοφέρνει" αλλά κατά την γνώμη μου είναι πολύ καλά δωσμένο. Μου αρέσει και συμφωνώ νοηματικά. Keep it up.

επειδη ειναι Λακωνικον (με την κανονικη εννοια της λεξης παρακαλω) μου αρεσε, αλλα plz....βαλε λιγο Eλπιδα ρε συ, τα πραματα πρεπει να τα κοιταμε μισογεματα και οχι μισο αδεια...χε :):p

οχι οχι, κυριε ποιητα δεν σου κανω κηρυγμα, μην το παρεις ετσι σε παρακαλω, απλα βαζω ιδεες....:) μην με παρεξηγεις οκ; :)

ΓΡΑΦΕ ΓΡΑΦΕ ΚΙΑΛΟ!!!!!( τωρα εαν θα γραφεις ποηματα ή εμας δεικο σου θεμα :p (ευθυμη πλακιτσα)

αλλα plz....βαλε λιγο Eλπιδα ρε συ

Αυτό μου έκανε κάτι σε παραγγελία σε οβελιστήριο! :p

Σύντομο και περιεκτικό όμως κλισέ. Γιατί δε δοκιμάζεις να αυξήσεις λίγο τα γραπτά σου; ωραίες οι μινιατούρες σου όμως συνήθως είναι νοηματικοί μονόδρομοι!

Μισητοί οι πολέμιοι των στερεοτύπων! Να καείτε στην κόλαση! (καλά, υπερβάλλω, να μην καείτε... αλλά να υποφέρετε λίγο, να σας αδειάσουν μπουγαδόνερα στο κεφάλι ή τίποτα τέτοιο).

Είναι το συναίσθημα του ανθρώπου, τι σημασία έχει αν είναι 'κλισέ'; Πρέπει να μη νοιώθει όπως οι άλλοι άνθρωποι; να μην εκφράζεται όπως οι άλλοι, 'όπως του έρχεται'; Πρέπει να εκφράζεται πρωτότυπα και 'up-to-date';

Νομίζω όχι απαραίτητα. Αλλά then again, είμαι οπαδός της μαιευτικής... τι λέτε λοιπόν; [γιούπι, κι άλλο θέμα που πρέπει να πάει στη φιλοσοφία, τι, μάγοι είμαστε πια;]

Οι Μούσες μαζί σας,

-Ορφέας

Ναι τα ποιήματά μου είναι λίγο σκωτηνά (που δεν είναι, αν το καλοσκεφτείς), αλλά όχι, δεν είναι πεσσιμηστικά σε καμία περίπτωση. Γιατί το λέτε αυτό? Επιδή είναι τόσο στεγνό και δεν έχει περίτεχνα στολίδια και "καρικεύματα" που θα το κάνουν γλυκό και πιο "όμορφο"? Όχι, όχι... είπα, σκωτηνό ίσως, πεσσιμηστικό όχι. :D

Ίσιδα, νοηματικοί μονόδρομοι είναι σχεδόν όλα τα ποιήματα. Όσα έχω διαβάσει τουλάχιστον. Έχουν μια ιδέα και την αναπτίσσουν. Εκτός και άμα είναι γεμάτα "ίσως" και "μπορεί" (λέξεις που αποφεύγω σκόπημα), αλλά και πάλι απλά δεν είναι σίγουροι για αυτό που λένε, αλλά η άποψη του ποιητή είναι μία. Έτσι πιστεύω τουλάχιστον. Και σίγουρα δεν έχει να κάνει με την μορφή του ποιήματος. Μπορώ σε 4 στίχουν να σου χωρέσω 4 νοήματα, ή σε 4 στροφές να έχω μόνο ένα. Είναι απλά πώς το σκέφτεται κανείς. Και εγώ σκέφτομαι ίσως λίγο στεγνά όταν γράφω. Αλλά αυτό είναι το στυλ μου.

Όσο για το κλισέ, δεν το νομίζω ότι γράφω κλισέ πράγματα. Απ'όσα έχω δει ποιήματα εδώ μέσα, μόνο κάνα-δυο του Θρόγγου μοιάζουν ίσως λίγο με τα δικά μου. Όλα τα άλλα είναι περί ερωτικών, πεσσιμιστικών ή άλλων βιωμάτων με έντονο το προσωπικό στοιχείο, πράγμα το οποίο πάλι σκοπίμως αποφεύγω. Στα ποιήματά μου (εκτός από εξαιρέσεις) αναφέρομαι σε έννοιες καθολικές όπως τις βλέπω εγώ και τις παρουσιάζω με μορφή γνωμικού και "καθολικής αλήθειας", απλά επιδή μ'αρέσει αυτό το στυλ, επιδή αυτό είναι το στυλ μου. Και δεν το έχω δει αλλού. Γιατί το λες κλισέ?

Ευαριστώ για τον σχολιασμό σας πάντως. Πρώτη φορά εδώ και αρκετό καιρό σχολιάζουν τόσο πολύ ένα ποίημά μου...:hmm:

Αυτά...

Edited by Deodonus

Ίσιδα, νοηματικοί μονόδρομοι είναι σχεδόν όλα τα ποιήματα. Όσα έχω διαβάσει τουλάχιστον. Έχουν μια ιδέα και την αναπτίσσουν.

Νοηματικοί μονόδρομοι η ποίηση του Καβάφη; του Ελύτη; Οι ιδέες τους δεν είναι ποτέ μεμονωμένες! Στηρίζονται σε κοινό νοηματικό πυρήνα (δηλαδή κάποιο γεγονός ή κάποιο πρόσωπο) για να γεμίσουν το μυαλό του αναγνώστη με προβληματισμούς (αν φυσικά ο αναγνώστης δε μείνει στην επιφάνεια των ποιημάτων). Όταν οι ιδέες είναι μεμονωμένες και ΔΕΝ εμβαθύνουν στο θέμα, τότε η ποίηση αποτυγχάνει.

Στο θέμα "αντικειμενικότητα" θα συμφωνίσω με τον Deodonus. Μία άποψη = ποίηση. Και οι δύο απόψεις = έμμετρη έκθεση ιδεών.

Όταν οι ιδέες είναι μεμονωμένες και ΔΕΝ εμβαθύνουν στο θέμα, τότε η ποίηση αποτυγχάνει.

Ε, δεν νομίζω να εννοείς ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει στα δικά μου ποιήματα. Θέλω να πιστεύω ότι η θέση μου και μόνο, όσο και ο τρόπος που την "πλασάρω" προβληματίζει. Και εας είναι μεμονομένες και φαινομενικά επιφανειακές.

Αυτά...

Η ποίησή σου λειτουργεί συχνότατα αν όχι πάντα σε σχέση με την κατάστασή σου και τα γεγονότα που περιστοιχίζουν χρονικά και συναισθηματικά το ποίημα. Πολλές φορές αν δεν γνωρίζει το κοινό αυτά, χάνει μέρος του ποιήματος, μερικές φορές μεγαλύτερο απ'αυτό που μένει κατανοητό.

Και αυτό σημαίνει πως για να κατανοήσει κανείς την ποίησή σου χρειάζεται τουλάχιστον μια καθολική ματιά σ'αυτήν (αν όχι να σε ξέρει και εκτός ποιημάτων).

Και επειδή δεν είμαι εσύ, καταλήγω: Έτσι νομίζω τουλάχιστον. :p