Jump to content

Άνω θρώσκω

Nienna

Recommended Posts

Άνω θρώσκω

Νύχτες περνούν και κοιτώ,

κοιτώ τις τόσες λέξεις μου.

Τα μονοπάτια που ανοίγουν, όλα τους,

όλα τους μοιάζουν με γλιστερά καλντερίμια·

τα λησμονώ, σκοντάφτω σαν σβήνω το κερί

– μα κείνο άναψε μόνο απ’ τις λέξεις…

Γι αυτές τις λέξεις, μονάχα,

για τα τραγούδια που φοβάμαι να ελευθερώσω,

για τα μεσημέρια που φοβάμαι πως δεν θα θυμάμαι,

για της φαντασμένης μου ιδέας τις κρυφές φωλιές…

Για κείνη την πίστη που σου φωνάζω πως χάνεις,

για το ταξίδι στ’ αστέρια που θελήσαμε να κάμουμε

σαν μας εγκατέλειψε το τότε μας

και μας πλήγωσε το τώρα μας…

Αιώνιοι άνθρωποι - τ’ αστέρια ίσως μας φέρουν

πιο κοντά στο φως που σβήνουμε.

Θεριά της φωτιάς - η σιγουριά της θέλησής μας

ανθίζει μόνο στην έλλειψη.

-----

20-10-2005

Edited by Nienna

Ποτέ μου δεν κατάφερα να εκτιμήσω την Ελληνική ποίηση πέρα από κάποιες πολύ χτυπητές εξαιρέσεις. Δεν έχω να πω κάτι για την τεχνική, πέρα από το ότι ρέει καλώς. Όμως επειδή η λέξη άνθρωπος και η ετυμολογία της είναι από τα πράγματα που πάντα με συγκινούσαν, το περιεχόμενο μου αρέσει πολύ.

Ναι, έτσι έχουν τα πράγματα. Η έλλειψη οφείλεται για την κατανόηση κι όταν βάλεις λέξεις σε κάτι αυτό μένει κάπου κρυμμένο για να μπορέσεις να το επαναφέρεις να το θυμηθείς.

Δεν είναι τόσο καλό όσο τα άλλα της ίδιας νύχτας. Οι εικόνες συνεχίζουν να είναι "Αταλάντη" (δηλαδή πανέμορφες) και όντως η δομή του ρέει καλώς. Αλλά αφήνεις το θέμα ανοιχτό, δεν έχεις πρόταση για να το αντιμετωπίσεις, απλά ξορκίζεις -γράφοντας- τη λησμονιά του. Θεμιτό κι αυτό. Όμορφο. Σε αφήνει με το μπούκωμα, με την ερώτηση, πως θα καταλάβουμε προτού να χάσουμε και μήπως τότε θα είναι αργά;

για της φαντασμένης μου ιδέας τις κρυφές φωλιές…

Έχω να σου πω δεσποινίς μου ότι: από τις φωλιές θα βγουν νεογνά. Θα είναι κρίμα να χάσεις τα παρθενικά τους φτερουγίσματα, πονώντας την ανάμνηση των άλλων πουλιών που έφυγαν. Δε λησμονείς γιατί αυτό που πέρασε ζει μέσα σου, στην αλλαγή και την κάθε σκέψη σου. Κι αν το κερί σβήνει οι σταγόνες του θα υπάρχουν πάντα εκεί να λεκιάζουν το κηροπήγιο, να δηλώνουν ότι πέρασε από κει.

Τις νέες ιδέες είναι που πρέπει να διαφυλάξεις και να προχωρήσεις, τους νέους πόθους σου να προσπαθήσεις να πραγματοποιήσεις. Η παλιά συντροφική ιδέα και η μελαγχολική γλυκόπικρη αίσθηση που αφήνει στα χείλη σου είναι ακριβώς για να μην ξεχνάς το ανεκπλήρωτο. Να μη σε πονά, να την αγαπάς. Και την αίσθηση της μαζί. Γιατί πράγματι αν τη διαγράψεις, χάνεις κομμάτια από τον εαυτό σου που δε θα επιστρέψουν ποτέ. Αν όμως γευτείς το δάκρυ της θύμησης στα χείλη σου χωρίς να παρακαλέσεις να "ήτανε τώρα", αλλά ως αυτό που αντιπροσωπεύει πραγματικά, τη μελαγχολική πλευρά σου, τότε αξίζει το δάκρυ αυτό.

Σταματάω κάπου εδώ γιατί παραξέφυγα μου φαίνεται...είναι και η ώρα περασμένη...τι να πεις;!

Ciao

Θαυμάσιο !!!

Σίγουρα θα το κρατήσω κάπου σε ένα αρχείο word να το διαβάζωω ξανα και ξανά...

Γουέλ Ντάν !!!

Y.G. Πολύ όμορφος τίτλος !!!

Edited by Balidor

to poihma sou me kanei na fernw sthn thimisi mou pragmata apo ta paidika mou xronia..pragmata pou lismonousa...pragmatika skeftomaste to idio 'kata kapoion tropo'

Ποτε μην σκυβεις το κεφαλι, καθε νεα μαχη ειναι ενας νεος αγωνας προς την αποκτηση νεας γνωσης περι "Θειου" η περι "πνευματος" ... καθε φορα που με ρωτας "γιατι", να διαβαζεις τους δυο τελευταιους στοιχους ... τοσο μα τοσο σωστοι. Υπεροχη δουλεια.

Edited by LordCeleborn