Jump to content

Απλά θάνατος

Balidor

Recommended Posts

Ήσουν εκεί στεκόσουν όρθιος,

περίμενες κάτι, ασυναίσθητα ψόφιος,

έβλεπες μέσα στο βαθύ σκοτάδι μία παρουσία,

μέσα στην θλίψη ψάχνεις μία απουσία.

Εκεί που περίμενες θυμήθηκες ένα ψέμα,

και το σώμα σου καλύφθηκε με αίμα,

σκιές της νύχτας σε πονάνε,

οι μαχαιριές πάνω σου μετράνε.

Έτσι όπως φοβάσαι να φωνάξεις,

Αρχίζεις να τρέχεις,

Σε βουβό κινηματογράφο θα ουρλιάξεις,

Μία σκέψη στο μυαλό σου έχεις,

Ξέρεις ότι αιμορραγείς απαλά,

ο χάρος σε κοιτάει χαλαρά,

ο διάδρομος όλο και πιο στενός,

ο χαμός σου όλο και πιο αργός.

Όσο γρήγορα κι αν τρέχεις,

Δεν μπορείς να ξεφύγεις,

Ο διάολος σε αγαπάει πολύ,

Το φιλί του ν’ αποφύγεις.

Η ανάσα σου βαριά σαν την αγωνία,

Το πάτωμα γεμάτα από βιβλία,

Βιβλία με εικόνες με σφαγές,

Θανάτους βιασμούς αυτοκτονίες και αρπαγές.

Έχεις κουραστεί δεν μπορείς άλλο να τρέξεις,

Την βαριά σκιά πίσω σου να αντέξεις,

Σε μία ανάμνηση σκοντάφτεις,

Από μία πληγή που σου κλείνει ο νεκροθάφτης,

Μία θύμηση από το παρελθόν

Ο θάνατος είναι πια παρόν !!!

Γενικά δεν την πάω την ομοιοκαταληξία, και ειδικά αυτή

περίμενες κάτι, ασυναίσθητα ψόφιος

δε μου άρεσε καθόλου.

Οι υπόλοιπες ομοιοκαταληξίες ήταν κάποιες πολύ κλισέ, ενώ κάποιες πολύ πετυχημένες. Πάντως σε γενικές γραμμές φαίνονταν λίγο βεβιασμένες.

Πέρα από τις ομοιοκαταληξίες, είναι ένα πολύ όμορφο ποίημα, που αν το έγραφες σε πιο ελεύθερη μορφή, θα μου άρεσε ακόμα περισσότερο :bangin: . Η τελευταία στροφή είναι πολύ έντονη και πολύ χαρακτηριστική, και μου αρέσει σαν στυλ, ενώ οι υπόλοιπες μου ήταν λίγο ουδέτερες, εκτός από αυτό το δίστιχο

ο διάδρομος όλο και πιο στενός,

ο χαμός σου όλο και πιο αργός.

Γενικά προσπάθησε να γράφεις πιο χαλαρά, και δούλεψε την ομοιοκαταληξία σου (αν σου αρέσει να γράφεις με αυτήν). Η προσέγγισή σου στο θάνατο δεν είναι μεν πρωτότυπη, αλλά αυτό δεν μειώνει ιδιαίτερα απ' το ποίημα, καθώς την "στηρίζεις" με όμορφες εικόνες-σύμβολα.

Κλασικός balidor, πάντως!!!

Καταρχας καθε στιχος αποδιδει ενα διαφορετικο νοημα με αποτελεσμα να βγει κατακερματισμενο σαν συνολο. Στηριζεται παρα πολυ στις εικονες. Οχι καλο...

Θρόγγε έχεις δίκιο, ούτε και μένα μου αρέσει εκείνος ο στοίχος...

Βασικά, ειναι σκέψεις, συναισθήματα, που φτερουγίζουν πάνω απο το κεφάλι μου, μερικές φορές πέφτουν στο χαρτί με άγαρμπο τρόπο και δέν βγάζει καλό αποτέλεσμα ... :( :( :( :(

Κοίτα,

δεν είμαι κανένας ειδικός στην ποίηση, αλλά μια και έχω την εντύπωση πως ο θάνατος είναι απο τα αγαπημένα σου θέματα, περίμενα πως θα διαβάσω κάτι γαμάτο.

Δε μου αρέσει να κάνω αρνητικές κριτικές (ειδικά σε θέματα που δεν τα κατέχω), αλλα το συγκεκριμένο ποιηματάκι με αυτές τις ομοιοκαταληξίες μου θύμισε γερμανικα τραγουδάκια της μπυραρίας....

προσωπικά (είναι και θέμα γούστου φυσικά) δε μου άρεσε ...αν δεν είχε καθόλου ομοιοκαταληξίες ίσως το αποτέλεσμα να ήταν πολύ καλό, όμως προσπαθώντας να ταιριάξεις τις λέξεις νομίζω το χάλασες εντελώς.

Edited by brave

Και μένα από τα χειρότερά σου μου φάνηκε. Η ομοιοκαταληξία να σου πω σπανίως βγάζει κάπου... Δεν την παρατάς για λίγο; Να νοιώσεις πιο ελεύθερος, να γράψεις λιγότερο επιφανειακά. Εκτός αν πια θέλεις να γράφεις τραγούδια και σου είναι απαραίτητη.

ΛΟΛ ... δλδ με συγχωρείς :) :) ;;;

Βασικά μου προκαλεί αναμνήσεις απο την εφηβική μου απλότητα, καφρίλα και ασχετοσύνη ... !!!

Σκέψου ήμουν χειρότερος απο τώρα !!!

Balidor, θα σου κάνω μερικές προτάσεις:

1) δοκίμασε να γράψεις χωρίς ρίμα, είναι ολοφάνερο πως σε δεσμεύει.

2) δοκίμασε μια διαφορετική θεματολογία. Ο θάνατος είναι πολύ τετριμμένο θέμα και αρκετά γκοθέ, ώστε καταντάει κοινό.

3) μην "προσπαθείς" να γράψεις. Απλά γράψε κι ό,τι κάτσει.

4) μην κυνηγάς μεγάλα θέματα. Το απλό είναι το καλύτερο.

5) δοκίμασε νέες λέξεις, γεύσου τες. Γράψε για "προπόνηση" όμορφες λέξεις. Υπάρχει η νύχτα, το σκοτάδι, ο θάνατος και υπάρχει και το έρεβος, η λήθη, η θανή. Η ποίηση ενδείκνυται για "προβολή" λεξιλογίου.

6) αν επιμένεις στη ρίμα, θα σου πρότεινα να προμηθευτείς ένα λεξικό συνωνύμων κι ένα λεξικό ρίμας.

Το συγκεκριμένο ποίημα δε μου είπε τίποτα, το οποίο είναι κρίμα, γιατί θα μπορούσε να πει πολλά. Θες μια εναλλακτική;

είπες:

περίμενες κάτι, ασυναίσθητα ψόφιος,

έβλεπες μέσα στο βαθύ σκοτάδι μία παρουσία,

μέσα στην θλίψη ψάχνεις μία απουσία.

θα μπορούσες να πεις:

Το σώμα σου νεκρό κι όμως στεκόσουν

χωρίς καρδιά, χωρίς ψυχή ονειρευόσουν

στο έρεβος μια παρουσία αισθανόσουν

μια απουσία σαν πληγή στη θλίψη σου θυμόσουν.

Θα μπορούσες να το πεις κι αλλιώς, με χίλους τρόπους και πολύ πιο όμορφα απ' ότι αυτό. Δοκίμασε να το ξαναγράψεις. Μην πετάξεις το παλίο, έχει την αξία της αυθεντικότητας, απλά ξαναχτίστο απ' την αρχή. Ίδιο νόημα, άλλη μορφή.

:blush:

Έχεις δίκιο..

αν τα 'εκανα όλα αυτά πριν απο χρόνια ίσως τώρα να είχα κάνει κάποιες προόδους ...

Τεσπα... :beerchug: ... θένκξ για τις συμβουλές :shuriken: !!!

Guest silversoldier

Γενικώς νομίζω ότι πολύ σε θάψαμε, ωστόσο ας ακούσεις και τη δικιά μου κριτική μπας και δεις φώς στο βάθος του τουνελ του θαψίματος :shuriken: !

Εάν ξεχάσουμε τα συνηθισμένα, ομοιοκαταληξίες μπλα, μπλα, μπλα...δεν ήταν άσχημο σαν νόημα, έδινε την εντύπωση πως το έγραψες βιοματικά (με αντιλαμβάνεσαι νομίζω :albert: ). Ένα αρνητικό, καθαρό για μένα ήταν η έκταση των στίχων και των στροφών, περίμενα κάτι ποιο μεγάλο και μαζεμένο :bag: .

Υ.Γ: Κάνε ότι θέλεις, γράψε ότι θέλεις, και 'μεις θα είμαστε 'δω για να θάβουμε ο ένας τον άλλον :icon_yea: !!

(αστειέυομαι) :friends: