Jump to content

Por una cabeza (part 2)

Sonya

Recommended Posts

Ξύπνησε πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι. Τεντώθηκε, χασμουρήθηκε και χαμογέλασε αφηρημένα, πριν ανοίξει τα μάτια της Αχ, τι όμορφη μέρα... Παρασκευή και χθες τι ομ... Χθες; Χθες;;; Χριστέ μου, τι έκανα χθες;

Άνοιξε τα μάτια της απότομα και το ίδιο απότομα ανασηκώθηκε, τόσο που ο ανυποψίαστος γάτος της βρέθηκε πανικόβλητος στο πάτωμα και την κοίταξε καχύποπτα.

Για όνομα του Θεού, του Βούδδα και ολόκληρου του δωδεκάθεου, πόσο ήπια χθες; Τί έκανα; Μήπως το είδα στον ύπνο μου; Ωραίο όνειρο, μα τον Τουτάτις! Τι ωραίος χορός...

Ασυναίσθητα χαμογέλασε πάλι και οι μύες της χαλάρωσαν. Ξαναξάπλωσε τεμπέλικα κι αγκάλιασε κουβέρτα και μαξιλάρι για λίγο ακόμα χουζούρεμα.

Είσαι απαράδεκτη, Αμάντα! Θα 'πρεπε να ντρέπεσαι. Γιατί χαμογελάς σαν ηλίθια; Ώχου... τι τόσο κακό έκανα; Έναν χορό χόρεψα με έναν... ωχ, είναι κούκλος! Κι αυτή η φιγούρα... Αμάντα, σύνελθε! Ο Νταν κάνει ρεπορτάζ στο Τιμπουκτού κι εσύ σαλιαρίζεις μ' έναν άγνωστο! Δε σαλιάρισα. Χόρεψα μόνο. Ένας χορός ήταν. Τελείωσε. Δεν τον ξαναβλέπω, δε με ξαναβλέπει. Όχι, ε; Κι απόψε; Απόψε; Δεν θα πάω. Για την ακρίβεια, ούτε στη δουλειά θα πάω. Θα κάτσω και θ' ασχοληθώ με την πάρτη μου. Έτσι.

Τρεις ώρες μετά, έπινε, χαμογελώντας ακόμα, τον καφέ της, παρέα με το πρώτο τσιγάρο της ημέρας. Πήρε τον άντρα της τηλέφωνο. Δεν απάντησε. Δεν έπαψε να χαμογελά. Ντύθηκε άνετα και, σιγοτραγουδώντας το blavk velvet, πήγε για ψώνια.

Αγόρασε δυο φουστάνια, ένα σκούρο μπορντώ, μεταξωτό, μίντι, ξώπλατο, ριχτό στο μπούστο και στα πόδια και κολλητό στη μέση κι ένα μαύρο, βελούδινο, κολλητό και μακρύ, με σκίσιμο στο πλάι μέχρι το γοφό. Η αφαίμαξη της κάρτας της συνεχίστηκε με δυο ζευγάρια ψηλοτάκουνες γόβες κι ένα ραντεβού σε κέντρο αισθητικής.

Αμάντα, τι κάνεις; Δεν είπες ότι δεν θα πας; Άλλαξα γνώμη. Είσαι παντρεμένη! Κάποιος θα 'πρεπε να το υπενθυμίσει και στον άντρα μου αυτό. Ώστε θα πας; Θα πάω. Βαρέθηκα να είμαι η υποδειγματική σύζυγος. Δεν πρόκειται ν' απατήσω τον άντρα μου, αλλά. γαμώτη μου... ένιωσα γυναίκα χθες! Επιθυμητή, ποθητή, όμορφη. Γιατί να το στερήσω αυτό στον εαυτό μου; Γιατί να μου στερήσω αυτό τον χορό;

Η φωνή σταμάτησε να διαμαρτύρεται, δεν απάντησε καν. Και, όταν ήρθε το βράδυ, η Αμάντα έλαμπε μέσα στο μπορντώ, μεταξωτό φόρεμα που τόνιζε τη λεπτή της μέση, με τα σκούρα της μαλλιά να καλύπτουν την πλάτη της σε πλούσιες μπούκλες, βαμμένη στην εντέλεια και, μετά από χρόνια, χαμογελαστή μπροστά στον καθρέφτη της.

Κοίτα που περνάει ακόμα η μπογιά σου... φτου σου, κούκλα μου! Πόσο καιρό είχες να εκτιμήσεις την εικόνα σου; Ντροπή σου! Πήγαινε, τώρα, και δείξε στον κύριο Ντόμινικ Ελιοτ τι εστί femme fatale.

Μπήκε στο μαγαζί με τον αέρα της αυτοπεποίθησης. Ένιωσε βλέμματα θαυμασμού να πέφτουν πάνω της και στάθηκε, απολαμβάνοντας το αμάρτημα της ματαιοδοξίας. Το βλέμμα της πλανήθηκε κι εντόπισε τον Ντόμινικ εκεί ακριβώς που κάθονταν το προηγούμενο βράδυ. Χαμογέλασε και κινήθηκε αποφασιστικά, αλλά επίτηδες αργά, προς το μέρος του.

Στα μάτια του δεν υπήρχε μόνο θαυμασμός, υπήρχε κι ανακούφιση κι επιδοκιμασία. Της χαμογέλασε πλατιά και της τράβηξε το κάθισμα.

Ωραία, εδώ είμαστε. Προσοχή, Αμάντα, προσοχή και λίγο αλκοόλ. Πολύ λίγο!

"Καλησπέρα."

"Καλησπέρα, Αμάντα... εάν είσαι όντως η Αμάντα."

"Και ποιά άλλη θα μπορούσα να είμαι;"

"Σίγουρα δεν είσαι η γυναίκα που γνώρισα χθες. Εκείνη ήταν μεν όμορφη, αλλά χαράμιζε την ομορφιά της στη θλίψη της. Η γυναίκα που βλέπω μπροστά μου λάμπει."

"Το μακιγιάζ φταίει."

"Ούτε που το πρόσεξα. Θα μπορούσες να είχες έρθει με φόρμα κι αθλητικά και τελείως άβαφη. Τα μάτια σου είναι που λάμπουν. Σήμερα είσαι Γυναίκα με το 'γ' κεφαλαίο. Με αυτοπεποίθηση, αφοπλιστική και άνετη."

"Δηλαδή, τσάμπα το φόρεμα;"

"Το φόρεμα απλά σε αναδεικνύει. Είσαι τα πάντα χωρίς αυτό, είναι τίποτα χωρίς εσένα. Αλλά, οφείλω να ομολογήσω, τονίζει εξαιρετικά το σώμα σου. Μετάξύ μας" πρόσθεσε ψιθυριστά, σκύβοντας ανησυχητικά προς το μέρος της "το προτιμώ από φόρμα κι αθλητικά." και της έκλεισε συνομωτικά το μάτι.

Η Αμάντα γέλασε δυνατά. Μέχρι ν' ανάψει το τσιγάρο της, ο Ντόμινικ είχε ήδη παραγγείλει τα ποτά τους.

Υπέροχα, είναι όμορφος και έξυπνος και ξέρει να κάνει κοπλιμέντα. Γιατί δεν σε γνώρισα πριν από 10 χρόνια, άνθρωπε; Γιατί, γαμώ την τύχη μου;

"Ξέρεις, ήταν να μην έρθω."

"Το φαντάστηκα, αλλά ήπλιζα να το αποφασίσεις και να έρθεις."

"Γιατί;"

"Δεν ξέρω, για να είμαι ειλικρινής. Κάτι με τράβηξε σε σένα και συνεχίζει να με τραβάει."

"Σου επαναλαμβάνω ότι βρίσκομαι εδώ μόνο για έναν χορό. Μην περιμένεις κάτι άλλο. Χθες, σήμερα, αύριο και τέλος."

"Το έχω καταλάβει αυτό, Αμάντα. Δεν αρνούμαι πως σε φλερτάρω και πως, αν οι συνθήκες ήταν διαφορετικές, θα σε πολιορκούσα. Όμως, σέβομαι την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι και τις αποφάσεις σου."

"Τι θέλεις, Ντόμινικ;"

"Τίποτα παραπάνω απ' αυτό που ζήτησα. Τρεις χορούς, τρεις νύχτες. Εσύ τι θέλεις, Αμάντα;"

Μια εναλλακτική ζωή; Να νοιώσω; Να με ερωτευτούν; Εσένα στο κρεβάτι μου να με χορεύεις όπως γουστάρεις; Φτου! Ούτε που να το σκέφτεσαι, Αμάντα! Συγκεντρώσου!

"Εγώ δεν ζήτησα κάτι."

"Όχι, αλλά είσαι εδώ."

"Ήρθα γιατί μου υποσχέθηκες τρεις χορούς. Ήρθα, γιατί θέλω να τους χορέψω."

"Σε μένα πάλι το μπαλάκι, λοιπόν" είπε γελώντας ο Ντόμινικ. Η Αμάντα μοιράστηκε το γέλιο του κι ήπιε μια γουλιά απ' το μαρτίνι της.

"Μου φαίνεται ότι σε προτιμώ όπως ήσουν χθες. Αν μη τι άλλο, τουλάχιστον υπερείχα στην κουβέντα."

"Νομίζεις! Απλά, η ποσότητα αλκοόλης στο αίμα μου καθυστερούσε τις αντιδράσεις."

Σιγή. Τζούρα. Γουλιά.

"Αλήθεια, με προτιμούσες χθες;"

Ο Ντόμινικ ξεκαρδίστηκε στα γέλια. Το γέλιο του είναι σαν όαση στη μέση της ερήμου, σαν κελαρυστό νερό και θέλω να το πιω όλο, γουλιά γουλιά. Φτου! Φτου και πάλι φτου! Είπαμε, Αμάντα, συγκεντρώσου!

"Όχι. Σε προτιμώ όπως είσαι σήμερα. Με αυτοπεποίθηση και ανασφάλεια, γυναίκα και κοριτσάκι ταυτόχρονα. Ο άντρας σου είναι τυφλός, αν δε βλέπει τι έχει."

"Βλέπει, Ντόμινικ... θα ήμουν αχάριστη αν έλεγα ότι δε μ' αγαπάει ή δε μ' εκτιμάει. Απλά... κάποιες φορές το ξεχνάει. Μ' αγαπάει μέσα του, χωρίς να μ' αφήνει να το εισπράττω."

"Μου φαίνεται ανόητο αυτό. Πώς γίνεται να σ' αγαπάει και να σ' αφήνει να νοιώθεις τόσο μόνη; Να μη σε προσέχει; Να σου αποστερεί όλα αυτά που χρειάζεσαι;"

Γιατί τον έδεσε το γάιδαρό του. Δεν χρειάζεται να καταναλώσει χρόνο για να με γνωρίσει απ' την αρχή, να μ' ερωτευτεί πάλι, να με φλερτάρει. Γιατί είμαι... δεδομένη.

"Είναι αλλιώς τα πράγματα στο γάμο. Η καθημερινότητα φθείρει."

"Με δουλεύεις; Εσείς βλέπεστε σπάνια. Θα 'πρεπε να είσαστε σα στο μήνα του μέλητος, όχι εσύ εδώ κι αυτός αλλού. Δεν του λείπεις;"

"Του λείπω, όποτε το θυμάται..."

"Εσένα, σου λείπει;"

Αν μου λείπει λέει... μου λείπει η αγάπη του, ο έρωτάς του, ο άντρας που ερωτεύτηκα, η αρχή μας...

"Σαφώς και μου λείπει. Αν δεν μου έλειπε, δεν θα μ' απασχολούσε η απουσία του. Αγαπώ τον άντρα μου και συνεχίζω να είμαι ερωτευμένη μαζί του, παρά την... κατάσταση αυτή."

"Εσύ ξέρεις. Εγώ βλέπω μια γυναίκα που έχει ξεχάσει πως είναι νέα και όμορφη, που δεν ενδιαφέρεται για τον εαυτό της όσο του αξίζει."

Άι παράτα με. Γιατί να καταναλώσω χρόνο να γίνω όμορφη για κάποιον που ούτε το παρατηρεί; Βλέπε εσύ που δεν το εκμεταλλεύεσαι κι άσε αυτόν που το εκμεταλλεύεται να μην το βλέπει. Γιατί μου μαυρίζεις τη διάθεση; Για χορό ήρθα, όχι για ψυχανάλυση.

Ο Ντόμινικ την είδε να σκοτεινιάζει.

"Όχι, όχι, μην αποσύρεις τη λάμψη σου... συγγνώμη, τα προσωπικά σου δεν είναι δουλειά μου. Απλά... με πνίγει το άδικο. Μια τέτοια γυναίκα να είναι τόσο παραμελημένη..."

Μπράβο, μου έκανες την καρδιά περιβόλι...

"Σήκω."

"Ε; Τι;"

Ο Ντόμινικ σηκώθηκε και της έτεινε το χέρι.

"Ήρθες για χορό. Ας χορέψουμε."

"Ποιο τραγούδι;"

"Αυτό που αρχίζει."

Η Αμάντα καθυστέρησε ένα δευτερόλεπτο για ν' αναγνωρίσει το τραγούδι. Πριν προλάβει να κοκκινίσει στις πρώτες νότες του beautiful Maria of my soul, ήταν ήδη εγκλωβισμένη στην αγκαλιά του Ντόμινικ και καρφωμένη στα μάτια του.

In the sunlight of your smile

In the summer of our life

In the magic of love

Storms above scattered away

Περίφημα, τι θα κάνω τώρα; Βοήθησέ με, καλή μου θέληση, θα πνιγώ στο βλέμμα του! Ήρεμα, Αμάντα, ήρεμα. Κυρία!

Lovers dreaming in the night

Reaching for paradise

But as the dark shadows fade

Love slips away

Ο Ντόμινικ ήξερε να χορεύει. Και ήξερε ν' αναδεικνύει την παρτενέρ του. Κοιτούσε την Αμάντα σαν αν ήταν διάφανο το σώμα της και το δικό του, σαν να ήταν οι ψυχές τους που αντάλλαζαν βλέμματα και άηχα λόγια, σ' ένα πεδίο που τα πάντα πέρα απ' αυτούς και το τραγούδι ήταν άυλα, αιθέρια κι ο χορός τους η μόνη πραγματικότητα.

On an empty stretch of beach

In the pattern of the waves

Drawing pictures with my hand

In the sand, I see your face

Αχ, Αμάντα, πόσο δίκιο έχει... πόσο διψάει η ψυχή σου γι αυτό το χορό... πόσο πεινάει το σώμα σου ν' αφεθεί στη μαγεία...

Listening to a shell

Hoping for your voice

Beautiful Maria of my soul

Η Αμάντα έκλεινε τα μάτια, κάθε φορά που οι φιγούρες της στερούσαν το βλέμμα του και τα ξανάνοιγε όταν βρίσκονταν πρόσωπο με πρόσωπο. Δεν ένιωθε το σώμα της, παρά μόνο στα σημεία που το άγγιζε ο Ντόμινικ, δεν καταλάβαινε ότι χόρευε, ένιωθε πως πετά, όλο και πιο ψηλά.

Though we'll always be apart

Locked forever in a dream

If I ever love again

Even then, nothing will change

Κι εκεί, σε μια έκσταση που την ένιωσε σχεδόν σαν οργασμό, έφτασε κοντά στην αλήθεια της, την άγγιξε και την έσπρωξε μακριά. Αλλά την είδε ολοκάθαρα.

And the taste of you remains

Clinging to paradise

But as the distance from you grows

All that my heart ever knows

Είσαι εκεί, το ξέρω, αλλά τώρα είμαι εγώ αλλού. Δεν είναι ώρα για σκέψη. Βρήκα, όμως, τον δρόμο και θα έρθω. Αυτές είναι σκέψεις μοναξιάς κι εγώ τώρα... ζω!

Hunger for your kiss

Longing for your touch

Beautiful Maria of my soul

'Ενιωσε μια δεύτερη φωνή να τραγουδά μαζί με τον τραγουδιστή.

Μου τραγουδάει ή το φαντάζομαι; Συμβαίνει ή το ονειρεύομαι; Τι σημασία έχει; Καμία, καμία... τραγούδα μου...

Η μουσική τελείωσε και, σιγά σιγά, η Αμάντα άρχισε να αισθάνεται το σώμα της, μουδιασμένο κι όμως παλλόμενο. Κοίταξε τον Ντόμινικ, ήρεμη και χαμογελαστή.

Μόλις είχα την πιο πνευματιστική εμπειρία της ζωής μου.

"Σ' ευχαριστώ. Τώρα, θα ήθελα να φύγω."

"Να φύγεις;"

"Ναι. Θέλω να μείνω μόνη μου. Το καταλαβαίνεις αυτό;"

Αχ, μη με κοιτάς έτσι... μη με κάνεις να χαθώ... μη μου ζητήσεις να μείνω...

"Το καταλαβαίνω. Θα σε δω αύριο. Καληνύχτα."

"Ναι, αύριο. Καληνύχτα."

Με τα πόδια της παράξενα σταθερά, πήγε στο κάθισμά της και μάζεψε τα πράγματά της.

Μη με σταματήσεις. Μη μ' αγγίξεις. Σε παρακαλώ, μη μου μιλήσεις, μην με κοιτάξεις καν...

Δεν το έκανε. Κι εκείνη, με όση σιγουριά είχε μείνει στο βήμα της, έφυγε.

Θέλω τη συνέχεια. Είναι πολύ καλό, παρ'όλο που έχει συνηθισμένη θεματολογία εσύ καταφέρνεις να το κάνεις μαγικό. Άντε μπράβο, άλλη μια απόδειξη για το ότι η πρωτοτυπία δεν είναι το μόνο ζητούμενο. Μπράβο. Κι αλλο - κι αλλο!

Οι 3 προγραφείς τα είπαν όλα όσα είναι άξια σχολιασμού... (Τα πάντα, ας πούμε.)

Edited by RaspK FOG

Ακόμα αντιστέκεται, αλλά την βλέπω να υποκύπτει στο τέλος. Πάντως αν αντέξει μαγκιά της, λίγες θα το έκαναν πάντως.

Στο συγγραφικό τομέα ωραίο ήταν, αλλά έχω διαβάσει πολλά παρόμοια από εσένα τον τελευταίο καιρό και πλέον δε μου κάνουν τόση εντύπωση.

• 2 months later...

Πολύ σπιρτάδα, το κείμενο, ζωηρό και όμορφο. Πάντα με ελκύουν οι ιστορίες αρχίζουν με μια συζήτηση δυο "αγνώστων "(ή όχι: βλέπε When a man loves a Woman) σε ένα μπαράκι. Πάντα ήθελα να γράψω μια τέτοια ιστορία. Ίσως τελικά δεν έχει σημασία τι θα γίνει μετά, αλλά το ότι έγινε, με χάρη και στυλ. Σίγουρα κάτι τέτοιο δεν θα ξεχάστει. Κι απ'ότι ξέρω ένας αισθησιακός χορός είναι κάτι σαν το σεξ. :p