Bardoulas© Posted November 13, 2005 Share Posted November 13, 2005 Όνομα Συγγραφέα:Bardoulas© Είδος: Επιστημονική φαντασία είχα στο μυαλό μου Βία; Ναι, αλλά ελάχιστη. Κυκλάκι δηλαδή (επιθυμητή η γονική συναίνεση) Σεξ; Όχι Αριθμός Λέξεων: 582 (μικράκι είναι) Αυτοτελής; Ναι Σχόλια: Αν έχετε ακούσει το τραγούδι του Γιάννη Μιλιώκα, μάλλον θα έχετε ένα ισχυρό deja vu συναίσθημα. Ήμουν στο Μεγάλο Πύργο και τότε είχαμε μαζευτεί όλοι και κοιτούσαμε την Πόλη. Ήταν σχεδόν μια ήπειρος, ένας μικρός κόσμος ο οποίος και γκρεμίστηκε με το πάτημα ενός κουμπιού. Συγκινήθηκα όταν διέκρινα τον τομέα Α-124. Ήταν η γειτονιά μου. Λέω ήταν γιατί τώρα μετατράπηκε σε μια άμορφη μάζα από μπετό και σίδερα. Θα έφτιαχναν στη θέση της, λένε, ένα κέντρο υγείας, για το καλό του πολίτη. Όταν μας έπαιρναν για να μας μεταφέρουν στο Μεγάλο Πύργο, είχαν ήδη ξεκινήσει τις εργασίες. Έβλεπα τη μεγάλη βελανιδιά να την κόβουν. Μαζί και το σπίτι που είχαμε φτιάξει στα χοντρά της κλαδιά. Ήταν το μέρος όπου σκαρφαλώναμε και λέγαμε τα όνειρά μας ο ένας στον άλλο. Άλλοι ήθελαν να γίνουν αστροναύτες, άλλοι μπάτσοι, άλλοι γιατροί. Όμως όλοι με παραδέχονταν όταν έλεγα πως ήθελα να αγοράσω το παιχνιδάδικο του κυρ-Θόδωρα. Το φορτηγό που μετέφερε τα παιχνίδια, περνούσε ακριβώς δίπλα μου. Τα παιχνίδια είπαν δεν είναι καλά για τα παιδιά. Οι ρυθμοί στη Βιομηχανική ζώνη κυλούν γρήγορα. Τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν και να εκπαιδεύονται, όχι να παίζουν. Για να γίνει το καθένα τους σωστός πολίτης. Τις πρώτες μέρες μέσα στην τάξη χαζεύαμε. Ο δάσκαλος μιλούσε, αλλά ο νους μας ταξίδευε σε μέρη μακρινά. Και τότε εκείνος μας έστηνε στον τοίχο και μας χτυπούσε. Όχι με μίσος. Μας χτυπούσε περισσότερο με συμπόνια, σα να εκτελούσε έργο. Με το ζήλο ενός ανθρώπου που εκτελεί λειτούργημα. Εμείς τσαντισμένοι στα διαλείμματα, κατηγορούσαμε ο ένας τον άλλο. Πιανόμασταν στα χέρια και παλεύαμε. Έχω δει αρκετές φορές τα χέρια μου πρησμένα από το ξύλο που έχω ρίξει. Κάθε φορά, ο δάσκαλος μου έλεγε πως είναι καλό να παλεύεις από μικρός, γιατί θα γίνεις άνθρωπος που θα ξέρει να τα βγάζει πέρα τις δύσκολες στιγμές. Αλλά εμένα τα νεύρα μου γίνονταν κουρέλια κάθε φορά που έτρωγα ξύλο. Ο δάσκαλος επέμενε πως αυτό είναι καλό για να γίνω, όπως έλεγε, σωστός πολίτης. Επιστρέφω στο θάλαμο 9, το ησυχαστήριο όπως το λένε. Γιατί το μυαλό μου έχει πάρει πολλές ανάποδες στροφές και με έστειλαν εκεί για να διαλογιστώ. Για να γίνω λένε καλός πολίτης. Εκείνες τις μέρες είχαν κάνει περικοπές στον προϋπολογισμό του Μεγάλου Πύργου. Μισές μερίδες φαΐ, κουρέλια ρούχα και όλα αυτά για να μη χαλάσει το πρόγραμμα του Μεγάλου Πύργου, όπου δημιουργεί σωστούς πολίτες. Θυμήθηκα τη μάνα μου να σπαράζει στο κλάμα. Μέσα σε μια βδομάδα ο πατέρας μου μπάρκαρε με καράβι για την Ασία και εγώ έφυγα για τον Μεγάλο Πύργο, για να γίνω σωστός πολίτης. Την τελευταία βδομάδα τα φιλαράκια με στήριξαν. Μου είπαν να χωρίσω με τη Χαρούλα, να ξεκόψω τελείως για να μη τη στεναχωρήσω περισσότερο αργότερα που θα φύγω. Για να μη νιώθω τύψεις. Και μετά βγήκαμε στους δρόμους και τα σπάσαμε. Και μας μάζεψαν οι μπάτσοι. Εγώ για να γλιτώσω το κελί, έπρεπε απλά να πω πως θα πήγαινα στο Μεγάλο Πύργο. Ότι πάω για να γίνω σωστός πολίτης. Ο θάλαμος 9 είναι ένα πολύ ήρεμο μέρος. Τώρα ξεκουράζομαι. Ξεκουράζομαι από τη σωματική άσκηση που έκανε όλο το κορμί μου να μουδιάζει. Ξεκουράζομαι από τα εγκεφαλικά τεστ που μας κάνουν. Ξεκουράζομαι από τις ενέσεις, τα χάπια και τα ηλεκτροσόκ που μας έκαναν πιο σωστούς πολίτες. Ο Μάκης πέθανε χθες. Άκουσα τα ουρλιαχτά του. Τον σκότωσαν. Ήταν στο διπλανό δωμάτιο του θαλάμου 9, αλλά τον ανακάλυψαν σήμερα το πρωί. Εγώ παραμένω στο θάλαμο 9 και αυτοσυγκεντρώνομαι. Προσπαθώ να ενώσω τα κομμάτια μου. Να γίνω αυτό που λένε σωστός πολίτης. Με λένε Πέτρο Πολίτη, και αν κανείς καριόλης έρθει να μου την πέσει, έχω ένα σουγιά κάτω από το μαξιλάρι μου. Είμαι πλέον σωστός πολίτης. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
heiron Posted November 13, 2005 Share Posted November 13, 2005 Δε θυμαμαι το τραγουδι του Μηλιωκα. Το εχεις γραψει με ενα ιδαιτερο τροπο-η επαναληψη της φρασης να γινεις σωστος πολιτης βασικα.Οκ,δεν ειναι λαθος γιατι ειναι προφανες οτι το κανεις με προθεση. Οπως λεμε παντα στις συντομες ιστοριες...θα μπορουσες/επρεπε να γραψεις κατι παραπανω. "Ήταν σχεδόν μια ήπειρος, ένας μικρός κόσμος ο οποίος και γκρεμίστηκε με το πάτημα ενός κουμπιού." Εδω ας πουμε λες για κατι που γινοταν-οχι σταδιακα αν εγινε στο μακρινο μελλον αλλα αποτομα.Πως και γιατι και απο ποιους; Δεν καταλαβα γιατι λεει οτι εγινε καλος πολιτης παντως... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Saulot Posted November 13, 2005 Share Posted November 13, 2005 Eίδα ένα κόσμο να γκρεμίζεται μπροστά μου είδα να γίνεται γιαπί η γειτονιά μου για το καλό μου Eίδα τα δέντρα που σκαρφάλωνα κομμένα σε φορτηγό τα όνειρά μου φορτωμένα για το καλό μου Eίδα το δάσκαλο να με χτυπάει με ζήλο είδα τα χέρια μου πρησμένα από το ξύλο είδα τα νεύρα μου σιγά σιγά να σπάνε με καλοσύνη και στοργή να με χτυπάνε Για το καλό μου για το καλό μου ώσπου δεν άντεξε στο τέλος το μυαλό μου πήρε ανάποδες στροφές για το καλό μου και είμαι στο θάλαμο εννιά για το καλό μου στην ηρεμία για να βρω τον εαυτό μου Eίδα να κόβουν τη μπουκιά για την μπουκιά μου ρούχα να φτιάχνουν απ’ τα ρούχα τα παλιά μου για το καλό μου Eίδα τη μάνα μου να κλαίει απελπισμένα είδα το γέρο μου να φεύγει για τα ξένα για το καλό μου Eίδα τους φίλους μου να σκίζονται για μένα είδα να θέλουν να ξεκόψω από σένα είδα χαράματα να με τραβάν στο τμήμα για να γλιτώσω το κελί να πω το ποίημα Για το καλό μου για το καλό μου ώσπου δεν άντεξε στο τέλος το μυαλό μου πήρε ανάποδες στροφές για το καλό μου και είμαι στο θάλαμο εννιά για το καλό μου στην ηρεμία για να βρω τον εαυτό μου Για το καλό μου για το καλό μου έχει μουδιάσει το κορμί και το μυαλό μου ενέσεις χάπια ηλεκτροσόκ για το καλό μου σήμερα πήρανε νεκρό τον διπλανό μου ενώ παλεύω για να βρω τον εαυτό μου κι έχω κρυμμένο το σουγιά για το καλό μου Γιάννης Μιλώκας Για το καλό μου. Μου εμπνέει τα ιδια συναισθήματα, τον ίδιο πόνο και παράνοια. Κάτι σαν το THX Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
heiron Posted November 13, 2005 Share Posted November 13, 2005 Χα,το ειχα ξεχασει "παντελως"!!!Βεβαια ειναι και λιγο αρχαιο... Το ξεπατικωσες για τα καλα αλλα αφου το ειπες ειναι οκ.Απλα ειναι σαν διασκευη σε διηγημα θα ελεγα. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bardoulas© Posted November 13, 2005 Author Share Posted November 13, 2005 Τα καλά, copys κτώνται Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nihilio Posted November 13, 2005 Share Posted November 13, 2005 Πολύ ωραίο κείμενο, με έξυπνη χρήση του σαρκασμού και μεταφορά του τραγουδιού σε μια μελλοντική δυστοπία. Κι άλλα! Κι άλλα! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bardoulas© Posted November 15, 2005 Author Share Posted November 15, 2005 Έχω ένα του πανούση στα υπ' όψην :Ρ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Throgos Posted November 16, 2005 Share Posted November 16, 2005 Πολύ καλό,άμεσο, και πολύ καλή μεταφορά του τραγουδιού (το οποίο απεχθάνομαι btw, γιατί ο τύπος τονίζει υπερβολικά το -λ- [γιατο καλλλλό μου]). Βασικά 3 πράγματα είχα στο μυαλό μου όταν το διάβαζα: 1.1984: ο Μεγάλος Αδελφός - Τζορτζ Όργουελ 2.1984: ο Μεγάλος Αδελφός - Τζορτζ Όργουελ 3.1984: ο Μεγάλος Αδελφός - Τζορτζ Όργουελ Δεν ξέρω αν το έχεις διαβάσει, αν όχι ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ και θα δεις καταπληκτικές ομοιότητες με το διηγηματάκι σου. Και με ανατρίχιασαν οι πολιτικές προεκτάσεις του διηγήματός σου (όπως με ανατρίχιασε και το 1984) Ουέλ νταν και πάμ παρακάτω. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nienor Posted November 18, 2005 Share Posted November 18, 2005 «Κι είμαι στο θάλαμο 9 για το καλό μου» Ναι, χαριτωμένο είναι. Γιατί τον λένε Πέτρο Πολίτη? Με στεναχωρείς με τη βελανιδιά στην αρχή. Γενικότερα θεωρώ πως θέλει αρκετή ανάπτυξη για να περάσεις νοήματα. Είναι μικρούλι και μην το συγκρίνεις με το τραγούδι, το τραγούδι τόσο οφείλει να είναι. Η ιστορία θα πρέπει να είναι τόσο μεγάλη όσο χρειάζεται για να περάσεις τα ίδια πράγματα που λέει στους στίχους, αν και πληρέστερα αφού εδώ έχεις να παίξεις με φράσεις κι όχι με στίχους με εικόνες. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bardoulas© Posted November 19, 2005 Author Share Posted November 19, 2005 Αν το έγραφα σε τρίτο πρόσωπο θα έκανα καλύτερη ανάπτυξη. Όμως επειδή θέλει σκέψη το 3 πρόσωπο, το έκανα να μοιάζει με μορφή ημερολογίου. Δεν ξέρω, ψιλοκωλώνω να γράψω κανονική ιστορία, μη και βγει άθλια. Το (ας πούμε) λογοπαίγνιο του κειμένου είναι ο καλός πολίτης. Ο τίτλος είναι "Για να γίνεις καλός πολίτης ", όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο είναι για να γίνουν κάποια άτομα σωστοί πολίτες και ο ήρωας στο τέλος δηλώνει έμμεσα ότι έγινε. Εντελώς τυχαία η επιλογή του ονόματος :Ρ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nienna Posted November 19, 2005 Share Posted November 19, 2005 Ενδιαφέρον. Ήξερα το τραγούδι και ίσως να μου άρεσε γι αυτόν τον λόγο - και γιατί μου αρέσουν και οι ιστορίες με "κακό" τέλος. Πάντως δεν ξέρω, δεν θα ήθελα να είναι μεγαλύτερο ούτε να εξηγεί κάτι παραπάνω... Η επανάληψη του "καλός πολίτης" μου αρέσει, την αρρώστια που βγάζει την βγάζει πετυχημένα, η πολιτική του χροιά γίνεται αντιληπτή... για μένα πέτυχε το σκοπό του. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nienor Posted November 20, 2005 Share Posted November 20, 2005 Το (ας πούμε) λογοπαίγνιο του κειμένου είναι ο καλός πολίτης. Ο τίτλος είναι "Για να γίνεις καλός πολίτης ", όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο είναι για να γίνουν κάποια άτομα σωστοί πολίτες και ο ήρωας στο τέλος δηλώνει έμμεσα ότι έγινε. Εντελώς τυχαία η επιλογή του ονόματος :Ρ Μα, ναι, βέβαια! Δε ρωτούσα για το "Πολίτης", ρωτούσα για το Πέτρος βασικά. Δηλαδή άμα τον λέγανε -ξερω γω- Λευτέρη, ξέρεις, θα καταλάβαινα. Απλά δεν ξέρω τι σημαίνει το Πέτρος (αν όχι πέτρα ή κάτι τέτοιο) οπότε και έπιασα το μισό από το λογοπαίγνιο. Θα μπορούσε να ήταν ότι "αν έσπασε η πέτρα δεν υπάρχει σωτηρία"...κτλ τέσπα, πολυλογίες. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
heiron Posted November 21, 2005 Share Posted November 21, 2005 Μηπως...λεμε τωρα...εβαλε του ονομα του απλα ο Βαρδουλας;Χε,χε χε... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bardoulas© Posted November 21, 2005 Author Share Posted November 21, 2005 Χα χα χα χα.... Λοιπόν Nienor, Πέτρος Πολίτης, χάρηκα για τη γνωριμία Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts