Jump to content

Συγγραφέας > νονός


brave

Recommended Posts

Γενικά στους κόσμους του φανταστικού, αλλα πολύ περισσότερο στην ΕΦ ο συγγραφέας είναι αναγγασμένος να πλάθει ονόματα για τα διάφορα αντικείμενα που υπάρχουν στον κόσμο του.

Πολλοί συγγραφείς κατα καιρούς έχουν εμπνευστεί απο την πορεία της επιστήμης, και δημιούργησαν στους φανταστικούς τους κόσμους διάφορα πράγματα τα οποία στο κοντινό μέλλον τους έγιναν πραγματικότητα.

Πολλά απο αυτά τα αντικείμενα πήραν τα ονόματα που είχαν δώσει οι εμπνευστές τους (άν και αυτό είναι άσχετο). Ποιός κατα τη γνώμη σας είναι ο καλύτερος τρόπος για να δώσει κάποιος ονόματα σε αντικείμενα που δεν υπάρχουν -ακόμα- στον κόσμο μας?

 

 

παραθέτω ένα κειμενάκι μου (νομίζω οι περισσότεροι έχετε γνωριστεί με τον κόσμο της Κλεοπάτρας που τα περισσότερα έχουν κωδικές ονομασίες) για να εξηγήσω καλύτερα τι εννοώ

 

 

Αυτό που πραγματικά μου χρειάζεται είναι μονάχα ένας καλός ύπνος συνειδητοποίησε.

‘Έτριψε λίγο το ΧΧΧ που κρεμόταν σαν μενταγιόν απ το λαιμό του, αφήνοντας δείγμα του κυτταρικού dna του, και το ολογραφικό πληκτρολόγιο έκανε την εμφάνισή του στο τραπέζι. Πληκτρολόγησε τον κωδικό του, και έδωσε ενημέρωση μισθοδοσίας thk, δηλαδή τέλος εργασίας για σήμερα και αποχώρηση.

Βγήκε έξω από τη βάση και πήρε τον κυλιόμενο δρόμο R71.

Σε όλη τη διαδρομή σκεφτόταν το πρόβλημα που τον απασχολούσε, ή μάλλον που θα έπρεπε να απασχολεί όλη την ανθρωπότητα. Τη λύση του λογικά θα μπορούσε να τη δώσει μια μηχανή, -η τελειότερη μηχανή του Άρη- κι εκείνος ήταν ο ενδιάμεσος, ανάμεσα στην ανθρωπότητα και στην Κλεοπάτρα.

Ελάχιστοι είχαν σκεφτεί το πρόβλημα, και σίγουρα σε αυτούς δε συγκαταλέγονταν οι τύποι με τις αναπνευστικές συσκευές που πρόσεξε στο δρόμο. Νεόφερτοι Γήινοι σκέφτηκε με μια ελαφριά δόση

 

 

 

Πως διάολο δηλαδή είναι ο καλύτερος τρόπος να βαφτίσω αυτό το ΧΧΧ? (και πολλά ακόμα ΧΧΧ και ΧΧ κτλ που έχει μια φυσιολογική ΕΦ ιστορία)?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Μια σύνθετη λέξη.

Αρτικόλεξο

Κωδική ονομασία

Βασισμένος σε όνομα επιστήμονα/φιλοσόφου/ιστορικής προσωπικότητας.

 

Για το ΧΧΧ που αναφέρεις:

Ταυτοποιητής

ΣΕΤ (συσκευή ελέγχου ταυτότητας

Δ4355

Σενγκελίτης

αντίστοιχα

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Evdiaferov 8ema, mia kai estiazeic stnv epistnmovikn favtasia. Giati bebaia, stn favtasia, o apotelesmatikoteroc tropoc va parageic ovomata me suvepeia, opote ta xreiazesai, eivai gvwstoc: kataskeuazeic prwta mia glwssa (kata to protupo tou Tolkiv). Duskolo alla aplo.

 

Stnv epistnmovikn favtasia ta pragmata dev eivai toso apla. Nomizw oti movo gia ad hoc luseic mporoume va milame. H dikn mou lusn, kava duo forec pou avtimetwpisa to problnma, ntav va xrnsimopoinsw uparxovtec orouc, oi opoioi fusika sto favtastiko mou kosmo 8a exouv alln snmasia, autnv pou 8elw va ovomasw.* Tetoioi oroi malista mporouv va leitourgnsouv omorfa wc eufnmismoi. Eivai ftnvo kolpo, alla kai timio, mia kai n av8rwpivn glwssa leitourgei mautov tov tropo etsi kialliwc.

 

H alln lusn eivai va avtlnseic apo tnv sxetikn epistnmovikn bibliografia, opou opwsdnpote pampolloi oroi epivoouvtai gia kataskeuec pou eivai aduvato va upar3ouv sto egguc mellov. Gia auto omwc, proupoti8etai va exei o favtastikoc sou kosmoc steren kai rntn epistnmovikn basn, tnv opoia 8a katexeic.

 

Eivai lepto kai ev gevei duskolo zntnma.

 

_______________________

* Sto "Meli" gia paradeigma, lew "trupntnri" gia eva poioc 3erei ti diaolo oplo twv mpatswv. (Sugxwreste me, alla to movo paradeigma pou mporousa twra va 8umn8w ntav apo dikia mou istoria.)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Λίγο πολύ αυτά που λέει ο Νιχίλιο. Η δυσκολία στο να ονομάσεις κάτι στην ε.φ., ειδικά την μελλοντολογική είναι επίσης το οτι στην καθομιλουμένη εισέρχονται λέξεις για να περιγράψουν καταστάσεις που πριν χρόνια απλά δεν υφίσταντο. Επειδή το σύνολο της κοινωνίας εξελίσσεται, μαζί με την επιστήμη, η ίδια η γλώσσα αλλάζει. Οπότε είτε περιγράφεις ένα αντικείμενο σύμφωνα με τη λειτουργία του, όπως λέει ο Νιχίλιο, είτε βρίσκεις ένα τελείως φανταστικό όνομα, το οποίο δεν είναι ακριβώς περιγραφικό αλλά αποτελεί τον τρόπο με τον οποίο το "αποκαλούν" οι χρήστες του στην εποχή που αναφέρεσαι, ακόμα κι αν αποτελεί μια μάρκα!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Να ένας ακόμα λόγος που η ΕΦ είναι πολύ δύσκολη. Τα ονόματα των αντικειμένων έχουν

 

-Επιστημονική Ονομασία(Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας CPU). Συνήθως περιγράφει κάτι ή πώς κάτι χρησιμεύει με πομπώδες τρόπο. Όπως Μοριακός Γεννετικός Ταυτοποιητής ΜΓΤ.

 

-Κοινή ονομασία(τσιπάκι, επεξεργαστής). Περιγράφει την εντύπωση που δίνει το αντικείμενο στον πολύ κόσμο. Τι νομίζουν ότι είναι/κάνει με απλά λόγια ή αργκό της εποχής. Όπως λες και συ μενταγιόν.

 

-Εμπορική ονομασία(Intel Pentium, AMD Athlon, IBM Cell...). Κάποιο φανταχτερό και όμορφο όνομα που θα ακουγόταν καλά και θα φαινόταν ωραίο στις διαφημίσεις και την ετικέτα του προϊόντος. Μικροταυτοποιητής της Celethlon Electronics, στιν ετικέτα αναγράφεται ως MicroΤ(Μικροτάφ).

 

κατά περίπτωση μπορείς να χρησιμοιποιήσεις κάποια ή μια μόνο από αυτές τις ονομασίες.

 

BTW αυτή η μέθοδος ταυτοποίησης δεν είναι και η καλύτερη. DNA αφήνουμε όπου πάμε. Ίσως να έβαζες ανίχνευση αμφιβληστοειδούς εξ απόστασης μαζί φυσικά με το μενταγιόν ή κάποιο άλλο μαραφέτι(κατά προτίμηση υποδόριο και στο μέτωπο).

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Όντως Darky, αν και μόνο στο επίπεδο της ονομασίας τεχνολογικών μπιχλιμπιδίων. Αλλά είναι μια τεχνική κι αυτή και μαθαίνεται, αν ειναι απαραίτητο για μια ιστορία.

Link to comment
Share on other sites

BTW αυτή η μέθοδος ταυτοποίησης δεν είναι και η καλύτερη. DNA αφήνουμε όπου πάμε. Ίσως να έβαζες ανίχνευση αμφιβληστοειδούς εξ απόστασης μαζί φυσικά με το μενταγιόν ή κάποιο άλλο μαραφέτι(κατά προτίμηση υποδόριο και στο μέτωπο).

 

 

Παιδιά δεν πρόκειται κια τίποτα εξαιρετικό ή καμιά εφιαλτική τεχνολογία spy ή human-control. Το ΧΧΧ (χωρίς όνομα ακόμα) είναι απλά η λογική εξέλιξη των smartphones! - Καλά αυτό ίσως δεν πολυφαίνεται απο το κειμενάκι που επέλεξα να κάνω copy-paste :bag:

Τεσπα, το πρόβλημα δεν είναι μονάχα ένα XXX, αλλα γενικότερα ψάχνω μια χρυσή τομή για τις ονομασίες συσκευών που ακόμα δεν υπάρχουν.

Απο αυτά που γράφει ο darky, νομίζω πως η επιστημονική ονομασία είναι εύκολο να δωθεί, αλλα νομίζω πως για το ρυθμό μιας ιστορίας το σωστό είναι να χρησιμοποιεί κάποιος την "κοινή ονομασία" που είναι και το δυσκολότερο.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Θυμήθηκα το τόπικ αυτό, χάρη σε έναν προχθεσινό παροξυσμό δημιουργίας ονομάτων σε συνδυασμό με ένα ψέμα (αθέλητο μεν, ψέμα δε) που είπα σχετικά πρόσφατα στον twocows.

 

Η ερώτηση ήταν αυτή ακριβώς: Πως φτιάχνεις ονόματα; (στη φαντασία, γιατί εφ δε γράφω, και εδώ μέχρι στιγμής έχουμε ασχοληθεί μόνο με εφ)

 

και η απάντηση μου ήταν: Ε, εκεί που γράφεις, λες "πως τον λένε αυτόν?... α! έτσι" και έχει όνομα.

 

Συνειδητοποίησα λοιπόν ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, πράγμα που ισχύει περισσότερο για τις ονομασίες των πραγμάτων και λιγότερο για τους ήρωες.

 

Ήθελα να ονομάσω ένα κοριτσάκι κάπως, χωρίς όμως αυτό το κάπως να είναι πραγματικό όνομα, καθότι η πιτσιρίκα είναι ορφανή. Είπα λοιπόν πως κοιμάται σε μια συστάδα άγριων λουλουδιών που φυτρώνουν δίπλα στη θάλασσα, τους Αρμυρανθούς. Επομένως το κοριτσάκι βαφτίστηκε αυτόματα Αρμυράνθη. (Ίσως το συγκεκριμένο δεν είναι πάρα πολύ καλό παράδειγμα γιατί είναι αυτονόητο το από που βγαίνει, αλλά δεν έχω άλλο πρόχειρο μαζί με την επεξεργασία του αυτή τη στιγμή)

 

Η φάση είναι ότι δεν έγινε κατόπιν ωρίμου σκέψεως την ώρα που έγραφα, ίσα ίσα έκανα κάτι εντελώς διαφορετικό κι άκουγα Μελωδία στο ραδιόφωνο. Το ότι ήθελα να πω κάπως την πιτσιρίκα βέβαια, στριφογύριζε στο μυαλό μου, αλλά όχι την ώρα εκείνη. Την ώρα εκείνη η εκφωνήτρια μιλούσε για την ετυμολογία της "Μελισσάνθης", ποιο συγκεκριμένα για το μελισσολούλουδο (ή μελισσανθό ή μελισόχορτο ή μελισοβότανο -ωραία γλώσσα η ελληνική :) ) και εγώ στα καπάκια, είχα όνομα για τα λουλούδια μου, όνομα για τη μικρή και μια επιπλέον ιστοριούλα για το "Αλατισμένο Βοτάνι".

 

Αυτό είναι κάτι που δεν το έκανα μόνο στη συγκεκριμένη περίπτωση, αν και προηγουμένως δεν είχε περάσει από το μυαλό μου το πως ακριβώς γίνεται. Μου κατέρριψε τη θεωρία περί του "από που βγάζουμε τα ονόματα" -μα εντελώς- και βλέπω ότι έχω φτιάξει ονόματα από κάθε τι που είδα ή άκουσα -ακόμα και από λέξεις στο δρόμο περαστικών που τις άκουσα μισές- και επιπλέον με τσάκωσα να ψεύδομαι, οπότε έπρεπε να το αναφέρω.

 

Μου φάνηκε αρκετά ενδιαφέρουσα σαν τακτική, πέραν της ωμής σκέψης για να ονοματίσεις κάτι πολύ συγκεκριμένο.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ένας ενδιαφέρον τρόπος είναι αυτός που κάνει ένας DM γνωστός μου. Παίρνει ονομασίες περιοχών, τις γράφει greeklish και μετά τις διαβάζει με προφορά. Έτσι έχει τη Βερόια (Βέροια-> Veroia), την Ετάινα (Αθήνα->Athina) κλπ. Pas mal

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Θυμήθηκα το τόπικ αυτό, χάρη σε έναν προχθεσινό παροξυσμό δημιουργίας ονομάτων σε συνδυασμό με ένα ψέμα (αθέλητο μεν, ψέμα δε) που είπα σχετικά πρόσφατα στον twocows.

 

Τώρα εξηγούνται όλα! Αλλά και πάλι είναι κάποια ονόματα πόλεων ή φυλών που δεν έχουν φωνήεντα ή δεν βγάζουν κανένα νόημα (αυτά που έχουν και απόστροφους μέσα σαν να κόβεται η λέξη) Αυτά;

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Χμμμ, κοίτα, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να θυμηθώ πως βγήκαν η Καριώρα, ο Φρύγωτας, η Κάρια Λίντουα (που υποθέτω πως είχε κάποια σχέση με το όνομα μου) γιατί ειλικρινά είναι τόσο παλιά που αποκλείεται να τα κατάφερνα έτσι κι αλλιώς. Θυμάμαι όμως τη Γαζία, η οποία είναι από το γαζί ή από το γαζώνω ή κάτι τέτοιο, χωρίς τους συνειρμούς του. Ο Νταλκάνας είναι προφανώς από τον νταλκά (λογικά κάποιο βαρύ άκουγα/σα και εβαπτίστει), οι Αρ' Έστερ (το Αρ είναι από το Άρος, με το οποίο ονομάζω γενικά τους οίκους και υποθέτω πως είναι από το Αρκτος, γενικά με τα αστέρια παίζω αρκετά εκεί μέσα) και το Έστερ από το αστέρι. Γενικά, οι απόστροφοι παραπέμπουν σε δύο λέξεις.

 

Το Τέλενορ, υποθέτω πως το έχω κλέψει από κάπου αυτούσιο (εξαρχής κάτι μου θύμιζε) αν και δεν ξέρω από που. Σίγουρα έχει γίνει και με άλλα αυτό, τα οποία όταν τα παίρνω χαμπάρι συνήθως τα αλλάζω.

 

Ο Ντράμοβας, είναι ντραμς και μοβ, και ότι μπορείς να φτιάξεις από το συνειρμό. Ο Ντέρλεμ, από το Ντέρλεθ, η Ράουρα (οπότε και η Καριώρα, υποθέτω) νομίζω πως είχαν βγει από το Ωρόρα (αυγή) και το Άτρελ, είναι (προφανώς) από το Ατρελέγκις κι ο πατέρας του παράφραση του ίδιου πράγματος. Υποθέτω πως υπάρχουν κι άλλα ψευδώνυμα από τα οποία έχω κλέψει, δεν τα θυμάμαι αυτή τη στιγμή.

 

Επειτα, όλα τα από Ερ... είναι τα ονόματα των καλών (σαν να λέμε, ρίζα αστέρι, ετυμολογικά): Έρζακ, Έρντιθ, Έρσπιτ (Πιτ), Έργυοθ...

 

Ελπίζω να σε βοηθάει όλο αυτό στο "νονιλίκι" :p , αν και υποθέτω πως υπάρχουν χιλιάδες τρόποι για να κάνεις το ίδιο πράγμα, από τους οποίους καθένας από εμάς χρησιμοποιεί κάμποσους.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ενδιαφερον θεμα, γιατι περισσοτερο ασχολειται με την ονομασια τεχνολογικων δημιουργηματων που δεν εχουν υπαρξει ακομα. Ναι, τα ονοματα χαρακτηρων, περιοχων κλπ υποθετω οτι ειναι πιο "ηχητικα" (αν κι εγω προσωπικα συνηθως οταν γραφω κατι δημιουργω "templates" ονομασιας για το καθε τι - ειτε "να αρχιζουν ολα απο το ταδε γραμμα / γραμματα που να σχηματιζουν ενα αρκτικολεξο με σειρα εμφανισης / να ειναι ολα τους αναλογα με καποια εννοια - απο θεους της ταδε μυθολογιας μεχρι παραφθορες ονοματων ανθρωπων απο τους οποιους εμπνευστηκα κυριως τον καθε χαρακτηρα κλπ βλακειουλες που δεν εχουν καμμια σημασια εν τελει για το γραπτο).

 

Αλλα στις συσκευες το θεμα αλλαζει, εκει μπαινει το ζητημα του ρεαλισμου - ειδικα αν γραφει καποιος "ρεαλιστικη" επιστημονικη φαντασια. Εκει ειναι θεμα του να ξερεις την "επιστημη απο πισω", η τουλαχιστον τη χρηση του αντικειμενου. Να βρεις μια αναλογια στην "τωρινη πραγματικοτητα" του αντικειμενου που δημιουργεις φανταστικα, και να κοιταξεις την ετυμολογια του αναλογου ορου, και να ονομασεις το αντικειμενο σου αντιστοιχα, η να σκεφτεις πως "κολλαει" στην καθημερινοτητα των ανθρωπων του κοσμου της ιστοριας σου και να προσπαθησεις να σκεφτεις πως θα το αποκαλουσαν, ισως και με τις παραφθορες που ισως επεφερε η συχνη χρηση του αντικειμενου, η τις "κοινωνιολογικες προεκτασεις" που θα μπορουσαν απο μονες τους να του δωσουν μια "κοινη ονομασια" - επεξεργαστης αντι για "κεντρικη μοναδα επεξεργασιας", ταυτοποιητης ξερωγω αντι για "μοριακος γενετικος ταυτοποιητης" - "τι κανει; α, αυτο, ε ετσι θα το λεγαμε αν ειχαμε ενα τετοιο".

 

Και ναι, το συγκεκριμενο θα μπορουσε σχετικα συντομα να υπαρχει, τεχνολογικα, αν ειχε καποια ουσιαστικη χρησιμοτητα (αναλογα μηχανηματα ειναι τεραστια αυτη τη στιγμη, αλλα το ιδιο και οι υπολογιστες πριν καποια χρονια, απλα εξελιχθηκαν γρηγορα λογω κοινωνικης και εμπορικης αναγκης, και "τυχης" βεβαια απο μερια της επιστημης, αλλα where there's a will, there's a way). Μην εντυπωσιαζεσαι ομως απο "δημοφιλεις" επιστημονικες ανακαλυψεις οπως σ αυτην την περιπτωση η αποκωδικοποιηση του γενετικου κωδικα - καπως αναξιοπιστο αλλωστε τη στιγμη που ο διδυμος αδερφος καποιου θα εχει το ιδιο DNA μ αυτον. Θα χρησιμοποιουσε τοσο ευκολα την "πολυσυσκευη" του; Η δικη μου θα ειχε PIN ;) Ναι, δεν ειναι η συγκεκριμενη συσκευη το θεμα, αλλα μια συμβουλη μου σε χωρους "καθαρα επιστημονικης" φαντασιας να "ξερεις το θεμα σου" πριν το αναφερεις εστω και στα πεταχτα - πολλη δουλεια, αλλα βασικος λογος που οι περισσοτεροι που εχουν γραψει τετοιου ειδους ιστοριες ειναι ειτε οι ιδιοι επιστημονες ειτε εχουν επιστημονες να τους υποστηριζουν.

 

Σε γενικες γραμμες, νομιζω οτι το βασικο "τρικ" για να ονομασεις κατι που δεν υπαρχει ακομα ειναι να ξερεις "γιατι υπαρχει" και να σκεφτεις αν εβγαινε αυριο κατι τετοιο πως θα το ονομαζε ο κοσμος. Οι ιδεες που δοθηκαν παραπανω, απο κωδικες / εμπορικες ονομασιες μεχρι επιστημονικες, ειναι πολυ χρησιμες, αναλογως βεβαια το αντικειμενο και τη χρηση που θα εχει στη ζωη του χαρακτηρα η των ανθρωπων που αφορα μεσα στην ιστορια σου. Ο καλυτερος τροπος να κανεις κατι "ρεαλιστικο" ειναι να αντιγραψεις την υπαρχουσα πραγματικοτητα, με τροπους που θα σου φανουν εσενα λογικοι και ταιριαχτοι. Απλα να εισαι σιγουρος οτι για καθε λεξη που θα βαλεις εκει, θα μπορεις καλλιστα να "απαντησεις σε ερωτησεις του αναγνωστη" πανω της, θα εχεις κανει και την ερευνα σου πανω στο θεμα, και θα την εχεις αναλογιστει σε ρεαλιστικη - αν και μελλοντικη - πραγματικοτητα.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Το Τέλενορ, υποθέτω πως το έχω κλέψει από κάπου αυτούσιο (εξαρχής κάτι μου θύμιζε) αν και δεν ξέρω από που. Σίγουρα έχει γίνει και με άλλα αυτό, τα οποία όταν τα παίρνω χαμπάρι συνήθως τα αλλάζω.

 

 

Δεν ξέρω για αυτούσιο, αλλά θυμίζει την Τάναλορν από τον κόσμο του Έλρικ.

 

(Ελπίζω να μην πειράζει να ξεθάβουμε πού και πού παλιά topics).

 

Εμένα μου αρέσει να βγάζω ονόματα από το πουθενά, αλλά μόνο αν έχω έμπνευση. Μερικές φορές δεν προχωράει το θέμα. Τότε ψάχνω υπαρκτές γλώσσες, (κάτι που είπε και η Ναρουάλις στο άλλο τόπικ για τα ονόματα), και τα αποτελέσματα έχουν πολύ ενδιαφέρον.

 

EDIT: @Deus Misereatur

Δεν το ανακάλυψα μόνη μου. Ακολούθησα ένα λινκ που υπάρχει στο πιο πρόσφατο τόπικ για ονόματα.

Edited by Cassandra Gotha
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Upcoming Events

    No upcoming events found
×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..