Jump to content

Ο Αποικισμός


Recommended Posts

Το συμβούλιο των σοφών της Νάρκελιν, της μιας από τις ελάχιστες θολωτές πόλεις των κατοίκων του πλανήτη Ζάκο, διήρκησε μόλις ένα τέταρτο της ημέρας. Άλλωστε δεν είχαν περιθώρια χρόνου. Καθώς οι ανιχτευτές έλεγχαν τα αμυντικά συστήματα των εισβολέων και κρατούσαν τους σοφούς σε συνεχή ενημέρωση η απόφαση έφτανε στα τελικά στάδια. Τον λόγο πήρε ο ανώτερος, ο Τούρκ, σύμβουλος του αυτοκράτορα.

 

«Η γνώμη μου είναι ήδη γνωστή σε όλους σας. Οι ξένοι δε θα διαφέρουν στο ελάχιστο από τους προηγούμενους. Μάλιστα η προηγμέη τεχνολογία που διαθέτουν είναι για μας πρωτόγνωρη. Αν και σύμφωνα με το μέγεθός τους και το μέγεθος του αεροσκάφους τους δε θα ξεπερνάει ο πληθυσμός τους τους χίλιους, είναι ολοφάνερο οτι διαθέτουν τα όπλα να μας υποτάξουν. Η πρόταση να μη κάνουμε καμία κίνηση και να αφήσουμε το χρόνο να περάσει θα είναι μοιραίο για εμάς. Ποιός ξέρει με τί ρυθμό θα αυξάνεται το είδος τους και πόσους θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε αργότερα. Εμείς οι ίδιοι αναγκαζόμαστε να ζούμε υπό την προστασία των θόλων από την μολυσμένη ατμόσφαιρα, ενώ αυτοί έχουν προσαρμόσει τους εαυτούς τους να αναπνέουν ελεύθερα. Η ενέργεια που χρησιμοποιούν δε σέβεται το περιβάλλον. Σίγουρα θα εγκαταστήσουν μια βιομηχανία που θα καταστρέφει το οικοσύστημα, που τόσους αιώνες προσπαθούμε να μη το επιρεάζουμε αρνητικά.»

 

Μια ομόφωνη συμφωνία αντήχησε στη μεγάλη αίθουσα. Ο αυτοκράτορας καθόταν στο θρόνο του σκεπτικός παρατηρώντας τα πρόσωπα των σοφών. Η απόφασή του θα έκρινε το μέλλον της φυλής του ή την καταστροφής της. Άκουγε προσεκτικά για ώρες όλους τους ομιλιτές, η κρίση του όμως θα επηρεάζονταν περισσότερο από τον Τουρκ, που χάρη σε αυτόν μπόρεσε να διοικήσει με σοφία τόσα χρόνια τον Ζάρκο. Ο σύμβουλος συνέχισε.

 

«Έχουμε ένα πρόγραμμα και πρέπει να το ακολουθήσουμε πιστά. Ο πληθυσμός μας δε μπορεί να ξεπεράσει τα πέντε εκατομμύρια γιατί αλλιώς θα χαλάσει η οικολογική αλυσίδα. Ακόμη και ειρηνικοί να είναι ποιος μου λέει εμένα οτι θα σεβαστούν το πλανήτη μας. Οι αλλαγές που κάνουν στα δικά τους σώματα είναι απόδειξη οτι δε σέβονται τον ίδιο τους το Δημιουργό. Πιθανόν ο δικός τους κόσμος να καταστρέφτηκε με δική τους ευθύνη. Όπως ακρβώς συνέβη με τους Βάλχαρ. Σχεδόν χίλια χρόνια πριν. Μας υπόσχονταν ειρήνη και ακμή στα έθνη μας αλλά η προδοσία έγινε σε λιγότερο από μια γενιά. Εγκατέστησαν παντού βιομηχανίες που μόλυναν τις θάλασσες και τον αέρα σε σημείο που η διαβίωση έγινε αδύνατη. Χρησιμοποίησαν εμάς σαν εργάτες στην αρχή και μετά δούλους. Και στη συνέχεια ο πόλεμος στοίχισε το σύνολο σχεδόν της πανίδας. Τώρα τα πράγματα είναι πολύ πιο διαφορετικά. Οι καινούριοι θα διαθέτουν τόσο πανίσχυρα όπλα που πιθανόν θα μας εξαφανίσουν ίσως σε λίγες μέρες…»

 

Ένα νεύμα του αυτοκράτορα έκανε τον Τουρκ να σταματήσει, υποκλίθηκε και επέστρεψε στη θέση του στον κύκλο των σωφών. Η τελική απόφαση ήταν έτοιμη να ανακοινωθεί.

 

«Ανταποκριτή ποιές είναι οι νέες πληροφορίες;»

 

«Τα σμήνη των αεροσκάφων έχει σχεδόν φτάσει στο στόχο. Το σκάφος έχει ενεργοποιήσει τα αμυντικά του συστήματα. Ο αρχηγός του στρατού προτείνει άμμεση επίθεση.»

 

 

 

Λίγη ώρα μετά τη καταστροφή του διαστημοπλοίου «’Αγγελος» των ανθρώπων, το άσχημο νέο έφτασε στη βάση που βρίσκονταν σε τροχιά από τον γειτονικό πλανήτη.

 

«Με συγχωρείτε για τα άσχημα νέα κύριε. Οι κάτοικοι του πλανήτη Δέλκος Βήτα εξαπέλησαν επίθεση χωρίς προειδοποίηση στο ανιχνευτικό μας και σκώτωσαν όλο το πλήρωμα»

 

Ο Νίκολας Γουάιτ, ανώτατος αξιωματικός βρίσκονταν στο μπάρ όπου γιορτάζονταν η πρώτη αποικίαση ανθρώπων στο φιλόξενο πλανήτη. Η είδηση τον γέμισε πίκρα αλλά και θυμό. Ζήτησε γρήγορη αναφορά και έκλεισε το τηλέφωνο. Κατευθύνθηκε στη γέφυρα του σκάφους και κάλεσε σε σύντομη σύσκεψη. Οι αξιωματικοί και οι επιστήμονες, υπεύθυνοι των δέκα χιλιάδων αποίκων, δεν είχαν και πολλά να συζητήσουν. Η ξαφνική εχθρότητα των φιλήσυχων εξωγήινων τους άφησε χωρίς πολλές επιλογές. Ο Γουάιτ που ήταν επικεφαλής είχε τον λόγο.

 

«Κύριοι, είχαμε την ευκαιρία πιστεύαμε, να αφήσουμε πίσω τα λάθη του παρελθόντος. Φέραμε σε αυτό το πλανητικό σύστημα την καλύτερη κάστα της φυλής μας. Ο πόλεμος και η εκμετάλλευση της γης θα ήταν άγνωστα στο νέο κόσμο που θα δημιουργούσαμε. Δυστυχώς δεν έχουμε τη πολυτέλεια να σκεφτούμε πολύ τις κινήσεις μας. Δε μπορούμε να πλησιάσουμε το πλανήτη καθώς ξέρουμε οτι οι ντόπιοι θα μας επιτεθούν. Αν και η τεχνολογία τους είναι πρωτόγωνη είναι αρκετή για να μας καταρίψουν. Από τη στιγμή που ξυπνήσαμε και λειτουργήσαμε τους σταθμούς πρέπει να προσεδαφιστούμε σε σαράντα ώρες. Οι εικοσιτέσσερις έχουν περάσει. Η παρουσία και μόνο των εχθρών μας ακινητοποιεί. Οι πύραυλοι είναι έτοιμοι να ενεργοποιηθούν και ο υπολιστής μας δίνει 97% πιθανότητα επιτυχίας. Από τη στιγμή που θα έχει καταστραφεί και η τελευταία από τις δεκαεπτά πόλεις, ο χρόνος που μας δίνεται για να προσγειωθούμε είναι ο μέγιστος που διαθέτουμε»

 

«Τότε ας μή χρονοτριβούμε».

 

 

 

By puma_htp

 

 

Περιμένω σχόλια :D

Link to comment
Share on other sites

Καταρχάς καλώς όρισες στο forum. Ελπίζω να τα λέμε συχνά.

 

Ενδιαφέρον το κείμενο σου. Είναι μέρος συνέχειας ή αυτοτελές διήγημα; Ο τρόπος γραφής σου δεν είχε κάτι που να με ενοχλεί ιδιαίτερα και πέρα από τα ορθογραφικά λάθη και κάποια λαθάκια στα σημεία στίξεως είναι αρκετά καλό.

 

Περιμένουμε κι άλλα κείμενά σου

Link to comment
Share on other sites

  • Management

Ενδιαφέρον αλλά έχει εμφανές το στρατιωτικό ύφος. Προσωπικά, συνήθως, δεν μου αρέσουν αυτά ιδιαίτερα αλλά οι πληροφορίες που εμφανίζονται μου κινούν το ενδιαφέρον για να μάθω και άλλα για τον κόσμο.

 

Keep up … :)

Link to comment
Share on other sites

Δεν είχα σκοπό να το συνεχίσω. Απλά ήθελα να περάσω το μήνυμα οτι η υπερπροστασία βγαίνει σε κακό. Αλλά και οτι ο άνθρωπος παραμένει το πιο επικίνδυνο ον. Θα το διορθώνω για καιρό μάλλον. Λέτε να δώσω συνέχεια η περισσότερες αναφορές;

Link to comment
Share on other sites

Όμορφο! Μου άρεσε ιδιαίτερα το πώς παρουσιάζεις στην αρχή τους εξωγήινους από μια πολύ οικεία πλευρά που μπερδεύει επίτηδες. Μου θύμισε το "Monsters" του Shekley. Από σεναριακής άποψης είναι συνηθισμένο, αλλά το background και η τεχνικές που χρησιμοποιείς μου άρεσαν.

Link to comment
Share on other sites

Συμπαθητικό. Μου άρεσε η όλη ειρωνεία της κατάστασης: οι εξωγήινοι φοβούνται ότι οι άνθρωποι θα προκαλούσαν καταστροφές, μόλυνση, κτλ κτλ, οπότε επιτίθενται αμέσως' αλλά οι άνθρωποι έρχονταν, τελικά, με φιλικές διαθέσεις. Πόλεμος από μια "παρεξήγηση" --ρεαλιστικό, θα έλεγα.

 

Τι θα μπορούσες να βελτιώσεις:

  • Σημεία στίξης. Κόμματα κυρίως, και κάπου είδα να λείπει και ένα ερωτηματικό.
  • Στην αρχή, φαίνεται το συμβούλιο να παίρνει πολύ εύκολα την απόφαση. Συνήθως στα συμβούλια υπάρχουν διχογνωμίες και ένα γενικότερο "μπάχαλο". Ίσως θα ήταν καλύτερα αν έβαζες και κάποιους να διαφωνούν με τον συμβουλάτορα και, τελικά, ο Αυτοκράτορας να έπαιρνε την τελική απόφαση (βέτο). Γενικά, χρειαζόταν περισσότερος διάλογος σ'εκείνο το σημείο, κατά την άποψή μου.
  • Αυτή η πρόταση είναι ελλιπής: "Κατευθύνθηκε στη γέφυρα του σκάφους και κάλεσε σε σύντομη σύσκεψη." Πριν από το "σε σύντομη σύσκεψη" πρέπει να γράψεις και το ποιους, για να είσαι σωστός.

Keep Writing! :thmbup:

Link to comment
Share on other sites

Πολύ καλό Puma. Ειρωνικό, έξυπνο, σύντομο αλλά κατανοητό. Περιμένουμε νέο διήγημα.

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Θα σπάσω την σιωπή μου (καταραμένη δουλειά :bangin: και τρισκαταραμένη εξεταστική :bangin: :bangin: ) με ένα σχόλιο στο παράπανω διηγηματάκι του αγαπητού Puma, που παρόλο που τον γνωρίζω αρκετό καιρό διαβάζω πρώτη φορά κάτι δικό του.

 

 

Μου άρεσε πολύ η κεντρική ιδέα παρόλο που είναι ίσως λίγο κοινότυπη. Γενικά πιστεύω ότι το θέμα με τις επαφές διαφορετικών φυλών στην Ε.Φ. έχει τόσο ενδιαφέρουσες προεκτάσεις που πάντα θα υπάρχει κάτι πρωτότυπο να ειπώθει. Νομίζω ότι το διήγημα σου το πετυχαίνει σε ένα μεγάλο βαθμό αυτό.

 

 

Οι αλλαγές που κάνουν στα δικά τους σώματα είναι απόδειξη οτι δε σέβονται τον ίδιο τους το Δημιουργό

Μου φάνηκε ιδιαίτερα έξυπνη η ιδέα της θρησκευτικότητας των εξωγήινων και η αντίληψη τους περί δημιουργού. Σε συνδυασμό με την υπεροπλία των ανθρώπων και την τεχνολογική τους εξέλιξη σίγουρα ξεφεύγει από τα κλισέ.

 

 

Γενικά συμφωνώ στα περισσότερα από τα σχόλια που ειπώθηκαν. Με λίγη δουλειά και λίγο περισσότερο γέμισμα με λεπτομέρειες πιστεύω ότι θα μπορούσε να γίνει εξαιρετικά ενδιαφέρον. Ελπίζω να μην το έχεις παρατήσει το γράψιμο :D οπότε να δούμε και κάτι καινούριο.

Link to comment
Share on other sites

Σε σχέση με το σενάριο και τις τεχνικές, δεν έχω κάτι να προσθέσω - μου άρεσαν όλα αυτά τα 'περίεργα' που κάνεις (η οικεία περιγραφή των εξωγήινων που είπε ο Μελ., κτλ).

 

Έχω να πω κάποια 'τεχνικά σχόλια', κάποια σημεία που με ενόχλησαν (ιφ γιου ντον'τ μάιντ):

 

1. >Αν και σύμφωνα με το μέγεθός τους και το μέγεθος του αεροσκάφους τους

Δεν θα ήταν καλύτερα να πεις αστροσκάφους ή κάτι τέτοιο; (Γιατί το αεροσκάφος παραπέμπει σε μη-διαπλανητικά ταξίδια.)

 

2. >δε θα ξεπερνάει ο πληθυσμός τους τους χίλιους

η σύνταξή σου εδώ, κάπως 'χύμα', (όχι λόγια και τακτική) με ξενίζει.

 

3. >Η πρόταση να μη κάνουμε καμία κίνηση και να αφήσουμε το χρόνο να περάσει θα είναι μοιραίο για εμάς

Εδώ μοι φαίνεται έχεις εκφραστικούλι: θα έπρεπε να παραλείψεις το Η πρόταση - η πρόταση δεν είναι μοιραία - ή να προσθέσεις κάτι πριν (κάτι υπάρχει, είμαι σίγουρος, αλλά δεν μου έρχεται τώρα τίποτε)

4. >Ακόμη και ειρηνικοί να είναι ποιος μου λέει εμένα οτι θα σεβαστούν το πλανήτη μας

Όπως στο 4., μόνο πολύ πιο έντονο.

>Οι καινούριοι θα διαθέτουν τόσο πανίσχυρα όπλα[/i]

Ή είναι ή δεν είναι πανίσχυρα[άνω τελεία] δεν είναι τόσο ή περισσότερο.

 

Αυτά έχει να πει ο πτωχός αρχαίος λυράρης... Ελπίζω φανούν χρήσιμα.

 

 

Οι Μούσες μαζί σου,

-Ορφέας

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Eιπα να σχολιασω το κειμενο του ετερου Μαγνητα σουφουφιτη...

Υπαρχουν καποια λαθη ορθογραφιας και συντξης τα οποια εχουν επισημανθει ηδη.Δε θελω να σταθω εκει.

Η ιστορια μου αρεσε γιατι μου αρεσουν αυτα τα θεματα.Παρα το γεγονος οτι θεωρουνται καπως κλισε τα τελευταια χρονια δε νομιζω να γραφονται πολλα εργα αυτου του ειδους.Κοιταξτε και τη βιβλιοθηκη μας-ουτε εμεις οι ιδιοι δεν γραφουμε!

Προσωπικα μου θυμισε εντονα το "Η λεξη για τον κοσμο ειναι δασος" της Λεγκεν.

Οντως θα επρεπε να υπαρχει ενας διαλογος στο συμβουλιο.Να ακουστουν δυο διαφορετικες αποψεις.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Είναι το στυλ του sci-fi που μου αρέσει. Να έχει κάποιο νόημα, να περνάει κάποιο μήνυμα. Το διάβασα με μεγάλη άνεση και ανατρίχιασα στην ιδέα ότι τέτοια άτομα μπορεί στο μέλλον να μας κυβερνούν.

 

Ορφέα να απαντήσω στο 1 (γιατί στα υπόλοιπα μπλέκεις συντακτικό και γραμματική και τα σκιάζομαι αυτά):

 

Είναι ένα συμβούλιο από κυβερνητικούς και στρατιωτικούς, τόσο χοντροκέφαλους που σκέφτονται πως πρώτα βαράμε και μετά ρωτάμε. Για μένα το αεροσκάφος είναι λάθος λέξη αλλά όχι για να μπει αστροσκάφος. Μάλλον κάτι σε πολεμική φρεγάτα ή κάτι τέτοιο. Ότι δηλαδή είναι τόσο στόκοι που δεν μπορούν να ξεχωρίσουν ένα αναγνωριστικό από ένα πολεμικό σκάφος

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Απλό, κατανοητό, συνοπτικό και πλήρες. Αυτό το διηγηματάκι τα είχε όλα, σε μικρή όμως ποσότητα για τα γούστα μου.

Βέβαια, δεν είναι και τόσο ρεαλιστικό, οι υποδεέστερες δυνάμεις δεν επιτίθενται τόσο αψήφιστα, χωρίς διπλωματικό διάλογο. Αλλά βέβαια πρόκειται για εξωγήινους.

 

Το forum είχε και τρίτο Μάγνητα, ε; heiron, Nova, κάντε το καθήκον σας!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..