Throgos Posted February 19, 2006 Share Posted February 19, 2006 Σονάτα χωρίς τέλος Το αέναο πανηγύρι των απρόσωπων και άγνωστων μαινόταν· και καμένα αποκόμματα παλιών εφημερίδων πετούσαν συνεχώς περιστρεφόμενα παρασέρνοντας στο διάβα τους τις σπίθες· μα το τέλος τους βρισκόταν σε μία χαραμάδα του υπονόμου στο σκοτάδι, τόσο απλά. Στη διχάλα μαύρου κέρατος, στο χάος των υγρών και στην παχύρρευστη υπόγεια ανυπαρξία, στον στεγνό ήχο μιας διάφανης σταγόνας που κυλά στην άκρη ενός σταλακτίτη πριν να πέσει στο κενό του μαύρου ψύχους, δυο μάτια μας κοιτούσαν, και μας έδειχναν ακίνητα, ανέκφραστα και κάθετα. Και το κυνηγητό βρήκε υπόσταση· και άρχισε να απλώνεται απερίγραπτο κενό που τα κατάπινε όλα δίχως κάποια αιτία· τα δυο μάτια έγιναν τέσσερα, τα τέσσερα οχτώ μέσα στη φούγκα χωρίς τέλος, σ’ έναν κύκλο μες στο χάος καταλήξαμε, χωρίς να καταλήξουμε· γαλήνιοι στο μάτι του κυκλώνα. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nienor Posted February 20, 2006 Share Posted February 20, 2006 Καιρό είχα να θέλω πω κάτι για ένα ποίημα! Λοιπόν....δεν έχω ιδέα για τι πράγμα μιλάς. Ειλικρινά, δεν έχω ιδέα. Πράγμα που μου συμβαίνει σπάνια. Συνήθως μπορώ να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση με κλειστά μάτια: "για τι πράγμα μιλάει αυτό που διάβασες?" , "για αυτό και γιαυτό και γιαυτό". Εδώ δεν καταλαβαίνω. Αλλά....σε πιστεύω! Το ξέρω αυτό το πράγμα και το ξέρω καλά. Μου φέρνει στο μυαλό μια αναίτια επανάσταση, ειδικά η "φούγκα χωρίς τέλος", μια αξία που δεν είναι αξία, κάτι που σε στοιχειώνει και δεν ξέρεις τι είναι. Από την άλλη, εσύ ξέρεις για τι πράγμα μιλάς εδώ. Τουλάχιστον έτσι νομίζω διαβάζοντας το, έτσι μου φαίνεται. Πως, δηλαδή, αυτό που μου κάνει μια ανάγνωση, το κάνει επίτηδες. Δεν ξέρω αν μαρέσει η όχι (υποθέτω πως δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία) αλλά με κόλλησες στον τοίχο ελαφρώς. Μπράβο! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Throgos Posted February 20, 2006 Author Share Posted February 20, 2006 Με κολακεύεις :-P Πέρα από αυτό, αυτό το ποίημα δεν είναι τίποτ' άλλο παρά μια οπτικοποίηση διαφόρων συναισθημάτων, ολίγον σουρρεαλίζουσα, ή ίσως λίγο εσωστρεφής, αλλά δεν έχει τίποτα το ιδιαίτερο. Είναι κάτι το στιγμιαίο, το φευγαλέο. Το νόημα του ποιήματος δεν είναι κάτι προσωπικό, είναι αυτό που συμπεραίνεις από τις διάφορες εικόνες (αν συμπεραίνεις κάτι): το χάος, ο φόβος, το σκοτάδι, το κυνηγητό, το άγνωστο, η σχιζοφρένεια, η απομόνωση, η ματαιότητα. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Balidor Posted February 20, 2006 Share Posted February 20, 2006 Είναι ενα Θρογγοειδέστατο ποιμηατοειδές ποίημα !!! προβάλει καθημερινοειδής εικονοειδείς εικόνες και είναι ειλικρινέστατο... πόσο αληθινό και καθαρό είναι το χάος; Άλλο τόσο και τούτο εδώ !!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest silversoldier Posted February 21, 2006 Share Posted February 21, 2006 Έχω την εντύπωση πως κατάλαβα σε γενικές γραμμές τι θέλει να πει ο "ποιητής", μου φαίνεται ότι εκτός απ'το συναίσθημα που έχει δίχως άλλο δίνει μία εντύπωση καθημερινότητας!!! Αν αφαιρέσουμε την πρώτη στροφή, το ποιημα ειναί πολύ ωραίο, για μένα τουλάχιστον! Και φίλε μου μή σε νοιαζει και τόσο πολύ να βγάζει νόημα, η ποιηση είναι λύτρωση! Συνεπώς βγάλε ότι έχει μέσα σου για να νιώθεις εσύ ευτυχισμένος! Αν δε βγάζει νόημα ένα ποιημα μερικές φορές, δεν χάθηκε και ο κόσμος! Συνέχισε την καλή δουλειά. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
month Posted March 5, 2006 Share Posted March 5, 2006 Τι να πώ... Αντιφατικό χωρίς λόγο και αιτία θα έλεγα, με κάποιες περίεργες εικόνες. Γιατί ενώ όλο το ποίημα έλεγε για την ανυπαρξία των άλλων, για το τέλος τους, ξαφνικά χωρίς προπαρασκευή, κατ'εμέ, λές ότι τα πράγματα δεν τελειώνουν. Απλά αυτό. Ούτε γιατί ούτε πως. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tec-goblin Posted March 5, 2006 Share Posted March 5, 2006 Ναι, μου φάνηκε κι εμένα κάπως στον αέρα το "χωρίς τέλος". Και τέλος έχει και τέλη περιγράφει... Οκ, μπορεί να προκύψει από κάπου, αλλά δύσκολα... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts