Jump to content

Μα, που πήγε η ΕΦ;


Recommended Posts

Εχω παρατηρησει πως απο τα περισσοτερα-μικρα αν θελετε-βιβλιοπωλεια...λειπουν βιβλια επιστημινικης φαντασιας.

Δεν ειναι θεμα σνομπαρισματος της φανταστικης λογοτεχνιας.Καθε βιβλιοπωλειο που σεβεται τον εαυτο του εχει σημερα μια γωνια με φανταστικη λογοτεχνια.Τολκιν,Μουρκοκ,Κεη,Τζορνταν,Σαλβατορε και λοιποι εχουν μια σιγουρη θα ελεγα θεση.Επισης θα βρει κανεις ευκολα καποια βιβλια τρομου.Ειδικα Κινγκ.Αλλα απο επισ.φαντασια...κανα Ντιουν η-λογω ταινιας-"Γυριστε το γαλαξια με ωτοστοπ".

Αυτο το φαινομενο δεν ειναι τοσο εντονο σε Αθηνα και Θεσσαλονικη βεβαια.Κι εγω δεν ειχα δωσει μεγαλη σημασια αλλα απο τοτε που ηρθα Βολο ξερω οτι 1 βιβλιοπωλειο εχει 3-4 βιβλια ΕΦ κι ενα αλλο αλλα τοσα.Με αυτα πρεπει να βολευτουν οι Βολιωτες δηλαδη?Μηπως πρεπει απλα να παιζουμε ερ πι τζι και να διαβαζουμε Σαλβατορε και δρακολογχη?

 

Δωστε ΕΦ στο λαο!

 

(Σχολιαστε)

Link to comment
Share on other sites

Βασικά, ας σχολιάσω κάτι που είπες, να διευρύνουμε το θέμα λίγο. Απο λογοτεχνία τρόμου τι παίζει στα μαγαζιά? Τίποτα. Αν διαβάζεις τέτοια για πάνω απο 2 μήνες, έχεις διαβάσει τα πάντα ανα πάσα στιγμή σε οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο. Κινγκ, οκ έχουνε. Αλλά είναι mainstream ούτος η άλλως. Τι άλλο υπάρχει? Πέρα απο Λαβκραφτ και ότι βγάζουν οι εκδόσεις Οξύ? Τίποτα.

Link to comment
Share on other sites

Εχεις ενα μερος δικιο...Βασικα σημερα στο βιβλιοπωλειο που πηγα ειχε αφθονο φαντασυ,απο τρομο ειχε πολυ Κινγκ,ενα δυο του Μπαρκερ,ομοιως απο Λαβκραφτ,3-4 απο οξυ....

Απο ΕΦ ειχε: Ντιουν,Γυριστε το γαλαξια με ωτοστοπ...αυτα.Κι οταν τους ρωτησα για αλλα,με κοιταζαν σα βλαμμενο(που ειμαι,αλλα αυτο ειναι ασχετο με τη συζητηση).

Σε ενα αλλο ξερω οτι θα βρω κατι παλια απο Ασιμοφ και Κλαρκ(Κακτος κτλ).Αυτα ειναι ολα κι ολα εδω.Απο βδομαδα θα παω σε ενα αλλο...η τελευταια μου ελπιδα!

Link to comment
Share on other sites

Αυτό το φαινόμενο υπάρχει και στην Αθήνα δυστυχώς και μάλιστα το είχα παρατηρήσει προτού ακόμα ξεκινήσει η έκρηξη του fantasy. Από τους κλασικούς συγγραφείς ΕΦ αν και είχαν εκδοθεί πολλά από τα έργα τους δεν επανεκδίδεται σχεδόν τίποτα (παράδειγμα ο Ντικ, όταν ξεκίνησα να διαβάζω ΕΦ θυμάμαι 2 ή 3 ράφια μεγάλων βιβλιοπωλείων να είναι γεμάτα με Ντικ ενώ τώρα άντε να είναι μισό ράφι) ενώ από τους νέους δεν εκδίδεται σχεδόν τίποτα (μόνο το Reality Dysfunction θυμάμαι τα τελευταία χρόνια χωρίς να μιλάμε για βιβλία που έγιναν ταινίες).

 

Για τον τρόμο τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα γιατί άνα διαστήματα έχει αναλαμπές (Οξύ, Μπάρκερ κλπ.) ενώ και τα κλασικά έργα όπως του Κing ή του Lovecraft είναι πάντα διαθέσιμα και επανεκδίδονται συνεχώς. Έτσι ένα newbie του τρόμου έχει μια σταθερή βάση για να ξεκινήσει να διαβάζει ενώ ένα newbie της ΕΦ δεν μπορεί πια να βρεί βιβλία που διάβαζα εγώ ως newbie όπως των Delany, Zelazny, Aldiss, Silverberg κλπ.

Link to comment
Share on other sites

Ναι αλλά αν δεν είσαι νέος, τι σκατά θα κάνεις? Θα διαβάσεις τα άπαντα του Κίνγκ πόσες φορές? Μην ξεχνάς οτι αυτά είναι τα mainstream τρόμου. Αν θες να βρείς τίποτα άλλο...

Link to comment
Share on other sites

Φυσικό είναι στην Ελλάδα να μην έχουν μεταφραστεί τα πάντα. Εντάξει, πόσα πια να μεταφραστούν;

 

Όταν σου τελειώνουν οι μεταφράσεις, αρχίζεις να αγοράζεις από το amazon, ή από κάποιο βιβλιοπωλείο που φέρνει ξενόγλωσσα. Και γενικότερα είναι καλύτερα, κατά τη γνώμη μου, να διαβάζεις τα βιβλία στη γλώσσα τους, για πολλούς λόγους: ένας είναι ότι αλλιώς είναι γραμμένο κάτι στη γλώσσα του' ένας άλλος είναι ότι μπορείς και παρακολουθείς το είδος καθώς εξελίσσεται. Γιατί, αν παρακολουθείς μόνο τι γίνεται εδώ στην Ελλάδα, είσαι αυτόματα 5 χρόνια πίσω, και ίσως να λέω λίγα' ίσως να είσαι ακόμα πιο πολλά χρόνια στο παρελθόν.

 

Α, ναι, και καλό θα ήταν και οι Έλληνες να γράφανε τίποτα ενδιαφέρον πού και πού, και να υπήρχε εμπορικά ζωντανό το είδος και στην Ελλάδα. Αλλά αυτά τα έχουμε ξαναπεί, και είναι άλλο θέμα. :Ρ

Link to comment
Share on other sites

Το θεμα ειναι οτι ενω εχουν μετεφραστει αρκετα βιβλια ΕΦ...δεν βρισκεις τιποτα!Εκτος αν πας σε εξειδικευμενο καταστημα η σε πολυ μεγαλο.Και τετοια δεν υπαρχουν στην επαρχια...

Προσωπικα δεν εχω ξεμεινει απο μετεφρασμενα.Βλεπω στην Κανταθ πολλες δεκαδες που δεν εχω διαβασει αν και α ηθελα.Ομως οταν κανω βιβλιοτσαρκα στο Βολο πεφτω πανω σε φαντασυ...Πουθενα ΕΦ!

Link to comment
Share on other sites

Βασικά, ούτε κι εγώ έχω διαβάσει όλα τα μεταφρασμένα, heiron. Δεν τα έχω διαβάσει ούτε καν στην κανονική τους γλώσσα. Ξέρεις γιατί; Διότι πολλά από αυτά --έως πάρα πολλά-- είναι πολύ παλιά. Διαβάζοντάς τα, βλέπεις πώς ήταν το είδος πριν από μια 5ετία, τουλάχιστον. Ακόμα και το Dune --το οποίο είναι γαμάτο, πέραν πάσης αμφιβολίας, και must-read-- είναι ένα πράγμα που γράφτηκε πριν από καιρό. Δε συμβαδίζει με τα σημερινά δεδομένα. Αν ήταν σημερινό, μάλλον θα ήταν κάτι που θα είχε γράψει ο Mieville και δε θα λέγανε καν ότι είναι Ε.Φ. Εγώ αυτό --το γεγονός ότι η ελληνική αγορά εγκλοβίζεται στα παλιά μοτίβα σκέψης-- το θεωρώ πιο άσχημο. Ναι μεν αν ψάξεις μπορείς να βρεις και καινούργια πράγματα, όμως πρέπει πραγματικά να ψάξεις.

 

Νόρθε, μιλάς για ξενόγλωσσα βιβλία που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, σωστά; ΟΚ, συμφωνώ: κι εκεί υπάρχει πρόβλημα' είναι πολύ δύσκολο να βρεις αυτά που θέλεις. Αλλά σ'αυτές τις περιπτώσεις έχεις το amazon. Ή, μιλάς για μια γενικότερη πτώση του horror παγκοσμίως;.

Link to comment
Share on other sites

Ερωτηση: Εχει κανεις απο εσας μικρο βιβλιοπολειο στην επαρχεια?

 

Τωρα, οσο για τα μεταφρασμενα δεν ξερω, δεν θελω να ξερω να υπαρχουν. 1000 φορες να τα διαβαζεις στα αγγλικα, και οσο γι αυτο υπαρχει το αμαζον που εχει περισσοτερα βιβλια απο οσα θα μπορουσε να διαβασει κανεις στη ζωη του (η και να αγωρασει).

 

Αν παλι περιμενετε απο τους ελληνες να γραψουν κατι original ελληνικο... Απο εμπειρια σας λεω πως δεν γινεται τιποτε. Και στα μεγαλητερα βιβλιοπολεια δεν βρισκεις πανω απο 10 ελληνικα ΕΦ. Καλη η ελλαδα, αλλα οταν ερχεσε στην φαντασια μην περιμενεις τιποτις (απο καλο βιβλιο λεω).

 

Σκευτητε κι αυτο: θα μπορουσαμε να μαζεψουμε υπογραφες και να πισουμε την ελληνικη κυβερνηση να εισαγει περισσοτερα βιβλια ΕΦ και να χρηματοδωτει τις μεταφρασεις τους

^^

(πλακα κανω)

Link to comment
Share on other sites

Πάντως ένας τύπος που έχει βιβλιοπωλίο στην πολη μου(για Ελλάδα μιλώ), έχει σχεδόν οτι έχει βγάλει το Οξύ, όλα τα φάντασυ απο Εκδόσεις Αίολος(και τα τρόμου), και πάμπολλα επ. φαντασίας(Ντίκ, Γκίμπσον κτλ).

Πέρα απ αυτά, μιλάμε για τον τύπο που μου πρότεινε το ''Κοριτσι της διπλανής πόρτας'' του Κέτσαμ, ως καλό ανάγνωσμα...

Link to comment
Share on other sites

Εγω νομιζω πως εαν τον ρωτησεις γιατι δεν εχεις φαντασι βιβλια θα σου απαντησει ο βιβλιοπολης τα εξης...

α) δεν πουλιονται

β) τι ειναι αυτο, τρωγεται

γ) εαν εφερνα εδω καθε βιβλιο απο εναν τομεα που υπαρχει τοτε τα χρηματα δεν θα εφταναν.

 

Αυτο αφορα τα μικρα και μετρια βιβλιοπωλεια.

Αρα η ελλειψη γνωσης αυτου του θεματος και το οτι εχει πεσει πολυ η αναγνωση τετοιων βιβιλιων οι ανθρωποι δεν αγοραζουν και τοσο πολυ.

Μπορει και να κανω λαθος βεβαια ετσι, εσεις τι λετε?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Μα τα μικρά μαγαζιά είναι που θα ψαχτούν για να φέρουν κάτι διαφορετικό του mainstream. Κάτι για να "χτυπήσουν" ανταγωνισμό

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Μα,ενα μικρο βιβλιοπωλειο μπορει να φερει 30 τιτλους φαντασυ,20 τιτλους ΕΦ κι αλλους 20 τρομο και να ειναι οκ.Μαλιστα,αν δεν εχουν οι αλυσιδες βιβλιοπωλειων,οποιος θελει κατι τετοιο θα πηγαινει σε αυτα.

 

Τελικα βρηκα 5-6 βιβλια(Ντικ βασικα) στην Παιδεια(το βιβλιοπωλειο που εχει και Συμπαντικες).Αυτο ειναι καλο,μαλιστα με μια φοιτητρια που συζητουσα ειπε οτι περα απο αλυσιδες,ειναι το μονο "κλασικο" βιβλιοπωλειο στο Βολο.Ολα τα αλλα ειναι βιβλια-χαρτικα-ειδη δωρων...

 

Το κακο ειναι οτι τα βιβλιοπωλεια φερνουν κυριως νεες κυκλοφοριες που ειναι κυριως φαντασυ.Αφου ο Ανουμπις πχ μεταφραζει οτι βλεπει να πουλαει πιο πολυ στο αμαζον.Αλλα στο αμαζον λογικο ειναι να πουλανε πιο πολυ οι νεες κυκλοφοριες.Τα παλια βιβλια τα εχουν διαβασει οι Αγγλοαμερικανοι εδω και δεκαετιες...

Link to comment
Share on other sites

Για οσους δε βολευονται με Amazon και originals, και που δε μενουν Βρετανια οπου με ειχε πραγματικα βγαλει ασπροπροσωπη και με αδειες τσεπες (αλλα πολυ λιγοτερο αδειες απο ο,τι αμα δεν ημουν γραμμενη) το Science Fiction and Fantasy Book Club ( http://www.fsf.co.uk/ ) υπαρχει παντα στην αθηνα η επικη συλλογη της Ορορα που "μεγαλωσε γενιες" και ειναι πιστευω ο καλυτερος τροπος για τον Ελληνα να αρχισει. Εχω αρχισει να ακουω και για Anubis πλεον, αλλα δεν εχω γνωρισει ακομα κοσμο που να εχει "τραφει" απο κει (εκτος απ το Sabrathan που μεταφραζει)... Δεν εχω τετοιες ελπιδες απο κει, αλλα τη θεωρω κι αυτη μια popular αποπειρα αντιστοιχη της "παλιας" και πολυ καλο σημαδι γενικα.

 

Εδω ευτυχως δεν εχουμε "προβλημα" με το θεμα. Να'ναι καλα και το Amazon και το book club και ακομα και τα 2nd hand bookstores και το Forbidden Planet αμα δεν εχεις προβλημα να πληρωσεις "κατι παραπανω" περα απο comics, παντου κατι εχει.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Δεν έχω δει να μην υπάρχουν βιβλία ε.φ. στα βιβλιοπωλεία. Βέβαια δε μιλάω για τα "βιβλιοχαρτοπωλεία" της γειτονιάς, ούτε για συνοικιακά ή επαρχιακά βιβλιοπωλεία. Στα μεγάλα όμως υπάρχει πληθώρα βιβλίων ε.φ. και από πολλούς εκδοτικούς οίκους, αρκετοί από τους οποίους δεν βγάζουν κυρίως ε.φ.

Link to comment
Share on other sites

Dain,δηλαδη οταν λες "βιβλιοπωλείο" εννοεις ενα μεγάλο πολυοροφο καταστημα με βιβλια που βρισκεται στο κεντρο της Αθηνας?!?

Τοτε η Ελλαδα εχει...χμ...ουτε 7-8 βιβλιοπωλεια!!!

 

Εγω μιλαω για το τυπικο μικρομεσαιο βιβλιοπωλειο της επαρχιας.Οχι και μικρο συνοικιακο χαρτοπωλειο,μια μεσαια κατασταση.

Και συγκεκριμενα μιλάω για ΕΦ!!!Οχι για φαντασυ,τρομο,κτλ κτλ.

ΠΕρα απο Ντικ και κανα 2 αλλα βιβλια στην Παιδεια,εχω δει αλλα 2-3 βιβλια(περιστασιακα και απο σειρα τουΝτιουν καποια βιβλια) σε Παπασωτηριου,και επισης 4-5 απο Ασιμοφ,Κλαρκ σε ενα ακομη.Αυτα τα εχω ξαναπει βεβαια. Το σπασιμο ειναι οτι ενα βιβλιοπωλειο εχει δεκαδες βιβλια της Ωρορα και κανενα βιβλιο ΕΦ της σειρας αυτης.Μονο το "Επαφη" του Σαγκαν βρηκα εκει.

 

Αλλα και στη Βιβλιοβαρδια πχ που συχναζω στη Θεσσαλονικη δεν εχει και πανω απο 10(πολλα λεω).Η Κανταθ ειναι 1 λεπτο πιο κατω βεβαια,αλλα αυτο ειναι ειδικευμενο καταστημα .

 

Οταν ημουν Γιαννενα (1999-2000) δεν εβρισκα ουτε Ντιουν ουτε καποια αλλα κλασικα εργα ΕΦ.Εβρισκα ενα σωρο απο Λαβκραφτ πχ που δεν ειχε στο Βολο,αλλα ΕΦ ουτε εκει.Ε,δε νομιζω να ειναι συμπτωση.

 

Τρομο βεβαια βρισκεις και στα μινι μαρκετ των νησιων...Βλεπε Κινγκ.

 

Ισως το κακο ειναι οτι δεν πολυεκδιδουν ΕΦ εδω και χρονια.

 

Α,και Νορθ...αμα περασω απο Αγρινιο θα ψαξω για το φιλο σου.

Link to comment
Share on other sites

Στην πραγματικότητα εννοούσα βιβλιοπωλεία μεγάλων πόλεων γενικότερα και όχι μόνο της Αθήνας. Η Θεσσαλονίκη ας πούμε, που δεν είναι Αθήνα, έχει την Άγνωστη Καντάθ, το μόνο καθόλα βιβλιοπωλείο του φανταστικού στην Ελλάδα.

Πάντως από αυτή την άποψη, ναι, χαίρομαι πολύ που ζω στην Αθήνα. Ειδικά για τα Γιάννενα μου κάνει εντύπωση που δεν έβρισκες μια που εκεί κατοικοεδρεύουν οι Δραματουργοί του Γιανν και υπάρχουν αρκετοί φίλοι του είδους.

Και ναι, μίλαγα για ε.φ. όχι για φάντασυ. Το πρόβλημα είναι πως σε πολλά βιβλιοπωλεία τα βιβλία ε.φ. δεν είναι σε ξεχωριστά ράφια, αλλά ανάμεσα σε άλλους συγγραφείς, συνήθως κατά εκδοτικό οίκο ή αλφαβητική σειρά.

Τώρα βέβαια αν στις μεγάλες πόλεις δεν ξέρουν πολλοί τι είναι ε.φ. τότε στις μικρότερες δε θα περίμενα να βρω και τίποτα σπουδαίο. Δυστυχώς.

Edited by Dain
Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Εχουν περασει 5 χρονια,εχουνε μπει και νεα μελη απο αλλες επαρχιακες πολεις.Κανα update επι του θεματος;Παραμενουμε στα ιδια(μηδεν);:unsure:

Link to comment
Share on other sites

Στα ίδια μηδέν,για ν μην πω και χειρότερα.

Στην δική μου πόλη έχουν εξαντληθεί οι επιλογές. 5 μεγάλα βιβλιοπωλέια έχουμε και κάποια μικρότερα. Στα μικρά δεν το συζητάω, έχουν γίνει περισσότερο φωτοτυπεία/τυπογραφεία παρά βιβλιοπωλεία.

Στα μεγάλα η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη σε βιβλία λογοτεχνίας (γενικώς). Αλλά...

Τα τρία έχουν μόνο μέηνστρημ Ελληνική λογοτεχνεία των 3-4 Ελληνίδων συγραφέων που πουλάνε τα πολλά αντίτυπα και απο κει και πέρα κάποια πολύ γνωστα έργα προβεβλημένων ξένων συγγραφέων (Κοέλιο π.χ).

Το άλλο ειδικεύεται σε ξένες εκδόσεις μέηνστρημ και πάλι και σε εγκυκλοπαίδιες και εγχειρίδια/οδηγούς.

Μένει μονο ένα που είναι σχετικά ενημερώμένο αλλά και πάλι δεν φτάνει με τίποτα. Υπαρχει βέβαια κάποια κίνηση με βιβλία Κινγκ και Λαβκραφτ και Μπαρκερ και Πόε και αρκετά αστυνομικής λογοτεχνίας (που για κάποιον λόγο τα έχει μαζί με του τρόμου) αλλά καμία σχέση με τα βιβλιοπωλεία Αθηνας-Θεσ/νικης που πας μέσα και χάνεσαι. Βέβαια μου έκανε εντύπωση οτι έφερε σε κόμικ και τον μαύρο Πύργο του Κινγκ! Τα είδα όλα!Μεγαλεία λέμε!

Σε επιστημονική φαντασία εχει ελάχιστα πράγματα και αυτά απο παλιές εκδόσειςπου ξέμειναν (δεν περπαταέι η Ε.Φ στην πόλη μου), αλλά απο Φάντασυ έχει αρκετά και άγνωστα σε εμένα. Αυτά κινούνται αρκετά καλά απο οτι μου έιπε μετά απο την μεγάλη επιτυχία του Αρχοντα των Δακτυλιδιων και του Χάρι Πότερ.

 

Βέβαια σε επίπεδο γνώσεων και προώθησης για να μην βάλω μηδέν, θα είμαι επιεικής και θα βάλω 1!

Δεν γνωρίζουν πως να τα προωθήσουν και ακολουθούν τις συμβουλές των διανομέων. Π.χ αν κάποιος σου ζητήσει κάτι σαν τον Αρχοντα των δακτυλιών πρότεινε αυτό και αυτό. αν σου ζητήσει κάτι σε Κινγκ πρότεινε αυτό και εκείνο κλπ

 

Δεν γίνεται δουλειά έτσι όμως...

 

Εγώ απλώς παραγγέλνω απο αυτό το βιβλιοπωλείο τους τίτλους που θέλω και μου έρχονται μετά απο καμια βδομάδα (στην καλύτερη) σε τιμές αντίστοιχες της Πρωτοπορίας. Καλό deal δεν λέω, μιας και είναι δύσκολο κάθε φορά να παραγγέλνω 4-5 βιβλία απο ιντερνετ για να γλυτώσω τα μεταφορικά, αλλά και πάλι θέλω να ξεφυλλίζω λίγο πριν αγοράσω κάποιο βιβλίο και όχι να διαβάζω την περίληψη του στο νετ. Παρόλα αυτά δεν παραπονιέμαι.Υπάρχουν και χειρότερα!

Edited by Drake Ramore
Link to comment
Share on other sites

Στα Γιάννενα έχει ανοίξει ένα κατάστημα Public. Κάθε φορά (τρεις μέχρι τώρα, νομίζω) που μπαίνω μέσα και κοιτάζω τον τομέα φαντασίας, παθαίνω φρίκη. Αυτό το χάλι που αντικρύζω, είναι ό,τι καλύτερο έχουμε στα Γιάννενα, και να μην παραπονιόμαστε κιόλας! Τα λίγα βιβλία που έχει, όλα ανάκατα, ο Τόλκιν στον τρόμο, ή ο τρίτος τόμος από μία σειρά μόνος του, χωρίς τον πρώτο και τον δεύτερο, μερικά μυθιστορήματα εποχής κι αυτά χωμένα στο ράφι της φαντασίας... Το ό,τι νά 'ναι στο μεγαλείο του.

 

Αλλά υπάρχουν αρκετοί τίτλοι ΕΦ εκεί. Σχεδόν όσοι και φάντασυ.

Link to comment
Share on other sites

Και στο Βολο το Public εχει μπολικα βιβλια μεταξυ των οποιων καμποσα φανταστικης λογοτεχνιας αλλα και παλι η ΕΦ μαλλον αγνοειται.Νομιζω το προβλημα ειναι οτι ΕΦ μεταφραζοταν κυριως παλιοτερα(οποτε πλεον εχει εξαντληθει η τελος παντων κανενα δεν ενδιαφερεται να σπρωξει παλια βιβλια) και πλεον μονο περιστασιακα και κατα κυριο λογο απο μικρους οικους.Απο βδομαδα λεω να κανω μια βιβλιοτσαρκα για να συνταξω μια αναφορα.8)

Link to comment
Share on other sites

Θα γίνω λίγο αιρετικός, αλλά με τόσο χαοτικές επιστημονικές αλλαγές στον κόσμο, το παραδοσιακό sci-fi έχει εν μέρει γίνει παρωχημένο. Όταν πχ σχεδιάζονται σπίτια με τεχνητή νοημοσύνη τότε η πόρτα στο Ubik φαίνεται λίγο αστεία (κι ας πήραν από εκεί την ιδέα). Όταν διαβάζεις για τους Jokeys του Νευρομάντη και στο καπάκι για τους Anonymous και το wikileaks (και ξέρεις ότι δεν κάνεις jack in για hacking αλλά τρέχεις εντολές σε terminal του linux) κάπου δεν πείθεσαι πια. Ανάλογα, όταν επιδημίες σαν το SARS χτυπάνε τον κόσμο η ΕΦ γίνεται πραγματικότητα.

Οπότε είναι ίσως λογικό ένα μέρος του κοινού της ΕΦ να στρέφεται σε παρεμφερή υποείδη (πχ fantasy, Technothriller ή αστυνομικά με ήρωες επιστήμονες) και αυτό φαίνεται και στις νέες εκδόσεις. Και, όταν δεν υπάρχουν νέες εκδόσεις και κάμποσες μεταφράσεις κλασσικών έργων, η κινητικότητα είναι περιορισμένη.

Edited by Nihilio
Link to comment
Share on other sites

Οπότε είναι ίσως λογικό ένα μέρος του κοινού της ΕΦ να στρέφεται σε παρεμφερή υποείδη (πχ fantasy, Technothriller ή αστυνομικά με ήρωες επιστήμονες) και αυτό φαίνεται και στις νέες εκδόσεις.

Εντάξει Μιχάλη, αυτά που λες όμως καλύπτουν το ψαγμένο-κοινό αναγνώστες, που ξέρουν την ε.φ. τους, και ανάλογα ξέρουν τι θέλουν.

 

Για την βασική ιδέα του τόπικ όμως... μπορούμε να κατηγορίσουμε τα βιβλιοπωλεία; Τι δηλαδή, ορδές Χαλκιδαίων ή Καλαματιανών ή Γιαννιοτών ζητούν από τους βιβλιοπώλες τους επιστημονική φαντασία, αλλά οι εν λόγω επιχειρηματίες, βάση ιδεολογίας και ρατσισμού, αντιστέκονται και προσπαθούν να στρέψουν τα γούστα των ελάχιστων συμπολιτών τους που διαβάζουν στα άρλεκιν, και προς ό,τι άλλο περνιέται για mainstream σήμερα;

 

Ξέρουμε ήδη ότι λίγοι διαβάζουν. Και οι βιβλιοπώλες της επαρχίας σαφώς και ξέρουν τα γούστα των λιγοστών πελατών τους. Βάση αυτών που "μοσχοπουλούν", λογικά, με αυτό γεμίζουν και τα ράφια τους. Δεν νομίζω ότι μαγαζάτορας θα αρνηθεί να βάλει μια ειδική παραγγελία για σας, για τον ιδιαίτερο τίτλο ε.φ. που ψάχνεται. Μάλιστα, αν βαρεθεί να σας βλέπει εσάς και τις ειδικές σας παραγγελίες, εσάς και κανα δύο άλλους, ε, που θα πάει, την επόμενη φορά ίσως φέρει και μερικούς νέους τίτλους ε.φ. για κάποιο από τα ράφια του.

 

Ο βιβλιοπώλεις είναι επιχειρηματίας που θέλει να επιζήσει. Το τόπικ, πέραν των δικών μας αναφορών, τι ακριβώς ζητάει; Τα βιβλιοπωλεία της επαρχίας να γίνουν θεμελιωτές γούστου και αναγνωστικής κατεύθυνσης για το κατακαημένο φανταστικό; Να γεμίσουν τα ράφια τους Ασίμοφ, Κλαρκ και άλλους, πιο σημερινούς, για να λιβανίζουν τα εξώφυλλα; If you display them, they will buy?

 

[Ναι, είναι μια καλή πηγή το βιβλιοπωλείο, θα έπρεπε όμως να υπήρχε και άλλος τρόπος για να βάλεις στην κατάλληλη πρίζα τους αναγνώστες της κάθε επαρχίας. Ίσως θα έπρεπε οι λάτρεις της επιστημονικής φαντασίας μιας ελληνικής επαρχιακής πόλης να γνωρίζονται μεταξύ τους και αν ενδιαφέρονται για βιβλία, να έρχονται ως ομάδα σε ένα βιβλιοπωλείο της περιοχής τους για ειδική συνεννόηση σχετικά με τα βιβλία που ενδιαφέρονται. Τρελός θα ήταν ο βιβλιοπώλης να αρνηθεί τέτοια ευκαιρία; Εγώ, λόγω χρόνου και χρήματος, δεν διαβάζω δυστυχώς, και επίσης δυστυχώς είμαι μόνος στη Χαλκίδα στο θέμα επιστημονική φαντασία. Ίσως να κάνω και λάθος, αλλά δεν είναι και εύκολο να ανακαλύψουμε ο ένας τον άλλον. Ήδη ο προσωπικός, οικογενειακός κύκλος μας γαλουχεί ως "λοξούς" και άρα, που να φανταστούμε ότι υπάρχουν και άλλοι σαν και εμάς, στην ίδια ηλικία.

 

Δεν φταίνε μόνο τα βιβλιοπωλεία.

Edited by DinoHajiyorgi
Link to comment
Share on other sites

 

Οπότε είναι ίσως λογικό ένα μέρος του κοινού της ΕΦ να στρέφεται σε παρεμφερή υποείδη (πχ fantasy, Technothriller ή αστυνομικά με ήρωες επιστήμονες) και αυτό φαίνεται και στις νέες εκδόσεις. Και, όταν δεν υπάρχουν νέες εκδόσεις και κάμποσες μεταφράσεις κλασσικών έργων, η κινητικότητα είναι περιορισμένη.

 

 

Σορυ αλλά αυτό είναι λάθος. Εξω βγαίνουν πολλά βιβλία επ.φαντασίας κάθε χρόνο. Απλά δεν μεταφράζονται στα ελληνικά η δεν τα φαίρνουν βιβλιοπωλεία στην ελλάδα γιατί δεν υπάρχει εδώ και πολύ κοινό.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Upcoming Events

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..