Jump to content

ΜΟΙΡΑΣΜΕΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Guest silversoldier

Recommended Posts

Guest silversoldier

Ήρθε μια μέρα, οι ιστορίες προχωρούσαν,

σαν τον άνεμο η μοίρα μας παρέσυρε.

Στόχοι και όνειρα, σαν πεταμένα αναζητούσαν

εκείνη τη παλιά σκιά στον κάβο των ονείρων.

Τι να ‘γινε αυτή η σκιά, τι να ‘γινε;

Φοβάμαι πως χάθηκε, χάθηκε

αφού μόνο η πίστη μας κρατά δεμένους,

μόνο αυτή μας κάνει να φαινόμαστε φαιδροί,

και στην λάμψη των κριμάτων να μαθαίνουμε

βαθιά, στο κλάμα.

Τι να αυτό άραγε, που μας αποξενώνει

από το πρόσωπο των άλλων, ίσως και το δικό μας;

Πώς να ‘ναι άραγε το σχήμα των ονείρων μας

στα επίπεδα κι όμως θεόπνευστα βιβλία μας;

Πώς να ‘ναι, τα αστέρια που απλώνονται επάνω μας,

κι φωτίζουν απροσδόκητα τόσους κόσμους,

τόσους, όσοι όλοι μας.

Μα ο κόσμος, το συμπάν, είναι ένα!

Πως λοιπόν τα άστρά να γεμίζουν πια τον ουρανό;

Χάνονται στην τυφλή μας μοναξιά, στον τυφλό μας κόσμο.

Πείτε μου, συνάνθρωποι! Που είναι η πίστη,

που είναι τα όνειρα κάποιων τριάντα σκοτεινών!

Που είμαστε όλοι;

Χαμένοι σε κυκλώματα και βλέψεις πρωτόγνωρες.

Πότε όλα τα άστρα θα ταιριάξουν μαζί στον ουρανό;

Πότε σαν άνεμος, σαν θέληση, θα πέσει η καταχνιά;

Πότε τα όνειρα μας θα ‘χουν και άλλους μέσα;

Αφήνοντας λοιπόν το χρίσμα στον επόμενο,

ελπίζω πως θα βρεθεί ο τρόπος, οι σκοτεινοί να αδράξουνε

το φωτεινό σκοτάδι, μήπως και η ζωή ξαναρχίσει στους αιώνες μας.

Guest silversoldier

Είδα πως λίγοι το κοιτάξατε, το ποιηματάκι και κανένας δεν είπε κάτι....

Μάλλον δεν θα ενδιαφέρει κανέναν μάλλον, μπορεί να σας ενδιαφέρει κάτι άλλο! Ωστόσο μάλλον δεν έχω κάτι προς το παρόν που να έγγειται στα ενδιαφέροντα σας.

Θεωρώ όμως ότι το ποιημα αυτό αν και ψίθυρος, ξεχύθηκε και ίσως κάνει κάποιον να καταλάβει το νήμα που εμπεριέχει....

Σημείωση: Αυτά που μόλις είπα δεν είναι ούτε παράπονό, ούτε προσπάθω να αναγκάσω κανέναν για τίποτα απλά μου ήρθε, και είπα να πω αυτό που αισθάνομαι! :friends:

• 2 weeks later...

Πολύ πομπώδες και χωρίς λόγο. Τις περισσότερες φορές είναι καλύτερο να είμαστε διακριτικοί, ειδικά σε τέτοιου είδους θέματα. [φιλοσοφικό-θρησκευτικό-υπαρξιακά]

Μου φάνηκε - ως συνήθως - αφελής η προσέγγιση. Επίσης, αυτή η πομπώδης γλώσσα σε ωθεί και σε λαθάκια...

Edited by Nienna

Guest silversoldier

Τα λαθάκια πάντα θα υπάρχουν Νιεννα, ωστόσο γνωρίζοντας πλέον τι σου αρέσει να διαβάζεις! Απλά σου λέω ότι τουλάχιστον εδώ η προσεγγιση δεν είναι καθόλου αφελής, απλά εχω αποφύγει τους συνηρμούς για αλλάγή, συνήθως το να βάζεις κρυμμένα στοιχεία σε ένα κείμενο το κάνει να φαίνεται βαθύ, ωστόσο ψαρια πιάνεις ακόμα και στα ρηχα, καταλαβαίνεις τι εννοώ φυσικά...

Αύτο είναι απλά η χριστιανική ορθόδοξη άποψη για τον εγωισμό, τη σχέση της ύλής με τον άνθρωπο, όπως επίσης και για την "οπτική" του παντογνώστη.

Η αφέλεια δεν κολλάει εδώ, απλά το νόημα κρύβεται απο αυτούς που δεν το ψάχνουν. Και επειδή το Ψάχνεις, το πιστεύω αυτό, δεν σου λέω να το ξαναδιαβάσεις μήπως αναθεωρήσεις αποψείς. Στο κάτω κάτω ένα ποιημα είναι, απλά λόγια, εμένα με ενδιαφέρει ο ψίθυρος να διαδωθεί, το ποιημα ας καεί στις φωτια του Έρου του Ένα, του Ιλουβαταρ, αν με πιανεις (Τολκιν, Σιλμαρίλλιον).... :whistling:

Με το να με προτρέπεις να το ξαναδιαβάσω, δεν πετυχαίνεις τίποτε. Για να το σχολιάσω πάει να πει πως το διάβασα πολλές, πολλές φορές.

Δεν είπα κάτι για το νόημά του, δεν θα αναλύσουμε αν συμφωνώ ή διαφωνώ φιλοσοφικοθρησκευτικά. Το σχολίασα ως ποίημα, όχι ως 'μήνυμα'. Αν θέλεις να περάσεις ένα μήνυμα χωρίς να σε νοιάζει η ποιητική διάσταση του πράγματος, γράψε έναν λόγο, ένα δοκίμιο, ένα κύρηγμα, κάτι τέλος, πάντων. Όχι ποίημα, γιατί στο ποίημα πρέπει να σε νοιάζουν και άλλα πράγματα.

Προσπάθησε να είσαι λιγάαακι πιο σκληρός με τον εαυτό σου, στην ποίηση... Διάβασε τους μεγάλους, ή όποιους άλλους συμπαθείς, και κάνε συγκρίσεις - όχι στο στιλ, όχι στο ύφος, αυτά πρέπει να είναι όπως τα θέλεις, αλλά στην ποιότητα. Γράφεις που γράφεις διαρκώς, κάνε μια extra προσπάθεια, αν σε ενδιαφέρει σοβαρά το θέμα, that is.

Y.Γ. Μην το πάρεις κατάκαρδα. Δεν το μπορώ το στιλ σου, και δεν μου αρέσουν τα 'ρηχά' όσα ψάρια και να μπορείς να πιάσεις εκεί. Αν όλα είναι υποκειμενικά στην τέχνη, όπως λένε κάποιοι, μόνο εμένα και τη γκρίνια μου έχεις να 'φοβάσαι'. [κάποιοι άλλοι μπορεί να ενθουσιαστούν, τι να σου πω;]

Edited by Nienna

Δεν είναι κακό, αλλά δύσκολα θα το έλεγα κάτι παραπάνω από καλούτσικο. Σε πρώτο επίπεδο έχει νοήματα αλλά χάνει κάπου στα εκφραστικά μέσα που χρησιμοποιείς: είναι πολύ πομπώδες και κουράζει λίγο. Πάντως νομίζω ότι σε σχέση με παλιότερες σου δουλειές είναι βελτιωμένο.

Guest silversoldier

Nienna απλα παρεξήγησες, δεν σου είπα να το ξαναδιαβάσεις, σου είπα ότι δεν θα με ενδιέφερε κάτι τέτοιο...

Και πιστεψε με, αναγνωρίζω ότι δεν είμαι και στην καλυτερη μου εποχή στο γράψιμο, πρόσφατα ωστόσο μπήκα στη λεσχη ελληνων λογοτεχνών, αυτό λεει κάτι...όχι πολλά βέβαια. Απλά λέει ότι το επιπεδο μάλλον το έχω, το μοιαλό να συγκεντρωθώ δεν έχω για να γράψω κάτι δυνατό....

Υποψην η λόγοι και τα κυρήγματα δεν βλέπουνε καρδιές αλλά μυαλά, και ανόητος είναι αυτός που πιστεύει

στη λυτρωση του νου....

Έχω ένα περίεργο κενο μέσα μου,

λες και κάτι αμέλησα,

σαν πλήρωση της γενναίοτητας του λόγου

η απολύτη σιωπη,

σαν χειμώνας που στο πέρα του πάγωσε την ελπίδα

και απέμεινε μοναχα μια γήινη,

θλιβερη εικόνα, χωρις νόημα!

Αυτό ακριβώς αίσθάνομαι...οσο για την τέχνη, ναι είναι υποκειμενική, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το μήνυμα δεν πρέπει να είναι και ευανάγνωστο....

Εν τέλει Nihilio, thanks για την κριτική, ωστόσο ήσουν πολύ επιεικής....να σαι καλά!