Jump to content

Ρομπότ-ανδροειδή


Recommended Posts

Σας αρεσουν οι ιστοριες με ρομποτ,ανδροειδη,σαημποργκς κτλ;Γιατι;

 

Ποιες ειναι οι ιστοριες που ξεχωριζετε;

 

Η σειρα των βιβλιων με ρομποτ του Ασιμοφ κερδιζει τις εντυπωσεις αλλα απο τον Τσαπεκ μεχρι σημερα τα ρομποτ εξαπτουν την φαντασια πολλων.

Βεβαια υπάρχουν και τα παρεμφερη "ρομποτ".Πχ οι ρεπλικες στο Do androids dream of electric sheep? γνωστο κι απο την κινηματογραφικη διασκευη του ως Blade runner.(Τελικα ο Ντεκαρτ ηταν ρεπλικα ρε παιδια;Ασχετο...)

 

Προσωπικα μου αρεσε αρκετα και η ιστορια του Ζελαζνυ "Home is the hangman",ειδικά στο τέλος.

Link to comment
Share on other sites

Μια που ο Data του Σταρ Τρεκ βασίστηκε στον Daneel Olivaw του Ασίμωφ (μαζί με τον ποζιτρονικό εγκέφαλο φυσικά) θα έλεγα πως προτιμώ αυτόν.

Αν και τελευταία μου άρεσε πολύ η Rommie το "άβαταρ" του πλοίου Andromeda Ascendant από την ομώνυμη σειρά που προχωράει πιο πέρα από τον κάπως τυπικό πια Ντέιτα.

 

Είχα διαβάσει κάποιο άρθρο παλιά σχετικά με τον Ντεκάρτ και αν θυμάμαι καλά το "πόρισμα" ήταν πως πράγματι ήταν ρέπλικα και κείνος.

Link to comment
Share on other sites

Τώρα μιλάμε για το βιβλίο ή την ταινία; Στο βιβλίο, υπάρχει η γνωστή Ντίκεια αίσθηση ότι τα πράγματα δεν είναι όπως δείχνουν αλλά ο Ντέκαρντ είναι άνθρωπος που όμως νοιώθει ότι "χάνει" σιγά σιγά την ανθρώπινη υπόστασή του. Στην ταινία, τα πράγματα είναι πιο μπερδεμένα: Είναι γνωστή η κόντρα μεταξύ Ridley Scott και Harrison Ford που συνεχίζεται ακόμα και σήμερα. Ο Scott ήθελε ο Deckard να είναι android, το έχει πει σε πολλές συνεντεύξεις και το επιβεβαίωσε με το Director's cut της ταινίας. Ο Ford δεν συμφωνούσε και διαμόρφωσε κατάλληλα το παίξιμό του ενάντια στις εντολές του Scott για να κάνει τον Deckard πιο ανθρώπινο. Ο ένας από τους 2 σεναριογράφους έχει πει ότι δεν έγραψε τον Deckard ως android. Στο ίντερνετ υπάρχουν 10αδες άρθρα υπέρ και κατά του ενός ή του άλλου επιχειρήματος.

 

Τελικά νομίζω ότι είναι στην ευχέρεια του κάθε ξεχωριστού θεατή να αποφασίσει το αν ο Deckard είναι άνθρωπος ή ανδροειδές.

Link to comment
Share on other sites

Όσον αφορά αγαπημένους χαρακτήρες, θ' αναφέρω τ' ανδροειδή της Γαλαξιακής Αυτοκρατορίας, πρώτον, κι έργων όπως το Bicentennial Man.

 

Ως προς το Blade Runner, η αρχική γραφή ήθελε να μην είναι ο Deckard replicant, αλλά ο Scott διαφωνούσε, ενώ ο Ford προτιμούσε την ανθρώπινη υπόσταση. Η κανονική ταινία προτάσει την πρωτότυπη άποψη, το Director's Cut αυτή του σκηνοθέτη.

Link to comment
Share on other sites

Χμμ αναφερόμουν σε άρθρο του περιοδικού Starlog όταν περίπου βγήκε και η ταινία. Θα κοιτάξω να βρω το τεύχος.

Ενδιαφέρον είχε και το πιτσιρίκι-ανδροειδές από την ταινία ΑΙ αν και έχω την εντύπωση πως θα ήταν καλύτερο σαν βιβλίο παρά σαν ταινία.

Link to comment
Share on other sites

Χωρίς να έχω ιδιαίτερη επιχειρηματολογία γι' αυτό, η άισθηση που μου δίνεται είναι ότι τελικά ήταν ρέπλικα. αλλά.... Phil είναι αυτός, οπότε η πραγματικότητα δεν έχει μόνο μία όψη, οπότε μπορεί ταυτόχρονα να ήταν και να μην ήταν :bleh:

 

Γενικότερα πιστεύω ότι οι ιστορίες με ρομπότ συχνά εκπέμπουν μια ανθρώπινη ζεστασιά που δεν μπορούν να δημιουργήσουν ανθρώπινοι ήρωες. ο μεταλλικός άνθρωπος κρύβει το δράμα μέσα του, ότι έχει δημιουργηθεί για να μοιάζει με άνθρωπο, αλλά ποτέ δε θα γίνει πραγματικός άνθρωπος. κάτ σαν τον πινοκιο αλλα χωρίς happy end:P με την εξαίρεση βέβαια των ρομπότ του Λεμ, όπου το τι βγήκε πρώτα, ο άνθρωπος ή η μηχανή, και ποιος μιμείται ποιον δεν είναι σίγουρο...

Link to comment
Share on other sites

Πώς τα ξέχασα;!

Η Κυβεριάδα σπέρνει! Δεν μπορώ να το πω αλλιώς, απλά αδυνατώ· Ο Γαργαντούας, ειδικά...

Link to comment
Share on other sites

Θα μπορούσαμε ίσως να κάνουμε και poll για αυτό, το αγαπημένο μου ρομπότ, τουλάχιστον από αυτά που μπορώ να σκεφτώ, είναι το τυχαίο & αυτοδημιούργητο ρομπότ ενός δημιουργήματος της Κυβεριάδας, που δημιουργείται σε έναν διαστημικό σκουπιδότοπο μέσα από μια σειρά συμπτώσεων.

 

Επίσης, αν και δε είμαι σίγουρος αν εμπίπτουν στην κατηγορία, πολύ ενδιαφέροντες - και αρκετά σοκαριστικοί - είναι οι scanners του Cordwainer Smith - ας πούμε κάτι σαν cyborg αλλά... όχι ακριβώς

Link to comment
Share on other sites

A, οι σκάννερς! Βέβαια. Απίστευτος ο Cordy. Την Κυβεριάδα δεν την έχω διαβάσει αν και έχει εκδοθεί στα Ελληνικά πριν πολλά χρόνια.

Όσο για cyborgs κλπ ήδη υπάρχει το κίνημη των extropians και transhumanists στην πραγματικότητα. Οπότε μπορεί να δούμε τέτοια υβρίδια σύντομα.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπημένος όλων των εποχών ο Daneel Olivaw :D. ¨Ολα τα λεφτά!

Απο κει κ πέρα, ας μην ξεχνάμε και τα άλλα ρομποτ που άφησαν εποχή, το δίδυμο r2d2 και...πως το λέγαν τον άλλο;

Στο saga of seven suns έχει επισης κάποια ενδιαφέροντα ρομποτ-δε λέω περισσότερα όμως γιατί θα ήταν σπόιλερ.

Επίσης μ άρεσαν πάρα πολύ οι ηλεκτρονικοι καλόγεροι του Άνταμς :D. Είναι ρομπότ τα οποια προγραμματίζονται να πιστεύουν ό,τι θέλεις κ ετσι σε απαλλάσουν από τον κόπο του να πιστεύεις εσυ :p. (Βέβαια, αυτό είναι σαφώς επηρεασμένο απο την Κυβεριάδα-αλλιώς κατι περίεργο συμβαίνει :p)

Link to comment
Share on other sites

Απο κει κ πέρα, ας μην ξεχνάμε και τα άλλα ρομποτ που άφησαν εποχή, το δίδυμο r2d2 και...πως το λέγαν τον άλλο;

C3P0· παρεμπιπτόντως, βάσει του κανονικού storyline, είναι τα μόν' ανδροειδή που έχουν αναπτύξει τέτοιο επίπεδο personality quirks, σε βαθμό να είναι «ανθρώπινα,» εν γένει (ναι, αποτελεί μέρος της υπόθεσης). Εξ' ίσου ενδιαφέρον, για όσους έχουν παίξει τα Knights of the Old Republic (κάμποσους αιώνες πριν τις ταινίες Star Wars), καταπληκτικός χαρακτήρας είναι ο HK47 (η άποψή του για την αγάπη είναι τουλάχιστον πετυχημένη).

Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Ρομπότ-ανδροειδή

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..