Jump to content

Προσκυνά

angarato_surion

Recommended Posts

Προσκυνά

Όλα τα ζώα στην σειρά.

Έτοιμα για σφαγή.

Υποδούλωση σ’ αφέντη.

Οι αλυσίδες δένουν τα πόδια τους.

Σκλάβοι ανθρώπου για μια ζωή.

Προσκυνά, Προσκύνα.

Τον αφέντη σου.

Προσκύνα,

τον αφέντη σου,

Δώσε του ότι έχεις.

Παραδώσου ,

και υπάκουε σαν σκυλί.

Είσαι δούλος,

σκλάβος.

Προσκύνα τον.

Όπως αξίζει σ’ αφέντη.

Έτσι κι αλλιώς σου αξίζει.

© 20/5/2006 Angarato Surion (Κυπαρίσσης Κουτσιούκης)

Edited by angarato_surion

Περνάς σωτά την εικόνα που επιμείς να μεταφέρεις,

θα ήτανωραία να μας παραθέσεις και το τί σκεφτονται οι δούλοι,

τα συναισθήματα...

Η γραφή σου απλά δείχνει ... ίσως να προσπαθούσε να μας τραγουδίσει η να μας ζωγραφήσει στο μυαλό το τι θές να πείς !

εδω ειναι με καποιες προσθηκες

Προσκυνά

Όλα τα ζώα στην σειρά.

Έτοιμα για σφαγή.

Υποδούλωση σ’ αφέντη.

Οι αλυσίδες δένουν τα πόδια τους.

Σκλάβοι ανθρώπου για μια ζωή.

Προσκυνά, Προσκύνα.

Τον αφέντη σου.

Προσκύνα,

τον αφέντη σου,

Δώσε του ότι έχεις.

Παραδώσου ,

και υπάκουε σαν σκυλί.

Είσαι δούλος,

σκλάβος.

Προσκύνα τον.

Όπως αξίζει σ’ αφέντη.

Έτσι κι αλλιώς σου αξίζει.

Τον πόνο που νιώθεις,

μην λες.

Λευτεριά σου,

να την κλαις.

Το κλάμα,

μην μας το δείχνεις,

δεν νοιάζεται κανείς.

Το ξέρεις καλά.

Δεν έχεις, δικαίωμα,

να αισθάνεσαι.

© 20/5/2006 Angarato Surion (Κυπαρίσσης Κουτσιούκης)

Αυτά τα δύο "προσκυνά" είναι "προσκύνα"; Μπερδεύουν πολύ τον αναγνώστη, πρόσεχέ τα αυτού του είδους τα λάθη (αν είναι!). Αν δεν είναι, δεν καταλαβαίνω τι εννοείς και θα ευχαριστούσα πολύ για μια επεξήγηση. Και πάλι μια γραφή πολύ διακεκομμένη, πολύ τεμαχισμένη σε μικρά κομματάκια (ναι, ξέρω, στίχους το λένε :tongue:)

> Το ξέρεις καλά.

> Δεν έχεις, δικαίωμα,

> να αισθάνεσαι.

Εδώ, αν κατάλαβα τι εννοείς, η προσωπική μου αισθητική διαφωνεί κάθτα με τη χρήση των κομμάτων έτσι: όταν θες να δείξεις κάτι για το ρυθμό [και μόνο], είναι για μένα καλύτερα να το δείξεις π.χ. κάπως έτσι:

> Το ξέρεις καλά.

> Δεν έχεις

> δικαίωμα

> να αισθάνεσαι.

κι ας μην είναι τόσο ξεκάθαρο. Τα κόμματα εκεί μπερδεύουν γιατί συνήθως σημαίνουν και κάτι νοηματικό (άλλη πρόταση, παράθεση, επεξήγηση mumblefumble...).

> Λευτεριά σου,

> να την κλαις.

Γιατί τόσος κόπως γι'αυτούς τους στίχους; Μερικές φορές μπορείς να αφήνεις πράγματα για τη φαντασία του κοινού σου, και αυτό μπορεί να το φανταστεί πολύ εύκολα αν πας κατευθείαν

> Τον πόνο που νιώθεις,

> μη λες.

> Το κλάμα,

> μη μας το δείχνεις,

> δεν νοιάζεται κανείς.

(Παρατήρησες ίσως ότι βανδάλισα και το "μην λες" σου - είναι πρότασή μου, επειδή άσε που γενικά είναι λάθος, αυτό δε μ'απασχολεί τόσο εν προκειμένω, όσο το ότι, έτσι μόνο του σ'ένα στίχο, μου έδωσε μια εντύπωση ενοχλητική. Το ίδιο, αν και όχι το ίδιο έντονα, και στο επόμενο "μην", παρακάτω.)

Γενικά έχω να πω πως και πάλι η στίξη μάλλον αφαιρεί παρά προσθέτει, και ότι το συναίσθημα με μεγάλη δυσκολία καταφέρνει να φτάσει μέχρι εδώ. Έχω επίσης να πω πως μου φαίνεται πιο ταιριαστό ίσως για τραγούδι παρά για ποίημα (έχουν νομίζω υπάρξει συζητήσεις γι'αυτό το θέμα, όπου τέλος πάντων τοποθετούνται αυτές οι συζητήσεις :tongue:). Εκεί θα 'δικαιολογηθεί' και ο απότομος ρυθμός, και γενικά ίσως είναι λίγο πιο at home το όλον.

Οι Μούσες μαζί σου,

-Ορφέας

Μου θυμίζει κακό ποίημα απο το χόμπιτ. Συγγνώμη αν σε προσβάλο, αλλά αυτήν την αίσθηση μου δίνει, λες και προσπάθησε τελώνιο, να γράψει σοβαρή ποίηση. (please don't kill me!)

παιρνει το ξιφος και με ενα αγριο χαμογελο κοβει τον moth στην μεση :p

απλως στον τιτλο πρεπει να ειναι λαθος ο τονος!!.

σε αλλαγη προταασης βαζουμε τελεια συνηθως ή ετσι με ειχαν πει...

για το γκομπλιν που λες μαλλον ειναι επειδη ειχα νευρα οταν το εγραψα και μπολικη αρνητικη - μηδενιστικη - αντικοινωνικη/αναρχικη διαθεση!! ενα μηγμα τους !!

δεν θα ταν ασχημο για μεταλ!! ετσι κι αλλιως ενα ποιημα μου εχει μελοποιηθει και εγινε και η επιτυχια ενως συμφοιτητη και φιλου μου...

οταν διαταζουμε καποιον να προσκυνησει που βαζουμε τον τονο δεν ειμαι καλος σε αυτα :p

Edited by angarato_surion

Προσκύνα[!]. Επίσης, υπάρχει ποίηση χωρίς στίξη (όπως και στίξη χωρίς ποίηση). Γενικά στην ποίηση παραβαίνονται διάφοροι κανόνες της Γλώσσας Μας, οπότε ο αν το ποίημα έχει συνέχεια τελείες -σε κάθε στίχο- μπορείς απλώς να τις παραλείψεις. :tongue:

Βασικά, δεν απαίτητικό να υπάρχει στίξη στο τέλος ενός στίχου, το αντίθετο μάλιστα. Από την άλλη, υπάρχουν δύο τονισμοί στην ανωτέρω λέξη:

1. προσκύνα: προστακτική του προσκυνάω/προσκυνώ.
  2. προσκυνά: τρίτο ενικό πρόσωπο ενεστώτα του προσκυνάω/προσκυνώ (αλλιώς: προσκυνάει)· χρησιμοποιείται συχνά εμφατικά ή λυρικά, λόγω της κατάληξης σε άλφα που είναι πιο δυνατή από το -άει, αφού ο τονισμός γίνεται και στις δύο στο άλφα και μετά ακολουθεί σβήσιμο.

Νομίζω πως δεν έχω τίποτε να προσθέσω σε αυτά που έγραψε ο Ορφέας, και είμαι σίγουρη πως συμφωνώ απολύτως μαζί του. Παρ' όλα αυτά, επειδή καθώς φαίνεται είμαι εθισμένη στον σχολιασμό κάθε κειμένου που καταχωρείται στην Β.Π., θα σχολιάσω. :tongue:

Όλη αυτή η άρνηση, η επανάσταση, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα αρκετα δυνατό θέμα προς επεξεργασία, αλλά εσύ πάλι καταφέρνεις κάπως να το αποδυναμώνεις. Μιλάμε για τον πόνο της έλλειψης της ελευθερίας, μιλάμε για κάτι που έχει χιλιοτραγουδηθεί, αναπόφευκτα γίνονται συγκρίσεις, και βγάζουν τη δική σου εκδοχή άδεια, αδύναμη. Υπάρχουν όλα αυτά τα τεχνικά προβλήματα, αλλά δεν είναι μόνο αυτό, το βασικό σου πρόβλημα είναι η επιλογή των φράσεων και των λέξεων, χρησιμοποιείς ό,τι έχει ξανακουστεί κι ό,τι είν' εύκολο. Τα τεχνικά προβλήματα αν θέλεις, μπορείς να τα λύσεις - αν και δεν φαίνεται να έχεις την όρεξη, αν κρίνω από τις απαντήσεις σου στα σχόλια των αλλων. Διάβασε. Διάβασε βιβλία, ποίηση, βιβλία γραμματικής, συντακτικού... Κάνε κάτι, αν θέλεις όντως να το πάρεις στα σοβαρά το θέμα. Γράφεις, γράφεις, αλλά δεν υπάρχει αισθητή βελτίωση απο φορά σε φορά. Διάβασε, ασχολησου. Μην μένεις στην επιφάνεια. Μη μας λες τα αυτονόητα με τους πιο εύκολους τρόπους στην ποίησή σου, το ξέρουμε πως η σκλαβιά είναι απάνθρωπη, ο αμοιβαίος έρωτας υπέροχος, κι ο ανεκπλήρωτος βάσανο.