Jump to content

Ηγέτες

angarato_surion

Recommended Posts

Ηγέτες

Ελέγχουμε τους ανθρώπους.

Κλέβουμε ψυχές.

Αφαιρούμε ζωές.

Τους αδαείς κάνουμε σκλάβους.

Πίνουμε το αίμα,

αδυνάτων.

Ρίψεις βαραίνουν,

τα χέρια μας.

Ελέγχουμε ανθρώπους.

Τρεφόμαστε,

από τον κόπο τους.

Την ελευθερία,

τους ελέγχουμε.

© 25/2/2006 Angarato Surion

Χμμ...

"Οκ....ε, και?"

Εννοώ, τί θες να πεις με αυτό το ποιήμα? Τρεις στροφές παρουσίασης σε πρώτο πρόσωπο χωρίς κάποιο ιδιαίτερο νόημα από πίσω. Θες να δώσεις κάποιον παραλληλισμό με το "σήμερα" και διάφορες καταστάσεις? Δώσε κάποια στοιχεία για αυτό. Θες απλά να παρουσιάσεις κάποιους "Ηγέτες" φάνταζυ-στυλ? Κάντο πιο "επικό". Αλλά έτσι όπως είναι τώρα είναι απλά μια "βάση" χωρίς τίποτα πάνω της. Μπορεί ωραιότατα να αποτελέσει την αρχή ενός μεγαλύτερου (σε μέγεθος ή/και σε περιεχόμενο) ποιήματος, αλλά μόνο του...δεν στέκει.

Αυτά....

Δυστυχώς θα συμφωνήσω με τον Deodonus· εν προκειμένου, σκέψου πόσο θα μπορούσε ν' αλλάξει η 2η στροφή:

Τους αδαείς κάνουμε σκλάβους,

των αδυνάτων γευόμαστε το αίμα

που χύνουν σαν τον ιδρώτα.

Τα χέρια μας πονάνε ακόμα

από τις ρίψεις που κάνουμε. (αν και δεν κατάλαβα αυτούς του 2 στίχους)

Δηλαδή, είναι τόσο λιτοί οι στίχοι, που καταντούν πεζοί. Οι μινιατούρες (όπως λέγονται τα τόσο μικρά ποιήματα) πρέπει ν' αφήνουν το στίγμα τους με κάποιον τρόπο, αλλιώς δεν αφήνουν τίποτα. Θα παραθέσω ένα τραγούδι σαν παράδειγμα:

Willst du immer weiter wandern?

> Θέλεις να τριγυρνάς πάντα παραπέρα;

Sollst du mein auf ewig sein.

> Θα είσαι δικός μου [στην αιωνιότητα/για πάντα].

Kahr' zurück,

zur Frühling treu und lieb.

> Γύρνα πίσω,

> στην πιστή και αγαπημένη άνοιξη.

Kahr' zurück,

das Glück ist immer da.

> Γύρνα πίσω,

> πάντα (θα) υπάρχει ευτυχία.

Ειδικά σαν υπόβαθρο σ' έργο (γιατί αυτό είναι, μέρος soundtrack), έχει μεγάλο βάθος. Το δικό σου, δυστυχώς ή ευτυχώς, μας παραπέμπει στο Καπνισμένο Τσουκάλι του Ρίτσου:

«Τέτοια ποιήματα, σου φτιάχνουμε εκατό την ώρα.»

Ναι, αυτό το 'ε, και;' το νοιώθω κι εγώ όταν διαβάζω αυτά που γράφεις...

Σου το έχω πει, θα σου το ξαναματαπώ. Δεν μας βάζεις μέσα, δεν μας ανοίγεις την πόρτα, δεν μας λες τι σκέφτεσαι, δεν μας κάνεις να νοιώθουμε. Μας αφήνεις μετέωρους κάνοντας δηλώσεις. Εν τάξει, μας λες εδώ πως υπάρχουν αυτοί οι ηγέτες που κάνουν αυτά τα πράγματα. Και μετά; Δηλαδή τι; Εμάς γιατί μας νοιάζει; Τον ποιητή γιατί τον νοιάζει; Βασικά, τον νοιάζει; Κι αν δεν τον νοιάζει γιατί γράφει γι αυτό; Γράφει τις ειδήσεις, ας πούμε; Μας ενημερώνει; Δεν καταλαβαίνω...

Νομίζω πως πρέπει να βρεις τον λόγο για τον οποίο γράφεις. Γράφεις για να γράφεις; Φαίνεται πως δεν βουτάς στο όλο θέμα, φαίνεται να το κάνεις παράλληλα με ταινία και πασατέμπο, πώς να σ' το πω...

Έχω γίνει σκληρή πλέον, αλλά είναι που γράφεις, γράφεις, και βελτίωση δεν βλέπω, δεν βλέπω να πονάς αυτό που κάνεις. Φυσικά όλα αυτά είναι μόνο η άποψή μου.

Εμένα μου άρεσε πάντως περισσότερο από άλλες δουλειές σου και εδώ βλέπω μια σημαντική βελτίωση: έχεις πετύχει τρομερή οικονομία λόγου. Διαβάζοντάς το νιώθω ότι τίποτα δεν περισσεύει (όπως νιώθω συχνά διαβάζοντας ποιήματά σου) ούτε νιώθω ότι λείπει κάτι.

Επίσης μου αρέσει το λιτό ύφος που χρησιμοποιείς, που περνάει την αυστηρότητα που ζητάει το θέμα.

Βέβαια υπάρχει ακόμα η ανάγκη για διορθώσεις:

Το:

Ρίψεις βαραίνουν,

τα χέρια μας.

απλά δε βγάζει νόημα.

Επίσης, οι 4 τελευταίοι στίχοι της δεύτερης και τρίτης στροφής θα μπορούσαν να συμπτυχθουν σε 2.

Γενικά συνέχισε να προσπαθείς και θα βρεις την άκρη.

ΥΓ: Δε μιλάω φυσικά για νόημα, επειδή ο καθένας βγάζει κάτι διαφορετικό από τους στίχους και δεν υπάρχει αντικειμενικότητα. Είναι απλά θέμα λογικών αλμάτων που θα κάνει ο αναγνώστης.

Ηγέτες

Ελέγχουμε τους ανθρώπους.

Κλέβουμε ψυχές.

Αφαιρούμε ζωές.

Πίνουμε το αίμα,

αδυνάτων.

Τύψεις βαραίνουν,

τα χέρια μας.

Ελέγχουμε ανθρώπους.

Τρεφόμαστε,

από τον κόπο τους.

Την ελευθερία,

τους ελέγχουμε.

© 25/2/2006 Angarato Surion

Μερικές διορθώσεις θα σου υποδείξω μόνο (ότι έχει πρόβλημα θα είναι bold):

Πίνουμε το αίμα,

αδυνάτων.

Τύψεις βαραίνουν,

τα χέρια μας.

Ελέγχουμε ανθρώπους.

Τρεφόμαστε,

από τον κόπο τους.

Την ελευθερία,

τους ελέγχουμε.

Αυτά τα κόμματα σκοτώνουν το ρυθμό· μην σου πω πως μπορεί, αν το έγραφα εγώ, να μην υπήρχαν καν οι αλλαγές αυτές γραμμής στα κόμματα!

Edited by RaspK FOG

"Τύψεις βαραίνουν,

τα χέρια μας."

Ε?

Τελικά οι "Ηγέτες" είναι άκαρδοι ή ευαίσθητοι?

Αυτό

• 1 year later...
τι διαφορα οι κυβρνωντες ειναι βαμπιρς:!!!

Εδώ ξέχασες να βάλεις το copyright notice. Το συμπληρώνω για σένα:

τι διαφορα οι κυβρνωντες ειναι βαμπιρς:!!!

© 12/6/2006 Angarato Surion.

Keep it up! :thmbup:

Ηγέτες

Ρίψεις βαραίνουν,

τα χέρια μας.

Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το δύστυχο δίστιχό σου είναι τόσο ακαταλαβίστικο για τους άλλους!

Εμένα το μυαλό μου πήγε κατευθείαν στην ρίψη βομβών_ το "τύψεις" ακατάλληλο_ και βρήκα τον υπαινιγμό σου πετυχημένο -αν αυτό τελικά ήθελες να πεις.

Και ναι, όσον αφορά το περιεχόμενο, οι περισσότεροι ηγέτες αυτά κάνουν αλλά με το αποτυπώνει κανείς μια κατάσταση δίχως να προτείνει διέξοδο, σε τι διαφοροποιείται από όσους απλώς ανέχονται τους "ηγέτες" :hitler: αυτούς;

Τα κόμματά σου είναι όντως τρικλοποδιές στο ρυθμό, αλλά έστω, θα 'θελα να μάθω γιατί τα έβαλες εκεί, σε τι θεώρησες πως βοηθούσαν το γραπτό σου; Για 'μένα ταιριάζουν μόνο με τον κόμπο στο λαιμό που αποκτά κάποιος που έρχεται αντιμέτωπος με τη συνείδησή του αντικρίζοντας την καταστροφή μέσα απ' τις πράξεις των "ηγετών".

Παιδιά, όχι πως είναι κακό να σχολιάζετε φυσικά όποιο ποίημα θέλετε, αλλά ο Angarato Surion έχει να μπει στο φόρουμ εδώ και 8,5 μήνες, οπότε είναι πολύ αμφίβολλο αν θα δει τα σχόλιά σας. Το λέω μόνο για να μην κάνετε κόπο τζάμπα.