Jump to content

Ciro Marchetti, ένας μάγος του Photoshop και της γραφίδας.


Oberon
 Share

Recommended Posts

Τι θα συνέβαινε αν ένας ζωγράφος του Μεσαίωνα ή της Αναγέννησης αποκτούσε ξαφνικά έναν υπολογιστή και ένα πρόγραμμα ζωγραφικής; Τίποτα θα μου πείτε, απλά δεν θα ήξερε να το χρησιμοποιήσει!

Αν όμως ήταν Μάγος και μάθαινε τη χρήση τους, τότε σίγουρα η τέχνη του θα θύμιζε πολύ τα έργα του Ciro Marchetti!

Ένας πραγματικός μάγος της γραφίδας και του Photoshop o Ciro Marchetti και κάθε έργο του μια πανδαισία τεχνικής και χρωμάτων. Κάθε έργο του προκαλεί μια σχεδόν μυστικιστική εμπειρία τόσο με την ομορφιά τους όσο και με την τεχνική τους. Δύσκολα μπορεί ο θεατής να πει αν τα έργα του είναι fantasy ή sci-fi, αναγεννησιακού στυλ ή μοντέρνου. Γεμάτα διακοσμητικά μοτίβα, συχνά μηχανικά, θυμίζουν εικόνες από κάποιον παράξενο εξωτικό πολιτισμό. Νιώθεις να σε προκαλούν να μπεις μέσα τους και να μιλήσεις στις προσωπικότητες που τα κατοικούν. Προσωπικότητες μαγικές, προσωπικότητες που λες και ετοιμάζονται να βγουν από τον κόσμο τους και να μπουν στον δικό μας.

Ένα κατώφλι σε άλλους κόσμους κάθε έργο του, γι'αυτό και ο Ciro Marchetti σχεδιάσε δυο από τις πιο δημοφιλείς τράπουλες Ταρό των τελευταίων δεκαετιών, την Gilded Tarot (που αγόρασα) και την ακόμα πιο υπέροχη Tarot of Dreams (που δεν αγόρασα ακόμα γιατί είναι πανάκριβη).

Το καλό είναι πως όλες οι κάρτες της Tarot of Dreams και της Gilded Tarot βρίσκονται online, μαζί με πάμπολλα άλλα έργα του.

Απολαύστε τα. Δείτε τα και θα με θυμηθείτε!

 

post-59-1150320957_thumb.jpg post-59-1150321201_thumb.jpg

 

Να και μερικά λίνκια:

 

http://www.ciromarchetti.com

http://www.ciromarchetti.com/gilded_tarot/index.html Gilded Tarot

http://www.ciromarchetti.com/ciro/tod_new/index.html Tarot of Dreams

http://www.mysticpallet.com/

Edited by Dain
Link to comment
Share on other sites

Πραγματικά σ' ευχαριστώ· αν και υπάρχουν πράγματα που δε μου αρέσουν, οι τράπουλές του ειδικά είναι εξαίσιες, όπως και άλλα έργα του! :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

Ναι, είναι όντως εξαίσιες. Η Gilded Tarot μάλλον θα γίνει η αγαπημένη μου. Τα σχέδια μου δημιουργούν ένα πολύ μαγικό/μαγεμένο συναίσθημα.

Link to comment
Share on other sites

Κάτι που μ'αρέσει σ'αυτόν και που σπάνια το βλέπεις σε άλλους ψηφιακούς καλλιτέχνες είναι πως η αίσθηση που δίνουν τα χρώματα του είναι σαν να έχει χρησιμοποιήσει λάδια!

Link to comment
Share on other sites

Layer12.jpg

 

Πήρα το θάρος να συμπληρώσω τα δείγματα επειδή αυτό εδώ είναι υπέροχο :)

 

 

 

Ο τύπος είναι όντως μάγος, αν δηλαδή ήταν να του φτιάξει κάποιος ένα προφίλ κοιτάζοντας τα έργα του, υποθέτω αυτή τη λέξη θα χρησιμοποιούσε. Μοιάζουν ζωντανά αλλά και μαγικά ταυτόχρονα, ενώ τα δε ταρώ, ειδικά υποθέτω όταν τα κρατάς στα χέρια σου, δίνουν την αίσθηση πως όντως έχουν τη δύναμη να σου μιλήσουν.

Link to comment
Share on other sites

Πράγματι την έχουν Νίενορ (αυτό το έργο του που συμπλήρωσες, και παρεμπιπτόντως δεν χρειάζεσαι θάρρος για να συμπληρώνεις ό,τι θέλεις, είναι ένα από αυτά που σκεφτόμουν να το βάλω και γω σαν δείγμα).

 

Όταν συναντηθούμε πάλι φορουμικώς θα φέρω τη μια Ταρό που έχω να τη δείτε. :)

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Ναι, είναι BoltThrower. Mάλιστα όσο περισσότερο βλέπω έργα του στην Ταρό που έχω, τόσο περισσότερο μου δίνει και μια παράξενη αίσθηση "επιστημονικής φαντασίας" παρ'όλο που τα θέματα είναι όλα φάντασυ.

Δεν ξέρω γιατί αυτό....

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Παράξενη η ερώτηση που έκανα πριν κοντά δυό χρόνια πιο πάνω, και επίσης παράξενο το να δίνω ο ίδιος την απάντηση.

 

Πριν λίγο είδα το παρακάτω βιντεάκι από τον Ciro Marchetti που αναφέρεται στο νέο του tarot project "Legacy of the Divine"! Eίναι απλά απίστευτο βιντεάκι, η μουσική, το animation, τα σχέδια... Μαγεία. Πραγματική μαγεία! :stars: :astral: :stars:

 

http://vimeo.com/1076456

Edited by Dain
Link to comment
Share on other sites

Eίναι απλά απίστευτο βιντεάκι, η μουσική, το animation, τα σχέδια... Μαγεία. Πραγματική μαγεία! :stars: :astral:

 

 

Αριστουργηματική δουλειά! Η μαγεία της τέχνης σε όλο της το μεγαλείο.

Link to comment
Share on other sites

Παράξενη η ερώτηση που έκανα πριν κοντά δυό χρόνια πιο πάνω, και επίσης παράξενο το να δίνω ο ίδιος την απάντηση.

Δεν είμαι σίγουρος ότι κατάλαβα την απάντηση. Παρόλα αυτά το video ήταν πανέμορφο και, βέβαια, η μουσική ήταν καθηλωτική. Το βρήκα πολύ ενδιαφέρον που ένας καλλιτέχνης ασχολείται με τη δημιουργία εικόνων για την tarot και, μάλιστα, που προωθεί το έργο του με αυτόν τον τρόπο!

 

(σκέφτομαι τα βιντεάκια που θα έφτιαχνε ο DaVinci ή ο Michaelangelo :whistling: )

Link to comment
Share on other sites

Η τεχνολογία που δείχνει είναι το sci-fi στοιχείο. Εϊχα δει τις διάφορες "παράξενες" μηχανές που είχε στο Gilded Tarot αλλά είχα την εντύπωση πως ήταν διακοσμητικές.

Τελικά, όπως φαίνεται και από το βιντεάκι, δεν είναι καθόλου διακοσμητικές ή συμβολικές αλλά μέρος μιας εξωκόσμιας τεχνολογίας, από εξωκόσμια όντα. :)

 

Kαι όντως είναι αριστουργηματική δουλειά, όπως λέει και η rodonaura. Όταν ο καλλιτέχνης είναι πραγματικός καλλιτέχνης, είτε σχεδιάζει σε μουσαμά με πινέλο, είτε σε υπολογιστή με γραφίδα, κάνει τα "εργαλεία" του να τραγουδούν, και αυτό φαίνεται καθαρά!

Edited by Dain
Link to comment
Share on other sites

Πολύ καλή δουλειά.

Ειχα δει μια δουλειά του όταν για να δείξουν την ποιότητα των χρωμάτων των εκτυπωτών Xerox εκτυπώσαν ένα ποστερ του. Δεν τον ήξερα τον καλλιτέχνη αλλά είχα εντυπωσιαστεί με τις φιγούρες του, τις κατασκευές του και την ζωντάνια του έργου του.

Link to comment
Share on other sites

Είναι πράγματι πολύ εντυπωσιακός. Κάθε του έργο έχει την ικανότητα να σε μεταφέρει σε άλλη διάσταση.

Link to comment
Share on other sites

Μου φαίνεται πως θα εκμεταλευτώ το γεγονός πως το δολλάριο είναι πεσμένο και θα τα δώσω τα 75 Ευρώ που κοστίζει η άλλη ταρό του"The Tarot of Dreams"! Δηλαδή έχω πάθει μια άλφα πλάκα με τον τύπο. :atongue2:

 

Στο μεταξύ ψαχουλεύοντας χτες σε ένα μεγάλο ταρό φόρουμ, έπεσα πάνω σε κάποια ποστς του Ciro Marchetti, και διάβασα την εξής απίστευτη ιστορία:

 

Κάποια μεγάλη "εκκλησία" στην Αμερική, χριστιανική βέβαια, πρότεινε στον Ciro Marchetti να αναλάβει κάποιο μεγάλο art project για βιβλία, πόστερς και άλλα διάφορα που ήθελαν για τους "πιστούς" τους. Φυσικά θα πληρωνόταν πάρα πολύ καλά. Όμως ο/η εκπρόσωπος της εκκλησίας αυτής (δεν αναφέρει ποια ακριβώς ήταν, ή σε ποιο denomination ανήκε) είπε εμμέσως πλην σαφέστατα πως όρος για τη συνεργασία θα ήταν να σταματήσει ο Marchetti να σχεδιάζει κάρτες ταρό (παρ'όλο που ο ίδιος o Marchetti δεν ασχολείται σε προσωπικό επίπεδο)! Aλλιώς... no deal!! Είναι βλέπετε...σατανικές!

 

O Marchetti δε μάσησε αφ'ενός μεν γιατί ήδη είναι εμπορικά επιτυχημένος καλλιτέχνης, και γιατί είχε αναλάβει κι άλλα projects ήδη (όπως αυτό στο βιντεάκι πιο πάνω), αλλά και γιατί θέλει να έχει καλλιτεχνική ελευθερία.

 

Όμως το κερασάκι στην όλη "τούρτα αγάπης" ήταν το ίδιο το project για το βιντεάκι, που έφτιαξε με τη βοήθεια φοιτητών ενός κολλεγίου. Υπήρχε μια κυρία η οποία υποτίθεται θα ήταν κάτι σαν "project coordinator", καθηγήτρια στο κολλέγιο, που θα συντόνιζε τη δουλειά των φοιτητών της γραφιστικής και computer art, με τον Ciro Marchetti.

Η μαντάμ από την πρώτη μέρα δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον για το project, ήταν τελείως μη-συνεργάσιμη, και έτσι ο Marchetti με τους φοιτητές το ολοκλήρωσαν μόνοι τους.

Όμως, o Marchetti μίλησε με τον διευθυντή του τμήματος, οπότε έμαθε πως η κυρία καθηγήτρια είχε ΜΕΓΑ πρόβλημα με το project, γιατί "η θρησκεία της δεν της επέτρεπε να πάρει μέρος και να προωθήσει κάτι τόσο διαβολικό όσο ένα βίντεο που αναφέρεται σε ταρό!"

 

Αλλά δεν έφερε καμμία αντίρρηση στο να πληρωθεί για δουλειά που δεν είχε κάνει, αφού ήταν ακόμα "project coordinator" και αφού τελικά το βιντεάκι δημιουργήθηκε!

 

Δεν μπορώ να πω τίποτα για τις ιστορίες αυτές, ειδικά στο έτος 2008, εκτός από το να παραθέσω ένα σχόλιο που έκανε κάποιος άλλος στο φόρουμ εκείνο, που τόνιζε την υποκριτική νοοτροπία ενός θρησκευτικού κατεστημένου, την άγνοια και την υποκρισία κάποιων ατομων, ατόμων που υπάρχουν σίγουρα και στην Ελλάδα (αν όχι αναλογικά περισσότερο εδώ).

 

"I can't do my job because it's against my religion. But you're still going to pay me, right?"
:eek: Edited by Dain
Link to comment
Share on other sites

Σίγουρα η ιστορία που αναφέρεις, Dain, είναι ένα ακόμα παράδειγμα μιας απαράδεκτης μορφής "λογοκρισίας" εκ μέρους της συγκεκριμένης "εκκλησίας". Για την δε "καθηγήτρια" να μην πω τίποτε - δε μου αρέσει να βρίζω δημοσίως. Τουλάχιστον θα έπρεπε να αρνηθεί την πληρωμή. Αλλά μάλλον πιστεύει περισσότερο στο χρήμα παρά στον Θεό...

 

Για να μην σπαμάρω το τόπικ, η άποψή μου για την σατανικότητα των tarot είναι εδώ.

Link to comment
Share on other sites

Πράγματι. Και να πεις πως ο Marchetti σχεδίαζε κάτι disturbing ή γκροτέσκο ή "διαβολικό", όπως έχει τύχει να δω από άλλους "καλλιτέχνες", θα τη δικαιολογούσα περισσότερο, έστω και μόνο γιατί τέτοιες εικόνες με ξενίζουν και με απωθούν αισθητικά.

Αλλά οι εικόνες του εν λόγω καλλιτέχνη είναι απλά πανέμορφες, υπέροχες και γεμάτες... δεν ξέρω πώς να το εκφράσω... φως? "Μαγεία"? Αστρόσκονη? "Θεραπευτικά vibes?" (Όσο θεραπευτικό είναι δηλαδή να ακούς ωραία μουσική). Είναι αληθινά έργα τέχνης που δείχνουν μια εξαιρετικής ομορφιάς φαντασία. Και το ανάλογο ταλέντο βέβαια.

 

ΟΚ, η καθηγήτρια μάλλον δεν είχε πρόβλημα με τις εικόνες αλλά με το ότι ήταν εικόνες για "ταρό". Όμως ποια είναι η διαφορά? Η ταρό είναι μια τράπουλα με..."εικόνες" ούτως ή άλλως. Το γεγονός πως υπάρχουν και κάρτες όπως ο "Διάβολος", ή ο "Θάνατος" έχουν επίσης συμβολική σημασία συνήθως. Οπότε ανάλογα με το τι έχει κανείς μέσα του, ιδέες, έννοιες, φοβους κλπ, έτσι ερμηνεύει και την εικονογραφία της ταρό.

Τελικά δηλαδή... δεν κατανοώ ακριβώς το γιατί η κυρία αυτή είχε τόση αντίρρηση. Ήταν απλά θέμα "θρησκείας"? Ήταν "άγνοια" και προκατάληψη? Ήταν κάποια φοβία πως ο Marchetti "ωραιοποιούσε" κάτι που η ίδια θεωρούσε διαβολικό? Ή κάτι άλλο?

Edited by Dain
Link to comment
Share on other sites

Τώρα αν πω πως αυτή η εικόνα μου θυμίζει πολύ τη Nienna τι θα μου πείτε? Αλλά πράγματι, στο πρόσωπο, στο ύφος και ειδικά στα μάτια και τα χείλη, όπως ανασηκώνονται, της μοιάζει πολύ.

Νομίζω και η ίδια είδε την ομοιότητα όταν της έδειξα το σχέδιο αυτό προχτές. :asmile:

 

post-59-1219605705_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ωχ! Πραγματικά! :o Δεν έχω δει από κοντά τη Νιέννα, αλλά από τις φωτό που έχει ανεβάσει εδώ, είναι ίδια!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..