Jump to content

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΟΡΕΙΑΣ

Guest silversoldier

Recommended Posts

Guest silversoldier

Θέλει μερικές διορθώσεις, και ζητάω βοήθεια! :friends:

Σε άγνωστα νερά

Η λύπη αρχίζει να περνά, με πόνο

αποχωρίζομαι τα όνειρα μου,

μα εκείνο το σημάδι, στα ανοιχτά

του κόσμου μας, καραδοκεί.

Να σημάνει τ’ άγνωστα νερά,

που μάλλον πάλι, εκεί θα συναντηθούνε

οι ρότες μας, για άλλη μια φορά.

Παρόλα αυτά, θα συνεχίσω να πλέω

προσεχτικά, να παρατηρώ όλα τα σημάδια,

πιστός στου χρόνου την αρχή,

να περιμένω, πότε θα πάψουν οι φουρτούνες,

και στον ορίζοντα, μια αχτίδα, ηλιακή,

θα προδώσει μία σκιά, και μια αναμονή.

Σε ένα φως που σωπαίνει, για την επόμενη αυγή.

Τα σύννεφα μιλάνε, σε βλέπω και μαθαίνω

που οι άνεμοι γρήγορα σε πάνε,

πως έχεις μπαρκάρει για το νότο, κάτι για να βρεις.

Φαντάζομαι, πως ακόμα η θάλασσα φοβάται,

αφού για ένα μήνα ακόμα θα κοιμάται.

Έπειτα απ’ αυτό, ίσως να πάψει, και με κύματα

να με φέρει λίγο πιο κοντά.

Πιστεύω πως σε κάποιο λιμάνι, σε κάποιο χρόνο

εκεί που αραμπάδες, προσφέρουν τα μπαχαρικά,

θα σε δω, κάπου μαζί με άλλους.

Μπορεί σαν έκπληξή μου, να σε δω δεμένη

απ’ το χέρι, ή δρόμο, όντας μόνη να αλλάξεις,

μόλις με δεις από μακριά, να παζαρεύω για τουλίπες

μαύρες. Κι όμως, αν θες μπορείς να μου μιλήσεις!

Μα δεν ξέρω τον άνεμο, δεν είμαι αποστάτης,

θα προσπαθήσω όπως πρώτα να σε δω,

χωρίς το υποψιασμένο, το καχύποπτο μου μάτι,

μα ειλικρινά φοβάμαι, μήπως τα στάχια

είναι πίτουρα, και τα κρασιά να φέρνουν ζάλη.

Ενώ ακόμα ελπίζω, όλη αυτή η πορεία

να σε έχει βοηθήσει, και να ‘χεις καταλάβει κάτι!

Edited by silversoldier

Παρόλα αυτά, θα συνεχίσω να πλέω

προσεχτικά, να παρατηρώ όλα τα σημάδια,

πιστός στου χρόνου την αρχή,

να περιμένω, πότε θα πάψουν οι φουρτούνες,

και στον ορίζοντα, μια αχτίδα, ηλιακή,

θα προδώσει μία σκιά, και μια αναμονή.

Σε ένα φως που σωπαίνει, για την επόμενη αυγή.

Θα συνεχίσω να πλέω

παρατηρώντας τα σημάδια.

Θα περιμένω.

Πότε θα πάψουν οι φουρτούνες;

Πότε μια ηλιαχτίδα στη σκιά,

θα προδώσει την ελπίδα;

Θα περιμένω,

για ένα σιωπηλό φως,

καρτερώντας την επόμενη αυγή.

Αυτά θα έκανα εγώ, προσωπικά, με τους συγκεκριμένους στίχους. Δε σου λέω όμως να το αλλάξεις και να το κάνεις έτσι, κανείς δεν πιστεύω πως θα μπορούσε να στο πει. Ο καθένας μας το θέλει κάπως αλλιώς και κανείς δε μπορεί να σου πει πως το θες εσύ ειδικά αν δεν το διορθώσεις πρώτα, πράγμα που δεν πιστεύω πως έχεις κάνει.

Τι εννοείς κάποιες διορθώσεις? Να σου πω ας πούμε πως η ομοιοκαταληξία σου είναι βεβιασμένη ή πως το νόημα είναι ατάκτως ερηγμένο και το έχεις θυσιάσει σε ωραίες λέξεις? Βλακείες, νομίζω τα ξέρεις ήδη αυτά, άλλωστε έχεις γράψει πολύ πολύ καλύτερα.

Διάβασέ το, δυνατά και καθαρά. Δες τι θέλεις να πεις μέσα από αυτό και κάντο συγκεκριμένο, κι ας το έχουνε πει χιλιάδες άλλοι πριν από σένα, δεν έχει καμία σημασία.

Υ.Γ. αυτό για τις τουλίπες τις μαύρες μ'άρεσε τόσο πολύ που διάβασα όλο το ποίημα άλλες δυο φορές για να μπορέσω να σου πω κάτι. Γενικότερα αυτή η στροφή, αν και είναι ακόμα πιο αδούλευτη από τις άλλες, έχει τόσο υπέροχες εικόνες που τη συγχωρώ.

Edited by Nienor

Θα κάνω ένα γενικό σχόλιο δικαιολογώντας (εν μέρει) γιατί δε σχολιάζω (συνήθως) ποιήματά σου.

Ο (δυστυχής) λόγος είναι ότι δε μου περνάνε τίποτε. Ούτε ως τεχνική, ούτε ως λεξιλόγιο, ούτε ως εικονοπλασία. Αυτό είναι ίσως το μόνο ποίημα που διακρίνω μια προσπάθεια να δημιουργήσεις και να περάσεις εικόνες και με έκανε να επιθυμήσω να δικαιολογηθώ γιατί (διακριτικά) απέχω από την ποίησή σου.

Δεν τολμώ να πω πως διακρίνω βελτιώσεις (για τον απλό λόγο ότι βλέπω φοβερά προβλήματα στη γλώσσα, στη σύνταξη) τα οποία γενικά με απομακρύνουν.

Ελπίζω να σε ενθαρρύνω να συνεχίσεις και όχι να σε απογοητεύω με τα σχόλιά μου. Practise makes everything better.

Guest silversoldier

Κοίτα Isis, πράγματι δεν είναι ότι καλύτερο ο δυστυχής λόγος, αλλά με αυτά που περνάω....δεν είναι περίεργο...που γράφω συνέχεια έτσι!

Και φυσικά, δεν χρειάζεται να δικαιολογηθείς για τίποτα!

Ωστόσο στο θέμα σύνταξη και γλώσσα, θεωρώ πως έπρεπε να είχες καταλάβει ότι είναι επιτηδευμένο, μ' αρέσει να μπερδεύω τα πράγματα, για να βγάζει ο καθένας ότι νόημα θέλει. Είναι ένα είδος πειραματισμού, αν θες! Άμα έχεις διαβάσει κριτικές βιβλίων, θα καταλαβαίνεις τι εννοώ! Ένας λόγος με πολλές αναφορίκες, επίτηδες εξεζητημένος και άλλα πολλά!

μα ειλικρινά φοβάμαι, μήπως τα στάχια

είναι πίτουρα, και τα κρασιά να φέρνουν ζάλη.

Επιτηδευμένα υπάρχει ένα "να φέρνουν" σε αυτό το δύστιχο για να...μπερδέψει και να αλλάξει το νόημα; Μήπως εννοούσες "να φέρουν"; Μήπως εννοούσες "φέρνουν"; Δε νομίζω πως με προβληματίζει το "λογοπαίγνιο" σαν αναγνώστη. Μάλλον με απωθεί.

Νομίζω, πάντως, πως δεν κατάλαβες τα σχόλια που σου έκανα γι αυτό και απολογείσαι. Επίσης, το ότι πιθανότατα βιώνεις καταστάσεις που σε επηρεάζουν αρνητικά δε σημαίνει πως είναι λόγος αυτός για να παράγεις ποίηση που σκοντάφτει στην τεχνική και την ουσία της. Και ο Καριωτάκης, άλλωστε - γνωστός κακοδιάθετος - έγραφε αριστουργήματα...

Anyhow...εγώ δε βλέπω εξεζητημένο λόγο ούτε διανθισμένες εκφράσεις. Εγώ βλέπω πομπώδεις λέξεις κακοσυνδυασμένες. Πρόσεξε την τεχνική σου. Θεματολογία έχεις. Είναι σα να έχεις τα υλικά, να έχεις τα χρώματα, να έχεις το πινέλο και να ζωγραφίζεις κάτι που εν τέλει δε λέει τίποτα.